خواص و مضرات مصرف خردل و انواع سس خردل

خواص و مضرات مصرف خردل و انواع سس خردل درست است که خردل یک ادویه است ولی آن را در غذا ها بیشتر به شکل سس استفاده می کنند و استفاده از پودر خردل در آشپزی متداول نیست.

خردل ( خردل به انگلیسی: mustard ) نوعی ادویه  است و از دانه های گیاه خردل به دست می آید. با مخلوط شدن پودر با مایعات مختلف، ترکیبی خمیری به دست می آید که به آن سس خردل می گویند. این چاشنی از مخلوط پودر خردل با آب، سرکه، آب لیمو و سایر مایعات تهیه می شود. رنگ این سس از زرد تا قهوه ای تیره متغیر است و مزه آن تند است. این سس را بر روی ساندویچ، هات داگ و همبرگر استفاده می کنند.

انواع سس خردل

از انواع خردل می توان به؛ خردل زرد، خردل دیژون، خردل زرد آبجوی آمریکایی، خردل شیرین، خردل عسلی، خردل میوه‌ای، خردل تند، خردل ایرلندی، خردل استرالیایی، خردل روسی و بسیاری دیگر اشاره کرد. دستور تهیه های مختلف و نوع دانه های مصرفی در تهیه این سس ها، باعث تفاوت این سس ها با یکدیگر می شود.

انواع سس خردل

انواع گیاه خردل به همراه نام علمی آن ها

1 . خردل هندی یا قهوه ای (Brassica juncea) 

این نوع خردل را با نام های خردل قهوه ای، خردل چینی، خردل سبز و خردل برگی نیز شناخته می شود. و از تیره شب‌بویان است.

2 . خَردل وحشی (Sinapis arvensis) 

نام های دیگر این گیاه؛ خردل بیابانی و خَردل بومی است.

3 . خردل سیاه (Brassica nigra)

4 . خردل سفید (Sinapis alba)

گیاه خردل

ارزش غذایی خردل

خردل غنی از مواد معدنی برای سلامتی بدن است. این مواد معدنی و مغذی در برگ و دانه خردل وجود دارد. برگ خردل سبز غنی از ویتامین های A ، E و C است. مواد معدنی و مغذی چون؛ کلسیم، منگنز و مس، سلنیوم، فیبر و فولات، امگا3، پروتئین، اسیدهای چرب، فیبر خوراکی، آب، گلیکوزیدها و... را دارا می باشد.

انواع خردل

 مواد و محتویات مقدار در 100 گرم 
 انرژی  26 کیلو کالری 
 چربی  0/2 گرم
 پروتئین 2/7 گرم
 کربوهیدرات  4/9 گرم
 فیبر  3/3 گرم 
 قند 1/6 گرم 
 سدیم 26 میلی گرم 
 پتاسیم 354 میلی گرم 
 کلسیم 103 میلی گرم 
 مس  0/147 میلی گرم 
 منیزیم 23 میلی گرم 
 منگنز  0/480 میلی گرم 
 فولات  187 میکروگرم 
 ویتامین A 10500 واحد 
 ویتامین E  2 میلی گرم 
 ویتامین K  497 میکروگرم 

فواید و مضرات گیاه خردل  

 خردل هم مانند بسیاری از گیاهان دارویی و مفید دیگر دارای فواید و مضراتی است. فواید آن ناشی از مواد سازگار با احتیاجات بدن است و مضرات آن به دلیل ناسازگاری به علت های مختلف در بعضی از بیماری ها است. در زمان بیمار شدن، سیستم بدن دچار اختلال های متعددی می شود که همین موضوع دلیل بسیاری از تداخلات دارویی و غذایی است. در ادامه مطلب، فواید و مضرات این گیاه را به طور خلاصه و کوتاه برای شما بیان نموده ایم. 


