فیبروآدنوم پستان چیست؛ علائم توده های خوش خیم سینه و درمان آن

فیبروآدنوم پستان چیست؛ علائم توده های خوش خیم سینه و درمان آن فیبروآدنوم پستان چیست؛ علائم توده های خوش خیم؛ فیبروآدنوم دردناک؛ فیبروآدنوم مختلط چیست؛ علت فیبروآدنوم برست چیست؛ روش های تشخیص و درمان فیبروآدنوم (fibroadenomas) در سلام دنیا بخوانید.

فیبروآدنوم ها یا همان فیبروئیدنوماها یکی از نوع شایع توده‌های غیرسرطانی (خوش‌خیم) در سینه هستند. آن‌ها یک نوع بیماری خوش‌خیم سینه هستند که بسیار کم احتمال افزایش خطر سرطان سینه را دارند. فیبروئیدنوماها ممکن است در طول زمان بزرگتر یا کوچکتر شوند. برخی از آن‌ها به‌طور کامل ناپدید می‌شوند. بیشتر توده‌ها به درمان نیاز ندارند. ارائه دهنده خدمات بهداشتی شما ممکن است پیشنهاد دهد که بررسی‌های متداول‌تری را برای گرفتن تغییرات سینه به زودی انجام دهید. در این مطلب از سلام دنیا، ما به مبحث فیبروآدنوم پستان چیست؛ علائم توده های خوش خیم و درمان آن پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

فیبروآدنوم چیست؟

فیبروئیدنوم یک توده غیرسرطانی (خوش‌خیم) در سینه است. این تومور صاف، گرد، جامد، از بافت فیبری و بافت غده‌ای تشکیل شده که یک جمعیت را ایجاد می‌کنند. در موارد بسیار نادر، یک فیبروئیدنوم ممکن است حاوی سرطان سینه باشد. فیبروئیدنوم‌ها اغلب بدون درمان کوچکتر می‌شوند یا محو می‌شوند. ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی شما ممکن است یک فیبروئیدنوم را به مدت زمان رصد کند تا ببیند که چگونه تغییر می‌کند یا جراحی برای برداشتن آن را توصیه کند.


حتما بخوانید: همه چیز درباره بیماری سرطان سینه


انواع فیبروآدنوم ها 

دو نوع اصلی فیبروئیدنوم وجود دارد:

  • فیبروئیدنوم‌های ساده که شایع‌ترین‌ها هستند. آن‌ها معمولاً کوچکتر هستند. این توده‌ها خطر سرطان سینه را افزایش نمی‌دهند. زیر میکروسکوپ، بافتی که از آن بیوپسی گرفته شده است یکنواخت به نظر می‌رسد (سلول‌ها در سراسر یکسان به نظر می‌رسند).
  • فیبروئیدنوم‌های پیچیده که در افراد بالای 35 سال شایع‌تر هستند و معمولاً بزرگتر هستند. زیر میکروسکوپ، ارائه‌دهنده شما ممکن است برخی تفاوت‌ها در سلول‌ها (آن‌ها به همان شکلی که یک فیبروئیدنوم ساده است، یکنواخت نیستند) بیابد. ارائه‌دهنده شما ممکن است همچنین کلسیفیکاسیون‌ها یا کیست‌ها را در ماموگرافی‌تان ببیند. آن‌ها ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه را کمی افزایش دهند در مقایسه با افرادی که توده‌های سینه‌ای ندارند. فیبروئیدنوم‌های پیچیده حدود 15 درصد زمان رخ می‌دهند.

سایر فیبروآدنوم ها شامل:

  • فیبروئیدنوم‌های عظیم که فیبروئیدنوم‌هایی هستند که به اندازه‌ی بیشتر از 5 سانتی‌متر رشد می‌کنند.
  • فیبروئیدنوم جوانان، یک فیبروئیدنوم که در کودکان و نوجوانان بین سنین 10 تا 18 سال رخ می‌دهد. آن‌ها کمی شایع هستند.

فیبروآدنوم ها چقدر شایع هستند؟

توده‌های خوش‌خیم سینه، از جمله فیبروئیدنوم‌ها، شایع هستند. فیبروئیدنوم بیشترین نوع توده خوش‌خیم سینه است. آن‌ها اغلب در زمانی که بین سنین 15 تا 35 سال هستید رخ می‌دهند. تا 10 درصد از افرادی که در زمان تولد به خواهرانه اختصاص یافته‌اند، در یک مرحله از زندگی خود فیبروئیدنوم دارند.

