زبان فارسی گنجینه ای از ضرب المثل های کهن و پر معنا است که هر کدام از آنها برای ما درسی بهمراه دارند. در این مطلب سلام دنیا به سراغ ضرب المثل شیرین و پر معنا خفته را خفته کی کند بیدار رفته ایم و قصد داریم علاوه بر معرفی معنی و مفهوم ضرب المثل خفته را خفته کی کند بیدار، داستان و انشای باز آفرینی معنی «ضرب المثل خفته را خفته کی کند بیدار» در اختیار شما عزیزان قرار دهیم تا بهتر با مفهوم این ضرب المثل مهم آشنا شوید.
معنی ضرب المثل خفته را خفته کی کند بیدار
کسی که خودش نا آگاه و غافل است و درک درستی از زندگی پیرامون خود ندارد پس چطور می خواهد دیگران را نصیحت و راهنمایی کند که چه چیزی درست است، چه چیزی غلط. این افراد ابتدا باید رفتار و منش درست را فرا بگیرند، روی آگاه سازی خود کار کنند و در نهایت در پی افزایش معلومات و دانسته های خود باشند. به طور کلی ضرب المثل خفته را خفته کی کند بیدار به این معنی است که کسی خودش در خواب غفلت و بی خبری است پس نمی تواند سایر افراد را هوشیار و بیدار کند.
حتما بخوانید: معنی و باز آفرینی داستان ضرب المثل خواستن توانستن است
ریشه یابی ضرب المثل خفته را خفته کی کند بیدار
اگر بخواهیم این ضرب المثل را ریشه یابی کنیم باید بگوییم که ریشه این ضرب المثل مصراعی از یک شعر سنایی است که میفرماید:
عالمت غافلست و تو غافل / خفته را خفته کی کند بیدار؟
به اعتقاد سنایی فردی که دچار غفلت و بی خبری است پس نمی تواند فرد دیگری را هوشیار و آگاه کند. در حقیقت کسی که افراد دیگر را نصیحت می کند اما خودش به آن چه می گوید عمل نمیکند یا فرد نادانی که چیزی را نمیداند و میخواهد چیزی به دیگران یاد بدهد پس نمی تواند آموزگار خوبی برای افراد دیگر باشد.
معادل «ضرب المثل خفته را خفته کی کند بیدار » در زبان انگلیسی
که معنای آن، این است که کوری عصای کور دیگر شود
The blind leading the blind
داستان ضرب المثل خفته را خفته کی کند بیدار
این ضرب المثل به فردی که خود نادان بوده و در خواب غفلت به سر می برده و یا به چیزی که می گوید، عمل نمی کند و فقط دیگران را نصحیت می کند اشاره دارد. در داستان آمده است که در روزگان قدیم، دو دوست بودند که همه کارهایشان را با هم انجام می دادند. این دو دوست به خاطر کارهایی که جز ضرر و زیان برای خودشان و مردم نداشت، به نادانی مشهور بودند. برای همین همه مردم روستا، هر کجا آنها را می دیدند، راهنمایی و نصیحت می کردند ولی آنها گوش نمیدادند. روزی یک دانشمند عالم و فقیه از آن روستا می گذشت و به خاطر اینکه خسته بود، تصمیم گرفت مدتی در آن روستا استراحت کند. مردم روستا، درباره آن دو دوست نادان صحبت کنند تا متوجه اشتباه خود شوند. بنابراین از کارها و رفتار آن دو نفر با دانشمند صحبت کردند و به اون گفتند که در این چند سال دیگر فردی نمانده است که با آنها صحبت نکرده باشد. دانشمند فرزانه گفت: خفته را خفته کی کند بیدار.
حتما بخوانید: انشا درباره معنی ضرب المثل با یک گل بهار نمیشه
او ادامه داد: کسی که خودش را به خواب غفلت و بی خبری می زند، هرگز نمی شود بیدار و آگاه کرد، زیرا او خودش را به بی خبری زده است. برای همین نصیحت و صحبت کردن با فردی را از روی نادانی کاری انجام می دهد ممکن است نتیجه ای داشته باشد ولی اگر آن شخص خود را به نادانی زده باشد هیچ وقت نمی توان نصیحت و راهنمایی کرد.
انشا درباره مفهوم ضرب المثل خفته را خفته کی کند بیدار با مقدمه و نتیجه
مقدمه:
بعضی اوقات افرادی که در حوزه های مختلف مثل کاری و علمی هیچ مهارت ندارند و خودشان به موفقیتی دست پیدا نکرده اند اصرار دارند که وارد عمل می شوند و سعی می کنند تا با نصیحت ها و مشاوره های غلط خود افراد را راهنمایی کنند.
حتما بخوانید: انشا و معنی ضرب المثل از هر دست بدهی از همان دست پس میگیری
بدنه انشا
همانطور که در مقدمه انشا گفته شد شخصی که از پس کارهای خودش بر نمی آید و نمی تواند در زندگی خودش به موفقیتی برسد پس چطور می خواهد دیگران را راهنمایی و نصیحت کند. برای راهنمایی و نصیحت کردن ابتدا باید خودمان به یک شناخت و درکی از آن مسئله برسیم و به اصطلاح بتوانیم از پس کارهای خودمان بربیاییم و بعد با توجه به کسب تجربه و موفقیت خودمان به دیگران مشاوره بدهیم.
به طور کلی هر فردی که به دنبال مشورت و مشاوره برای انجام کاری است به سراغ فردی می رود که دانا و با تجربه است تا بتواند راه غلط و درست را به او نشان دهد. یا اگر او را نصیحت می کند خودش هم به حرفی که می زند عمل می کند و حرف هایش به اصطلاح طبل تو خالی نباشد. خب پس با توجه به توضیحات داده شده ما در چنین شرایطی هیچوقت به سراغ فردی که خودش در ناآگاهی و غفلت است نمی رویم چون یاد این ضرب المثل معروف خفته را خفته کی کند بیدار می افتیم،یعنی کسی که خودش آگاهی نسبت به امور ندارد پس چطور می خواهد ما را هوشیار کند.
نتیجه گیری:
مفهوم ضرب المثل خفته را خفته کی کند بیدار میخواهد به ما بگوید کسی که خودش خواب است و از دنیا بی خبر،پس نمیتواند اطرافیان را بیدار و هوشیار کند.پس بهتر است برای کسب مشورت و مشاوره به سراغ افراد باتجربه و دانا برویم چون آنها بر اساس دانش و آگاهی خود در شناخت راه درست از غلط به ما کمک می کنند.
سخن پایانی:
خب به پایان یکی دیگر از ضرب المثل شیرین و پر معنای ایرانی رسیدیم، در این مطلب سعی کرده ایم علاوه بر ارائه معنی و مفهوم ضرب المثل خفته را خفته کی کند بیدار، یک انشا با مقدمه، بدنه و نتیجه گیری هم برای شما عزیزان ارائه کنیم.امیدواریم از خواندن این مطلب لذت برده باشید.
مطالب مرتبط:
آموزش نوشتن مقدمه هایی کوتاه و زیبا برای انشا
انشا درمورد ضرب المثل "زبان سرخ سر سبز می دهد بر باد"
انشا در مورد معنی ضرب المثل بار کج به منزل نمی رسد