افسردگی یک اختلال روانی است که تنها در ایالات متحده بیش از 17 میلیون بزرگسال دچار این اختلال شده اند. با این حال، تصور می شود که تعداد واقعی بسیار بیشتر باشد، زیرا بسیاری از افراد مبتلا به افسردگی بنا به دلایل مختلف به دنبال درمان نیستند. در این مقاله از سلام دنیا، به بررسی درمان گیاهی افسردگی با قوی ترین گیاهان دارویی و مکمل های ضد افسردگی پرداختیم. با ما همراه باشید.
در ادامه 5 طبقه بندی اختلالات افسردگی ارائه شده است که این ویژگی ها شامل مواردی مانند غم و ناراحتی، خلق و خوی تحریک پذیر، احساس پوچی و تغییرات شناختی هستند که بر عملکرد فرد تأثیر می گذارد:
- اختلال افسردگی اساسی (MDD)
- اختلال بی نظمی در خلق اخلالگر
- اختلال افسردگی مداوم
- اختلال ناخوشی قبل از قاعدگی
- اختلال افسردگی به دلیل یک بیماری دیگر
اختلالات افسردگی با دارو و روان درمانی درمان می شوند. علاوه بر این، اصلاح شیوه زندگی، از جمله ایجاد تغییراتی در برنامه رژیم غذایی و مصرف برخی مکمل ها ، هم می تواند به افراد در بهبود و پیشگیری از عود بیماری کمک کند.
به عنوان مثال ، برخی تحقیقات نشان می دهند که ویتامین ها، مواد معدنی ، داروهای گیاهی و سایر ترکیبات ممکن است مزایای بیشتری برای بهبود علائم افسردگی داشته باشند. گفته می شود، سازمان غذا و دارو (FDA) داروهای گیاهی و مکمل های غذایی را مانند داروها کنترل نمی کند. بنابراین ، شما همیشه نمی توانید از چیزی که تهیه می کنید و یا از بی خطر بودن آنها مطمئن باشید.
حتما بخوانید: علائم افسردگی در مردان و زنان
علاوه بر این ، برای اینکه مشخص شود کدام یک از مکمل های طبیعی احتمالا بیشتر به درمان افسردگی کمک می کنند و ممکن است چه عوارضی را ایجاد کنند، مطالعات بیشتری نیاز است.
قبل از گنجاندن هرگونه مکمل در برنامه رژیم غذایی تان، بهتر است تحقیق کنید و با پزشک خود مشورت کنید. در این مقاله 11 مکمل ارائه شده است که ممکن است برای بهبود افراد مبتلا به افسردگی مفید باشند.
گیاهان دارویی برای مبارزه با افسردگی
1. درمان افسردگی با گیاه رودیولا روزا (Rhodiola rosea)
رودیولا روزا یک گیاه دارویی است و زمانی که به شکل مکمل مصرف می شود؛ مزایای سلامتی متعددی برای بدن بهمراه دارد. این مزایای سلامتی شامل کاهش علائم افسردگی و بهبود واکنش به استرس است که می تواند به بدن شما برای سازگاری با شرایط استرس زا کمک کند.
گیاه رودیولا روزا براساس قابلیت خود می تواند با بهبود ارتباط سلول های عصبی و کاهش فعالیت بیش از حد محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال (HPA) اثرات ضد افسردگی به وجود بیاورد.
محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال (HPA) یک مجموعه پیچیده است که واکنش استرس بدن را کنترل می کند. تحقیقات مشخص کردند که فعالیت بیش از حد محور هیپوتالاموس-هیپوفیز-آدرنال ممکن است با بروز افسردگی اساسی مرتبط باشد.
برخی پژوهش ها نشان می دهند که درمان با مکمل رودیولا روزا با تاثیر بر گیرنده های انتقال دهنده عصبی و شبکه های مولکولی که ممکن است اثرات مفیدی بر خلق و خوی داشته باشد، می توانند برای بهبود افراد مبتلا به افسردگی مفید باشد.
برای مثال، در یک مطالعه که بر روی 57 فرد مبتلا بیماری افسردگی انجام شد، محققان دریافتند که درمان با 340 میلی گرم عصاره رودیولا در روز به مدت 12 هفته منجر به کاهش مفید علائم بالینی افسردگی در این افراد شده است.
