علل هوس غذایی (ویار) بارداری: انواع، زمان شروع و جنسیت جنین

علل هوس غذایی (ویار) بارداری: انواع، زمان شروع و جنسیت جنین مطالعات نشان داده است که حدود 84 درصد از زنان باردار در سرتاسر جهان هوس غذا را تجربه می کنند. بنابراین، چه چیزی باعث می شود که در برابر این هوس های غذایی تسلیم شوید؟

پنیری که روی نان پخش شده است؟ خیارشور؟ یا چیپس هایی که مستقیما از بسته چیپس بیرون می آورید (چپیس آماده)؟ هر روز طعم های جدید! اگر باردار هستید، به احتمال زیاد چیزهایی را هوس می کنید که قبلا اصلا آنها را هوس نمی کردید. نه تنها یک غذای خاص را هوس می کنید، بلکه می خواهید برخی از ترکیبات عجیب و غریب غذاها را در برخی موارد تجربه کنید. دلیل تمایلات اسرار آمیز برای غذاها در بارداری چیست؟ آیا میل به غذاهای خاص در دوران بارداری بی خطر بوده و یا مضر است؟ اجازه دهید تا همه چیز را در مورد هوس های غذایی در دوران بارداری در این مقاله بدانیم.

معنی غذا هوس کردن (ویار) در دوران بارداری چیست؟

تمایل ناگهانی، مقاومت ناپذیر و شدید برای خوردن چیزهای خاص را هوس غذایی (ویار) می گویند. این احساس در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی شدید رخ می دهد. وقتی یک زن باردار هوس غذا می کند، این هوس ها می توانند از میل زیاد به غذاهای شیرین خوشمزه تا غذاهای ادویه دار، شور و ترش باشد. با این وجود، هوس ها در دوران بارداری تنها به غذا محدود نمی شود. گاهی اوقات ممکن است هوس چیزهای غیر خوراکی مانند گرد و غبار، کثیفی، خاک رس، یا خاک و ... را بکنید. این مساله می تواند منجر به سندرم پیکا، نوعی هوس ناشی از کمبود آهن یا سوء تغذیه شود. هوس در دوران بارداری، چیز جدیدی نیست و معمولا در سه ماهه اول و دوم بارداری شایع تر است.

معنی غذا هوس کردن (ویار) در دوران بارداری چیست؟

چه عواملی باعث هوس در دوران بارداری می شوند؟

مطالعات نشان داده است که حدود 84 درصد از زنان باردار در سرتاسر جهان هوس غذا را تجربه می کنند. بنابراین، چه چیزی باعث می شود که در برابر این هوس های غذایی تسلیم شوید؟ خب، علت دقیق هوس هنوز مشخص نشده است. با این وجود، بسیاری از دلایل تئوری در این خصوص وجود دارد.

  • کمبود مواد مغذی: اعتقاد بر این است که به طور کلی هوس های غذایی نشانه ای از کمبود مواد مغذی هستند. این بدان معناست که وقتی بدن شما فاقد عنصر غذایی خاصی باشد، آن را هوس می کند.
  • تغییرات هورمونی در دوران بارداری: چندین کارشناس معتقدند که هوس در دوران بارداری می تواند نتیجه تغییرات هورمونی باشد. این هورمون های استروژن و پروژسترون می توانند از علل احتمالی آن دسته از تحریکات غیر قابل مقاومت باشند. این هورمون ها به طور بالقوه می توانند منجر به ایجاد تغییر در گیرنده های زبان، ایجاد هوس و یا بیزاری از مواد غذایی شوند.
  • افزایش حس بو و طعم: همچنین اعتقاد بر این است که نوسانات هورمونی حس بویایی و چشایی در زنان باردار را افزایش می دهد، که می تواند یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در هوس های غذایی باشد.
  • عوامل روانشناختی: در برخی موارد، دیده شده است که زنان باردار به دلیل برخی از عوامل روانشناختی ممکن است دچار هوس غذایی خاصی شوند. یک مطالعه تحقیقاتی نشان داد که هوس خوردن برنج در ژاپن بیشتر از ایالات متحده است، جایی که بیشترین هوس غذایی در بین زنان باردار شکلات است.

