کمبود آهن منجر به آسیب های متفاوتی در بدن می شود. آهن یکی از مواد مغذی ضروری مورد نیاز بدن می باشد. آهن مسئول انتقال اکسیژن از ریه ها به بافت های مختلف بدن است. همچنین نقش مهمی در شکل گیری گلبول های قرمز، کمک به ایجاد رگ های خونی، سنتز DNA و انتقال الکترون ها دارد.
کمبود آهن سبب ایجاد تعدادی از بیماری ها از جمله کم خونی می شود. کمبود آهن در زنان بیشتر از مردان است، زیرا زنان هر ماه در طول قاعدگی مقداری خون از دست می دهند. به همین دلیل است که دریافت آهن برای زنان مهم است. هنگامی که شما کمبود آهن دارید، علائم رایج زیر را همراه با علائم دیگر مشاهده می نمایید.
علائم رایج کمبود آهن
1- ضعف و خستگی
2- رنگ پریدگی پوست
3- ناخن های شکننده
4- دست و پاهای سرد
درمان کمبود آهن
به راحتی می توان مقدار آهن مورد نیاز بدن را با مصرف برخی از غذاهای غنی از آهن تأمین کرد. دو منبع دریافت آهن عبارتند از: آهن هم (heme) و آهن غیرهم (Non-heme). منابع آهن Heme از پروتئین حیوانی دریافت می شوند. آهن heme در بدن بهتر جذب می شود. آهن Non-heme را می توان از منابع گياهی دریافت کرد.
مصرف آهن شما زمانی که از غذاهای حاوی آهن استفاده می کنید و همچنین با ترک نوشیدنی هایی مانند چای و قهوه (که مانع جذب آهن می شوند)، افزایش می یابد.
منابع آهن non-heme
برخی از بهترین منابع آهن non-heme عبارتند از:
1- سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج (که دارای اسید فولیک و بتا کاروتن نیز است)
2- چغندر
3- سویا
4- لوبیا
5- تخمه کدو تنبل
6- میوه های تازه
7- میوه های خشک.
برخی از بهترین منابع آهن heme
1- گوشت قرمز
2- غذاهای دریایی و مرغ
شما باید اطمینان حاصل کنید که از اندام هایی مانند جگر که دارای محتوای بالای آهن است استفاده می کنید.
هنگام مصرف آهن، مهم است که بدانید ویتامین C به جذب آن کمک می کند. بنابراین، هنگام خوردن سبزیجات یا گوشتی که غنی از آهن است، می توانید لیمو یا هر منبع دیگر ویتامین C را نیز به وعده غذایی خود اضافه کنید.