آلکسی تایمیا یا نارسانی هیجانی (Alexithymia) ، اختلالی است که فرد در شناسایی و ابراز احساسات مشکل دارد. این یک اختلال سلامت روان نیست. افراد مبتلا به آلکسی تایمیا ممکن است در حفظ روابط و شرکت در موقعیت های اجتماعی دچار مشکل شوند. آنها ممکن است یک بیماری روانی همزمان داشته باشند، مانند افسردگی ، یا هیچ شرایط سلامت روان قابل تشخیصی نداشته باشند. آلکسی تایمیا با اوتیسم نیز ارتباط دارد . به گفته برخی، بیش از 13 درصد از جمعیت، نارسایی هیجانی را تجربه می کنند. این بیماری در مردان شایع تر از زنان است، با یک مطالعه در میان جمعیت زندانی در چین که نشان می دهدبیش از 30٪ زندانیان آن را تجربه کردند.در این مقاله از سلام دنیا به الکسیا تایمیا چیست؛ علائم و علت نارسایی خلقی آلکسی تایمیا می پردازیم. ما همچنین به ارتباط آن با شرایط سلامت روان، عوارض و درمان بیماری الکسی تایمیا نگاه می کنیم. با ما همراه باشید.
الکسیا تایمیا یعنی چه؟
محققان توصیف می کنند، آلکسی تایمیا به عنوان یک سازه مربوط به مشکل در تجربه، شناسایی و بیان احساسات تعریف می شود. این یک تشخیص بالینی نیست و متخصصان سلامت روان آن را یک اختلال در نظر نمی گیرند، اگرچه ممکن است در کنار برخی از شرایط سلامت روان رخ دهد.
پیتر سیفنئوس، روانپزشک و استاد بازنشسته روانپزشکی در دانشکده پزشکی هاروارد، برای اولین بار در اوایل دهه 1970 ، آلکسی تایمیا را توصیف کرد . این کلمه از یونانی آمده است: "a" به معنای کمبود، "lexis" به معنای کلمه، و "thymos" به معنای احساس - در کل، به معنای کمبود کلمات برای احساسات است.
حتما بخوانید: چگونه احساسات خود را بیان کنیم
افراد مبتلا به آلکسی تایمیا:
- مشکلات درون نگری یا مشاهده فرآیندهای ذهنی و عاطفی خودشان
- احساس سردرگمی در مورد احساسات بدنی مرتبط با احساسات را تجربه کنید
- تلاش می کنند تا احساسات خود را به دیگران منتقل کنند.
آلکسی تایمیا همچنین تشخیص و پاسخ به احساسات دیگران را برای افراد دشوار می کند. این مسائل می تواند منجر به مشکلاتی در محیط های اجتماعی و روابط بین فردی شود.
علائم آلکسی تایمیا
علائم و نشانه های آلکسی تایمیا عبارتند از:
- مشکلات در شناسایی احساسات و عواطف
- مشکلات تمایز بین احساسات و احساسات بدنی مرتبط با آن احساسات
- توانایی محدود در انتقال احساسات به دیگران
- مشکلات در تشخیص و پاسخ به احساسات دیگران، از جمله لحن صدا و حالات چهره
- خیالات و تخیل
- یک سبک تفکر منطقی و سفت و سخت که احساسات را در نظر نمی گیرد.
- مهارت های مقابله ای ضعیف در هنگام مقابله با استرس
- کمتر از دیگران دوستانه رفتار می کنند
- سفت و سخت و جدی ظاهر می شود.
- رضایت ضعیف از زندگی
حتما بخوانید: مقابله با استرس با 26 راهکار موثر
علت آلکسی تایمیا
کارشناسان علت دقیق نارسایی خلقی را درک نمی کنند. برخی از مطالعات نشان می دهد که ممکن است ناشی از یک یا چند مورد زیر باشد:
- ژنتیک. تحقیقات روی دوقلوها نشان میدهد که یک مولفه ژنتیکی در نارسایی خلقی وجود دارد. اگر یکی از بستگان نزدیک خود نیز به نارسایی خلقی مبتلا باشد، احتمال ابتلا به آلکسی تایمیا بیشتر است.
- عوامل محیطی. همین مطالعه دوقلو همچنین نشان می دهد که عوامل محیطی در نارسایی هیجانی نقش دارند. نمونه هایی از عوامل محیطی شامل سابقه ترومای دوران کودکی، وجود یک وضعیت سلامت جسمی یا روانی، یا عوامل اجتماعی-اقتصادی است.
- آسیب مغزی.گزارشها حاکی از آن است که افراد مبتلا به آسیب به بخشی از مغز به نام انسولای قدامی، سطح آلکسی تایمیا را افزایش میدهند.
عوامل خطر برای آلکسی تایمیا
- یک مطالعه نشان می دهد که مردان تقریباً دو برابر زنان آلکسی تایمیا را تجربه می کنند.
- بالا رفتن سن
- سطح تحصیلات پایین
- وضعیت اجتماعی-اقتصادی پایین
- هوش هیجانی پایین
حتما بخوانید: علائم هوش هیجانی پایین یا ضعیف
تشخیص آلکسی تایمیا
آلکسی تایمیا یک اختلال سلامت روان نیست، بنابراین پزشکان و متخصصان سلامت روان نمی توانند به طور رسمی این پدیده را تشخیص دهند. با این حال، پرسشنامهها و مقیاسهایی وجود دارد که متخصصان میتوانند از آنها برای بررسی نشانههای آلکسی تایمیا استفاده کنند.
