با توجه به اینکه مصرف کاسنی معمول نیست، ولی قرن ها است که برای اهداف مختلف مورد استفاده قرار می گیرد و اکثر مواقع به جای قهوه هم استفاده می شود. در حالی که بیشتر اوقات استفاده از ریشه کاسنی رایج است ولی گل های آن نیز دارای فواید بسیاری است و علاوه بر آن ممکن است فواید بیشتری برای سلامتی شما به ارمغان بیاورد. اما این گیاه چند ساله چه عمل شگفت انگیزی برای شما می تواند انجام دهد؟ اجازه دهید برخی از خواص شگفت انگیز کاسنی را که احتمالا به گوش شما نرسیده است را بررسی کنیم.
کاسنی چیست؟
کاسنی گیاهی با گل هایی به رنگ آبی و ارغوانی است که در فصل بهار رشد می کند. رشد این گیاه در هوای مرطوب دو برابر می شود. در کشورمان ایران، این گیاه در نواحی آذربایجان و مناطق کوهستانی خراسان می روید. دو نوع کاسنی وجود دارد: یک نوع صحرایی (وحشی) و نوع دیگر که توسط کشاورزان پرورش داده می شود. برداشت این گیاه در اواخر خرداد ماه است. امام رضا (ع) می فرماید: «کاسنی شفای همه بیماری ها است. بیماری در بدن وجود ندارد که کاسنی در آن تاثیرگذار نباشد» عرق کاسنی از این گیاه به دست آمده و طبع سردی دارد. در صورتی که دمای بدن بالا می رود، می توانید از عرق کاسنی برای متعادل کردن آن استفاده کنید. هر چه کاسنی تلخ تر باشد، فواید بیشتری دارد. در ادامه در خصوص فواید آن صحبت خواهیم کرد.
خواص کاسنی و عرق کاسنی برای سلامتی
1. خواص عرق کاسنی برای تقویت سلامت گوارش
هضم فرآیندی نیست که بطور اتفاقی رخ دهد. بلکه، نیازمند همکاری مطلوبی میان شمار زیادی از آنزیم ها، باکتری ها و پروبیوتیک های ساکن در روده است. کاسنی حاوی کربوهیدرات پروبیوتیک به نام اینولین می باشد که منبع تغذیه این باکتری های پروبیوتیک مفید است که می تواند به عنوان منبع غذایی آنها استفاده شود. عدم هضم درست منجر به بروز مسائل گوارشی مثل نفخ، سوءهاضمه، سوزش معده و حتی رفلاکس می شود، برای همین، این موضوع اهمیت دارد که سلامت این باکتریهای پروبیوتیک ضروری را حفظ کنید چون این ها نخستین خط دفاعی سیستم دفاعی در بدن هستند.
حتما بخوانید: درمان خانگی رفلاکس معده با عسل و داروهای گیاهی
2. خواص عرق کاسنی برای کاهش سطح کلسترول خون
زمانی که سطح کلسترول کاهش مییابد، فیبرهای محلول این مسیر را طی می کنند. همانگونه که مشخص است، اینولین یک فیبر محلول است که به حفظ مقدار کلسترول پایین تر از سطح کنترل شده کمک می کند. بطور ویژه، فیبر محلول به رفع اسید صفرا از جریان خون و هدایت کلسترول برای ترکیب هر چه بیشتری با این آنزیم کمک می کند. فواید بسیاری از کنترل کلسترول خون توضیح داده شده است اما کاسنی با حفظ رگ های خونی از رسوب و تصلب شریان بطور قابل توجهی خطر حمله قلبی و سکته را کاهش می دهد و به کنترل بهتر میزان فشار خون کمک می کند.
3. خواص عرق کاسنی برای کنترل درد آرتریت
کاسنی حاوی چندین ترکیب ضد التهابی است که به درمان دردهای آرتریت (دردهای مفصلی) کمک می کند و منجر به کاهش عوارض آرتریت که باعث درد و ناتوانی قابل توجهی است، می شود. دقیقا به همین منظور است که کاسنی قبل از اینکه خاصیت ضد التهابی آن شناخته شود، مورد استفاده قرار می گرفته است. در همین حالت هم، کاسنی می تواند به کنترل سایر عوامل التهاب مثل پسوریازیس نیز کمک کند.
