خردل ( خردل به انگلیسی: mustard ) نوعی ادویه است و از دانه های گیاه خردل به دست می آید. با مخلوط شدن پودر با مایعات مختلف، ترکیبی خمیری به دست می آید که به آن سس خردل می گویند. این چاشنی از مخلوط پودر خردل با آب، سرکه، آب لیمو و سایر مایعات تهیه می شود. رنگ این سس از زرد تا قهوه ای تیره متغیر است و مزه آن تند است. این سس را بر روی ساندویچ، هات داگ و همبرگر استفاده می کنند خردل یکی از دانه های گیاهی است که علاوه بر مصرف خوراکی استفاده دارویی نیز دارد، در این مطلب از سلام دنیا درباره پودر خردل برای چی خوبه؟ خواص خردل برای مردان و زنان، لاغری، حافظه، پوست صورت و مو، معده، رحم، کبد، خواص انواع خردل زرد، سیاه، سبز، خواص خردل و عسل، خواص خردل در طب اسلامی و سنتی، نحوه مصرف خردل، مضرات خردل صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.
طبع خردل چیست
بسیار گرم و خشک (صفراوی)
پودر خردل برای چی خوبه
خردل از پرکاربردترین ادویه های طعم دهنده می باشد که بعد از نمک و فلفل در جهان شهرت بسیاری دارد و اغلب به صورت پودر شده استفاده می شود، از پودر خردل در تهیه ترشی، سس سالاد و گوشت به خاطر طعم تندش بهره می برند اما علاوه بر طعم خواصی نیز دارد که افزایش متابولیسم بدن، کمک کننده به هضم غذا، مهار رشد سلول های سرطانی، کاهش علائم آرتریت روماتوئید و فشار خون بالا و آسم ، مسکن گلودرد ، برونشیت و ذات الریه برخی از خواص آن می باشد.
حتما بخوانید: درمان قطعی فشار خون بالا با عرقیات گیاهی
1. خواص خردل برای مردان
ترکیب خردل با عسل در مردان به تقویت قوای جنسی می پردازد.
2. خواص خردل در لاغری
خردل توانایی چربی سوزی زیادی دارد، به طوری که می تواند میزان متابولیسم را تا 25 درصد در مدت زمان کوتاه افزایش دهد. مصرف روزانه 3/5 قاشق چای خوری خَردل می توانید روزانه 45 کالری اضافی را از بدن بسوزاند و حذف نماید. این مقدار از قدرت چربی سوزی در لاغر شدن بسیار موثر است. خردل به هضم غذا کمک می کند و از این جهت می تواند در کاهش وزن موثر واقع شود، ماده ای به نام ایزوتیوسیانات در خردل موجود می باشد که سوخت و ساز بدن را بالا می برد و به چربی سوزی بدن کمک می کند.
3. خواص خردل برای حافظه
استفاده خردل برای کودکان موجب تقویت هوش آنها خواهد شد، همچنین خردل زرد به خاطر دارا بودن امگا سه و امگا شش سلامت مغز را تامین و به افزایش حافظه کمک می کند.
4. خواص خردل برای پوست صورت
مصرف خردل موجب ایجاد رطوبت در پوست می شود، شما می توانید با تهیه ماسک و ترکیب پودر خردل و ژل آلوئه ورا سلولهای مرده پوست را از بین ببرید و ناخالصی ها را از روی پوست جدا کنید تا پوستتان شفاف ، تمیز و ویتامینه شود. از این ماسک به مدت 20 دقیقه استفاده کنید تا با این کار خط های صورت در كنار لب ها، بينی و چشم ها را از بین می برید.
حتما بخوانید: خواص و مضرات روغن خردل برای مو و پوست
5. خواص خردل برای مو
برای تقویت موهایتان نیز از خاصیت خردل می توانید کمک بگیرید به این شکل که روغن خردل را گرم کنید و روی پوست سرتان ماساژ دهید و سپس شستشو دهید، حتی می توانید برای اینکار روغن خردل را با عسل مخلوط کنید ، روغن خردل بخاطر وجود اسيدهای چرب خود پوست سرتان را بهبود می بخشد و از ریزش مو جلوگیری می کند. خردل خاصیت های پرپشت کننده، براق کننده، نرم کننده همراه با افزایش رشد سریع مو دارد. همچنین ترکیب يك قاشق چايخوری پودر خردل، زرده تخم مرغ، دوقاشق چايخوری روغن زيتون و شكر و مالیدن آن به مو ريشه های آن را قوی و ضخيم می کند.
