علائم هموفوبیا چیست + علت افت فشار با دیدن خون و درمان ترس از خون

علائم هموفوبیا چیست + علت افت فشار با دیدن خون و درمان ترس از خون هموفوبیا یا ترس از خون چیست و چگونه درمان میشود؛ علت افت فشار با دیدن خون؛ علائم و نشانه ها، روش تشخیص و درمان قطعی هموفوبیا و دلیل و درمان اختلال ترس از خون در سلام دنیا بخوانید.

هموفوبیا از انواع فوبیاهایی است که برخی از افراد درگیر آن می شوند، در این مطلب از سلام دنیا درباره هموفوبیا یا ترس از خون چیست و چگونه درمان میشود؛ علت افت فشار با دیدن خون؛ علائم و نشانه ها، روش تشخیص و درمان قطعی هموفوبیا و دلیل و درمان اختلال ترس از خون  صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

هموفوبیا چیست؟

هموفوبیا یا خون هراسی ، اصطلاح پزشکی است که برای توصیف ترس شدید و غیرمنطقی از خون استفاده می شود. به طور کلی، فوبیاها ترس‌های شدید و اغلب غیرمنطقی هستند که در توانایی فرد برای عملکرد در زندگی روزمره اختلال ایجاد می‌کنند.برخلاف افراد مبتلا به ترس های روزمره، افراد مبتلا به فوبیا اغلب برای اجتناب از قرار گرفتن در معرض ترس یا خطر درک شده، تلاش زیادی می کنند، حتی اگر خطری وجود نداشته باشد. افراد مبتلا به فوبیا اغلب در برابر فوبیای خود احساس ناتوانی می کنند. 


حتما بخوانید: علت و درمان ترس از فضای بسته [تنگناهراسی]


افت فشار با دیدن خون

به عنوان مثال، افراد مبتلا به هموفوبیا ممکن است ویزیت های مهم پزشک را از دست بدهند تا از انجام کارهای خونی خود جلوگیری کنند و ممکن است از موقعیت های خونی (مثلاً دیدن فردی با بینی خونی) وحشت داشته باشند. علاوه بر این، تزئینات هالووین که خون را به تصویر می‌کشند، اگرچه جعلی هستند، اما همچنان می‌توانند باعث هموفوبیا در افراد شوند. به همین ترتیب، تصاویر خونین در تلویزیون، مانند تصاویر فیلم های ترسناک یا فیلم های تلویزیونی که شامل قتل می شوند، می توانند همین کار را انجام دهند.  

هموفوبیا چیست؟

علت بروز هموفوبیا

علت دقیق هموفوبیا به طور کامل شناخته نشده است. با این حال، مشخص است که افرادی که سابقه خانوادگی فوبیا یا اختلالات اضطرابی دارند ، بیشتر در معرض ابتلا به فوبیا هستند. سایر مواقع، فوبیا می‌تواند توسط رویدادهای استرس‌زا یا آسیب‌زا، مانند تجربه بد هنگام تزریق یا مشاهده یک آسیب بد، ایجاد شود. علاوه بر این، شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد برخی افراد به دلیل ویژگی‌های شخصیتی‌شان ممکن است بیشتر در معرض ابتلا به فوبیا باشند. به عنوان مثال، افرادی که تمایل به احساس پریشانی و عصبی بودن در موقعیت‌های جدید دارند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به اختلالات اضطرابی، از جمله فوبیاهای خاص باشند. 

علائم و نشانه های هموفوبیا

علائم و نشانه‌های هموفوبیا زمانی ایجاد می‌شوند که افراد در معرض دید خون قرار می‌گیرند، از جمله اقدامات پزشکی، آسیب‌های خونی، زخم‌های شدید و حتی فکر کردن به خون. دیدن سوزن همچنین می تواند باعث ایجاد هموفوبیا در افراد شود زیرا ممکن است از تماشای خون وارد شده در سرنگ بترسند.


حتما بخوانید: علائم و راه های درمان ترس از حمام و دوش


علائم رایج عبارتند از: احساس اضطراب یا وحشت شدید، نیاز شدید به فرار از موقعیت‌های خونی و احساس ناتوانی در برابر ترس. علائم روانی اغلب با علائم فیزیکی مانند لرزش ، تپش قلب، تعریق، سبکی سر و مشکلات تنفسی همراه است. بر خلاف بسیاری از فوبیاهای دیگر ، هموفوبیا باعث ایجاد یک پاسخ وازوواگال مشخص می شودبه همین دلیل است که افراد با دیدن خون بیشتر احتمال دارد که غش کنند. 

