از شایع ترین علت سرفه های خشک میتوان به آلرژی، آسم، عفونت و رفلاکس اسید اشاره کرد. انواع مختلفی از درمان ها از جمله درمان های خانگی و داروها وجود دارند که برای سرفه های خشک موثر واقع میشوند. درمان کردن این نوع از سرفه اغلب به علت، ادامه دار بودن و یا نیز همچنین به مدت زمان پیدایش آن بستگی دارد. در این مقاله سلام دنیا، با علت سرفه های خشک و انواع روش های درمان سرفه خشک با درمان خانگی، گیاهی و داروهای تجویزی و بدون نسخه برای سرفه های خشک، آشنا شوید. با ما همراه باشید.
علت سرفه های خشک
- آلرژی فصلی: اگر به بیماری تب یونجه شدید فصلی دچار شده اید، میتوانید مصرف روزانه یک آنتی هیستامین خوراکی را برای جلوگیری کردن از آلرژی - زمانی که تعداد گرده ها و کپک ها شروع به افزایش می کند - شروع کنید.
- آسم: اگر سرفه شما مرتبط به آسم میشود، خوردن داروهای آسم (از جمله برونش های طولانی اثر و کورتیکواستروئیدهای استنشاقی) می تواند بروز حملات شما را کاهش دهد.
- عفونت: اگر به عفونتی مانند ذات الریه مبتلا شده اید، نیاز به شروع درمان با آنتی بیوتیک را دارید.
- رفلکس اسید معده: اگر سرفه شما با رفلاکس اسید معده همراه باشد، پزشک شما یک مسدودکننده اسید را برای شما تجویز میکند.
حتما بخوانید: درمان ترش کردن معده با داروهای گیاهی و طبیعی
موارد مراجعه به پزشک
- سرفه های مداوم یا بدتر شده
- سرفه مولد همراه با خلط
- سرفه کردن به همراه خلط های صورتی یا خونی
- سرفه کردن همراه با درد یا فشار در قفسه سینه
- تنگی نفس یا خس خس سینه
- سرفه هایی که باعث میشود در شب شما بیدار بمانید
- سرفه هایی که باعث گرفتگی صدای شما می شوند
از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی یا داروساز خود بپرسید که آیا هر یک از داروهایی که مصرف می کنید میتوانند باعث سرفه های شما شوند یا خیر. علاوه بر مهارکنندههای ACE، زوکور (سیمواستاتین)، کورگ (کارودیلول)، اکتونل (ریزدرونات) و اسپریهای بینی فلوتیکاسون همگی خود میتوانند باعث سرفه در شما شوند. در برخی از موارد، کاهش دادن دوز دارو و یا تغییر دارو میتواند تنها چیزی باشد که برای غلبه بر این عارضه جانبی رایج مورد نیاز باشد.
درمان خانگی سرفه های خشک
میتوان سرفه های خشک شما را با یکی از درمان های خانگی اگر که بدون عوارضی همچون تب، درد قفسه سینه، یا هر گونه علائم نگران کننده دیگر باشند، درمان کرد.
1. درمان خانگی سرفه های خشک: هیدراتاسیون (آبرسانی)
خشک بودن خود گلو می تواند سرفه شما را بدتر کند. پس سعی کنید که همیشه انواع مایعات تسکین دهنده گلو همچون چای یا آب به همراه لیمو ترش را بنوشید.
2. درمان خانگی سرفه های خشک: استنشاق یا بخور بخار
نفس کشیدن در بخار (بخور) یک نوع درمان خانگی ای است که اکثر مردم با آن آشنا هستند و آن را انجام میدهند. بخار گرم به خودی خود می تواند به مرطوب کردن مجرای بینی خشک و تحریک شده، کاهش گلو درد و شدت سرفه ناشی از عفونت خفیف و یا نیز آلرژی به شما کمک کند.
اضافه کردن برخی از چاشنی های طبیعی مانند ریحان مقدس (Ocimum tenuiflorum) به بخور بخار میتواند به درمان کردن سرفه های ناشی از سرماخوردگی، آنفولانزا، برونشیت، سینوزیت، آسم و آلرژی کمک کند. همانطور که بخار را تنفس می کنید، یک حوله را روی سر خود بیندازید تا رطوبت بیشتری را جذب خود کنید. این را هم به یاد داشته باشید که صورت خود را مستقیماً روی یک قابلمه آب جوش قرار ندهید، چرا که با این کار میتوانید باعث سوختگی شدید صورت شما شود.
