خصوصیات خودشیفته پنهان چیست؛ روش رفتار با افراد نارسیست آسیب پذیر

خصوصیات خودشیفته پنهان چیست؛ روش رفتار با افراد نارسیست آسیب پذیر خودشیفته پنهان چیست؛ افراد خودشیفته چه خصوصیاتی دارند؛ خودشیفته پنهان به انگلیسی؛ ویژگی‌ها، تشخیص و درمان نارسیسیم پنهان و چگونه با افراد خودشیفته آسیب پذیر رفتار کنیم در سلام دنیا بخوانید.

در دنیای پیچیده روان‌شناسی، اختلال شخصیت نارسیستی (NPD) یکی از موضوعات چالش‌برانگیز است که در آن احساس برتری و نیاز مفرط به تحسین نقش اصلی را ایفا می‌کند. اما آیا همه نارسیسست‌ها به یک شکل عمل می‌کنند؟ پاسخ به این سؤال به شناخت دقیق‌تر انواع مختلف نارسیسیم نیاز دارد. یکی از زیرمجموعه‌های کمتر شناخته شده و در عین حال پیچیده این اختلال، نارسیسیم پنهان یا آسیب‌پذیر است. در این مطلب از سلام دنیا، به بررسی خودشیفته پنهان چیست؛ افراد خودشیفته چه خصوصیاتی دارند؛ خودشیفته پنهان به انگلیسی؛ ویژگی‌ها، تشخیص و درمان نارسیسیم پنهان و چگونه با افراد خودشیفته آسیب پذیر رفتار کنیم؛ پرداخته خواهد شد.

خودشیفته پنهان به انگلیسی 

خود شیفته پنهان یا خودشیفته آسی پذیر و خجالتی به انگلیسی Covert Narcissist است

تفاوت خودشیفته پنهان با انواع خودشیفتگی

نارسیسیم پنهان به گونه‌ای متفاوت از انواع دیگر نارسیسیم خود را نشان می‌دهد. برخلاف نوع آشکار و برجسته، که با رفتارهای خودمحور و تکبر شناخته می‌شود، افراد با نارسیسیم پنهان ممکن است از نظر بیرونی کمتر جلب توجه کنند و در عوض از درون با احساسات پیچیده‌ای از بی‌کفایتی و آسیب‌پذیری دست و پنجه نرم کنند. این مقاله به بررسی ویژگی‌های کلیدی، علائم و چالش‌های نارسیسیم پنهان می‌پردازد و به شما کمک می‌کند تا بهتر درک کنید که چگونه این اختلال می‌تواند بر روابط و رفتارهای فردی تأثیر بگذارد. 

خودشیفتگی پنهان (Covert Narcissist) چیست؟

یک نارسیسست پنهان دارای اختلال شخصیت نارسیستی (NPD) است، اما احساس اهمیت خود که اغلب با این وضعیت مرتبط است را به نمایش نمی‌گذارد. آن‌ها ممکن است با بی‌اعتمادی به نفس و عزت نفس پایین مواجه باشند. اصطلاح “نارسیسست” زیاد به کار می‌رود. معمولاً از آن به عنوان یک اصطلاح کلی برای توصیف افرادی با ویژگی‌های اختلال شخصیت نارسیستی (NPD) استفاده می‌شود. این افراد ممکن است خودمحور به نظر برسند یا به قدری بر اهمیت خود تمرکز کنند که از واقعیت دور شده باشند. یا شاید آن‌ها به نظر نیاید که به دیگران اهمیت بدهند و برای رسیدن به خواسته‌های خود از دستکاری استفاده کنند.