علاوه بر این، اگرچه درمان با مکمل رودیولا روزا اثرگذاری کمتری نسبت به داروی ضد افسردگی سرترالین داشت، اما عوارض جانبی خیلی کمتری هم ایجاد کرد.
مطالعه دیگری مشخص کرد که مصرف مکمل ترکیبی از گیاه رودیولا روزا و زعفران پس از 6 هفته به طرز چشمگیری علائم افسردگی و اضطراب در بزرگسالان مبتلا به افسردگی خفیف تا متوسط را کاهش داد.
2. درمان افسردگی با زعفران
زعفران ادویه ای با رنگ روشن است که حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی شامل کاروتنوئیدهای کروسین و کروسین است. زعفران بطور قابل توجه ای به عنوان یک درمان طبیعی برای افسردگی مشخص شده است.
در مطالعات مشخص شد که زعفران باعث افزایش سطح انتقال دهنده عصبی سروتونین تقویت کننده خلق و خو در مغز می شود. با اینکه نحوه چگونگی این فرایند دقیقاً مشخص نیست ، اما تصور می شود که زعفران مانع از جذب مجدد سروتونین می شود و در نتیجه آن را برای مدت بیشتری در مغز نگه می دارد.
در بررسی 5 آزمایش کنترل شده که بصورت تصادفی انتخاب شده بودند مشخص شد که مصرف مکمل زعفران علائم افسردگی در بزرگسالان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی را در مقایسه با گروهی که از درمان های دارونما استفاده کرده بودند بطرز چشمگیری کاهش داد.
حتما بخوانید: درمان افسردگی در خانه بدون دارو
علاوه بر این، در بازبینی مشخص شد که مکمل های زعفران به طور مشابه به عنوان دارویی ضد افسردگی در کاهش علائم افسردگی موثر بودند. با این حال ، محققان اعلام کردند که برای ارزیابی بهتر اثربخشی زعفران در درمان افسردگی آزمایشات با مجموعه آماری بزرگتر با دوره های پیگیری طولانی تر لازم است.
3. مخمر سنت جان یا عصاره علف چای (قویترین داروی گیاهی ضد افسردگی)
مخمر سنت جان یک گیاه دارویی معروف است که در کاهش علائم ناشی از افسردگی در افراد مبتلا به این اختلال رضایت بخش بوده است. در بازبینی 35 مطالعه در سال 2016 مشخص شد که بیماران مبتلا به افسردگی که با این گیاه دارویی درمان شدند، کاهش علائم خفیف تا متوسط را داشته اند. با این حال ، تحقیقات اثربخشی این مکمل برای درمان افسردگی شدید را ثابت نکر ده اند.
گیاه سنت جان هم مانند سایر داروهای گیاهی می تواند با داروهای در حال استفاده تداخل ایجاد کند.نکته مهم این است که این گیاه می تواند بطور جدی باعث تداخل با برخی از داروهای ضد افسردگی شود و در نهایت منجر به عوارض جانبی تهدید کننده حیات شود.
مکمل ها برای درمان افسردگی
1. مکمل اسیدهای چرب امگا 3
چربی امگا 3 چربی های ضروری هستند، یعنی باید آنها را از طریق رژیم غذایی خود دریافت کنید. برخی از بررسی ها نشان می دهند که مکمل های امگا 3 می تواند برای درمان افسردگی مفید باشد.
در بررسی آزمایش های کنترل شده در سال 2020 که بصورت تصادفی انتخاب شده بودند و شامل 638 خانم بود مشخص شد که مصرف مکمل های اسید چرب امگا 3 علائم افسردگی در خانم های باردار و علائم افسردگی پس از زایمان در این خانم ها را بهبود بخشید.
حتما بخوانید: علائم افسردگی بعد از زایمان
در مطالعه، مکمل هایی که میزان بالاتر اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA) را نسبت به اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) داشتند، بطرز خاصی موثرتر بودند. اسید ایکوزاپنتانوئیک و اسید دوکوزاهگزانوئیک دو نوع اسیدهای چرب امگا 3 هستند که هر دو در غذاهای دریایی وجود دارند.