3. درمان های خانگی برای سرفه های خشک: غرغره کردن
غرغره کردن آب نمک معمولا یکی از کارهایی است که ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی اغلب برای کاهش گلودرد ناشی از سرماخوردگی آن را به شما توصیه می کنند. آب نمک رطوبت را از ناحیه درد می کشد. این عمل خود باعث کاهش تورم و تحریک زیاد در ناحیه مربوطه میشود. طبق گفته یک مطالعه تصادفی کنترل شده در سال 2019 در Scientific Reports، غرغره کردن آب نمک آن هم سه بار در روز طول مدت سرفه ناشی از سرماخوردگی را به 2.4 روز و گرفتگی صدا را به 1.7 روز کاهش داد.
4. درمان های خانگی برای سرفه های خشک: رژیم غذایی
شما می توانید سرفه را به عنوان یک نوع واکنش آلرژیک غذایی تجربه کنید. وقتی فهمیدید که کدام یک از غذاها باعث سرفه شما میشوند آنها را نخورید. یک دفترچه روزانه برای یادداشت مواد غذایی که مصرف میکنید داشته باشید این کار خود باعث میشود بفهمید که آیا چیزی که می خورید باعث سرفه شما شده است یا نه.
حتما بخوانید: برای درمان سرفه چی بخوریم
گاهی اوقات برخی از شرایط خاص می توانند شما را مستعد به سرفه کنند: اگر مستعد ابتلا به علائم آلرژی تنفسی هستید از برخی از غذاها که حاوی هیستامینی بالا هستند پرهیز کنید. غذاهای حاوی هیستامین بالا عبارتند از : الکل، غذاهای ترش، پنیر، صدف، گوشت دودی، شکلات، میوه های خشک و توت فرنگی. رفلاکس اسید معده نیز می تواند باعث سرفه مزمن در شما شود. اگر رفلاکس اسید معده دارید، از غذاهای پرچرب، غذاهای اسیدی (از جمله گوجه فرنگی)، شکلات، کافئین و غذاهای تند که همه اینها خود می توانند علائم شما را بدتر کنند پرهیز کنید.
5. درمان های خانگی برای سرفه های خشک: محیط اطراف
انواع مختلفی از کارها وجود دارند که شما می توانید در خانه برای جلوگیری از تحریک یا تشدید سرفه در اطرافتان انجام دهید. اگر سرفه شما در هوای خشک به خصوص در هوای شب افزایش پیدا میکند، از یک مرطوب کننده استفاده کنید. برای از بین بردن آلرژن ها و محرک ها از جمله گرد، غبار و گرده از یک تصفیه کننده هوا در خانه خود استفاده کنید. اگر آسم دارید این کار می تواند برای ریه های شما مفید باشد. سیگار نکشید. قرار گرفتن در معرض دود سیگار، ویپینگ و ماری جوانا باعث افزایش تحریک گلو می شود.
درمانهای بدون نسخه (OTC) برای سرفه های خشک
درمانهای بدون نسخه گاها میتوانند به تسکین سرفه شما بهویژه زمانی که سرما خورده اید کمک کنند. اغلب، استفاده از قطره های سرفه برای بهبود حس شما به خصوص اگر که گلودرد هم نیز دارید کافی هستند.
شما می توانید محصولی مانند Vicks Vapo-Rub را به استنشاق بخار خود هم نیز اضافه کنید. دکسترومتورفان یک داروی بدون نسخه است که اغلب برای درمان سرفه های خشک از آن استفاده می شود. می توانید از یک نوع نسخه همگانی و برند های رایج استفاده کنید. این موارد عبارتند از:
حتما بخوانید: شربت دکسترومتورفان چیست
- داروی سرفه دلسیم Delsym Cough
- داروی سرفه روبیتوسین Robitussin Cough
به خاطر داشته باشید که بسیاری از داروهای سرفه بدون نسخه نیز دارای عمل ضد احتقان میباشند. در صورت داشتن سرفه های خشک ممکن است که نیازی به این نوع اثر دهی نداشته باشید. شما میتوانید با دفتر ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی خود تماس بگیرید تا علائم خود را شرح داده و توصیه های لازم را دریافت کنید. گاهی اوقات میتوانید درباره داروهای بدون نسخه هم نیز از داروساز خود راهنمایی دریافت کنید.
داروهای تجویزی برای سرفه های خشک
سرفه های خشک می توانند ناشی از عوامل مختلفی از جمله آلرژی، محرک های محیطی، عفونت ها و حتی برخی از داروها (مانند مهارکننده های ACE) باشند. سرفه های مزمن خود میتوانند نشانه اولیه ای از یک نوع بیماری جدی ، از آپنه خواب و بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) گرفته تا مزوتلیوما و سرطان ریه باشند.
هرگز سرفه های خشکی که ادامه پیدا کرده اند را هر چقدرم که خفیف باشند نادیده نگیرید. ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما مشکل شما را تشخیص می دهد و بسته به علت سرفه برای شما دارو تجویز میکند.
