حمله قلبی پدیده ای است که زندگی را تهدید می کند و ناشی از اختلال در جریان خون به قلب است. دانستن نشانه های خاص حمله قلبی می تواند باعث شود بیمار قلبی زودتر برای درمان اقدام کند، و ممکن است زندگی فرد را نجات دهد. احتمال گذراندن اولین حمله قلبی در زنان کمتر از مردان است. این می تواند به دلیل نشانه های متفاوت بین جنس ها باشد. احتمال بیشتری وجود دارد که زنان یک حمله قلبی "خاموش" یا نشانه های غیرمعمول داشته باشند. همچنین، بیولوژی زنان می تواند عوامل خطر منحصر به فردی برای حمله قلبی ایجاد کند، زیرا برخی بیماری ها که ریسک حمله قلبی را افزایش می دهد در زنان وجود دارد، مانند سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) که در مردان وجود ندارد. ما در این مطلب سلام دنیا درباره علائم حمله قلبی در زنان، علت، عوامل خطر، عوارض و روش های تشخیص سکته قلبی، علت، درمان و روش های جلوگیری از حمله قلبی در زنان صحبت کردیم. با ما همراه باشید.
علائم حمله قلبی در زنان
بسیاری از مردم انتظار دارند حمله قلبی به صورت ناگهانی رخ بدهد. اما تحقیقات نشان داده است که نشانه های حمله قلبی در زنان از چند هفته قبل بروز می کند. مطالعه منتشر شده در سال 2003 بر روی 515 زنی که تجربه حمله قلبی را داشتند، گزارش می دهد که 80 درصد از زنان حداقل 4 هفته قبل از حمله قلبی یکی از نشانه های آن را تجربه کرده اند. علائم می تواند ثابت باشند یا می آیند و می روند، همچنین ممکن است خواب را مختل کنند.
حتما بخوانید: علت سوزش قلب و تیر کشیدن سمت چپ سینه چیست
زنان ممکن است علائم غیر معمولی مانند درد کوتاه یا شدید در گردن، بازو یا پشت داشته باشند. گاهی اوقات، اولین علامت سکته قلبی، ایست ناگهانی قلب است. برخی از سکته های قلبی به طور ناگهانی رخ می دهند. اما بسیاری از افراد چند ساعت، روز یا هفته قبل از بروز سکته متوجه علائم و نشانه های هشدار دهنده می شوند. درد یا فشار قفسه سینه (آنژین) که بطور مدام اتفاق میافتد و با استراحت از بین نمیرود، ممکن است یک علامت هشدار دهنده اولیه برای بروز سکته قلبی باشد. آنژین به دلیل کاهش موقت جریان خون به قلب ایجاد می شود.
بسیار حیاتی است زنانی که هر یک از این نشانه ها را تجربه می کنند، بلافاصله برای درمان اقدام کنند، زیرا حملات قلبی صرف نظر از خفیف یا شدید بودن می توانند باعث مرگ و میر شوند.
علائم سکه قلبی در زنان
8 مورد از نشانه های احتمال حمله قلبی
1. درد در قفسه سینه
شایع ترین علامت حمله قلبی در مردان و زنان احساس درد و ناراحتی در قفسه سینه است. ممکن است به شرح زیر باشد:
- سفتی
- فشار
- فشرده شدن
- درد
با این حال، ممکن است زنان بدون هیچ گونه ناراحتی در قفسه سینه دچار حمله قلبی شوند. حدود 29.7 درصد از زنان تحت مطالعه در سال 2003، ناراحتی قفسه سینه را در هفته های قبل از حمله تجربه کرده اند. همچنین 57 درصد در طول حمله قلبی درد داشته اند.
2. خستگی شدید یا غیر معمول
خستگی غیرمعمول اغلب در هفته های پیش از حمله قلبی گزارش می شود. خستگی همچنین درست قبل از حمله قلبی رخ می دهد. حتی فعالیت های ساده ای که نیاز به تقلای زیادی ندارند نیز می تواند منجر به احساس خستگی شود.