علل ویار در دوران بارداری

آیا طبیعی است که در دوران بارداری ویار نداشته باشید؟

کاملا طبیعی است که در دوران بارداری ویار نکنید. هوس غذایی می تواند میزان رژیم غذایی تان را تغییر داده و ممکن است بر سطح کلی مواد مغذی بدن تاثیرگذار باشد. بنابراین، بررسی کردن این هوس ها به صورت عاقلانه، کلید کنترل موثر سلامتی تان است. اگر هوس برای غذاهای خاصی زیاد است، عاقلانه است که با پزشکتان مشورت کنید. این می تواند به شما در تصمیم گیری آگاهانه کمک کند و همچنین به شما کمک کند در مورد هوس هایی که می تواند نشان دهنده یک مشکل سلامتی باشد، مانند کمبود روی که با اختلال در بو و طعم ایجاد می شود، فورا عمل کنید.

ویار بارداری چه زمانی شروع می شود؟

ویار در سه ماهه اول بارداری شروع می شود و در سه ماهه دوم بارداری شدیدتر شده و در سه ماهه سوم کاهش پیدا می کند. با این وجود، ممکن است برای هر زن بارداری یکسان نباشد. در برخی از موارد، هوس های غذایی حتی پس از زایمان نیز ادامه پیدا می کند و ممکن است در نهایت در کل زندگی خود به خوردن چیزهای عجیب و غریب ادامه دهید. ممکن است به طور متناوب هوس غذایی کنید، و انتخاب های غذایی تان دائما تغییر کنند.

ویار بارداری چه زمانی شروع می شود؟

ویار بارداری تا چه زمانی ادامه دارد؟

برخی از خانم ها در سرتاسر بارداری خود هوس غذایی دارند، برخی برای مدت محدودی هوس غذایی داشته و برخی ممکن است اصلا آن را تجربه نکنند. گاهی اوقات، تنها برای یک روز، یک هفته و یا یک ماه هوس می کنند. تمام آن بستگی به سیستم بدنی، و گاهی اوقات بستگی به محیط اطرافتان دارد.

هوس های غذایی شایع در دوران بارداری

غذاهای شیرین، شور و پرادویه و غذاهای ترش شایع ترین هوس های غذاهایی در دوران بارداری هستند.

1. غذاهای ترش

یک عقیده فرضی می گوید که اگر شما میزان کم سدیم در رژیم غذایی تان دارید، ممکن است در دوران بارداری هوس غذاهای شور و ادویه دار را کنید. تحقیقات مختلف نشان می دهند که دوره های مکرر کمبود سدیم ممکن است باعث افزایش سدیم مصرفی شود. به نظر می رسد با افزایش حجم خون در دوران بارداری، این یک تاثیر و قابل قبول است. این تغییر نیاز به مدیریت صحیح مصرف سدیم و پتاسیم دارد. برخی از غذاهایی که ممکن است در دوران بارداری هوس کنید، شامل چیپس سیب زمینی، پاپ کورن، سس های مختلف، آجیل مخلوط، و مرغ طعم دار شده با پنیر افزودنی است.

هوس های غذایی شایع در دوران بارداری

2. هوس غذاهای شیرین

زن بارداری که شکر ویار می کند، به احتمال زیاد میل به شکلات، بستنی شیرین، شیرینی ها، و دونات ها دارد. یک مطالعه تحقیقاتی نشان داده است که زنان باردار مبتلا به دیابت بارداری نسبت به مادرانی که دیابت حاملگی ندارند، بیشتر به شیرینی علاقه دارند. این ترجیح غذاهای شیرین به افزایش و کاهش سریالی هورمون ها مرتبط است . با این وجود، مطالعات تحقیقاتی برای حمایت از این استدلال محدود است.