4. خواص عرق کاسنی برای کاهش وزن و لاغری
کاسنی با وجود خاصیت اینولین موجود در آن به همراه اولیگوفروکتوز به کاهش وزن کمک می کند. این دو ترکیباتی هستند که رها سازی هورمون گرلین را متوقف کرده که به بدن شما پیام سیرشدن می فرستد و میل به خوردن را لز بین می برد. عدم حساسیت به گرلین به عنوان یک مکانیسم احتمالی از اختلال و چاقی ناشی از پرخوری به نظر می رسد، بطوریکه مقدار کم این هورمون باعث میشود دائما فرد احساس گرسنگی کند و درصدد خوردن برآید. کنترل محرک اشتها یکی از موثرترین روشهای پیشرفت کاهش وزن در درازمدت است.
5. خواص عرق کاسنی برای استرس و اضطراب
استفاده از کاسنی قبل از رفتن به رختخواب به خوابیدن راحت کمک می کند و گفته می شود که کاسنی دارای خواص آرام بخشی ملایم است و نیز یک گیاه ضد اضطراب است و باعث رهایی از استرس شده و منجر به خواب آرام می شود. برگ ها و ریشه های این گیاه دارای این خاصیت هستند و بنابراین شما می توانید با برگ های آن دمنوش تهیه کنید. (برگهای کاسنی شبیه به گیاه قاصدک است.) یا ریشه های زمینی آن را برای تهیهی یک نوشیدنی قهوه مانند استفاده کنید، اما این نوشیدنی فاقد کافئین است. عصاره ریشه کاسنی دارای خاصیت آرام بخشی و مسکن قوی است که بر عملکرد سیستم عصبی تاثیر مثبت دارد و خواب را بهبود بخشیده و مانع از ایجاد استرس و اضطراب می شود.
حتما بخوانید: بهترین درمان گیاهی برای استرس و اضطراب
6. خواص عرق کاسنی برای بهبود سلامت کلیه ها
یکی از نشانههای سلامت کلیه سرعت تصفیه گلومرولی یا سرعت تصفیه مایعات زائد بدن است. افرادی که بطور مزمن از میزان آب کمتری استفاده می کنند از میزان ادرار و تصفیه آن کاسته شده و در معرض خطر سنگ کلیه یا از دست دادن کلیه مواجه می شوند. کاسنی دارای خاصیت ادرارآور طبیعی است که دفع ادرار را تسریع میبخشد، البته این مورد اهمیت آب را نادیده نمی گیرد، بطوریکه پرادراری اجباری بدون جایگزین کردن مایعات باعث کم آبی بدن میشود و عوارضی را بدنبال دارد.
بنابر گفته های کارشناسان، هم عصاره و هم عرق کاسنی می تواند باعث تصفیه خون شده و در بهبود جریان خون رسانی موثر است. عرق کاسنی خاصیت ادرارآور بالایی دارد که با دفع سموم از کلیه و دفع سنگ از مثانه، آنها را پاک کرده و نارسایی آنها را برطرف می کند.
7. خواص عرق کاسنی برای افراد دیابتی
تفاوتی واضح بین اینولین و انسولین وجود دارد. اینولین فقط یک فیبر کربوهیدراتی است در حالیکه انسولین یک هورمون حیاتی میباشد که بدن ما برای جذب گلوکز توسط سلولها به آن نیاز دارد. هر چند که این مورد به این معنا نیست که اینولین به تنهایی توانایی حفظ انسولین را ندارد. بخصوص، اینولین می تواند از سرعت ورود گلوکز به داخل خون بکاهد که این مشکل اکثر افراد دیابتی است که هرروز با آن روبرو هستند. با انجام این کار انسولین بهتر برای تقویت جذب گلوکز کمتر در همان لحظه آماده میشود.
علاوه بر اینها، گفته می شود اینولین قادر است به بهبود میزان حساسیت انسولین و اثر تقویت کننده فعالیت مفید آن کمک کند. ثانیا، این فواید شامل کمک به کنترل کلسترول است که یک اختلال رایج در بیماران دیابتی است.
8. خواص عرق کاسنی برای سلامت کبد
با اینکه کبد یک اندام بسیار قوی و خودترمیم است ولی موارد زیادی وجود دارد که می تواند قبل از وخیم شدن بیماری، جلوی آن گرفته شود. برای نمونه کبد توسط بسیاری از رادیکال های آزاد آسیبرسان بمباران می شود یا در نتیجه قرار گرفتن در برابر فلزهای سنگین می تواند ملتهب یا بدتر شده و در آخر هم کبد دچار نقص و عارضه شود. ریشه کاسنی می تواند عملکرد مطلوب کبد را با تسکین برخی از آسیبهای وارد شده توسط این رادیکال های آزاد تأمین کند. بطور مؤثر «ضربه گیری» کاسنی به تضمین توانایی کبد برای اجرای عملکردهای مقررشده و تفکیک سموم کمک می کند که در آخر بدن از این موارد رها می شود.