3. ضعف
احساس ضعف یا لرزش می تواند یک علامت حاد رایج از حمله قلبی در یک زن باشد. این ضعف ممکن است با موارد زیر همراه باشد:
- اضطراب
- سرگیجه
- غش
- احساس سبکی سر
حتما بخوانید: سرگیجه نشانه چیست
4. تنگی نفس
تنگی نفس یا تنفس سنگین بدون اینکه کار سختی کرده باشید، بخصوص وقتی همراه با خستگی یا درد قفسه سینه باشد، ممکن است مشکلات قلبی را نشان دهد. برخی از زنان ممکن است هنگام دراز کشیدن احساس تنگی نفس کنند و با نشستن این علائم کاهش یابد.
5. عرق کردن
عرق کردن بیش از حد بدون اینکه یک علت معمولی برای آن وجود داشته باشد، یکی دیگر از نشانه های عود بیماری قلبی در زنان می باشد. احساس سرما و رطوبت بدن نیز می تواند از نشانه های مشکلات قلبی باشد.
6. درد بالا تنه
این نشانه معمولا غیر اختصاصی است و نمی تواند به یک عضله یا مفصل خاصی در بالا تنه نسبت داده شود. نواحی که می تواند تحت تاثیر قرار بگیرد شامل:
- گردن
- فک
- قسمت بالایی پشت یا بازوها
این درد می تواند در یک ناحیه شروع بشود و به تدریج به قسمت های دیگر گسترش یابد یا به صورت ناگهانی رخ بدهد.
7. اختلالات خواب
مطالعه انجام شده در سال 2003 گزارش داده است که مسائل مربوط به خواب یک هفته قبل از حمله قلبی گزارش شده اند. این اختلالات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مشکل در بخواب رفتن
- بیداری غیر عادی در طول شب
- احساس خستگی با وجود خواب کافی
8. مشکلات معده
بعضی از زنان ممکن است قبل از حمله قلبی در معده احساس درد یا فشار داشته باشند. دیگر مشکلات گوارشی مرتبط با احتمال حمله قلبی می تواند شامل:
- سوء هاضمه
حتما بخوانید: درمان قطعی سوء هاضمه
- حالت تهوع
- استفراغ
حمله قلبی بعد از یائسگی
خطر حمله قلبی پس از یائسگی به دلیل کاهش سطح استروژن افزایش می یابد.
نشانه های حمله قلبی پس از یائسگی عبارتند از:
- درد یا ناراحتی در بازوها، پشت گردن، فک یا معده
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- درد شدید قفسه سینه
- عرق کردن بدون فعالیت
علت بروز سکته قلبی
1. گرفتگی عروق قلب (بیماری عروق کرونر)
بیماری عروق کرونر علل عمده بروز سکته قلبی محسوب می شود. در بیماری عروق کرونر، یک یا چند رگ قلب (کرونری) مسدود می شود. این انسداد معمولاً به دلیل تجمع رسوبات حاوی کلسترول به نام پلاک در شریان ها است. پلاک ها می توانند شریان ها را باریک کرده و جریان خون را به قلب کاهش دهند.اگر پلاک پاره شود، می تواند منجر به لخته شدن خون در قلب شود.
سکته قلبی ممکن است در اثر انسداد کامل یا جزئی شریان قلب (کرونری) ایجاد شود. یکی از راههای طبقهبندی سکته قلبی این است که آیا الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG) برخی تغییرات خاص (ارتفاع ST) را نشان میدهد که نیاز به درمان تهاجمی اورژانسی دارد یا خیر.پزشک ممکن است از نتایج الکتروکاردیوگرام برای توصیف این نوع حملات قلبی استفاده کند.