3. غذاهای ادویه دار و تند

اگرچه به اندازه هوس کردن غذاهای شیرین و شور محبوب نیست، اما غذاهای تند نیز در فهرست هوس ها قرار دارند. ممکن است هوس خوردن بال مرغ تند، کاری و فلفل قرمز کنید. برخی از خرافه های قدیمی می گویند که زنانی که پسر باردار هستند، هوس غذاهای تند می کنند، در حالی که زنانی که دختر باردار هستند، غذاهای شیرین مانند شکلات را هوس می کنند.

4. هوس ترکیباتی عجیب و منحصر به فرد

گاهی اوقات زنان باردار نیز ترکیبات عجیب غذایی مانند مارمایت (چاشنی تند بریتانیایی حاصل از خمیر ترش) بر روی بستنی، خیارشور با بستنی، کیک اسفنجی با سس گوجه فرنگی، نیمرو با سس نعناع، خیارشور با کره بادام زمینی، یا تن ماهی با موز هوس می کنند. این هوس ها بسیار شخصی هستند  و ممکن است با تغییر فیزیولوژیکی خاصی که در دوران بارداری اتفاق می افتد، ارتباط نداشته باشد.

انواع هوس غذایی دوران بارداری

5. هوس خوردن غذاهای سیتریک

لیمو ترش، لیمو، سرکه و خیار شور برخی از غذاهای سیتریک هستند که زنان باردار هوس می کنند. هوس غذاهایی با اسید سیتریک می تواند نشانه ای از اسید معده کم باشد. اسید معده با تجزیه آن به پروتئین به استریل کردن آن کمک می کند. تمایل به مرکبات می تواند نشان دهنده نیاز بدن به برخی ویتامین ها  از جمله ویتامین C، موجود در این غذاها باشد. با این حال، هیچ مطالعه تحقیقی وجود ندارد که این عقاید را تأیید کند.

6. هوس مواد غیر خوراکی

برخی از زنان هوس چیزهای غیر خوراکی می کنند. عمل پاتولوژیک خوردن وسایل غیر غذایی، سندرم پیکا نامیده می شود. به دلیل اشتهای غیر معمول، یک بیماری خطرناک در نظر گرفته می شود که خطر قابل توجهی را برای مادر و جنین در پی دارد. سندرم پیکا در دوران بارداری می تواند نشان دهنده کمبود آهن و یا سوء تغذیه باشد.

7. هوس ناسالم

هوس غذاهای غیر سالم در دوران بارداری اغلب به عوامل روانشناختی مرتبط است. یک مطالعه تحقیقی که در دانشگاه آلبانی انجام شده نشان داد که زنان در دوران بارداری این غذاها را هوس می کنند، زیرا در غیر این صورت مصرف آن ممنوع است. نمونه ای معدود از این موارد عبارتند از: قهوه، الکل، پیتزا، چیپس سیب زمینی، غذاهای فست فود و ....

هوس غذاهای غیر سالم در دوران بارداری

8. هوس های سالم

برخی از خانم ها ممکن است هوس غذاهای سالم کنند. غذاهایی که اکثرا هوس می کنند شامل میوه ها (سیب، هندوانه، گلابی، انگور)، سبزیجات (سبزیجاتی با برگ سبز، حبوبات، سیر)، گوشت (گوشت قرمز، گوشت لین)، غذای دریایی (خرچنگ و ماهی)، آب میوه (پرتقال، گریپ فروت)، محصولات لبنی (شیر، ماست و پنیر) است. در دوران بارداری، باید بیشتر این غذاها را در رژیم غذایی تان امتحان کنید.

ویار غذایی در دوران بارداری و پیش بینی جنسیت

همانطور که قبلا ذکر شد، خرافه های قدیمی مربوط به ویار به افراد کمک می کند تا جنسیت کودک را حدس بزنند. با این وجود، هیچ پشتوانه علمی از این مساله وجود ندارد. از لحاظ تکنیکی، پیش بینی جنسیت با تجزیه و تحلیل مواد غذایی غیر ممکن است.