علائم و نشانه های هموفوبیا

تشخیص هموفوبیا

تشخیص هموفوبیا بر اساس ارزیابی روانشناختی است که یک مصاحبه ساختاریافته با یک متخصص بهداشت روان است که اطلاعاتی را برای ارزیابی رفتار، شخصیت، فرآیندهای فکری و توانایی‌های شناختی فرد و متعاقباً شناسایی هرگونه اختلال ارائه می‌دهد. 

در حال حاضر، راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-V) فوبیا را به سه گروه متمایز می کند: آگورافوبیا یا ترس از مکان های عمومی. فوبیای اجتماعی یا ترس از موقعیت ها و تعاملات اجتماعی؛ و فوبیای خاص که ترس غیرمنطقی از یک شی یا موقعیت است. به نوبه خود، فوبیاهای خاص به پنج دسته تقسیم می شوند که شامل ترس از حیوانات (به عنوان مثال، عنکبوت، مار، سگ)، ترس از محیط طبیعی (به عنوان مثال، ارتفاع، طوفان، تاریکی)، ترس از خون و اقدامات پزشکی تهاجمی (مثلاً خون، سوزن، تزریق)، ترس از موقعیت (به عنوان مثال، آسانسور، پرواز). و در نهایت ترس هایی که در دسته های قبلی قرار نمی گیرند. 

طبق DSM-V، معیارهای تشخیص فوبیا شامل داشتن ترس یا اضطراب غیرمنطقی در مورد یک شی یا موقعیت خاص است که حداقل 6 ماه طول می کشد و با هیچ شرایط یا ماده دیگری نمی توان آن را بهتر توضیح داد. ترس یا اضطراب باید با خطر واقعی ناشی از موقعیت خارج از تناسب باشد و باید به پریشانی بالینی قابل توجه منجر شود یا به شدت بر فعالیت های شخصی، اجتماعی یا شغلی فرد تأثیر بگذارد. 

تشخیص هموفوبیا

درمان قطعی فوبیای خون

درمان ترس از خون

درمان هموفوبیا مشابه درمان سایر فوبیاهای خاص است. روان درمانی، به ویژه درمان شناختی رفتاری، می تواند برای افراد مفید باشد، زیرا به آنها می آموزد که درک کنند که ترس شدید آنها غیرمنطقی است و احتمال تحقق بدترین ترس های آنها بسیار کم است. یکی دیگر از گزینه های درمانی، مواجهه درمانی است که در آن فرد به تدریج و به طور سیستماتیک در معرض اشیاء ترس خود قرار می گیرد (مثلاً سوزن، خون جعلی، تصاویر جراحات). 


حتما بخوانید: ترایپوفوبیا چیست (ترس از سوراخ های کنار هم)


با این رویکرد، افراد ابتدا یاد می گیرند که اضطراب را شناسایی کنند، تکنیک های مقابله را یاد بگیرند و از تکنیک های مقابله ای آموخته شده خود برای غلبه بر موقعیت های زندگی روزمره خود استفاده کنند. اخیراً تکنیکی به نام تنش کاربردی (یعنی اعمال کشش به عضلات بازوها، تنه و پاها در تلاش برای افزایش فشار خون) برای درمان هموفوبیا که با افت فشار خون و غش همراه است، موثر است. در برخی موارد، داروهایی مانند مهارکننده های انتخابی بازجذب سروتونین یا SSRI ها نیز ممکن است در مدیریت فوبیا استفاده شوند. 

درمان هموفوبیا

سخن آخر: حقایقی که باید در مورد هموفوبیا بدانید

هموفوبیا به ترس شدید و غیرمنطقی از خون اطلاق می‌شود که توانایی فرد را برای عملکرد روزانه حداقل به مدت 6 ماه مختل می‌کند. در حال حاضر، این بیماری تحت عنوان فوبیای خاص در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM-V) به عنوان فوبیاهای تزریق خون ذکر شده است. از دیگر فوبیاهای این دسته می توان به ترس از سوزن  و همچنین ترس از آسیب های فیزیکی اشاره کرد. اکثر موارد هموفوبیا را می توان با درمان شناختی رفتاری یا با قرار دادن تدریجی افراد در معرض موضوع یا موارد فوبیا درمان کرد. 


مقالات مرتبط:

اختلال تنها هراسی یا ترس از تنها شدن چیست و راه مقابله با آن

علائم ترس از تاریکی در بزرگسالان و درمان آن



از
1
رای