حتما بخوانید: چه کسانی مستعد گرفتگی عروق قلب هستند
انسداد کامل حاد شریان قلب جزئی یا کامل معمولاً به این معنی است که شما سکته قلبی با ارتفاع ST (STEMI) داشته اید. انسداد جزئی اغلب به این معنی است که شما یک سکته قلبی با ارتفاع ST (NSTEMI) داشته اید. با این حال، برخی از افراد مبتلا به سکته قلبی جزئی با ارتفاع NSTEMI نیز انسداد کامل شریان ها را دارند.تمامی سکته قلبی به دلیل انسداد عروق ایجاد نمی شوند. سایر علل سکته قلبی عبارتند از:
2. اسپاسم عروق کرونر
این بیماری شامل فشرده شدن شدید رگ خونی است که مسدود نشده است. در این عارضه شریان به طور کلی دارای پلاک های حاوی کلسترول هستند یا به دلیل سیگار کشیدن یا سایر عوامل خطر سفت شدن زودرس عروق در آنها ایجاد شده است. نامهای دیگر اسپاسم عروق کرونر عبارتند از آنژین پرینزمتال، آنژین وازواسپاستیک یا آنژین واریانت.
3. عفونت های خاص
عفونت ناشی از ویروس COVID-19 و سایر عفونت های ویروسی ممکن است باعث آسیب به عضلات قلب شوند.
4. گرفتگی و تنگی عروق کرونر به صورت خود به خود (SCAD)
این وضعیت تهدید کننده حیات، ناشی از پارگی پلاک در داخل شریان قلب است.
عوامل خطر حمله قلبی
عوامل خطر برای حمله قلبی در زنان عبارتند از:
1. سن
کسانی که 55 سال و بالاتر دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به حمله قلبی هستند. علت آن ممکن است هورمون هایی باشد که تا قبل از یائسگی باعث محافظت در مقابل بیماری قلبی می شوند.
2. سابقه خانوادگی
افرادی که در نسل های قبل، سابقه حمله قلبی را در 55 سالگی دارند، یا زنان خانواده آنها تا 65 سالگی یک حمله قلبی را تجربه کرده اند، به عنوان خانواده هایی دارای سابقه حمله قلبی در نظر گرفته می شوند.
3. وضعیت سلامتی
بعضی نشانه ها مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا، خطر ابتلا به حمله قلبی را در هر دو جنس زن و مرد افزایش می دهند.
4. شرایط پزشکی
افراد مبتلا به بیماری هایی مثل دیابت، چاقی یا اختلالات خود ایمنی احتمال بیشتری برای حمله قلبی دارند. بیماری هایی مانند آندومترویز، PCOS، یا سابقه پره اکلامپسی در دوران بارداری نیز خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد.
5. انتخاب شیوه زندگی
استفاده از تنباکو یا داروهای محرک مانند کوکائین یا آمفتامین، شیوه زندگی بدون حرکت کافی، یا استرس بالا باعث افزایش خطر ابتلا به حمله قلبی می شود.
6. فشار خون بالا:
با گذشت زمان، فشار خون بالا می تواند به شریان هایی که به قلب منتهی می شوند آسیب برساند. فشار خون بالا که به دلیل سایر بیماری ها مانند چاقی، کلسترول بالا یا دیابت رخ می دهد، خطر بروز سکته قلبی را حتی بیشتر هم افزایش می دهد.
حتما بخوانید: درمان قطعی فشار خون بالا با عرقیات گیاهی و طب سنتی
7. کلسترول یا تری گلیسیرید بالا:
سطح بالای کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) (کلسترول "بد") به احتمال زیاد باعث باریک شدن شریان ها می شود. سطح بالای برخی از چربی های خون به نام تری گلیسیرید نیز خطر بروز سکته قلبی را افزایش می دهد. اگر سطح کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) - کلسترول "خوب" - در محدوده استاندارد باشد، خطر حمله قلبی ممکن است کاهش پیدا کند.