حتما بخوانید: نشانه های اختلال شخصیت خودشیفتگی


در واقع، NPD به این سادگی نیست. این اختلال در یک طیف وسیع وجود دارد که شامل مجموعه‌ای از ویژگی‌های بالقوه است. متخصصان به طور کلی توافق دارند که دو زیرنوع متمایز وجود دارد. یکی از این زیرنوع‌ها، نارسیسیم پنهان است که به آن نارسیسیم آسیب‌پذیر نیز گفته می‌شود. نارسیسیم پنهان معمولاً شامل نشانه‌های خارجی کمتری از “NPD کلاسیک” است. افراد هنوز معیارهای تشخیص را دارند، اما ویژگی‌هایی دارند که معمولاً با نارسیسیم مرتبط نیست، از جمله:

  • خجالت و درون‌گرایی
  • خودآگاهی
  • بی‌ اعتمادی به نفس
  • مدافع بودن
  • حساسیت به نظرات دیگران درباره خودشان

افراد خودشیفته چه خصوصیاتی دارند

1. ویژگی‌های نارسیسیم پنهان: شناخت و تفاوت‌ها

نشانه‌های زیر نیز ممکن است به نارسیسیم پنهان اشاره کنند. به یاد داشته باشید که تنها یک متخصص بهداشت روان واجد شرایط می‌تواند وضعیت بهداشت روان را تشخیص دهد. اگر این ویژگی‌ها را در یک عزیز خود مشاهده کردید، آن‌ها را تشویق کنید تا از یک درمانگر متخصص در اختلالات شخصیتی کمک بگیرند.

ویژگی‌های نارسیسیم پنهان 1

2. ویژگی‌های نارسیسیم پنهان: حساسیت بالا به انتقاد

خودشیفتگی پنهان (NPD) معمولاً شامل بی‌اعتمادی به نفس و احساس آسیب‌پذیری سریع است. این می‌تواند در نارسیسیم پنهان به صورت حساسیت شدید به انتقاد بروز کند. انتقاد یک تهدید است زیرا نشان می‌دهد که دیدگاه منفی فرد درباره خودشان ممکن است واقعاً درست باشد. وقتی آن‌ها نقدی دریافت می‌کنند به جای تحسین، ممکن است به شدت تحت تأثیر قرار گیرند. این حساسیت منحصر به NPD نیست، البته. اکثر مردم از انتقاد، حتی انتقاد سازنده، خوششان نمی‌آید. اما توجه به نحوه پاسخگویی کسی به انتقاد واقعی یا درک شده می‌تواند بینش بیشتری درباره اینکه آیا به حساسیت نارسیستی نگاه می‌کنید، ارائه دهد. افراد با نارسیسیم پنهان ممکن است اظهارات تحقیرآمیز یا کنایه‌آمیز داشته باشند و وانمود کنند که از انتقاد بالاتر هستند. اما در درون، آن‌ها ممکن است احساس پوچی، تحقیر، یا خشم کنند.


حتما بخوانید: چگونه با همسر خودشیفته رفتار کنیم


3. ویژگی‌های نارسیسیم پنهان: رفتار منفعل-تهاجمی

بیشتر مردم احتمالاً در یک زمان یا دیگر از این تاکتیک دستکاری استفاده کرده‌اند، شاید بدون اینکه متوجه شوند. اما افراد با نارسیسیم پنهان معمولاً از رفتار منفعل-تهاجمی برای انتقال ناامیدی یا نمایش برتری خود استفاده می‌کنند. دو دلیل اصلی برای این رفتار وجود دارد:

  • باور عمیق به اینکه “ویژگی خاص” آن‌ها به آن‌ها حق می‌دهد تا آنچه را که می‌خواهند به دست بیاورند.
  • تمایل به انتقام از افرادی که به آن‌ها ظلم کرده‌اند یا موفقیت بیشتری داشته‌اند.

رفتار منفعل-تهاجمی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  • خراب کردن کار یا دوستی‌ های دیگران
  • اظهارات مسخره‌آمیز یا توهین‌آمیز که به صورت شوخی بیان شده‌اند
  • رفتار بی‌توجهی
  • انتقال سرزنش به صورت غیرمستقیم که باعث می‌شود دیگران احساس بد کنند یا درباره آنچه واقعاً اتفاق افتاده است، سؤال کنند
  • به تعویق انداختن کارهایی که آن‌ها، آن‌ها را پایین‌تر از خودشان می‌دانند

