نفخ شکم از شایع ترین مشکلات گوارشی در افراد است به گونه ای که 20 درصد از افراد در سنین 65 تا 93 سالگی از اتساع شکم پس از نفخ رنج می برند. روش های درمانی متعددی از جمله درمان های خانگی و دارویی برای برطرف شدن مشکل نفخ شکم وجود دارد. در این مقاله از وب سایت سلام دنیا، قصد داریم تا در خصوص اینکه نفخ شکم چیست؟ و بهترین انواع داروهای موثر جهت درمان نفخ معده و شکم صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
نفخ شکم چیست؟
نفخ در واقع یک فرآیند بیولوژیکی و ناشی از تجمع گاز در دستگاه گوارش است. نفخ می تواند ناراحتی شکمی ایجاد نماید.
چرا نفخ رخ می دهد؟
وقتی غذا می خوریم، همراه با غذا و مایعات، گاز نیز وارد شکم می شود. در اثر هضم غذا نیز گاهی اوقات در شکم گاز تولید می شود. به شکل عادی، دفع 15 تا 20 مرتبه گاز در 24 ساعت شبانه روز طبیعی است، اما برخی از افراد احساس می کنند که این دفع گاز در آنها از حد معمول بیشتر است یا اینکه بوی نامطبوعی دارد که در این حالت نفخ رخ می دهد.
علل شایع نفخ شکم چیست؟
- یبوست
- ریفلاکس معده به مری (بازگشت غذا و اسید معده از معده به مری)
- بلع هوا (نوعی عادت عصبی محسوب می شود)
- سندرم روده تحریک پذیر
- رشد بیش از حد باکتری ها در روده باریک
- پرخوری
- افزایش وزن
- عدم تحمل لاکتوز و سایر عدم تحمل های غذایی
- مصرف آکاربوز (داروی بیماری دیابت) و یا مصرف هر دارویی که باعث نفخ شکم شود
- برای زنان در دوران قاعدگی
حتما بخوانید: دلایل پرخوری و راه مقابله با آن
برخی از اختلالات جدی نیز می توانند باعث بروز نفخ شکمی شوند که به شرح زیر است:
- سرطان تخمدان
- بیماری سلیاک
- سندرم دامپینگ
- عدم توانایی لوزالمعده در ساخت آنزیم هایی جهت هضم غذا
بهترین داروها برای نفخ شکم چیست؟ (بهترین داروی شیمیایی نفخ معده و شکم)
در ادامه این متن چندین دارو جهت درمان نفخ شکم و معده معرفی خواهیم کرد.
1. درمان نفخ شکم :قرص دایمتیکون
قرص دایمتیکون یا داروی ضد نفخ به مرور نفخ را برطرف کرده و دفع را آسان می کند. این دارو در واقع با متصل شدن به موادی که در داخل دستگاه گوارش هستند، به هضم کمک می کند و به این شکل مشکل نفخ را برطرف می کند. جهت تاثیرگذاری بیشتر این دارو بهتر است آن را بعد از غذا و هر 8 ساعت مصرف کنید. عوارض جانبی این دارو به طور کلی شامل سردرد، حالت تهوع، استفراغ و اسهال و اختلال دستگاه گوارش است. در صورتی که با مصرف این دارو حالت تهوع و استفراغ شدید، سرگیجه، ناراحتی شنوایی، بینایی و همچنین تغییر رنگ در بعضی از نقاط پوست، جوش های ریز و متورم شدن لب ها را تجربه می کنید، نشانه این است که به این دارو آلرژی دارید. بهتر است که مصرف آن را متوقف کرده و به پزشک خود اطلاع دهید.
حتما بخوانید: درمان خانگی سرگیجه
2. درمان نفخ شکم با داروی کارمینت
قطره کارمینت از بهترین قطره های گیاهی است که از سه گیاه اسانس دار نعنا، بادرنجبویه و گشنیز تهیه شده است. اگرچه هر یک این گیاهان به تنهایی اثرات درمانی دارند، اما تحقیقات مشخص کرده است که ترکیب این سه گیاه با هم قدرت عجیبی در درمان نفخ و درد شکم دارد. مصرف این دارو در مدت 10 تا 15 دقیقه می تواند نفخ را تسکین دهد. مصرف این دارو برای بزرگسالان به شکل 50 قطره در نصف استکان آب رقیق است. یکی از کاربردهای این دارو به طور خاص جهت درمان نفخ در دوران قاعدگی است. به خاطر داشته باشید که این قطره را حتما باید با آب، آبمیوه یا شیر مصرف کنید.
3. قرص ضد نفخ کلپرمین
کپسول کلپرمین حاوی نوعی ماده شل کننده عضلانی است و اثری ضد اسپاسم بر روی عضلات دستگاه گوارش و عمدتا روده بزرگ دارد. کپسول کلپرمین حاوی روغن نعنا فلفلی است. روغن نعنا فلفلی از احساس نامطبوع نفخ شکم و تورم آن جلوگیری کرده تا دفع گازهای روده را تسهیل کرده و درد معده را تسکین دهد.
چه زمانی لازم است تا برای نفخ شکم به پزشک مراجعه کنید؟
در صورتی که همراه با نفخ علائم زیر را تجربه می کنید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید:
- اسهال
- تهوع
- کاهش وزن
- سوزش معده
- مدفوع تیره به رنگ قیر یا وجود خون در مدفوع
- درد شکم
حتما بخوانید: کاهش وزن و لاغری با 25 شگرد و راهکار عجیب
نتیجه گیری
نفخ معده و شکم از مشکلات شایع گوارشی است که با علائمی مثل احساس سفتی و پر بودن شکم همراه با حس حرکت گاز همراه است. با مصرف داروهایی که در این مقاله سلام دنیا توضیح شد، می توانید از بروز نفخ معده جلوگیری کنید. در مواردی وجود نفخ معده می تواند ناشی از یک بیماری اساسی باشد. اگر دائما این علائم را تجربه می کنید، توصیه می شود که به پزشک مراجعه کنید.
مطالب مرتبط:
نفخ شکم در بارداری: 3 دلیل مهم احساس نفخ در هفته چهارم بارداری
چگونه به سرعت از شر باد معده (نفخ شکم) رها شویم؟
خواص چای بادرنجبویه و عوارض جانبی آن + طرز تهیه چای بادرنجبویه