سایر عوامل افزایش خطر سکته قلبی
- چاقی: چاقی با بروز مشکلاتی نظیر فشار خون بالا، دیابت، سطوح بالای تری گلیسیرید و کلسترول بد و سطوح پایین کلسترول خوب مرتبط است.
- دیابت: زمانی که بدن هورمونی به نام انسولین تولید نمی کند یا نمی تواند به درستی از آن استفاده کند، قند خون افزایش پیدا می کند. قند خون بالا خطر سکته قلبی را افزایش می دهد.
- سندرم متابولیک: بروز این عارضه ترکیبی از حداقل سه مورد از موارد زیر است: افزایش سایز کمر (چاقی مرکزی)، فشار خون بالا، سطح پایین کلسترول خوب، تری گلیسیرید بالا و قند خون بالا. ابتلا به سندرم متابولیک باعث می شود که شما دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی قرار بگیرید حتی اگر تا به حال دچار آن هم نشده باشید.
- ورزش نکردن: نداشتن فعالیت بدنی (سبک زندگی کم تحرک) با خطر بیشتر سکته قلبی مرتبط است. ورزش منظم سلامت قلب را بهبود می بخشد.
- رژیم غذایی ناسالم: رژیم غذایی سرشار از قند، چربی حیوانی، غذاهای فرآوری شده، چربی های ترانس و نمک خطر بروز سکته قلبی را افزایش می دهد.در عوض برای حفظ سلامت قلب مقدار زیادی میوه، سبزیجات، فیبر و روغن های سالم بخورید.
- استرس: استرس ناشی از مشکلات عاطفی، مانند عصبانیت شدید، ممکن است منجر به افزایش خطر بروز سکته قلبی شود.
- مصرف مواد مخدر: کوکائین و آمفتامین ها محرک هستند. آنها می توانند باعث اسپاسم عروق کرونر شوند که می تواند منجر به حمله قلبی شود.
- سابقه ابتلا به پره اکلامپسی: این وضعیت باعث افزایش فشار خون در دوران بارداری می شود. این وضعیت خطر ابتلا به بیماری قلبی را در سالهای بعد از بارداری افزایش می دهد.
- بیماری خود ایمنی: ابتلا به بیماری هایی خودایمنی نظیر آرتریت روماتوئید یا لوپوس می تواند باعث افزایش خطر حمله قلبی در این افراد شود.
چه زمانی باید برای حمله قلبی به پزشک مراجعه کرد؟
بنیاد سلامت قلب بریتانیا به تمام زنان بالای 40 سال توصیه می کند که به طور منظم به پزشک مراجعه کنند تا عوامل خطر در مراحل اولیه شناسایی و در صورت نیاز درمان شوند. درمان به موقع از آسیب های قلبی جلوگیری می کند.
هر فردی که علائم حمله قلبی که در ادامه اشاره شده را تجربه کرده باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کند.
- خستگی غیر معمول
- تنگی نفس
- درد در قسمت بالایی بدن
پزشک علائم را بررسی می کند و فشار خون و ضربان قلب را اندازه گیری می کند و ممکن است در صورت نیاز آزمایش خون یا نوار قلب از بیمار بگیرد.
چه زمان به اورژانس احتیاج است؟
بر اساس تحقیقی که در سال 2012 انجام گرفت تنها 65 درصد از زنان در صورتی که به داشتن علائم حمله قلبی مشکوک شوند با اورژانس تماس می گیرند. خدمات درمانی اورژانس می تواند جان بیمار را نجات دهد. توجه کنید که هر فردی که علائم زیر را مخصوصا برای 5 دقیقه یا بیشتر داشته باشد باید با اورژانس تماس گرفته و درخواست آمبولانس کند.