ویژگی‌های نارسیسیم پنهان 2

4. ویژگی‌های نارسیسیم پنهان: تمایل به تحقیر خود

نیاز به تحسین یک ویژگی کلیدی از NPD است. این نیاز اغلب باعث می‌شود افراد درباره دستاوردهای خود مبالغه کنند، اغلب با بزرگ‌نمایی یا دروغ گفتن. موری جوزف، PsyD، پیشنهاد می‌کند که این ممکن است به مسائل درون‌ نفسی مربوط باشد. افراد با نارسیسیم پنهان “باید زمان زیادی را صرف کنند تا مطمئن شوند که احساسات بد، احساس نقص یا شرم یا محدودیت یا کوچک بودن را نداشته باشند”، او توضیح می‌دهد. افراد با نارسیسیم پنهان همچنین به دیگران برای تقویت عزت نفس خود وابسته‌اند. آن‌ها به شدت به هر انتقاد درک شده که حس منفی خودشان را تأیید کند، واکنش نشان می‌دهند. آن‌ها ممکن است به صورت متواضع درباره مشارکت‌ های خود صحبت کنند با هدف زیرین کسب تحسین و شناخت. یا ممکن است یک تحسین را برای دریافت تحسین در بازگشت ارائه دهند.


حتما بخوانید: میسوفونیا (اختلال صدا بیزاری) چیست


5. ویژگی‌های نارسیسیم پنهان: طبیعت خجالتی یا کناره‌گیر

نارسیسیم پنهان بیشتر با درون‌گرایی نسبت به انواع دیگر نارسیسیم مرتبط است. این به بی‌اعتمادی نارسیستی مرتبط است. افراد با NPD پنهان به شدت از دیده شدن نقایص یا شکست‌های خود توسط دیگران می‌ترسند. افشای عمیق‌ ترین احساسات احساس پایین بودن آن‌ها، توهم برتری آن‌ها را نابود می‌کند. اجتناب از تعاملات اجتماعی کمک می‌کند تا شانس افشا کمتر شود. افراد با نارسیسیم پنهان ممکن است همچنین از موقعیت‌های اجتماعی یا روابطی که مزایای واضحی ندارند، اجتناب کنند. آن‌ها همزمان احساس برتری می‌کنند و تمایل به بی‌اعتمادی به دیگران دارند. پژوهش‌های 2015 همچنین نشان می‌دهد که مدیریت فشار مرتبط با NPD می‌تواند از نظر احساسی خسته‌ کننده باشد و انرژی کمی برای توسعه روابط معنادار باقی بگذارد.

6. ویژگی‌های نارسیسیم پنهان: خیال‌پردازی‌ های بزرگ‌ نمایانه

افراد با نارسیسیم پنهان معمولاً زمان بیشتری را به فکر کردن درباره توانایی‌ها و دستاوردهای خود می‌گذرانند تا صحبت کردن درباره آن‌ها. آن‌ها ممکن است خود را مغرور یا با نگرش “به شما نشان می‌دهم” به نظر برسند. آن‌ها ممکن است به خیال‌پردازی روی بیاورند، به دنیای درونی که معادل واقعیت نیست، جایی که آن‌ها اهمیت، قدرت یا ویژگی خاصی که برعکس زندگی واقعی آن‌ها است، دارند. خیال‌پردازی‌ها می‌توانند شامل موارد زیر باشند:

  • شناخته شدن به خاطر استعدادها و ارتقا در کار
  • تحسین شدن به خاطر جذابیت در همه جا
  • دریافت ستایش برای نجات مردم از یک فاجعه
  • احساسات افسردگی، اضطراب، و پوچی نارسیسیم پنهان خطر بالاتری از افسردگی و اضطراب نسبت به انواع دیگر نارسیسیم دارد.

ویژگی‌های نارسیسیم پنهان 3

دو دلیل اصلی برای این وجود دارد:

  • ترس از شکست یا افشا می‌تواند به اضطراب کمک کند.
  • ناامیدی از انتظارات ایده‌آل شده که با زندگی واقعی مطابقت ندارد و عدم دریافت تحسین مورد نیاز از دیگران می‌تواند باعث ایجاد احساسات کینه و افسردگی شود.

احساسات پوچی و افکار خودکشی نیز با نارسیسیم پنهان مرتبط است. “افراد تحت فشار شدید برای پسندیده و قابل قبول بودن برای خودشان باید تلاش‌های زیادی کنند تا این وضعیت را حفظ کنند و عزت نفس خود را حفظ کنند. شکست در حفظ این توهم، شامل احساسات بدی است که با واقعیت شکست همراه است”، جوزف می‌گوید.