کاسنی به شکل معجزه آسایی برای درمان کبد عمل می کند. کاسنی با تاثیر بر روی کبد، باعث دفع صفرا از بدن می شود و زردی را دفع کرده و بار کبد را کم می کند. از این رو آن را یک مسکن تاثیرگذار برای درمان تب می دانند.
حتما بخوانید: برای پاکسازی کبد چه بخوریم
9. خواص عرق کاسنی برای سیروز کبدی
همانطور که در بالا توضیح داده شد، گیاه کاسنی می تواند خون را تصفیه کند. برای این منظور می توانید گیاه کاسنی را به سالاد غذایی خود اضافه کنید. از جمله تاثیرات مهم کاسنی، حفاظت از کبد در برابر سموم است و این تاثیر با وجود ماده ای به نام «تتراکلروکربن» به اثبات رسیده است.
10. ضد عفونی کننده طبیعی
درحالیکه توانایی نابودی عفونت انگلی بکلی اثبات نشده است، ولی مشاهده شده است که کاسنی مانع پیشرفت عفونت در نقطه ابتدایی شده است و در نتیجه وجود ترکیبات تانین ها و لاکتون سسکویتین، باقیمانده انگل های روده ای را نابود می کند. این امکان نیز وجود دارد که کاسنی به مقاومت میزبان در برابر عفونتهای انگلی کمک کند. به طور تصادفی، مشاهده شده است که در هنگام بروز انگلها و لاروهایشان، با مصرف کاسنی شانس تولید مجدد و پیشرفت عفونت از بین رفته است.
11. خاصیت ضد میکروبی
خاصیت ضد میکروبی کاسنی می تواند بهترین نشانه افزایش توانایی سیستم ایمنی باشد. کاسنی احتمال بروز بیماری باکتریایی یا قارچی شدید را کاهش می دهد. کشت موارد پروبیوتیک سالم برای کاهش خطر عفونتهای بیماری زا بسیار مهم است، کاسنی از تولید مجدد میکروب ها جلوگیری کرده و به سلولهای خاصی در سیستم ایمنی بدن برای نابودی این عوامل کمک می کند.
12. خواص عرق کاسنی برای درمان یبوست
عرق کاسنی سرشار از فیبر است. این خاصیت عرق کاسنی می تواند باعث تحریک روده شده و یبوست را از بین ببرد که به برطرف شدن این مشکل کمک می کند. فیبر موجود در آن به افزایش مدفوع و حفظ آب بدن نیز کمک می کند. بنابراین احتمال بروز یبوست را کاهش می دهد.
13. خواص عرق کاسنی برای برطرف کننده نفخ و چربی شکمی
ریشه گیاه کاسنی خاصیت ضد نفخ دارد و عرق کاسنی نیز خاصیت چربی سوزی داشته که باعث از بین رفتن چربی ها به خصوص در ناحیه دور شکم می شود.
حتما بخوانید: چربی سوزی شکم و پهلو و لاغری با بهترین مواد غذایی
14. خواص عرق کاسنی برای تقویت کننده پوست
بسیاری از جوش هایی که در صورت مشاهده می کنید، بر اثر آلودگی و خون کثیف است که به علت کبد رخ می دهد. اگر می خواهید این جوش ها را برطرف کنید، ابتدا باید کبد را پاک کنید. عرق کاسنی می تواند کبد را پاک کرده و این جوش ها را برطرف کند. همچنین برخی از جوش ها به علت عدم تعادل هورمونی در بدن رخ می دهند. کبد وظیفه تنظیم هورمون ها در بدن را به عهده دارد و با اختلال در عملکرد کبد، مشکل در تعادل هورمون ها ایجاد می شود. عرق کاسنی می تواند صفرا را دفع کرده و عملکرد کبد را بهبود ببخشد که زمینه را برای تنظیم هورمونی فراهم کرده و در نتیجه مشکل این جوش ها را برطرف می کند.
15. خواص عرق کاسنی برای جهت بهبود سرطان
عصاره کاسنی می تواند سرعت رشد تومورهای سرطانی را کاهش دهد. شهد کاسنی کیفیت بالایی دارد که به تومورها اجازه رشد نمی دهد و خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد. پلی فنول های کاسنی در جلوگیری از بروز انواع سرطان های پستان و روده موثر هستند.
16. خواص عرق کاسنی برای فزایش دهنده میل جنسی
عرق کاسنی می تواند هورمون ها و کروموزوم ها در بدن را تنظیم کرده و قدرت باروری را افزایش دهد. عرق کاسنی می تواند حجم اسپرم ها و میل جنسی را در مردان افزایش دهد.