- درد و احساس ناراحتی در ناحیه سینه
- درد در ناحیه بالایی بدن که شامل دست ها و بازوها، پشت، گردن، فک و شانه ها می باشد
- سختی و دشواری در تنفس
- سرگیجه
- ضعف شدید
- سوء هاضمه یا احساس سوزش سر دل
- حالت تهوع
حتما بخوانید: برای حالت تهوع چی بخوریم
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- تنگی نفس
- تعریق
- اضطراب غیر قابل توضیح
- استفراغ
اقدامات ضروری در حین بروز حمله قلبی
- اگر فردی بیهوش شده است و شما فکر می کنید که دچار سکته قلبی شده است، ابتدا با 115 یا شماره اورژانس محلی خود تماس بگیرید. سپس بررسی کنید که آیا فرد نفس می کشد و نبض دارد یا خیر. اگر فرد نفس نمیکشد یا نبض پیدا نکردید، فقط در این صورت باید عمل احیای قلبی ریوی یا سی پی آر CPR را شروع کنید.
- اگر برای انجام احیا آموزش ندیده اید، عمل احیا را فقط با دست انجام دهید.یعنی به شدت و سریع به قفسه سینه فرد فشار وارد کنید- حدود 100 تا 120 فشار در دقیقه.
- اگر برای انجام احیا آموزش دیده اید و به توانایی خود اطمینان دارید، قبل از دادن دو نفس نجات، با 30 فشار قفسه سینه کار را شروع کنید.
عوارض سکته قلبی
عوارض سکته قلبی اغلب به دلیل آسیب به عضله قلب رخ می دهد. عوارض احتمالی سکته قلبی عبارتند از:
1. ضربان قلب نامنظم یا غیر معمول (آریتمی)
آسیب ناشی از سکته قلبی می تواند نحوه جابه جایی سیگنال های الکتریکی در قلب را تحت تاثیر قرار دهد و باعث تغییراتی در ضربان قلب شود. برخی از این تغییرات ممکن است جدی و کشنده باشند.
2. شوک قلبی
این وضعیت نادر زمانی رخ می دهد که قلب به طور ناگهانی و غیر منتظره قادر به پمپاژ خون نباشد.
3. نارسایی قلبی
آسیب زیاد به بافت عضله قلب می تواند باعث شود قلب نتواند خون را پمپاژ کند. نارسایی قلبی می تواند موقت یا طولانی مدت (مزمن) باشد.
4. التهاب کیسه ی محاطی قلب (پریکاردیت)
گاهی اوقات سکته قلبی موجب نقص در واکنش سیستم ایمنی بدن می شود. این وضعیت ممکن است سندرم درسلر، سندرم رگ بست پسا قلب عضله ای یا سندرم پسا جراحی قلبی نامیده شود.
حتما بخوانید: علت تپش قلب چیست
5. ایست قلبی
قلب بدون هشدار از کار می ایستد. تغییر ناگهانی در سیگنال های قلب باعث ایست قلبی ناگهانی می شود. سکته قلبی خطر ابتلا به این وضعیت تهدید کننده حیات را افزایش می دهد.عدم دریافت درمان فوری می تواند منجر به مرگ (مرگ ناگهانی قلبی) شود.
جراحی و سایر روش های درمانی سکته قلبی
در صورتی که دچار سکته قلبی شده اید، ممکن است جراحی یا روش دیگری برای باز کردن یک شریان مسدود شده انجام شود. جراحی ها و سایر روش های درمانی سکته قلبی عبارتند از:
آنژیوپلاستی عروق کرونر و استنت گذاری
این روش برای باز کردن، گرفتگی عروق قلب انجام می شود. همچنین ممکن است مداخله عروق کرونر از راه پوست (PCI) نیز نامیده شود. در صورتی که دچار حمله قلبی شده اید، این روش اغلب در طی یک جلسه برای پیدا کردن انسداد (کاتتریزاسیون قلبی) انجام می شود. در طی آنژیوپلاستی، متخصص قلب یک لوله نازک و انعطاف پذیر (کاتتر) را به قسمت باریک شریان قلب هدایت می کند. یک بالون کوچک باد می شود تا به گشاد شدن شریان مسدود شده و بهبود جریان خون کمک کند. در طول آنژیوپلاستی ممکن است یک لوله سیمی کوچک (استنت) در شریان قرار داده شود.استنت به باز نگه داشتن شریان کمک می کند.استنت خطر باریک شدن مجدد شریان را کاهش می دهد. برخی از استنت ها با دارویی پوشانده شده اند که به باز نگه داشتن رگ ها کمک می کند.