درمان ریزش مو
اگر علت ریزش موی شما به دلیل کمبود مواد مغذی برای رشد مو باشد، استفاده از روغن خردل برای تقویت و افزایش رشد مو و جلوگیری از ریزش مو موثر خواهد بود. برای استفاده مقداری از این روغن را شب ها بر روی پوست سر ماساژ دهید و بخوابید و فردا صبح با یک شامپو ملایم سر خود را بشویید.
6. خواص خردل برای معده
مهمترین خاصیتی خردل تقویت کننده طبیعی برای معده می باشد، مصرف خردل موجب جلوگیری از رفلاکس معده می باشد و در درمان زخم های معده بسیار موثر می باشد، خردل به درمان سوزش معده و گاز آن نیز کمک می کند، دانه های خردل به خاطر قلیایی بودنشان اسید معده را خنثی می کنند .
7. خواص خردل برای رحم
دانه های خردل به علت دارا بودن مواد مغذی چون مس، آهن، منیزیم و سلنیوم در جلوگیری علائم یائسگی بسیار موثر هستند و مانع از پیشرفت آنها می شوند همچنین گلوکوزینولات موجود در آن که خاصیتی آنتی اکسیدانی دارند از سرطانهایی چون سرطان روده بزرگ، سرطان مثانه و سرطان دهانه رحم جلوگیری می کنند.
فواید مصرف خردل
8. فواید خردل برای کمک به درمان سرطان
همان طور که می دانیم، هر ماده خوراکی و طبیعی که دارای ویتامین ها و مواد معدنی و مغذی دارای خاصیت ضد سرطانی است و گیاه خردل هم همه ی این ویژگی ها را دارد.
حتما بخوانید: برای درمان میگرن چی بخوریم
9. فواید خردل برای درمان کمکی در بیماری میگرن
در بیماری میگرن فرد دچار سردرد های بسیار شدید می شود و مسکن های ضد درد تاثیری در کاهش سردرد ندارند. اکثر دارو های تجویزی برای جلوگیری از بروز حملات میگرنی است و بعد از شروع درد کنترل آن با دارو بسیار سخت است. برای جلوگیری از حملات میگرنی مقداری روغن خردل را با کمی عسل مخلوط کنید و این ترکیب را قبل از شروع شدن درد، بر روی پیشانی ماساژ دهید.
10. فواید خردل برای افزایش اشتها و کمک به هضم غذا
برای افزایش اشتها کمی از خردل را بجوشانید و قبل از غذا میل نمایید. این کار باعث افزایش ترشحات معده می شود و ترشح بزاق را نیز افزایش می دهد، همه ی این عوامل نقش مهمی در افزایش اشتها دارند. همچنین این جوشانده متابولیسم (سوخت و ساز) بدن را افزایش می دهد.
11. فواید خردل برای درمان کمکی در بیماری های مفصلی و روماتیسمی
یکی از فواید خردل کمک به بهبود بیماریهای مفصلی و روماتیسم است. استعمال موضعی (مالیدن بر روی پوست) و خوراکی خردل در تسکین دردهای مفصلی اثر درمانی قابل توجهی دارد. از روغن خردل به دلیل طبع گرمی که دارد در ماساژ درمانی و درمان درد سیاتیک و سایر دردهای مفصلی استفاده های فراوانی می شود.
12. خواص خردل برای کبد
خردل به عنوان مرهمی برای درد کبدهای سرد شناخته شده است، مقوی معده سرد و کبد سرد می باشد سطح گلوتاتیون سلولی را هنگام آسیب ترمیم می کند.
13. خواص خردل و عسل
ترکیب خردل و عسل هم می تواند سوزش معده را درمان کند و هم مقوی قوای جنسی است و سرفه خلطی ناشی از بلغم را درمان می کند، به این صورت که 2 گرم پودر خردل را با مقداری عسل ترکیب کرده و میل کنید. حواستان باشد که دانه های خردل بعد از آسیاب شدن باید استفاده شوند زیرا خاصیت خود را از دست خواهند داد.
14. خواص خردل در طب اسلامی
از خردل در طب اسلامی نیز سفارش های بسیاری شده است بطوریکه در کتاب رساله ذهبیه امام رضا آورده اند که: «هر که میخواهد فراموشی اش کاهش یابد و حافظ باشد هر روز سه قطعه زنجبیل با عسل بخورد و هر روز غذایش را با خردل بپزد.»