1. شیرینی ها برای دختران

اگر زن باردار ویار چیزهای شیرین مانند شکلات، آبنبات، کوکی و بستنی و سایر محصولات شیرین کند، احتمالا فرزندش دختر است. با این وجود، هیچ شواهد علمی از این مساله حمایت نمی کند. هنوز هم احتمال پسر داشتن وجود دارد.

ویار غذایی در دوران بارداری و پیش بینی جنسیت

2. غذاهای شور و ترش برای پسران

اعتقاد بر این است که وقتی زنی یک پسر باردار است، ویار غذایی او متفاوت است. معمولا اعتقاد بر این است که اگر زن باردار غذاهای شور، ترش، تند یا غذاهای سرشار از پروتئین هوس کند، ممکن است پسر باردار باشد. آنها از خوردن ترشی، مکیدن لیمو یا جویدن گوشت لذت می برند، حتی اگر قبلا علاقه ای به این غذا نداشته اند. با این وجود، هیچ شواهد علمی از این مساله حمایت نمی کند.

موارد زیر را در نظر بگیرید

می توانید تنها جنسیت بچه را به درستی با سونوگرافی در هفته 20 بارداری تشخیص دهید. قبل از برنامه ریزی برای انجام آزمایش جنسیت، درباره پیامدهای قانونی مربوط به پیش بینی جنسیت در کشور خود اطلاعات کسب کنید.

چگونه می توان هوس غذایی در دوران بارداری را کنترل کرد؟

ترفند نهایی برای غلبه بر هوس غذایی دوران بارداری، کنار گذاشتن آنها است. نکات زیر به شما در مدیریت و کنترل هوس های غذایی در دوران بارداری کمک می کند.

  • صبحانه را از دست ندهید: روز اول خود را با تغذیه مناسب شروع کنید بنابراین انرژی کافی داشته و بعدا دچار گرسنگی نمی شوید.
  • در فواصل زمانی منظم غذا بخورید: منتظر نمانید تا گرسنه شوید. برای وعده های غذایی کوچک به طور منظم در طول روز برنامه ریزی کنید تا در خوردن هله و هوله زیاده روی نکنید. روزانه 4 تا 6 وعده غذایی کوچک مصرف کنید.

چگونه می توان هوس غذایی در دوران بارداری را کنترل کرد؟

  • به طور مرتب ورزش کنید: فعالیت بدنی با آزاد کردن اندورفین بدن را آرام می کند. این باعث می شود شما روحیه خوبی داشته باشید و سطح هورمونی را کنترل کنید. این یک روش غافلگیر کننده برای کاستن از آن هوس ها و مهار غذا خوردن احساسی است.
  • وعده های غذایی تان را کنترل کنید: اگر نمی توانید با اشتیاق غذا خوردن مبارزه کنید، سعی کنید تا میزان غذای مصرفی تان را کنترل کنید. به جای خوردن غذای زیاد، به دنبال یک بشقاب میان وعده باشید. اگر در دوران بارداری هوس خوردن شکلات کرده اید، تنها یک تکه کوچک از آن را بخورید به جای اینکه یک بسته کامل را مصرف کنید.
  • میان وعده های سالم را امتحان کنید: میان وعده های سالم مانند آجیل، میوه و سایر مواد مغذی خوشمزه را خریداری کنید و آنها را در دسترس خود نگه دارید. اگر گرسنه هستید، با احتمال بیشتری از آنها مصرف می کنید.
  • مقدار زیادی آب و مایعات دیگر بنوشید: نوشیدن میزان زیادی آب، بدن را پرآب نگه می دارد. مصرف کافی آب باعث می شود تا سالم و درخشان به نظر برسید و همچنن ترک های پوستی و از همه مهم تر هوس های غذایی را کنترل می کند. این بدان دلیل است که گاهی اوقات با عطش غذا خوردن اشتباه گرفته و بنابراین پرخوری می کنیم. هدفتان حداقل نوشیدن 12 لیوان آب در روز باشد. در روزهایی که شما چیزی بیشتر از نوشیدن آب معمولی می خواهید، می توانید مایعات دیگری مانند سوپ و آب نارگیل مصرف کنید.
  • از خوردن هله هوله ها پرهیز کنید: بهترین راه برای دور نگه داشتن خودتان از هله هوله، این است که دسترسی به آنها را دشوار کنید. اگر آنها در خانه تان در دسترس نباشد، با احتمال کمتری آنها را می خورید. حتی اگر در دسترس هستند، تغییر مکان آنها می تواند تاثیر زیادی داشته باشد. به عنوان مثال می توانید تمام شکلات ها، بستنی ها، و آبنبات های خود را به جای نگه داشتن در قسمت جلو، در انتهای یخچال نگهداری نمایید. خارج دید باشد، به آن فکر نمی کنید!