این شامل:
مقیاس بیست ماده ای نارسایی هیجانی تورنتو (TAS-20) که این موارد را ارزیابی می کند :
- توانایی فرد برای شناسایی احساسات و جداسازی آنها از احساسات فیزیکی
- توانایی آنها در انتقال احساسات به افراد دیگر
- تمایل آنها به نشان دادن تفکر بیرونی (به جای یک سبک تفکر درون نگر)
پرسشنامه نارسایی هیجانی برموند-ورست (BVAQ) که از 40 گویه در پنج خرده مقیاس زیر تشکیل شده است :
- احساساتی کردن
- خیال پردازی
- شناسایی
- در حال تجزیه و تحلیل
- کلامی کردن
مقیاس آلکسی تایمیا مشاهدهگر (OAS) که از33 موردمنبع مورد اعتماددر ساختار پنج عاملی زیر:
- غیر صمیمی
- بی بصیرت
- جسمانی کردن
- جدی
- سفت و سخت
ارتباط آلکسی تایمیا با اوتیسم
آلکسی تایمیا ارتباط قوی با اختلال طیف اوتیسم (ASD) دارد،یک مطالعه نشان می دهد که تقریباً نیمی از افراد اوتیستیک به احتمال زیاد آلکسی تایمیا دارند. به خصوص در افراد مبتلا به ASD پیچیده شایع است. تحقیقات دیگر پیشنهاد میکند که مشکلات اجتماعی و عاطفی تجربه شده توسط افراد مبتلا به ASD ممکن است یکی از ویژگیهای اوتیسم نباشد، بلکه بیشتر از نارسایی هیجانی است.
حتما بخوانید: علائم اوتیسم در کودکان و نحوه تشخیص و درمان آن
ارتباط با شرایط سلامت روان
آلکسی تایمیا معمولاً با برخی از شرایط سلامت روان، از جمله افسردگی و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) همراه است.
1. افسردگی
برخی از نتایج نشان می دهد که ویژگی های بالینی افسردگی حداقل تا حدودی به وجود نارسایی هیجانی وابسته است. افراد مبتلا به اختلالات افسردگی و نارسایی هیجانی احتمالاً علائم شدیدتری از افسردگی، روان پریشی و فوبیا را نشان می دهند.
2. اختلال استرس پس از سانحه
تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به PTSD ممکن است در معرض خطر ابتلا به آلکسی تایمیا باشند. چند مطالعه کوچک نشان می دهد که نارسایی خلقی در میان افراد مبتلا به PTSD بیشتر است.
- یک مطالعه بر روی 22 جانباز جنگی مبتلا به PTSD نشان داد که 41٪ به نارسایی خلقی مبتلا بودند.
- مقایسه بازماندگان هولوکاست نشان داد که بازماندگان مبتلا به PTSD نمرات بالاتری در آزمونهای نارسایی خلقی نسبت به افراد بدون PTSD داشتند.
3. اختلال کم توجهی-بیش فعالی
مطالعهای در سال 2013 روی 50 کودک مبتلا به اختلال بیشفعالی کم توجهی ( ADHD ) نشان میدهد که بین نارسایی هیجانی و بیشفعالی و تکانشگری ارتباط وجود دارد، البته نه با بیتوجهی.
4. اختلالات اشتها
یک بررسی در سال 2017 نشان میدهد که در سراسر طیف اختلالات خوردن، افراد مشکلاتی را گزارش میکنند که قادر به شناسایی یا توصیف احساسات خود هستند. دیگر سطوح بالاتر آلکسی تایمیا را با نتایج درمان ضعیف تر برای اختلالات خوردن مرتبط می کند.
دیگر عوارض آلکسی تایمیا
- خودکشی
- جنون جوانی
- بیماری های عصبی
درمان بیماری الکسی تایمیا
آلکسی تایمیا به خودی خود یک وضعیت نیست، بلکه ناتوانی در شناسایی و توصیف احساسات است. افراد مبتلا به نارسایی هیجانی در تشخیص و برقراری ارتباط با احساسات خود مشکل دارند و همچنین برای تشخیص و پاسخ دادن به احساسات دیگران در تلاش هستند. هیچ تشخیص رسمی برای آلکسی تایمیا وجود ندارد، اگرچه چندین مقیاس می تواند به شناسایی علائم آن کمک کند. از آنجایی که این یک اختلال نیست، متخصصان سلامت در حال حاضر درمان نارسایی خلقی را توصیه یا تجویز نمی کنند. با این حال، اگر همزمان با شرایط دیگری مانند افسردگی یا PTSD رخ دهد، افراد می توانند برای جلوگیری از بدتر شدن علائم یا عوارض، به دنبال درمان آن مسائل باشند.
سخن آخر
آلکسی تایمیا اختلالی است که فرد در شناسایی و ابراز احساسات مشکل دارد. و نشان دهنده ناتوانی فرد در تشخیص یا توصیف احساسات خود، می باشد. بیماری یا اختلال نارسایی هیجانی علائمی، علت عوارضی دارد که در این مطلب سلام دنیا به بررسی بیماری آلکسی تایمیا از علائم و درمان آن پرداختیم. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد. می توانید برای افزایش آگاهی از علائم بیماری ها، داروها، درمان خانگی، سلامت زنان، کودکان ، سلامت جنسی ، بارداری به بخش سلامت سلام دنیا مراجعه کنید و مقالات مختلف در این زمینه ها را مطالعه کنید. همچین می توانید این مطلب را با دوستان خود در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.
مقالات مرتبط:
قویترین داروی گیاهی و مکمل ضد افسردگی
غلبه بر خودکشی: راه های مقابله و جلوگیری از افکار خودکشی