درمان سرفه های خشک در طب سنتی
بسیاری از درمانهای CAM برای کاهش علائم سرفه های خشک از نسلی به نسل دیگر منتقل شدهاند.
1. درمان سرفه های خشک در طب سنتی با عسل (انگبین)
عسل یکی از قدیمی ترین درمان های خانگی برای درمان هر نوع سرفه میباشد. عسل دارای خواص ضد التهابی طبیعی ای است که می تواند به کاهش تحریک گلو کمک کند. اثرات ضد میکروبی احتمالی عسل همچنین می تواند به طور خیلی جدی عفونت های باکتریایی یا ویروسی جزئی را کاهش دهد. یک بررسی در سال 2018 در پایگاه دادههای بررسیهای سیستماتیک کاکرین به این نتیجه رسید که عسل به اندازه دیفن هیدرامین (مورد استفاده در بنادریل) موثر میباشد.
از آن طرف این را هم دریافت که عسل به اندازه دکسترومتورفان (مورد استفاده در محصولاتی مانند Delsym Cough) برای درمان سرفه در کودکان مؤثر نیست. عسل عموماً توسط کودکان کوچکتر مورد استقبال قرار می گیرد. ولی با همه ی این ها به دلیل خطر ابتلا به بوتولیسم، هرگز نباید به نوزادان زیر 1 سال داده شود. عسل بر قند خون هم نیز تأثیر می گذارد، پس بنابراین اگر که لازم است در مورد مدیریت سطح گلوکز خود مراقب باشید، گزینه های دیگر هم ممکن است برای شما مفید واقع شوند. آیا یک قاشق عسل می تواند سرفه شما را درمان کند؟
2. درمان سرفه های خشک در طب سنتی با ریشه شیرین بیان
چای تهیه شده از ریشه شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra) مدتها است که به دلیل اثر تسکین دهندگیش بر روی گلو بر سر زبان ها افتاده است. ریشه شیرین بیان که در طب سنتی چینی به آن گانکائو گفته می شود، از سال 2100 قبل از میلاد مسیح مورد استفاده قرار گرفته شده است. گفته می شود که این ریشه درد را تسکین می دهد، خلط را از بین می برد و سرفه را کاهش می دهد. چای ریشه شیرین بیان را می توان در بسیاری از فروشگاه های مواد غذایی و بهداشتی در شهر خود یافت.
حتما بخوانید: خواص شیرین بیان برای معده
ریشه خشک شیرین بیان را می توان به صورت آنلاین خریداری کرد. برای تهییه چای آن شما باید 2 قاشق غذاخوری از ریشه آن را در 8 اونس آب جوش به مدت 5 تا 10 دقیقه دم کنید. چای ریشه شیرین بیان به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شود، ولی این را هم باید بگویم که استفاده طولانی مدت از این چای میتواند باعث افزایش شدید فشار خون شما که منجر به بی نظمی قاعدگی، خستگی، سردرد، احتباس آب و اختلال در نعوظ میشود، شود.
3. درمان سرفه های خشک در طب سنتی با مرزنگوش
مرزنگوش (Origanum majorana) نوعی پونه کوهی است که از دیرباز در طب سنتی برای تسکین طیف وسیعی از بیماری ها از آن استفاده می شده است. اینگونه گفته میشود که این نوع گیاه شامل ترکیبات گیاهی ضد التهابی ای که میتواند به کاهش سرفه مرتبط با آسم، برونشیت، سرماخوردگی و سیاه سرفه کمک کند، میشود.
برای تهیه چای مرزنگوش، 3 تا 4 قاشق چایخوری مرزنگوش خشک را در 8 اونس آب داغ دم کرده و سه بار در روز آن را میل کنید. مرزنگوش به طور کلی گیاهی بی خطر است. با این حال این گیاه میتواند لخته شدن خون را کند کند و خطر کبودی و خونریزی بینی را در افرادی که از داروهای ضد انعقاد (رقیق کننده خون) استفاده می کنند، افزایش دهد.
4. درمان سرفه های خشک در طب سنتی با زردچوبه
زردچوبه (Curcuma longa) حاوی ترکیبی به نام کورکومین است که دارای خواص ضد ویروسی، ضد باکتریایی و ضد التهابی میباشد. قرن هاست که در طب آیورودا برای درمان آرتریت خفیف و بیماری های تنفسی از این ادویه استفاده می شود. این را هم باید اضافه کنم که بسیاری از این ادعاها توسط تحقیقات پشتیبانی نمی شوند. برخی از محققان میگویند که مصرف خوراکی زردچوبه میتواند سرفه و سایر علائم آسم را کاهش دهد.