خواص خردل

خردل (Mustard)  
طبع گیاه بسیار گرم و خشک (صفراوی)
طریقه مصرف
  • سس خردل
  • ادویه
  • مصرف موضعی
  • روغن خردل

خواص درمانی

  • خاصیت ضد سرطان
  • کاهش وزن و لاغری
  • افزایش جریان خون با مصرف موضعی
  • مدر (ادرار آور)، تعریق زا، ملین
  • ضد میکروب
  • تسکین درد بیماریهای مفصلی و روماتیسمی
  • محرک
  • دفع کننده حشرات
  • تحریک ترشح بزاق و افزایش سرعت متابولیسم بدن
  • آرامبخش، پیشگیری از حملات میگرنی
  • درمان ریزش مو

مضرات

  • آلرژی
  • مضر برای افراد دارای سابقه سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا
  • مضر برای افراد مستعد به بیماری گواتر
  • منع مصرف در دوران بارداری، شیردهی و کودکان زیر 6 سال

فواید سس خردل برای سلامتی

فواید مصرف خردل

کمک به درمان سرطان

همان طور که می دانیم، هر ماده خوراکی و طبیعی که دارای ویتامین ها و مواد معدنی و مغذی دارای خاصیت ضد سرطانی است و گیاه خردل هم همه ی این ویژگی ها را دارد.

درمان کمکی در بیماری میگرن

در بیماری میگرن فرد دچار سردرد های بسیار شدید می شود و مسکن های ضد درد تاثیری در کاهش سردرد ندارند. اکثر دارو های تجویزی برای جلوگیری از بروز حملات میگرنی است و بعد از شروع درد کنترل آن با دارو بسیار سخت است. برای جلوگیری از حملات میگرنی مقداری روغن خردل را با کمی عسل مخلوط کنید و این ترکیب را قبل از شروع شدن درد، بر روی پیشانی ماساژ دهید.

افزایش اشتها و کمک به هضم غذا

برای افزایش اشتها کمی از خردل را بجوشانید و قبل از غذا میل نمایید. این کار باعث افزایش ترشحات معده می شود و ترشح بزاق را نیز افزایش می دهد، همه ی این عوامل نقش مهمی در افزایش اشتها دارند. همچنین این جوشانده متابولیسم (سوخت و ساز) بدن را افزایش می دهد.

درمان کمکی در بیماری های مفصلی و روماتیسمی

یکی از فواید خردل کمک به بهبود بیماریهای مفصلی و روماتیسم است. استعمال موضعی (مالیدن بر روی پوست) و خوراکی خردل در تسکین دردهای مفصلی اثر درمانی قابل توجهی دارد. از روغن خردل به دلیل طبع گرمی که دارد در ماساژ درمانی و درمان درد سیاتیک و سایر درد‌های مفصلی استفاده های فراوانی می شود.

خردل برای لاغری

خردل توانایی چربی سوزی زیادی دارد، به طوری که می تواند میزان متابولیسم را تا 25 درصد در مدت زمان کوتاه افزایش دهد. مصرف روزانه 3/5 قاشق چای خوری خَردل می توانید روزانه 45 کالری اضافی را از بدن بسوزاند و حذف نماید. این مقدار از قدرت چربی سوزی در لاغر شدن بسیار موثر است.

درمان ریزش مو

اگر علت ریزش موی شما به دلیل کمبود مواد مغذی برای رشد مو باشد، استفاده از روغن خردل برای تقویت و افزایش رشد مو و جلوگیری از ریزش مو موثر خواهد بود. برای استفاده مقداری از این روغن را شب ها بر روی پوست سر ماساژ دهید و بخوابید و فردا صبح با یک شامپو ملایم سر خود را بشویید.

خردل برای رشد مو

عوارض و مضرات مصرف خردل

ماده سمی ایزوتیوسیانات 

برای استفاده از برگ گیاه خردل برای مصارف دارویی و درمانی، بهتر است این برگ ها قبل از گل دادن گیاه چیده شود، در غیر این صورت، مقدار ماده سمی « ایزوتیوسیانات» در آن افزایش می یابد؛ بنابراین در استفاده از آن زیاده روی نکنید.

سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا

مقدار ترکیبات « اگزالات » در برگ های خردل بسیار زیاد است. به همین علت مصرف آن برای کسانی که سابقه سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا دارند، توصیه نمی شود.

منع مصرف خردل در گواتر

به بزرگ شدن غده تیروئید به هر علتی «گواتر» می گویند. خردل دارای مواد گواترزا است و  باعث تشدید گواتر می شود، بنابراین کسانی که مستعد این بیماری هستند از مصرف آن خودداری نمایند.  

خردل برای کبد

مصرف خردل و مشتقات آن برای کسانی که از ناراحتی های کبد رنج می برند، به هیج وجه توصیه نمی شود.

گروه های حساس به مصرف خردل

مصرف خردل برای زنان باردار و شیرده، کودکان زیر 6 سال، بیماران دارای ناراحتی‌های گوارشی و یا التهاب کلیوی توصیه نمی شود.

از
21
رای