کیست های تخمدان چیست و علت و راه درمان آن

کیست های تخمدان چیست و علت و راه درمان آن کیست تخمدان، کیسه هایی است که بر روی تخمدان یا در داخل آنها تشکیل می شود و دارای دو نوع ساده و پیچیده است. که کیست تخمدان ساده به سادگی و بدون دارو رفع می شود، درد در پایین شکم، تب و... از علائم کیست تخمدان است.

کیست های ساده مایع هستند. آنها هنگامی ایجاد می شوند که تخمدان نتواند تخمک آزاد کند. ممکن است چندین کیست تخمدان کوچک وجود داشته باشد، اما علائمی نداشته باشید. در این مقاله از سلام دنیا، به بررسی اینکه کیست تخمدان چیست ؛ انواع کیست تخمدان، علائم و علت تا درمان کیست تخمدان پرداختیم. با ما همراه باشید.

کیست تخمدان چیست؟

کیست تخمدان، کیسه هایی است که بر روی تخمدان یا در داخل آنها تشکیل می شود. کیست تخمدانی که از مایع پر شده، یک کیست ساده محسوب می شود. کیست تخمدان پیچیده، حاوی ماده جامد یا خون است.

انواع کیست های تخمدان

1. کیست های ساده

کیست های ساده مایع هستند. آنها هنگامی ایجاد می شوند که تخمدان نتواند تخمک آزاد کند یا هنگامی که یک فولیکول در تخمدان شما ظاهر شده و پس از آزاد شدن تخمک رشد می کند. از آنجا که به دلیل چرخه قاعدگی طبیعی شما شکل می گیرند، به آنها کیست عملکردی نیز می گویند. کیست های عملکردی معمولاً علائمی ندارند. آنها تمایل دارند به تنهایی طی چند دوره قاعدگی برطرف شوند.


حتما بخوانید: درمان خانگی کیست تخمدان


2. کیست پیچیده

کیست های پیچیده به دوره های قاعدگی شما مرتبط نیستند و کمتر در بین اشخاص دیده می شوند. در زیر سه نوع متداول کیست تخمدان توضیح داده شده است:

  • کیست درموئید که از سلول هایی تشکیل شده که قبل از تولد کودک به وجود آمده اند. بدن شما از این سلول ها برای تولید بافت پوستی استفاده می کند بنابراین ممکن است حاوی چربی، پوست، مو یا حتی دندان باشد.
  • کیست آدنوما که حاوی بافت تخمدان با مایع یا مخاط است.
  • آندومتریوما هنگامی تشکیل می شود که سلول هایی از دیواره رحم، در خارج از رحم و تخمدان شما رشد می کنند.

این مورد نادر است، اما کیست های تخمدان می توانند بدخیم باشند. بیشتر کیست های تخمدان خوش خیم هستند ، به خصوص آنهایی که قبل از یائسگی ایجاد می شوند.

کیست های تخمدان و انواع آن

علائم کیست تخمدان چیست؟

ممکن است چندین کیست تخمدان کوچک وجود داشته باشد، اما علائمی نداشته باشید. برخی از رایج ترین علائم کیست تخمدان شامل موارد زیر است:

  • نفخ با فشار زیاد در قسمت تحتانی شکم
  • درد در پایین شکم
  • تهوع و استفراغ در صورت پیچ خوردگی کیست تخمدان
  • ادرار مکرر در صورتی که کیست به اندازه کافی بزرگ باشد که روی مثانه شما فشار بیاورد
  • در صورت پارگی کیست، درد ناگهانی و شدید

حتما بخوانید: پیچ خوردگی تخمدان چیست


اگر تب، استفراغ یا درد شدید شکم دارید، به دنبال کمک های فوری پزشکی باشید.

علائم کیست تخمدان آندومتریوز

اگر آندومتریوما داشته باشید، علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد
  • قاعدگی های دردناک
  • درد در حین مقاربت
  • درد در هنگام دفع ادرار و مدفوع در دوره قاعدگی
  • خستگی
  • حالت تهوع
  • اسهال
  • یبوست
  • مشکلات باروری

علائم کیست تخمدان چیست؟

چه عواملی باعث ایجاد کیست پیچیده در تخمدان می شود؟ (دلیل کیست تخمدان چیست)

تعیین علت به وجود آمدن کیست تخمدان غالبا مشخص نیست. کیست های عملکردی به دلیل مشکل جزئی، معمولاً همراه هورمون ها در چرخه قاعدگی عادی شما ایجاد می شوند. سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) شرایطی است که باعث ایجاد بسیاری از کیست های تخمدان کوچک و ساده می شود. علت دقیق آن ناشناخته است، اما شامل عدم تعادل هورمونی می شود.

