مکانی که سرطان شکم در معده شکل می گیرد یکی از عواملی است که ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی هنگام تهیه یک برنامه درمانی به آن فکر می کنند. عوامل دیگر در تهیه یک برنامه درمانی بستگی به مرحله سرطان و نوع سلول های درگیر دارد. در این مطلب سلام دنیا، ما به تعریف سرطان شکم؛ روش های درمان سرطان شکم؛ انواع سرطان شکم؛ روش های درمان سرطان شکم؛ علائم سرطان شکم؛ دلایل سرطان شکم و نحوه مقابله با آن پرداخته ایم. با ما همراه باشید.
سرطان شکم چیست
امکان اینکه سرطان شکم در هر قسمتی از معده خود را نشان دهد زیاد است، ولی خب با این حال در بیشتر نقاط جهان، سرطان شکم در قسمت اصلی از معده خود را نشان می دهد که پزشکان این قسمت را تنه معده (stomach body) می نامند. در ایالات متحده، سرطان شکم بیشتر از محل اتصال مری به معده یا همان گاستروازوفاژیال شروع می شود. گاستروازوفاژیال قسمتی از بدن است که در آن لوله بلندی برای بلع غذا به معده می رسد. لوله ای که غذا را به معده می رساند، مری نامیده می شود.
حتما بخوانید: سرطان معده چیست و چه علائمی دارد
علائم سرطان شکم
- مشکل در بلع
- شکم درد
- احساس نفخ بعد از غذا خوردن
- احساس سیری بعد از خوردن مقدار کمی غذا
- احساس گرسنگی نکردن در زمانی که انتظار دارید گرسنه باشید
- سوزش سردل
- سوء هاضمه
- حالت تهوع
- استفراغ
- کاهش وزن بدون حتی ذره ای تلاش
- احساس خستگی زیاد
- مدفوع هایی سیاه رنگ
توجه داشته باشید که سرطان معده همیشه در مراحل اولیه علائمی را از خود بروز نمی دهد. در هنگامی که علائم خود را نشان دادند، علائم می تواند شامل سوء هاضمه و درد در قسمت بالای شکم شود. امکان اینکه علائم خود را حتی تا زمانی که سرطان پیشرفته نشده باشد نشان ندهند، زیاد است. مراحل بعدی از سرطان شکم می تواند شامل علائمی همچون احساس خستگی زیاد، کاهش وزن بدون ذره ای تلاش، استفراغ خون و داشتن مدفوع سیاه شود. سرطان شکمی که به سایر قسمت های بدن گسترش پیدا می کند، سرطان شکم متاستاتیک نامیده می شود. سرطان شکم متاستاتیک علائمی را که مربوط به محل انتشار آن می باشد از خود نشان می دهد. به عنوان مثال، زمانی که سرطان به غدد لنفاوی گسترش یافت، می تواند باعث ایجاد توده هایی که از طریق پوست هم نیز احساس می شوند، شود. سرطانی که به کبد سرایت می کند می تواند باعث زردی پوست و سفیدی چشم شود. اگر سرطان در داخل شکم گسترش یابد، احتمال پر شدن مایعات شکم هم نیز زیاد می شود و شکم متورم به نظر می رسد.
زمان مراجعه به پزشک برای شکم درد
اگر علائم و نشانه هایی که دارید شما را نگران می کنند، یک وقت ویزیت با یکی از ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی بگیرید. بسیاری از بیماری ها می توانند علائمی مانند علائم سرطان شکم را در فرد ایجاد کنند. ارائه دهنده شما می تواند قبل از آزمایش سرطان شکم، علل دیگر را نیز مورد آزمایش قرار دهد.
علت سرطان شکم
هنوز که هنوزه مشخص نیست که چه چیزی باعث سرطان شکم می شود. پزشکان معتقدند اکثر سرطان های شکم زمانی شکل می گیرند که چیزی به پوشش داخلی معده آسیب رسانده باشد. به عنوان مثال ما می توانیم به عفونت در معده، رفلاکس اسید معده طولانی مدت و خوردن مقدار زیادی از غذاهای شور اشاره کنیم. با این حال، به یاد داشته باشید که همه ی افراد دارای این عوامل به سرطان شکم مبتلا نمی شوند. پس بنابراین تحقیقات بیشتری لازم است تا مشخص شود که دقیقاً چه چیزی باعث شکل گیری سرطان شکم می شود.