راهکارهای جلوگیری از ویار بارداری

  • دستورهای غذایی جدید را امتحان کنید: با امتحان کردن دستورهای غذایی جدید، هر وعده غذایی را خوشمزه و هیجان انگیز کنید. هر چه بیشتر از غذای خود لذت ببرید، کمتر احساس گرسنگی خواهید کرد.
  • جایگزین های سالم: اطمینان حاصل کنید که تا حد امکان غذاهای سالم را جایگزین غذاهای ناسالم می کنید. اگر هوس خوردن شیرینی یا کیک کرده اید، میوه بخورید. اگر هوس نوشیدنی کرده اید، آب لیمو تازه و آب نارگیل را به جای نوشیدنی های کافئین دار بخورید. به جای شکلات شیری، شکلات تلخ را امتحان کنید.
  • نیازهای اسید چرب ضروری خود را برطرف کنید: اعتقاد بر این است که روغن کتان یا مکمل های روغن ماهی باعث کاهش معنی دار ویار می شوند.
  • حواس خود را پرت کنید: اغلب بهترین روش برای مقابله با هوس غذایی است. افراط در هوس می تواند برای شما و کودک مضر باشد (برای مثال الکل و سیگار و ...).
  • یک دفتر ثبت خاطرات هوس های غذایی خود را داشته باشید: جزئیات هوس های غذایی خود را به خاطر داشته باشید آنچه که هوس می کنید، چه زمانی آن را می خواهید، و چگونه با آن کنار می آیید. این دفتر ثبت خاطرات به شما کمک می کند تا خودتان را بررسی کرده و هوس هایتان را کنترل کنید.

ویار و خطرات آن برای مادر و کودک

ویار و خطرات آن برای مادر و کودک

اگرچه برخی از هوس های بارداری بی ضرر هستند، اما برخی دیگر می توانند خطری ایجاد کنند.

1. ویار چیزهای غیر غذایی (سندرم پیکا)

خاک و خاک رس حاوی سرب هستند، و مصرف آنها می تواند منجر به مشکلات رشدی مانند اختلال شنوایی، پیشرفت مهارت های حرکتی و ضریب هوشی کلامی کم شود. این کودکان همچنین ممکن است در یادگیری ضعیف باشند و اختلال نقض توجه داشته باشند.

2. هوس خوردن غذاهای پرکالری

هوس خوردن شیرینی ها، شکلات، و سایر غذاهای پرکالری می تواند منجر به افزایش بیش از حد وزن مادر شود. اگر هم اکنون در معرض خطر دیابت بارداری هستید، مصرف غذاهای حاوی قند نیز می تواند مشکلات بیشتری ایجاد کند.

آنچه که می خورید ممکن است بر سلامتی شما و کودک تاثیرگذار باشد. باید سعی کنید انتخاب های سالم تری داشته باشید و بهترین و مواد غذایی مفید را بخورید.

از
9
رای