آندومتریوما به دلیل شرایطی به نام آندومتریوز رخ می دهد که باعث می شود سلول هایی دیواره رحم در خارج رحم رشد پیدا کنند، از جمله در تخمدان های شما. کیست های سرطانی وقتی سلول های تخمدانی جهش یافته رشد و تولید مثل می کنند، ایجاد می شوند. کیست تخمدان در خانم هایی که تخمک گذاری می کنند کاملاً شایع است. احتمال ابتلا به کیست بعد از یائسگی کمتر است. اگر بعد از یائسگی دچار کیست تخمدان شوید، خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش می دهد. حدود 8 درصد از زنان یائسه مبتلا به کیست بوده که به اندازه کافی بزرگ هستند و به درمان نیاز دارند.

چه عواملی باعث ایجاد کیست پیچیده در تخمدان می شود؟

کیست تخمدان پیچیده چگونه تشخیص داده می شود؟

اگر علائم کیست را تجربه کرده اید، به پزشک مراجعه کنید. احتمالاً به معاینه لگن احتیاج دارید. اگر پزشک شما مشکوک به کیست است، ممکن است منتظر مانده تا ببیند چه اتفاقی رخ می دهد؛ زیرا اکثر کیست های تخمدان بدون درمان دفع می شوند. همچنین ممکن است بخواهید آزمایش بارداری انجام دهید، زیرا بارداری می تواند باعث علائم مشابه شکم شود. سایر آزمایش های تشخیصی ممکن است شامل سونوگرافی یا سی تی اسکن باشد.

1. سونوگرافی

سونوگرافی از امواج صوتی برای تولید تصاویر همزمان از تخمدان ها و نواحی اطراف آن استفاده می کند. این روش سریع، ایمن و بدون درد است. اگر پزشک به کیست تخمدان مشکوک است، احتمالا برای کمک به شناسایی کیست از ترانس واژینال استفاده می کند. برای این نوع سونوگرافی، شما به سمت پشت خود دراز می کشید و پاهای خود را بر روی پایه (stirrups) قرار می دهید. آنها مبدل را که به شکل یک میله بلند است، چند اینچ وارد واژن می کنند تا تصاویری از تخمدان و رحم ایجاد شود. مبدل كوچكتر از اسپکولوم است كه پزشک برای آزمایش پاپ از آن استفاده می كند. تنها چند دقیقه طول می کشد. ممکن است کمی ناراحت کننده باشد، اما معمولاً دردی ایجاد نمی کند.


حتما بخوانید: 13 بیماری که با سونوگرافی تشخیص داده می شود


تصویربرداری با سونوگرافی می تواند به تعیین محل، اندازه و شکل کیست کمک کند. همچنین ممکن است بتواند تعیین کند کیست تخمدان ساده یا پیچیده است. اگر باید برای انجام این آزمایش مثانه شما به طور کامل خالی باشد، از پزشک خود بپرسید. ممکن است در حالی که مثانه شما پر است، یک سونوگرافی انجام شود و سپس بعد از خالی کردن مثانه نیاز به انجام سونوگرافی دومی باشد. از طرف دیگر، ممکن است از شما بخواهند که با مثانه کاملا خالی در آزمایش سونوگرافی حضور پیدا کنید.

روش های تشخیص کیست تخمدان

2. آزمایش خون

همچنین ممکن است آزمایش آنتی بادی برای آنتی ژن CA 125) 125) انجام دهید، این پروتئین می تواند در خانم های مبتلا به سرطان تخمدان زیاد باشد. اگر شما مبتلا به آندومتریوز یا قاعدگی هستید CA 125 نیز می تواند زیاد باشد. آزمایش خون های دیگر می تواند به تعیین عدم تعادل هورمون کمک کند.