17. خواص عرق کاسنی برای بهبود دهنده درد مفاصل
از درمان های سنتی و طبیعی برای آرتروز، مصرف عرق کاسنی است. این گیاه دارای خواص ضد التهابی است که می تواند درد مفصلی و استخوانی را تسکین دهد. با مصرف کاسنی به طرز قابل ملاحظه ای می توان درد مفاصل را کاهش داد.
18. خواص عرق کاسنی برای سلامت قلب
فنول های موجود در عصاره کاسنی سرشار از آنتی اکسیدان هایی هستند که مانع از لخته شدن خون و بی نظمی در تپش قلب می شود.
19. خواص عرق کاسنی برای تقویت کننده معده و اشتها
عرق کاسنی علاوه بر تقویت معده و جلوگیری از ایجاد ناراحتی، دارای خاصیت اشتها آوری است. این مساله به خصوص برای زنان باردار مهم است. زیرا آنها مشکل کم اشتهایی و مشکلات معده دارند. کاسنی می تواند التهاب معده را از بین برده و اسید کلریدریک معده را تحریک کرده و اشتها را افزایش دهد.
20. خواص عرق کاسنی برای ضد پیری است
کاسنی حاوی ویتامین های E و C است. بسیاری از مختصصان ویتامین E را اکسیر جوانی می دانند. وجود این ویتامین ها از بروز چین و چروک در صورت جلوگیری کرده و در حفظ جوانی پوست بسیار موثر است.
حتما بخوانید: خواص ویتامین ای برای پوست و مو
21. خواص عرق کاسنی برای درمان کننده زردی کودکان
از جمله مشکلات شایعی که کودکان در هنگام تولد با آن مواجه هستند، زردی است. برای جلوگیری از زردی در کودک تازه متولد شده، زنان می توانند در دوران بارداری کاسنی مصرف کنند. این گیاه کبد را پاکسازی کرده و به دفع سموم کمک می کند که نقش موثری در جلوگیری از بروز زردی کودک دارد. پاکسازی کبد و خون مادر در زیبایی کودک نیز نقش بسزایی دارد.
22. خواص عرق کاسنی برای تقویت کننده سیستم ایمنی بدن
کاسنی حاوی آهن است که از بروز کم خونی جلوگیری کرده و در تقویت سیستم ایمنی بدن نقش حیاتی دارد. این گیاه همچنین خاصیت ضد باکتریایی داشته و برخی از باکتری های مقاوم و خطرناک را از بدن دفع می کند. کاسنی همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی داشته و از شما در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافطت می کند.
23. خواص عرق کاسنی برای زنان باردار
کاسنی قند خون را کاهش می دهد که برای زنان مبتلا به دیابت بارداری مفید است. یبوست و سوزش معده در زنان باردار را برطرف می کند. درد و گرفتگی مفاصل در دوران بارداری را تسکین می دهد. در طب سنتی اعتقاد بر این است که مصرف کاسنی می تواند باعث تولد فرزند پسر شود. این عرق خاصیت ادرارآور دارد که می تواند عفونت های مختلف در دوران بارداری را دفع کند. جوشانده آن نیز انقباضات رحمی را افزایش داده و زایمان را راحت تر می کند.
مضرات و عوارض عرق گیاه کاسنی
آیا کاسنی عوارض جانبی دارد؟
در پاسخ باید بگوییم که بله. این عرق مضراتی دارد که باید آنها را در نظر بگیرید. در ابتدا باید بگوییم که مصرف طولانی مدت عرق کاسنی منجر به تخریب عروق شبکیه می شود. به علاوه می تواند فشار خون را کاهش داده و ترشحات صفرا را افزایش دهد. مصرف فرآورده های کاسنی می تواند انقباضات رحمی را افزایش دهد و مصرف بیش از حد آن می تواند باعث زایمان زودرس شود.
نتیجه گیری
با وجود خواص منحصر به فردی که کاسنی بر سر میز شما می آورد آیا شما برای افزودن آن به رژیم غذایی خود تلاش می کنید؟ اگر به دنبال روشی برای کمتر کردن مصرف قهوه هستید، کاسنی را به عنوان جایگزین قهوه انتخاب کنید. شما باید ابتدا با پزشک خود برای مصرف منظم کاسنی مشورت کنید چون احتمال بروز اثرات ناخوشایند در برخی از موارد وجود دارد.
مقالات مرتبط:
خواص عرق زنیان برای لاغری، معده و سلامتی
خواص عرق یونجه برای پوست و مو و سلامتی