با این حال هنوز که هنوز مشخص نشده است که این ادویه میتواند به درمان سرفه حاد کمک کند یا خیر. با این اوصاف، چای زردچوبه را می توان در بسیاری از فروشگاه های مواد غذایی پیدا کرد. کپسول زردچوبه خود یک موضوع جدای دیگری است، زیرا استفاده بیش از حد از مکمل میتواند احتمالا باعث ناراحتی معده، اسهال و حالت تهوع در شما شود.
5. درمان سرفه های خشک در طب سنتی با زنجبیل
از زنجبیل (Zingiber officinale) مدتهاست که به عنوان درمانی برای حالت تهوع و ناراحتی معده استفاده میشود، اما با این اوصاف شواهدی وجود دارد که نشان میدهد این گیاه میتواند رفلکس سرفه را با شل کردن عضلات صاف راههای هوایی سرکوب کند. یک بررسی در سال 2013 از مطالعات دانشگاه کلمبیا گزارش داد که جینجرول - یک ترکیب شیمیایی در زنجبیل تازه - میتواند واکنشهای بیش از حد راه هوایی را که باعث ایجاد علائم آسم از جمله سرفه میشود را سرکوب کند.
پس در هنگامی که زنجبیل به صورت خوراکی مصرف (مانند چای یا با مکیدن زنجبیل شیرین) و در بخار استنشاق استفاده شود می تواند این اثر بخشی را داشته باشد. از مصرف بیش از حد زنجبیل خودداری کنید، چرا که میتواند باعث ناراحتی معده، سوزش سر دل یا اسهال در شما شود.
6. درمان سرفه های خشک در طب سنتی با سیر
سیر (Allium sativum)دارای خواص ضد ویروسی، ضد باکتریایی و ضد التهابی میباشد. گفته می شود که مصرف سیر به طور منظم باعث کاهش فشار خون و تقویت سیستم ایمنی در بدن می شود. اینگونه ادعا شده است که سیر برای تسکین سرفه مرتبط با سرماخوردگی مفید واقع شده است. یک بررسی در سال 2014 در پایگاه دادههای مرورهای سیستماتیک کاکرین هیچ تاثیری از استفاده از سیر برای پیشگیری یا درمان علائم سرماخوردگی در هیچ یک از هشت مطالعه بررسیشده را پیدا نکرد. باهمه ی این گفته ها سیر به طور کلی بی خط و ایمن در نظر گرفته شده است.
7. درمان سرفه های خشک در طب سنتی با ریشه گل ختمی
ریشه گل ختمی، طبق نامش، از ریشه گیاه گل ختمی (Althea officinalis)، نوعی هالی هاک گلدار است. از ریشه گل ختمی از همان زمان های قدیم به عنوان یک شیرینی شیرین و شبیه مرنگ برای تسکین گلودرد استفاده می شد. یک مطالعه در سال 2018 در تحقیقات پزشکی تکمیلی گزارش داد که شربتها و قرصهای پاستیل ساخته شده با عصاره ریشه گل ختمی به تسکین سرفه های خشک خفیف، معمولاً در عرض 10 دقیقه، کمک میکنند. چای ریشه گل ختمی را می توان به صورت آنلاین و در برخی از فروشگاه های مواد غذایی بهداشتی خریداری کرد. به طور کلی این گیاه ایمن در نظر گرفته می شود. این گیاه ممکن است با لخته شدن خون تداخل داشته باشد و بر قند خون تأثیر بگذارد.
8. درمان سرفه های خشک در طب سنتی با آویشن
آویشن (Thymus vulgaris) از همان زمان طاعون سیاه در اروپا مورد استفاده دارویی قرار گرفته است. این گیاه شامل ترکیبی به نام تیمول که اثرات ضد اسپاسم را به همراه دارد و می تواند به شل شدن عضلات صاف گلو کمک کند میشود. استفاده از آویشن به عنوان چای آن هم به صورت گهگاهی بی خطر و ایمن است. شما میتوانید با دم کردن 3 تا 4 قاشق چایخوری از گیاه خشک شده در 8 اونس آب جوش، چای آویشن را درست کنید. برای کاهش سرفه آن را با عسل شیرین کنید. از اسانس آویشن، که معمولا در رایحه درمانی استفاده می شود، نباید به صورت داخلی استفاده کرد، زیرا می تواند باعث کاهش جدی فشار خون در شما شود.
سخن آخر
علت سرفه خشک متفاوت است. از آلرژی فصلی گرفته تا عفونت و رفلاکس معده، ما در این مطلب شما را با انواع مختلف درمان سرفه خشک از درمان خانگی، گیاهی و طب سنتی تا داروهای بدون نسخه و تجویزی را به شما یاد دادیم. اغلب اوقات، یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند علت سرفه مزمن شما را تشخیص دهد و یک برنامه درمانی را برای بهبود وضعیت شما ارائه دهد. امیدوارم برایتان مفید بوده باشد.