انواع فیبروآدنوم ها

علائم فیبروآدنوم ها

فیبروئیدنوم‌ها توده‌های جامد (پر از مایع نیستند) در یک یا هر دو سینه هستند. آن‌ها دردناک نیستند و اگر آن‌ها را در اطراف سینه خود فشار دهید به راحتی زیر پوست حرکت می‌کنند. آن‌ها ممکن است به اندازه‌ی یک لوبیا یا به اندازه‌ی توپ گلف (حدود 2 تا 3 سانتی‌متر) بزرگ شوند.

یک فیبروآدنوم ممکن است:

  • دایره‌ای یا بیضوی با مرزهای واضح باشد
  • صاف باشد
  • سفت یا لاستیکی باشد

ممکن است متوجه شوید که در چند روز قبل از شروع دوره‌ی قاعدگی‌تان دردناک می‌شود. فیبروئیدنوم‌های بزرگتر احتمالاً از فیبروئیدنوم‌های کوچکتر بیشتر درد می‌کنند. فیبروئیدنوم‌ها تمایل دارند به آرامی رشد کنند، اما آن‌ها همیشه بزرگ‌تر نمی‌شوند و حتی ممکن است کوچک‌تر شوند. این واقعیت به خصوص درست است اگر شما نوجوان هستید یا به سنانقطاع رسیده‌اید. برعکس، یک فیبروئیدنوم ممکن است در دوران بارداری بزرگ‌تر شود.


حتما بخوانید: علائم اولیه هشدار دهنده سرطان سینه


چه عواملی باعث فیبروآدنوم ها می‌شود؟

ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی نمی‌دانند چرا برخی از افراد فیبروئیدنوم‌ها را دریافت می‌کنند. برخی اعتقاد دارند که این به دلیل حساسیت به استروژن است. این به دلیل آن است که فیبروئیدنوم‌ها تمایل دارند در طول بارداری یا درمان هورمونی (زمانی که استروژن بالاتر است) رشد کنند، در حالی که احتمالاً پس از دوران یائسگی (زمانی که استروژن کمتر است) کوچک‌تر شوند. فیبروئیدنوم‌ها در منطقه لوبول بافت سینه‌ای شما رشد می‌کنند. لوبول‌ها غده‌هایی هستند که در سینه‌های شما در دوران شیردهی شیر تولید می‌کنند.

چه عوامل خطری برای فیبروآدنوم ها وجود دارد؟

فیبروئیدنوم بیشترین شیوع را بین سنین 15 تا 35 سال دارد. با این حال، هر کسی که دوره قاعدگی دارد ممکن است آن‌ها را بگیرد. پس از رسیدن به دوران یائسگی، آن‌ها کم‌تر شایع می‌شوند. افراد سیاه‌پوست دارای خطر کمی بیشتری برای بروز فیبروئیدنوم هستند.

چه عواقبی برای فیبروآدنوم ها وجود دارد؟

بیشتر فیبروئیدنوم‌ها خطرناک یا سرطانی نیستند. اما ممکن است بزرگ‌تر شوند، در ظاهر تغییر کنند یا دردناک شوند. مانند اکثر بیماری‌های سینه، بررسی‌های منظم سینه یا ماموگرافی بهترین راه برای جلوگیری از عواقب است. هرچند بیماری سینه اغلب قابل اجتناب نیست، اما خطر ابتلا به عواقب از این بیماری‌ها با شناسایی زودرس کاهش می‌یابد.

چگونه فیبروآدنوم ها تشخیص داده می‌شود؟

هر زمانی که توده یا تغییرات سینه‌ای را متوجه می‌شوید، با ارائه دهنده خدمات بهداشتی‌تان تماس بگیرید. برخی از فیبروئیدنوم‌ها خیلی کوچک هستند که قابل توجه نیستند. اگر شما یا ارائه‌دهنده خدمات بهداشتی‌تان یک توده پیدا کنید، ارائه‌دهنده شما ممکن است این آزمون‌ها را انجام دهد تا بفهمد که چه نوع توده‌ای دارید:

  • اسکن‌های تصویربرداری، شامل ماموگرافی و سونوگرافی
  • زمانی که یک نمونه از فیبروئیدنوم را برداشت می‌کنند، بیوپسی سینه هدایت شده تصویربرداری به آن گفته می شود. این آزمون شامل برداشتن یک نمونه از فیبروئیدنوم است و ارسال آن به آزمایشگاه برای تجزیه و تحلیل است.