در بازبینی دیگر از 26 مطالعه که شامل 2160 شرکت کننده بود مشخص شد که مصرف مکمل های امگا 3 روی هم رفته تأثیر مثبتی بر درمان علائم افسردگی ایجاد می کنند. محققان صراحتا به این نتیجه رسیدند که فرمول های امگا 3 که حاوی 60 درصد یا میزان بیشتری از اسید ایکوزاپنتانوئیک در دوز 1 گرم یا کمتر در روز بودند ، بیشترین تاثیر را داشته اند.
اگرچه این یافته ها امیدوار کننده هستند ،اما مطالعات دیگر نتایج متفاوتی را مشاهده کرده اند. به عنوان مثال ، یک مطالعه در سال 2019 مشخص کرد که مصرف مکمل های امگا 3 منجر به کاهش علائم افسردگی در کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال افسردگی اساسی نشد.
در مجموع ، مکمل های امگا 3 به خوبی در بدن تحمل می شوند و اگر ماهی چرب در برنامه رژیم غذایی تان وجود ندارد، می توانید این مکمل امگا3 را به عنوان جایگزین ماهی چرب به رژیم غذایی خود اضافه کنید. آنها همچنین ممکن است به درمان افسردگی در افراد خاصی کمک کنند. با این حال ، برای تایید این موضوع تحقیقات بیشتری نیاز است.
2. مکمل ان-استیلسیستئین (NAC)
ان-استیلسیستئین پیش ماده ای برای تولید اسیدهای آمینه ال سیستئین و گلوتاتیون در بدن است. یکی از مهمترین آنتی اکسیدان ها در بدن شما گلوتاتیون است و برای کنترل التهاب و محافظت از سلول ها در مقابل آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو ماده بسیار مهمی است. در تحقیقات مشخص شد که مصرف مکمل ان-استیلسیستئین برای سلامت بدن فوایدی از جمله افزایش سطح گلوتاتیون بهمراه دارد.
تحقیقات مشخص کردند که به احتمال زیاد افراد مبتلا به افسردگی سطوح بالاتری از سایتوکاین های التهابی مانند پروتئین واکنشی C، اینترلوکین 6 و فاکتور نکروز تومور آلفا را در بدن خود دارند. مصرف مکمل ان-استیلسیستئین می تواند برای کاهش التهاب و تسکین علائم ناشی از افسردگی مفید باشد.
همچنین مصرف مکمل ان-استیلسیستئین می تواند باعث بهبود بهم ریختگی انتقال دهنده های عصبی در افراد مبتلا به اختلالات روانی شود. بهم ریختگی انتقال دهنده های عصبی مانند دوپامین و گلوتامات می تواند باعث بروز اختلالات خلقی و اسکیزوفرنی و سایر بیماریها شود.
در نهایت، در بازبینی 5 مطالعه در سال 2016 مشخص شد که درمان با مکمل ان-استیلسیستئین منجر به کاهش چشمگیر در علائم افسردگی می شود و عملکرد افراد مبتلا به افسردگی در مقایسه با بیمارانی که با دارونما درمان شدند، را بهبود می بخشد. همچنین، برای مصرف مکمل های ان-استیلسیستئین خطری وجود نداشته و به خوبی در بدن تحمل می شوند. به نظر می رسد که مصرف دوزهای 2 و 2.4 گرم مکمل ان-استیلسیستئین در روز به درمان اختلالات روانی مانند افسردگی کمک می کند.
3. مکمل ضد افسردگی ویتامین D
ویتامین D یک ماده مغذی پراهمیت است که وظایف مهم و مختلفی در بدن بعهده دارد. اما متأسفانه بسیاری از افراد از جمله افراد مبتلا به افسردگی در بدن خود سطح کافی ویتامین D را ندارند.
مطالعات نشان می دهد که به احتمال زیاد افراد مبتلا به افسردگی سطوح کم یا کمبود ویتامین D داشته باشند. افرادی مبتلا به افسردگی معمولا سطح ویتامین D پایین تری نسبت به افراد سالم دارند و افرادی که کمترین میزان ویتامین D را در بدن خود دارند، علائم قابل توجه اختلال افسردگی را دارند.