حتما بخوانید: فرسودگی ذهنی و روانی چیست


7. ویژگی‌های نارسیسیم پنهان: تمایل به نگه‌داشتن کینه

کسی با نارسیسیم پنهان ممکن است کینه‌ها را برای مدت طولانی حفظ کند. وقتی آن‌ها معتقدند که کسی به آن‌ها به ناحق رفتار کرده است، ممکن است عصبانی شوند اما در آن لحظه چیزی نگویند. در عوض، آن‌ها احتمالاً منتظر فرصتی مناسب برای بد جلوه دادن شخص دیگر یا گرفتن انتقام به شیوه‌ای هستند. این انتقام ممکن است به صورت غیرمستقیم یا منفعل-تهاجمی باشد. برای مثال، آن‌ها ممکن است شایعه‌ای راه بیندازند یا کار شخص را خراب کنند. آن‌ها همچنین ممکن است کینه‌ای علیه افرادی که تحسین یا شناختی را که فکر می‌کنند شایسته آن هستند، مانند همکارانی که ترفیع شایسته‌ای دریافت کرده‌اند، نگه دارند. این کینه‌ها می‌توانند به تلخی، کینه‌توزی، و تمایل به انتقام منجر شوند.

8. ویژگی‌های نارسیسیم پنهان: حسادت

افراد با هر دو نوع نارسیسیم بزرگ‌نمایانه یا NPD معمولاً به دیگرانی که چیزهایی را دارند که احساس می‌کنند شایسته آن‌ها هستند، از جمله ثروت، قدرت، یا موقعیت، حسادت می‌کنند. آن‌ها همچنین اغلب معتقدند که دیگران به آن‌ها حسادت می‌کنند زیرا آن‌ها خاص و برتر هستند. افراد با نارسیسیم پنهان ممکن است این احساسات حسادت را به صورت بیرونی بیان نکنند، اما ممکن است هنگامی که آن‌ها آنچه را که معتقدند شایسته آن هستند دریافت نمی‌کنند، تلخی یا کینه را ابراز کنند.


حتما بخوانید: فواید کودک درون چیست


9. ویژگی‌های نارسیسیم پنهان: احساس ناتوانی

وقتی افراد با نارسیسیم پنهان نمی‌توانند به “استانداردهای فوق‌العاده انسانی” که برای خودشان تعیین کرده‌اند برسند، ممکن است در پاسخ به این شکست احساس نارسایی کنند. این احساسات نارسایی می‌تواند منجر به:

  • شرم
  • خشم
  • احساس بی‌قدرتی
  • جوزف پیشنهاد می‌کند که این بر اساس projection است.

افراد با NPD استانداردهای غیرواقعی برای خودشان دارند، بنابراین به طور ناخودآگاه فرض می‌کنند که دیگران نیز آن‌ها را به این استانداردها می‌سنجند. برای رسیدن به این استانداردها، آن‌ها باید فوق‌العاده انسانی باشند. وقتی آن‌ها متوجه می‌شوند که در واقع فقط انسانی هستند، از این “شکست” احساس شرم می‌کنند.

ویژگی‌های نارسیسیم پنهان 4

10. ویژگی‌های نارسیسیم پنهان: همدردی خودخواهانه

بر خلاف باور عمومی، ممکن است برای افراد با NPD ممکن باشد که حداقل همدردی نشان دهند. اما آن‌ها زمان زیادی را صرف تلاش برای ساختن عزت نفس خود و برقراری اهمیت خود می‌کنند که این اغلب مانع از این می‌شود که به دیگران توجه کنند، به گفته جوزف. افراد با نارسیسیم پنهان به طور خاص ممکن است به نظر برسد که نسبت به دیگران همدردی دارند. آن‌ها ممکن است به نظر برسد که آماده کمک به دیگران یا انجام کار اضافی هستند. شما ممکن است شاهد انجام عملی از مهربانی یا دلسوزی، مانند دادن پول و غذا به کسی که در خیابان خوابیده یا ارائه اتاق اضافی به یکی از اعضای خانواده که اخراج شده است، باشید. اما آن‌ها معمولاً این کارها را برای کسب تأیید دیگران انجام می‌دهند. اگر آن‌ها تحسین یا ستایش برای فداکاری خود دریافت نکنند، ممکن است احساس تلخی و کینه کنند و اظهاراتی درباره اینکه مردم از آن‌ها سوءاستفاده می‌کنند و قدردانی نمی‌کنند، بیان کنند.