جراحی بای پس عروق کرونر (CABG)
جراحی بای پس عروق کرونر نوعی جراحی قلب باز است. جراح یک رگ خونی سالم را از قسمت دیگری از بدن می گیرد تا مسیر جدیدی برای خونرسانی در قلب ایجاد کند. سپس خون از اطراف شریان کرونری مسدود شده یا باریک عبور می کند. جراحی بای پس عروق کرونر ممکن است به عنوان یک جراحی اورژانسی در زمان سکته قلبی انجام گیرد. گاهی اوقات این جراحی چند روز بعد و پس از بهبودی قلب انجام می شود.
بازتوانی قلبی
بازتوانی قلبی یک برنامه ورزشی و آموزشی شخصی است که راهکارهایی برای بهبود سلامت قلب پس از جراحی قلب را به بیمار آموزش میدهد.بازتوانی قلبی بر انجام ورزش،پیروی از رژیم غذایی سالم برای بیماران قلبی، مدیریت استرس و بازگشت تدریجی به فعالیت های معمول تمرکز دارد.اکثر بیمارستانها شروع بازتوانی قلبی را در بیمارستان ارائه می دهند. این برنامه معمولاً برای چند هفته یا چند ماه پس از بازگشت به خانه ادامه می یابد.
افرادی که پس از حمله قلبی در بازتوانی قلبی شرکت می کنند، معمولا عمر طولانی تری دارند و خطر احتمال بروز سکته قلبی دیگر یا عوارض ناشی از سکته قلبی را کاهش می دهند. در صورتی که بازتوانی قلبی در طول مدت اقامت در بیمارستان تجویز نمی شود، از پزشک خود در مورد نحوه انجام آن سوال کنید.
جلوگیری از حمله قلبی با نکاتی برای حفظ سلامتی قلب
- مراجعه منظم به پزشک جهت بررسی سلامت قلب
- بررسی عوامل دیگر سلامتی مانند کنترل فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت
- ترک مصرف دخانیات و عدم مصرف تنباکو به هر شکلی؛ پس از ترک دخانیات ظرف مدت 12 ماه احتمال حملات قلبی تا 50 درصد کاهش پیدا می کند.
- پرهیز از مصرف مواد محرکی مانند کوکائین و آمفتامین ها
- کاهش وزن در صورت وجود اضافه وزن
- انجام فعالیت های هوازی مانند پیاده روی حداقل به مدت 30 دقیقه در روز
- رعایت یک برنامه غذایی متعادل و مراجعه به متخصص تغذیه در صورت نیاز
سخن آخر
حمله قلبی یک مشکل پزشکی جدی و بالقوه مرگبار است که نیاز به درمان اضطراری دارد. زنان در معرض علائم مختلف حمله قلبی نسبت به مردان هستند. زنان همچنین ممکن است عوامل خطر دیگری را نیز تجربه کنند. اقدامات زیادی است که زنان می توانند با انجام آن ها احتمال حملات قلبی را کاهش دهند. شناخت و دقت به علائم حملات قلبی، به خصوص در هفته های قبل از وقوع حمله می تواند نتایج را بهبود بخشد و از عوارض جلوگیری کند.
مقالات مرتبط:
تعداد ضربان و تپش قلب طبیعی چند است