شکر تیغال (Echinop's) یا شکرکه که به رنگ زرد مایل به سفید و کمی شیرین که حشره ای به نام لارینوس ماکولاتوس که بر روی گیاه تیغال، خار شکر، خوز یا کک که نام های این گیاه هستند بوجود می آید. شکر تیغال بعد از پیله و لارو این حشره که خود را روی آن می گذارد و وقتی لارو داخل پیله رشد کرد و به صورت حشره در آمده و پیله را سوراخ می کند و از آن بیرون می آید؛ پیله ای که سالم مانده را شکر اصلی تیغال می نامند. در این مقاله شما را با خواص و مضرات تیغال و کاربرد آن در زندگی و بدن انسان در سلام دنیا آشنا می کنیم.
شکر تیغال برای چی خوبه
برای اینکه این گیاه (شکر تیغال) خاصیت خلط آوری بالایی دارد. برای درمان انواع سرفه ها مانند سیاه سرفه و سرماخوردگی بسیار مفید است. تیغال شدت خلط ها را کاهش و باعث از بین رفتن سوزش مری می شود. برای درمان چاقی، افسردگی، تقویت و تنظیم دستگاه گوارش و تقویت حنجره و ...نیز مفید است.
حتما بخوانید: علت و درمان اسید معده به مری
شکر تیغال برای سرفه و گلودرد
شکر تیغال، یکی از داروهای گیاهی موثر برای رفع گلو درد و کاهش سرفه های خشک و عفونی است که شیرینی زیادی ندارد و طعمی مانند نشاسته دارد که سرفه های شدید را کاهش می دهد و آرامش بخش سینه است. به دلیل لعابی که دارد بسیار مفید برای رفع خشونت های سینه و گلو درد (التهاب گلو) بسیار موثر است و کمک به رفع سرفه هایی که با تحریک برونش ها بوجود آمده اند فوق العاده بهبود دهنده است.
خواص شکر تیغال برای لاغری
شکر تیغال به دلیل اینکه طبع نیمه مرطوبی دارد، بزرگان طب سنتی می گویند برای درمان و رفع یبوست و کسانی که می خواهند وزن خود را پایین بیاورند، بسیار موثر است.
شکر تیغال برای ریه
ریه های خشک و تنگ؛ حلق خشک و سرفه های بسیار خشن یکی از دلایلی است که شما باید از شکر تیغال استفاده کنید چون از آنتی اکسیدانی بالایی برخوردار است و به علت اینکه لعاب دار است خیلی موثر بر درمان بیماری های ریوی است.
حتما بخوانید: درمان عفونت ریه با داروهای گیاهی و درمان خانگی
خواص شکر تیغال برای کرونا
با شیوع ویروس کرونا و تحقیقات بزرگان طب سنتی بر روی شکر تیغال برای درمان بیماران کرونایی صورت گرفته و بخاطر اینکه کرونا با بیماری های ریه و سرماخوردگی شروع می شود و ریشه از این ها دارد و برای درمان این ویروس یا ریشه ای که دارد در گزشته برای درمان این بیماری ها از این شکر استفاده می شده پس نتیجه گرفتاند برای درمان ویروس کرونا هم موثر است.
شکر تیغال و آسم
همانطور که گفتیم شکر تیغال برای رفع بیماری های ریوی بسیار موثر بوده و باعث تحریک دستگاه تنفسی؛ ملین سینه؛ رفع خشونت سینه؛ رفع خشکی گلو و درمان تنگی نفس و آسم می شود و به درمان این بیماری ها کمک زیادی می کند.
شکر تیغال در طب سنتی
از شکر تیغال برای درمان هایی مانند افسردگی؛ تب بری؛ متعادل کننده دستگاه گوارش و درمان سوزش سر دل. به خاطر داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی بالا می تواند به جلوگیری از سرطان کمک زیادی بکند و یک داروی ضد سرطان شناخته می شود.
طریقه مصرف شکر تیغال برای بزرگسالان
چون شکل شکر تیغال مانند فندق است ولی باید این گیاه را بشکانید و جانور داخل آن را بیرون بیاورید و پس از بیرون انداختن جانور باید این گیاه را در آب جوش می گذارید تا مقداری جذب شود و با آب حل شود. حال مایع لعاب دار را میل کنید و از خواص این شکر لذت ببرید.
طرز تهیه دمنوش شکر تیغال
مواد لازم برای تهیه دمنوش شکر تیغال
- آب: 2 لیوان
- شکر تیغال: 10 گرم
طرز تهیه دمنوش شکر تیغال
- اول شکر تیغال را درون قوری بریزید و 2 لیوان آب به آن اضافه کنید.
- سپس قوری را شعله با حرارت کم بگذارید و اجازه دهید تا زمانی که یک لیوان آب بماند.
- بعد دمنوش را صاف کنید و شب ها ، پیش از خواب بنوشید.
شکر تیغال در کجا می روید
شکر تیغال در بیشتر کشور های آسیای و اورپایی و آفریقایی می روید و طبیعت سرد و کمی مرطوب به خود دارد. در بیشتر استان های ایران مخصوصا یزد، خراسان، فارس، اصفهان، کرمانشاه و کرمان و ... در ارتفاع 1800 متری بالای سطح دریا رشد می کند.
ترکیبات شیمیایی موجود در شکر تیغال
با آزمایش های صورت گرفته تا الان، شکر تیغال دارای قند؛ نشاسته، سلولز، تانن و موسیلاژ تشخیص داده شده است.
مضرات شکر تیغال و موارد منع مصرف شکر تیغال
- شکر تیغال برای افرادی که دچار بیماری های فشار خون و کسانی که از قرص های تنظیم فشار خون استفاده می کنند باید با پزشک مشورت کنند.
حتما بخوانید: برای کاهش و پایین آوردن فشار خون بالا چه بخوریم
- در هر چیزی زیاده روی کردن عوارض دارد همینطور در مصرف این شکر باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ می شود و به طور مداوم نباید از این گیاه بیشتر از 18 گرم استفاده شود.
- حتما توجه کنید اگر پیله این گیاه را خریدید مراقب باشید اول حشره داخل پیله را خارج کنید و بعد استفاده کنید.
سخن آخر
شکر تیغال در زمان های قدیم به عنوان طعم دهنده به حساب می آمده. به گفته برخی ها می گویند: شکر تیغال، یکی از کشفیات بوعلی سینا دانشمند قدیمی ایرانی بوده است. این گیاه ملین و متعادل کننده دستگاه گوارش برای درمان یبوست استفاده می شود. بیشترین نوع این شکر در پیله خود حشره ندارند. ولی برخی هم دارند؛ اگرچه هرچه شکر تیغال یا پیله تازه تر باشد شیرین تر و با گذشت زمان هرچه کهنه تر شود، شیرین خود را از دست می دهد و طعمی مانند نشاسته پیدا می کند. برخی معتقدند شکر تیغال خاصیت نوتروپیک دارد و برای تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر در سن بالا مفید خواهد بود.