به همین دلیل خردل را مقوی حافظه می دانند و خواص دیگر خردل اینگونه ذکر شده است که رطوبتهای دماغی معده و سایر اعضا را برطرف کرده و سوء هاضمه بلغم رفع می کند، همچنین گرم وخشک بودن خردل به درمان فلج سستی اعضا، سردردهای سرد ، تسکین درد کبد و طحال کمک می کند. ترکیب خردل و عاقرقرحا و هلیله زرد بلغم و بد بوئی دهان را برطرف کرده اگر دندان ها با آن مسواک زده شود. البته افراد گرم مزاج نیز خردل را با غذاهای سرد مانند کاسنی خیار مصرف کنند.
حتما بخوانید: خواص هلیله سیاه
15. خواص خردل در طب سنتی
طب سنتی نیز خردل را ادویه ای مزاج خردل گرم و خشک معرفی کرده است که مصلح آن را کاسنی، سرکه، بادام شیرین درختی یا روغن آن عنوان می کند، ضمادهای دانهی خردل نیز بیماریهای چشم و اسپاسم و گرفتگی عضلات را مداوا می کند ودانهی خردل در درمان سرماخوردگی و مشکلات سینوس موثر می باشد،اگر برگهای خردل را به همراه غذا میل کنید یبوست شما برطرف خواهد شد و در هضم بهتر غذا و گرم کردن معده نیز مفید می باشد.
انواع سس خردل
از انواع خردل می توان به؛ خردل زرد، خردل دیژون، خردل زرد آبجوی آمریکایی، خردل شیرین، خردل عسلی، خردل میوهای، خردل تند، خردل ایرلندی، خردل استرالیایی، خردل روسی و بسیاری دیگر اشاره کرد. دستور تهیه های مختلف و نوع دانه های مصرفی در تهیه این سس ها، باعث تفاوت این سس ها با یکدیگر می شود.
انواع گیاه خردل به همراه نام علمی آن ها
- خردل هندی یا قهوه ای (Brassica juncea) : این نوع خردل را با نام های خردل قهوه ای، خردل چینی، خردل سبز و خردل برگی نیز شناخته می شود. و از تیره شببویان است.
- خَردل وحشی (Sinapis arvensis) : نام های دیگر این گیاه؛ خردل بیابانی و خَردل بومی است.
- خردل سیاه (Brassica nigra)
- خردل سفید (Sinapis alba)
16. خواص خردل زرد
خردل زرد یکی از انواع خردل می باشد که خاصیت هایی نظیر ضد سرطان، ضد میکروب، مسکن، تهوع آور، دفع کننده حشرات، ملین، تعرق زا، ضد چربی خون، ضد روماتیسم دارد و از تصلب شرایین جلوگیری می کند.
حتما بخوانید: 13 درمان گیاهی روماتیسم مفصلی
17. خواص خردل سیاه
خردل سیاه نیز خواص متعددی دارد که مهمترین آنها اشتها آوری، هضم کنندگی، ادرار آوری، تهوعآوری، محرک و معرق بودنش می باشد، از این نوع خردل در تهیه مرهمهای گرم کننده و محرک برای درمان رماتیسم به صورت موضعی استفاده می کنند، دم کرده دانه های خردل سیاه را نیز برای درمان سفتی بافت کلیه و طحال به کار می برند. این دانه های سیاه خاصیت ضد سرطانی دارند و رشد مو را سرعت می دهند.
18. خواص خردل سبز
و اما برگ های خردل سبز که منبعی عالی از ویتامین هایی چون ویتامین A، E و C می باشد، همچنین از عناصر معدنی مانند منگنز، کلسیم و مس بوده، فیبر و فولات، امگا3، اسیدهای چرب، پروتئین، فیبر خوراکی، سلنیوم، آب، گلیکوزیدها و … بهره می برد.
ارزش غذایی خردل
خردل غنی از مواد معدنی برای سلامتی بدن است. این مواد معدنی و مغذی در برگ و دانه خردل وجود دارد. برگ خردل سبز غنی از ویتامین های A ، E و C است. مواد معدنی و مغذی چون؛ کلسیم، منگنز و مس، سلنیوم، فیبر و فولات، امگا3، پروتئین، اسیدهای چرب، فیبر خوراکی، آب، گلیکوزیدها و... را دارا می باشد.