حتما بخوانید: الکسیا تایمیا چیست


علت نارسیسیم پنهان

در حالی که علل نارسیسیم پنهان به خوبی درک نشده‌اند، تحقیقات نشان می‌دهند که اختلال شخصیت نارسیستی ممکن است به دلیل ترکیبی از عوامل توسعه یابد، از جمله:

  • ژنتیک
  • روابط اولیه با مراقبین و بستگان

یک مطالعه تحقیقاتی نشان داد که افراد با نارسیسیم پنهان ممکن است والدین مستبد بیشتری داشته باشند و ممکن است بیشتر به یادآوری تجربیات کودکی از آسیب و سوء استفاده بپردازند نسبت به کسانی که نارسیسیم بزرگ‌نمایانه دارند. با این حال، تحقیقات دیگر رابطه بین سوء استفاده یا آسیب‌های کودکی و توسعه نارسیسیم پنهان را تأیید نمی‌کند. تحقیقات بیشتری ممکن است در این زمینه لازم باشد. برخی ویژگی‌های شخصیتی نیز در افراد با اختلال شخصیت نارسیستی شایع‌تر است، مانند پرخاشگری، تحمل کم به استرس، و مشکل در تنظیم احساسات.

چگونه با افراد خوشیفته پنهان رفتار کنیم؟

چه یک دوست، عضو خانواده، همکار یا شریک عاطفی باشد، حفظ هر نوع رابطه شخصی با یک نارسیسست پنهان می‌تواند چالش‌برانگیز باشد. در اینجا چند نکته برای نحوه مواجهه با نارسیسست پنهان وجود دارد:

  • بیشتر بیاموزید. درک نشانه‌های نارسیسیم پنهان می‌تواند تصمیم‌گیری در مورد زمان جستجوی حمایت، دوری از رابطه، یا پایان دادن به رابطه را آسان‌تر کند.
  • مرزهای سالم را تعیین کنید. از آنجا که بسیاری از افراد با NPD مرزهای واضحی ندارند، ضروری است که مرزهای خود را با تعیین محدودیت‌های واقع‌بینانه و گرفتن فاصله از رابطه در صورت لزوم تقویت کنید.
  • از احساس توهین دوری کنید. در حالی که ممکن است گفتن آن آسان‌تر از انجام آن باشد، مهم است که از برداشتن موضوعات به صورت شخصی پرهیز کنید. شناسایی کنید که هرگونه اظهارات آزاردهنده یا کنایه‌آمیز درباره شما نیست و سپس واکنش نشان ندهید یا درگیر نشوید.
  • یک سیستم پشتیبانی قوی بسازید. از دوستان و اعضای خانواده که می‌توانند دیدگاه تازه‌ای ارائه دهند و به شما کمک کنند تا زمانی که تحت تأثیر قرار می‌گیرید، حمایت بگیرید.

نحوه مواجهه با نارسیسست‌

سؤالات متداول

1. چگونه بفهمید که آیا شما یک نارسیسست پنهان هستید؟

شما ممکن است مقالاتی در اینترنت پیدا کنید که ویژگی‌های نارسیسیم پنهان را فهرست کنند یا تست‌های چندگزینه‌ای برای تعیین اینکه آیا شما یک نارسیسست پنهان هستید، ارائه دهند. حقیقت این است که این اختلال به بهترین شکل توسط یک متخصص بهداشت روان تشخیص داده می‌شود. اگر فکر می‌کنید که ممکن است نارسیسیم پنهان داشته باشید، یک درمانگر می‌تواند به شما در درک رفتار خود و تشخیص وضعیت شما کمک کند. آن‌ها همچنین می‌توانند مهارت‌های مقابله‌ای ارائه دهند که به شما کمک کند.