راه های درمان کیست تخمدان

چگونه یک کیست تخمدان پیچیده درمان می شود؟

مسکن های درد بدون نسخه ممکن است تنها چیزی باشد که شما برای یک کیست ساده نیاز دارید. اگر درد یا ناراحتی زیادی دارید، پزشک ممکن است بتواند چیزی قوی تری را تجویز کند. کیست تخمدان پیچیده ممکن است به درمان بیشتری نیاز داشته باشد. 5 تا 10 درصد از زنان برای برداشتن کیست تخمدان به عمل جراحی نیاز دارند. 13 تا 21 درصد از این کیست ها سرطانی هستند. اگر کیست شما بیش از حد بزرگ بوده یا دردناک باشد یا ممکن است مشکلات دیگری ایجاد کند، ممکن است به برداشتن کیست نیاز داشته باشید.

پزشک می تواند با استفاده از یک وسیله کوچک و روشن که لاپاروسکوپ نامیده می شود، برخی از کیست ها را از بین ببرد. پزشک می تواند از طریق برش کوچک، آن را در شکم شما وارد کند. آنها این کار را در حالی که شما بیهوش هستید، انجام می دهند. پزشک می تواند کیست بزرگ یا پیچیده ای را که با جراحی سنتی، سرطانی به نظر می رسد، از بین ببرد. سپس آنها می توانند کیست را آزمایش کنند تا ببینند که آیا دارای سلول های سرطانی است. اگر به طور مکرر دچار کیست تخمدان می شوید، پزشک ممکن است روش های هورمونی کنترل بارداری را پیشنهاد کنند. این می تواند به جلوگیری از تخمک گذاری کمک کند و احتمال ایجاد کیست بیشتر را کاهش می دهد. درمان آندومتریوز می تواند شامل هورمون درمانی، داروهای ضد درد و جراحی باشد.


حتما بخوانید: تخمک گذاری چیست؟


چگونه یک کیست تخمدان پیچیده درمان می شود؟

عوارض جانبی کیست های تخمدان

اکثر کیست های ساده تخمدان مضر نیستند. کیست های پیچیده تخمدان، مانند درموئیدها و سیست ادنوماها، می توانند خیلی بزرگ شوند. این پدیده می تواند تخمدان شما را از محل خود جابه جا کند. همچنین می تواند یک وضعیت دردناک به نام پیچ خوردگی تخمدان ایجاد کند، به این معنی که تخمدان شما پیچ خورده است. کیست همچنین می تواند بر روی مثانه شما فشار وارد کند و باعث تکرر ادرار یا ادرار فوری شود.

اگر کیست پاره شود، می تواند موارد زیر اتفاق بیافتد:

  • درد شدید شکم
  • تب
  • سرگیجه
  • ضعف
  • تنفس سریع و پی در پی
  • استفراغ
  • خونریزی

در صورت داشتن هر کدام از این علائم، به پزشک خود مراجعه کنید. هم آندومتریوز و هم سندرم تخمدان پلی کیستیک می توانند باعث ایجاد مشکلات باروری شوند. بیشتر کیست های تخمدان، سرطانی نیستند، اما کیست های تخمدان پیچیده خطر ابتلا به سرطان تخمدان را افزایش می دهد.

عوارض جانبی کیست های تخمدان

نتیجه گیری

نگرش به طور کلی بسیار مثبت است، به خصوص برای کیست های ساده تخمدان. آنچه شما می توانید از کیست پیچیده تخمدان انتظار داشته باشید، بستگی به علت و درمان آن دارد. بعید است که بعد از برداشتن کیست با جراحی و بهبود، به یک مشکل یا بیماری طولانی مدت دچار شوید. درمان آندومتریوز شدید می تواند شامل جراحی و درمان هورمونی باشد. در بعضی موارد، بافت زخم ایجاد می شود که می تواند به اندام های داخلی شما آسیب برساند.

حدود 30 تا 40 درصد از زنان مبتلا به ناباروری غیر قابل توضیح، به آندومتریوز مبتلا هستند. اگر مبتلا به سرطان تخمدان هستید، نگرش وضعیت شما بستگی به میزان پخش شدگی غده سرطانی دارد. گزینه های درمانی شامل برداشتن تخمدان با جراحی، شیمی درمانی و پرتونگاری است. نگرش بهتر این است که پزشک در مراحل اولیه سرطان تخمدان را تشخیص داده و درمان کند.

منبع: healthline


مطالب مرتبط:

بهترین قرص های ضد بارداری برای رفع کیست

فواید و عوارض متفورمین در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک

از
6
رای