چگونه فیبروآدنوم ها تشخیص داده می‌شود

فیبروآدنوم ها چگونه مدیریت یا درمان می‌شوند؟

بعضی از فیبروئیدنوم‌ها اندازه‌ی خود را کم می‌کنند یا بدون درمان محو می‌شوند. اگر بیوپسی نشان دهد که توده سرطانی نیست، ارائه دهنده خدمات بهداشتی‌تان ممکن است توصیه کند که توده را برای هرگونه تغییرات (معمولاً در سه تا شش ماه) نظارت کنید. این ممکن است شامل بررسی‌های دستی سینه، سونوگرافی یا ماموگرافی باشد. گاهی اوقات، یک ارائه دهنده خدمات بهداشتی جراحی برای برداشتن یک فیبروئیدنوم توصیه می‌کند. این اتفاق می‌افتد زمانی که آن‌ها نگران نتایج آزمایش‌های تصویری یا بیوپسی‌تان هستند، یا اگر توده درد زا باشد. برای فیبروئیدنوم‌های بسیار بزرگ نیز گاهی اوقات جراحی لازم است. روش متداول برای برداشتن یک فیبروئیدنوم عمل جراحی (بریدن توده) است. یک گزینه دیگر شامل یخ‌زدایی فیبروئیدنوم است. ارائه دهندگان خدمات بهداشتی این روش را به همان اندازه استفاده نمی‌کنند.


حتما بخوانید: ماموگرافی چیست و چگونه انجام میشود


نحوه پیشگیری از فیبروآدنوم ها

متأسفانه، شما نمی‌توانید چیزی برای کاهش خطر فیبروئیدنوم‌ها انجام دهید. با این حال، شما می‌توانید مراحل زیر را برای کاهش خطر سرطان سینه انجام دهید.

  • انجام آزمون خودانگاری سینه
  • مراجعه به پزشک عمومی یا زنانه هر سال برای بررسی‌های سینه بالینی
  • دریافت اسکرینینگ ماموگرافی مرتب (از سن 40 سال شروع می‌شود، اما اگر خطر بالایی دارید، زودتر آغاز کنید)
  • مصرف نکردن الکل - اگر هم مصرف می‌کنید، فقط به مقدار معقول مصرف کنید
  • سیگار نکشیدن
  • مصرف مواد غذایی کافی از میوه‌ها و سبزیجات و ورزش منظم
  • حفظ وزنی که برای شما مناسب است

نحوه پیشگیری از فیبروآدنوم ها

آیا فیبروآدنوم ها ممکن است به سرطان تبدیل شوند؟

بسیار نادر است که فیبروئیدنوم‌ها به سرطان تبدیل شوند. با این حال، شما باید همچنان بافت سینه‌ای خود را برای توده‌های جدید یا تغییرات در توده‌های موجود بررسی کنید. آگاه شدن از احساسات سینه‌ای شما بهترین راه برای شناسایی تغییراتی است که ممکن است مضر باشند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه شود؟

  • یک توده سینه که تغییر یا بزرگتر شده است
  • توده‌های دردآور
  • یک توده سینه جدید کشف شده 
  • ترشح پستان یا ترک‌های پستان

چه سوالاتی را باید از ارائه دهنده خدمات بهداشتی در مورد یک فیبروآدنوم ها بپرسم؟

  • بهترین درمان برای من چیست؟
  • چگونه می‌توانم تفاوت بین یک توده خوش‌خیم و سرطانی سینه را تشخیص دهم؟
  • چه مدت باید ماموگرافی یا دیگر غربالگری‌های سرطان را انجام دهم؟
  • آیا من خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش داده‌ام؟

حتما بخوانید: علل به وجود آمدن ترک های پوستی روی سینه و درمان آن


علت بروز و عوارض فیبروآدنوم ها

علت فیبروئیدنوم‌ها مشخص نیست. آن‌ها ممکن است مربوط به هورمون‌هایی باشند که دوره‌های قاعدگی شما را کنترل می‌کنند. انواع کمتر معمول فیبروئیدنوم‌ها و توده‌های سینه مرتبط ممکن است به همان شکل فیبروئیدنوم‌های معمول عمل نکنند. این انواع توده‌های سینه شامل موارد زیر است:

  • فیبروئیدنوم‌های پیچیده. این‌ها فیبروئیدنوم‌هایی هستند که ممکن است در طول زمان بزرگ‌تر شوند. آن‌ها ممکن است فشار یا جایگزین بافت سینه نزدیک را داشته باشند.
  • فیبروئیدنوم‌های غول‌پیکر. فیبروئیدنوم‌های غول‌پیکر به سرعت به اندازه‌های بزرگ‌تر از 2 اینچ (5 سانتی‌متر) رشد می‌کنند. آن‌ها همچنین ممکن است فشاری بر بافت سینه نزدیک داشته یا آن را به خارج از جای خود فشار دهند.
  • تومورهای فیلودز. تومورهای فیلودز و فیبروئیدنوم‌ها از بافت‌های مشابه تشکیل شده‌اند. اما تحت میکروسکوپ، تومورهای فیلودز با فیبروئیدنوم‌ها متفاوت به نظر می‌رسند. تومورهای فیلودز به طور معمول ویژگی‌هایی را که با رشد سریع مرتبط هستند دارند. بیشتر تومورهای فیلودز خوش‌خیم هستند. این به معنای این است که آن‌ها کانسر نیستند. اما برخی از تومورهای فیلودز ممکن است کانسر باشند. یا ممکن است به کانسر تبدیل شوند. تومورهای فیلودز اغلب هیچ دردی ایجاد نمی‌کنند.

فیبروئیدنوم‌های معمولی بر روی خطر ابتلا به سرطان سینه شما تأثیر نمی‌گذارند. اما اگر فیبروئیدنوم پیچیده یا تومور فیلودز داشته باشید، احتمالاً خطر شما کمی افزایش می‌یابد.

علت بروز و عوارض فیبروآدنوم ها

سوالات متداول

1. آیا ممکن است بیش از یک بار فیبروئیدنوم بگیرم؟

بله، ممکن است بیش از یک فیبروئیدنوم بگیرید. به همین دلیل مهم است که با حالت عمومی سینه خود آشنا شوید. شما باید هر توده جدیدی را در سینه‌های خود به ارائه دهنده خدمات بهداشتی‌تان اعلام کنید.

2. آیا فیبروئیدنوم‌ها باید برداشته شوند؟

ارائه‌دهندگان خدمات بهداشتی ممکن است توصیه کنند که یک فیبروئیدنوم برداشته شود اگر بزرگ، دردآور یا مشکوک باشد. با این حال، این همیشه صورت نمی‌گیرد. بسیاری از فیبروئیدنوم‌ها بدون درمان کوچکتر می‌شوند یا محو می‌شوند.

3. اگر یک فیبروئیدنوم درمان نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

در صورتی که یک فیبروئیدنوم کوچک و غیرمشکوک باقی بماند، اگر درمان نشود چیزی اتفاق نمی‌افتد. ارائه دهنده خدمات بهداشتی شما بهترین فرد است که تصمیم بگیرد که برداشتن یک فیبروئیدنوم ضروری است یا نظارت بر آن برای تغییرات بهتر است. حتماً از ارائه دهنده خدمات بهداشتی‌تان هر سوالی که دارید را بپرسید تا برنامه درمانی خود را درک کنید.

سخن آخر

فیبروئیدنوم‌ها توده‌های جامد و غیرسرطانی در سینه هستند. این توده‌ها اغلب به صورت دور و صاف با حرکت آسان در داخل بافت سینه تشخیص داده می‌شوند. غالباً فیبروئیدنوم‌ها بی درد هستند و در اکثر موارد روی کیسه شیری یا غدد آناتومیک زنان کشف می‌شوند. این توده‌ها معمولاً در دوران بارداری کوچکتر و در دوران پس از یائسگی بزرگتر می‌شوند. بیشتر اوقات فیبروئیدنوم‌ها نیاز به درمان خاصی ندارند و معمولاً تحت مراقبت‌های دوره‌ای مشاهده می‌شوند. اما در برخی موارد ممکن است نیاز به بیوپسی (برداشتن نمونه بافت برای بررسی تحت میکروسکوپ) یا جراحی برای برداشتن آنها باشد، به ویژه اگر اندازه آنها بزرگ باشد یا علایم مرتبط با آنها وجود داشته باشد که نشان دهنده خطر یا نیاز به درمان است. در صورت مفید بودن مقاله، لطفاً آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید.


مطالب مرتبط:

روش بزرگ کردن سینه با وکیوم سینه؛ فواید و عوارض بادکش سینه

8 تکنیک حیرت انگیز برای روشن کردن رنگ نوک سینه ها

علائم بیماری COPD چیست؛ علت و درمان بیماری مزمن انسدادی ریه



از
3
رای