حتما بخوانید: علائم کمبود ویتامین دی در بدن
ویتامین D از طریق ساز و کارهای مختلفی که شامل کاهش التهاب ، تنظیم خلق و خو و محافظت در برابر اختلال عملکرد عصبی است، می تواند با بیماری افسردگی مقابله کند. در بازبینی 4 آزمایش کنترل شده در سال 2019 که بصورت تصادفی انتخاب شده بودند، مشخص شد که مصرف مکمل های ویتامین D در افراد مبتلا به افسردگی شدید منجر به اثربخشی بالینی شد.
همچنین ، یک مطالعه در سال 2020 بروی افراد مبتلا به افسردگی که دچار کمبود ویتامین D بودند مشخص کرد که تزریق یک واحد IU 300,000 ویتامینD درکنار سایر درمان ها، به میزان قابل توجهی علائم افسردگی ، کیفیت زندگی را بهبود بخشید و باعث کاهش شدت بیماری در این افراد شد.
هرچند، محققان با بررسی 61 مطالعه در سال 2020 به این نتیجه رسید که اگرچه بین سطح ویتامین D با علائم افسردگی ارتباطی وجود دارد و ممکن است مصرف مکمل ها به بهبود این اختلال کمک کنند، اما قبل از اینکه ویتامین D به عنوان یک درمان جهانی برای مقابله با افسردگی عنوان شود، باید شواهد بیشتری جمع آوری شود.
4. مکمل ضد افسردگی ویتامین B
ویتامین های گروه B وظایف پراهمیتی در عملکرد عصبی و کنترل خلق و خوی در بدن بعهده دارند. ویتامین های گروه B عبارتند از فولات ، B12 و B6 که برای تولید و تنظیم انتقال دهنده های عصبی مانند سروتونین ، اسید گاما-آمینوبوتیریک (GABA) و دوپامین ضروری هستند.
بررسی ها نشان می دهد که کمبود ویتامین B12 و فولات ممکن است خطر ابتلا به افسردگی را افزایش دهد و مصرف مکمل های حاوی این مواد مغذی ممکن است در برخی افراد مبتلا به افسردگی منجر به کاهش علائم افسردگی شود.
برای مثال، مصرف مکمل های حاوی فولات ممکن است. علائم افسردگی مقاوم به درمان در کودکان و بزرگسالانی که جهش ژنتیکی دارند و این جهش بر متابولیسم فولات تأثیر می گذارد را کاهش دهد.
علاوه بر این، در تحقیقات مشخص شد که مکمل ویتامین B12 زمانی که بهمراه داروهای ضد افسردگی مصرف می شود، علائم افسردگی در افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی را کاهش می دهد.
بازبینی یک مطالعه در سال 2020 به طور مشابه نشان داد که مصرف به موقع مکمل های ویتامین B12 ممکن است باعث تاخیر در شروع اختلال افسردگی شود و اثربخشی داروهای ضد افسردگی را افزایش دهد.
همچنین محققان دریافتند که ویتامین B6 زمانی که با سایر مواد مغذی از جمله تریپتوفان و نوعی ویتامین B3 به نام نیکوتین آمید مصرف می شود. منجر به بهبود علائم افسردگی در این افراد می گردد.
5. درمان افسردگی با مکمل روی
روی یک عنصر معدنی است که برای سلامت مغز و تنظیم مسیرهای انتقال دهنده عصبی نقش مهمی را ایفا می کند. این ماده معدنی همچنین دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی است. کمبود این ماده معدنی بشدت با افزایش خطر بروز افسردگی و تشدید علائم افسردگی مرتبط است.
در بررسی انجام شده از 17 مطالعه مشاهده ای مشخص شد که سطح روی در خون افراد مبتلا به افسردگی در مقایسه با افراد سالم حدود 0.12 میکروگرم در میلی لیتر کمتر بوده است. همچنین در این بررسی مشخص شد کمبود بیشتر سطح روی با علائم افسردگی شدیدتر همراه است.