2. تفاوت بین نارسیسیم آشکار و پنهان چیست؟

در حالی که هر دو نوع شباهت‌های زیادی دارند، از جمله عدم همدردی، احساس برتری متورم و نیاز به تحسین، نحوه ارائه هر نوع به طور ظاهری می‌تواند متفاوت باشد. به طور خاص، افراد با نارسیسیم آشکار معمولاً بیشتر برون‌گرا هستند و اغلب به عنوان جسور و جذاب توصیف می‌شوند. با این حال، آن‌ها همچنین می‌توانند در مواجهه با چالش‌ها، مقابله‌ای و درگیر شوند. از طرف دیگر، اگرچه افراد با نارسیسیم پنهان (یا آسیب‌پذیر) به همان اندازه خودمحور هستند، معمولاً به نظر می‌رسند که بیشتر درون‌گرا، خودآگاه و بی‌اعتماد به نفس هستند.

3. نارسیسیست‌های پنهان در روابط چه کار می‌کنند؟

افراد با نارسیسیم پنهان اغلب از چندین تاکتیک برای به دست آوردن کنترل بر دیگران در یک رابطه استفاده می‌کنند. این شامل گازلایتینگ، دستکاری، رفتار منفعل-تهاجمی و تهدید است. چهار مرحله در رابطه با یک نارسیسست پنهان چیست؟ تحقیقات نشان می‌دهد که چهار مرحله در رابطه با نارسیسیم آشکار وجود دارد. این مراحل همچنین می‌توانند در رابطه با نارسیسیم پنهان یافت شوند. چهار مرحله معمولاً شامل موارد زیر است:

  • جذب، جذاب بودن
  • دستکاری
  • مظلومیت، گازلایتینگ
  • کناره‌گیری، رفتار بی‌توجهی، ناپدید شدن

4. نارسیسیست پنهان چه چیزهایی ممکن است بگویند؟

نارسیسیست‌های پنهان ممکن است اظهارات تحقیرآمیز کنند که باعث می‌شود احساس کنید احساسات یا نظرات شما اهمیتی ندارد. آن‌ها ممکن است مکالمه را قطع کنند یا به آن مسلط شوند، یا برعکس، ممکن است به شما رفتار بی‌توجهی نشان دهند اگر چیزی به روش دلخواه آن‌ها پیش نرود. برخی از مثال‌های بیاناتی که ممکن است بشنوید شامل: “من شوخی می‌کردم”، “تو خیلی حساس هستی”، “تو دیوانه‌ای”، یا “تو منطقی نمی‌گویی” است.

5. آیا نارسیسیم پنهان بیشتر در مردان یا زنان شایع است؟

تحقیقات نشان می‌دهد که زنان تمایل دارند ویژگی‌های نارسیسیم پنهان را بیشتر از مردان نشان دهند. این ممکن است به طور جزئی مرتبط با این واقعیت باشد که فرهنگ مدرن بر ظاهر فیزیکی زنان ارزش زیادی می‌گذارد. به این ترتیب، زنان تمایل دارند احساسات عمیق‌تر از عدم امنیت و شرم را درباره ناتوانی خود در برآورده کردن انتظارات اجتماعی از زیبایی تجربه کنند.

سخن آخر

نارسیسیم پیچیده‌تر از آن چیزی است که در فرهنگ پاپ به تصویر کشیده می‌شود. در حالی که افراد با تمایلات نارسیسیتی ممکن است مانند سیب‌های بدی به نظر برسند که باید از آن‌ها دوری کرد، جوزف بر اهمیت حساسیت به دینامیک‌های نارسیسیم تأکید می‌کند. “همه ما این‌ها را داریم. ما همه می‌خواهیم اساساً در چشم‌های خود خوب باشیم. ما همه تحت فشار هستیم که شبیه به ایده‌ آل‌های خود باشیم، که خود را به تصویر خاصی تبدیل کنیم و کارهای مختلفی انجام دهیم تا توهم این که خوب هستیم را ایجاد کنیم، از جمله دروغ گفتن به خود و دیگران” او می‌گوید. برخی از مردم در تنظیم این احساسات و عواطف راحت‌تر از دیگران هستند.


مطالب مرتبط:

شباهت، تفاوت و روابط تیپ شخصیتی ENFP و INFJ 

گس لایتینگ gaslighting چیست

تقویت هوش هیجانی



از
5
رای