مواد و محتویات | مقدار در 100 گرم |
انرژی | 26 کیلو کالری |
چربی | 0/2 گرم |
پروتئین | 2/7 گرم |
کربوهیدرات | 4/9 گرم |
فیبر | 3/3 گرم |
قند | 1/6 گرم |
سدیم | 26 میلی گرم |
پتاسیم | 354 میلی گرم |
کلسیم | 103 میلی گرم |
مس | 0/147 میلی گرم |
منیزیم | 23 میلی گرم |
منگنز | 0/480 میلی گرم |
فولات | 187 میکروگرم |
ویتامین A | 10500 واحد |
ویتامین E | 2 میلی گرم |
ویتامین K | 497 میکروگرم |
نحوه مصرف خردل
- از دانه، پودر، روغن و برگ خردل برای مصارف خوراکی و دارویی استفاده می شود، اضافه کردن خردل به غذا یبوست را از بین می برد.
- غرغره پودر خردل، آب لیمو ترش، نمک، عسل و آب گرم گلودرد را تسکین می دهد.
- پودر خردل و آب داغ را در بطری که بو می دهد بریزید و بشویید تا بوی آن از بین برود.
- پودر خردل روی سینه خود بمالید و پارچه ای را که با آب داغ خیس شده روی آن قرار دهید تا احتناق خلط سینه شما رفع شود.
- ترکیب پودر خردل و کمی آب را روی پوست خود ماننند ماسک مالیده تا پوست صورتتان نرم و شاداب شود.
- ترکیب پودر خردل و سولفات منیزیم در وان حمام سفتی و خستگی عضلات ورزشکاران را برطرف می کند.
- ترکیب 2 قاشق مرباخوری پودر خردل را با کمی آب داغ به عنوان پاشویه درد پا را برطرف می کند و خستگی آن را تسکین می بخشد.
- حمام 20 دقیقه ای آب داغ حاوی 224 گرم پودر خردل به رفع آرتروز و درد پیچ خوردگی های کمر کمک می کند.
- ریختن دانه های خردل سفید درون خاک از رشد علف هرز و یا گیاهان مزاحم جلوگیری می کند.
- روغن خردل را در کف دست ریخته آنها را هم بمالید و با آن موهایتان را ماساژ دهید و بعد از 8 ساعت با شامپو و نرم کننده بشویید.
عوارض و مضرات مصرف خردل
ایجاد حالت تهوع و استفراغ توسط خردل زرد، زیرا عطر و طعمی تندی دارد به همین دلیل برخی از افرادی که اولین بار آن را میل می کنند احتمال دارد که دچار حالت تهوع و استفراغ شوند. مصرف زیاد خردل نیز موجب تحریک سیستم گوارشی می شود نتیجه ای سوئ بر معده می گذارد. افرادی که طعم تند را می پسندند با مصرف دائم آن احتمال اینکه به این ماده اعتیاد پیدا کنند می باشد . مصرف بیش از حد خردل ظرفیت تنفسی را نیز کاهش می دهد و همچنین با تغییر رطوبت بدن و استشمام گاز آن ایجاد سوختگی درونی بدن می کند.
1. ماده سمی ایزوتیوسیانات
برای استفاده از برگ گیاه خردل برای مصارف دارویی و درمانی، بهتر است این برگ ها قبل از گل دادن گیاه چیده شود، در غیر این صورت، مقدار ماده سمی « ایزوتیوسیانات» در آن افزایش می یابد؛ بنابراین در استفاده از آن زیاده روی نکنید.
2. سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا
مقدار ترکیبات « اگزالات » در برگ های خردل بسیار زیاد است. به همین علت مصرف آن برای کسانی که سابقه سنگ کلیه و سنگ کیسه صفرا دارند، توصیه نمی شود.
حتما بخوانید: علائم دقیق و درمان سنگ کلیه چیست
3. منع مصرف خردل در گواتر
به بزرگ شدن غده تیروئید به هر علتی «گواتر» می گویند. خردل دارای مواد گواترزا است و باعث تشدید گواتر می شود، بنابراین کسانی که مستعد این بیماری هستند از مصرف آن خودداری نمایند.
4. خردل برای کبد
مصرف خردل و مشتقات آن برای کسانی که از ناراحتی های کبد رنج می برند، به هیج وجه توصیه نمی شود.
5. گروه های حساس به مصرف خردل
مصرف خردل برای زنان باردار و شیرده، کودکان زیر 6 سال، بیماران دارای ناراحتیهای گوارشی و یا التهاب کلیوی توصیه نمی شود.
سخن آخر:
درست است که خردل به خاطر خاصیت ضدباکتری که دارد احتیاجی به نگهداری آن در یخچال نیست اما اگر در زمان طولانی بیرون یخچال بماند طعم اولیه خود را از دست خواهد داد و تلخ می شود.
مقالات مرتبط:
خواص کلم قمری برای سنگ کلیه، سلامتی و پوست
بهترین غذاهای فیبردار برای درمان یبوست