حتما بخوانید: مواد غذایی حاوی زینک
بطور مشابه، محققان در یک بازبینی از 4 مطالعه کنترل شده که بصورت تصادفی انتخاب شده بودند، متوجه شدند وقتی شرکت کنندگان در مطالعه، مکمل های روی را در کنار داروهای ضد افسردگی خود مصرف کردند، با کاهش قابل توجه علائم افسردگی مواجه شدند.
6. مکمل اس - ادنوزیل متیونین (SAMe)
اس - ادنوزیل متیونین یک ترکیب شیمیایی گوگردی است که به عنوان درمانی برای افسردگی رضایت بخش بوده است. این ماده به طور طبیعی در بدن شما وجود دارد و وظایف مهمی در عملکرد مغز بعهده دارد.
در بازبینی 8 مطالعه در سال 2020 مشخص شد که مکمل اس - ادنوزیل متیونین زمانی که به تنهایی یا به همراه داروهای ضد افسردگی مصرف می شود. منجر به بهبود علائم افسردگی در افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی می شود. دوزهایی که روزانه مصرف شدند بین 200 تا 300 میلی گرم بودند ودوره درمان حدود 2 تا 12 هفته بود.
7. درمان افسردگی با مکمل منیزیم
منیزیم یک ماده معدنی پراهمیت در بدن است که وجود آن می تواند برای افراد مبتلا به افسردگی مفید باشد. در افراد مبتلا به افسردگی کمبود منیزیم شایع است و تحقیقات نشان می دهد که مصرف مکمل آن ممکن است باعث کاهش علائم افسردگی در این افراد شود.
در یک مطالعه تصادفی که بر روی 126 فرد مبتلا به افسردگی خفیف تا متوسط صورت گرفت مشخص شد که افراد مبتلا به افسردگی که 248 میلی گرم مکمل منیزیم در روز به مدت 6 هفته مصرف کردند در مقایسه با افرادی که با دارونما درمان شدند، بطور چشمگیری بهبود علائم افسردگی را داشتند.
حتما بخوانید: مزایای مصرف مکمل های منیزیم برای سلامتی
8. درمان افسردگی با مکمل کراتین
کراتین یک اسید ارگانیک است که در کنار سایر عملکردهایش، نقش مهمی در حفظ انرژی مغز دارد. محققان بر این باورند که تغییر در سطوح انرژی مغز در بروز افسردگی دخیل است. بعضی مطالعات توصیه می کنند که مصرف 2 تا 10 گرم مکمل کراتین در روز می تواند باعث کاهش علائم افسردگی در افراد مبتلا به اختلال افسردگی اساسی شود.
پیشگیری از خودکشی در افراد مبتلا به افسردگی
اگر شما یا فردی در اطراف تان قصد خودکشی یا خودآزاری دارد، لطفاً از نهادهای پشتیبانی کمک بگیرید:
- تلفن اورژانس اجتماعی: خط تلفن سه رقمی 123 در جهت اورژانسهای اجتماعی -که خودکشی نیز بخشی از آن است- به صورت شبانهروزی (24ساعت) به ارائه خدمات میپردازد.
- شماره های 115 و 110: که شماره تلفن های اورژانس و پلیس برای کمک های فوری هستند.
- در صورت نیاز فوری با 115 یا شماره اورژانس محلی خود تماس بگیرید.
- در حالی که منتظر رسیدن کمک هستید، در کنار کسی بمانید و هرگونه سلاح یا شی که می تواند باعث آسیب شود ، را از خودتان دور کنید. به خاطر داشته باشید که شما تنها نیستید.
سخن پایانی :
افسردگی یک اختلال روانی است که میلیون ها نفر در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار می دهد. اگرچه افسردگی معمولاً با دارو و روان درمانی، درمان می شود، اما برخی افراد ممکن است بخواهند روش های ایمن دیگر مانند اصلاح رژیم غذایی یا مصرف مکمل ها را برای کاهش علائم خود امتحان کنند.
مکمل هایی که در این مقاله از بخش سلامت روان سلام دنیا ، ذکر شدند از نظر پتانسیل کاهش علائم افسردگی مورد مطالعه قرار گرفته اند و ممکن است برای برخی از افراد مبتلا به افسردگی مناسب باشد. با این حال ، برای نتیجه گیری در مورد تأثیر آنها بر افسردگی تحقیقات بیشتری نیاز است.