حتما بخوانید: علت و درمان سرطان مجرای صفراوی (کلانژیوکارسینوما)
همان طور که گفتیم اکثر سرطان های شکم زمانی شکل می گیرند که چیزی به پوشش داخلی معده آسیب رسانده باشد. این آسیب باعث می شود که سلول ها تغییراتی را در DNA خود به وجود بیاورند. سلول DNA حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری را انجام دهد. از طرفی دیگر تغییرات به وجود آمده در DNA به سلول ها دستور می دهد که به سرعت تکثیر شوند. سلول ها زمانی می توانند به زندگی خود ادامه دهند که سلول های سالم به عنوان بخشی از چرخه زندگی طبیعی خود بمیرند. این چرخه باعث به وجود آمدن تعداد زیادی سلول اضافی در شکم می شود.
سلول ها تکثیر شده می توانند توده ای به نام تومور را در بدن تشکیل دهند. سلول های سرطانی در شکم می توانند به بافت های سالم بدن حمله کرده و آنها را از بین ببرند و حتی شروع به رشد بیشتر در دیواره معده کنند. با گذشت زمان، سلول های سرطانی می توانند شکسته شده و به سایر قسمت های بدن نیز گسترش یابند. در زمانی که سلول های سرطانی به قسمت دیگری از بدن گسترش یابند، به آن متاستاز می گویند.
انواع سرطان شکم
نوع سرطان شکم شما بر اساس نوع سلولی است که سرطان شما از آنجا شروع شده است. نمونه هایی از انواع سرطان شکم عبارتند از:
- آدنوکارسینوم: سرطان شکم آدنوکارسینوما در سلول هایی که مخاط تولید می کنند شروع می شود. این شایع ترین نوع از سرطان شکم می باشد. تقریباً تمام سرطان هایی که از شکم شروع می شوند، جزو سرطان های آدنوکارسینومایی شکم هستند.
- تومورهای استرومایی دستگاه گوارش (GIST): GIST در سلولهای عصبی خاصی که در دیواره شکم و سایر اندامهای گوارشی یافت میشوند شروع میشود. GIST نوعی سارکوم بافت نرم است.
- تومورهای کارسینوئیدی: تومورهای کارسینوئید سرطان هایی هستند که از سلول های عصبی غدد درون ریز شروع می شوند. سلول های عصبی غدد درون ریز در بسیاری از نقاط بدن یافت می شوند. تومورهای کارسینوئیدی برخی از عملکردهای سلولهای عصبی و برخی از کارهای سلولهای سازنده هورمون را انجام می دهند. تومورهای کارسینوئید نوعی تومور عصبی غدد درون ریز هستند.
- لنفوم: لنفوم سرطانی است که از سلول های سیستم ایمنی شروع می شود. سیستم ایمنی بدن با میکروب ها مبارزه می کند. لنفوم گاهی اوقات می تواند در شکم شروع شود. اگر بدن در تلاش برای مقابله با عفونت باشد، امکان این که لنفوم شکل بگیرد، هست. اکثر لنفوم هایی که از معده شروع می شوند نوعی لنفوم غیر هوچکین هستند.
عوامل خطر در زمینه سرطان شکم
عواملی که خطر ابتلا به سرطان شکم را افزایش می دهند عبارتند از:
- مشکلات مداوم با برگشت اسید معده به مری که به آن بیماری ریفلاکس معده می گویند.
- رژیم غذایی سرشار از غذاهای شور و دودی
- رژیم غذایی کم میوه و سبزیجات
- عفونت شکم توسط میکروبی به نام هلیکوباکتر پیلوری
حتما بخوانید: درمان هلیکوباکتر پیلوری با 11 داروی خانگی و گیاهی
- تورم و تحریک داخل شکم که به آن گاستریت می گویند
- سیگار کشیدن
- رشد سلول های غیر سرطانی در معده به نام پولیپ
- سابقه خانوادگی سرطان شکم
پیشگیری از سرطان شکم
برای کاهش خطر ابتلا به سرطان شکم شما می توانید توصیه های ذکر شده در ادامه مطلب را دنبال کنید.
- میوه و سبزیجات زیاد بخورید. سعی کنید هر روز میوه و سبزیجات را در برنامه غذایی خود بگنجانید و انواع میوه ها و سبزیجات رنگارنگ را انتخاب کنید.
- میزان مصرف غذاهای شور و دودی خود را کاهش دهید. با محدود کردن این نوع از غذاها از شکم خود محافظت کنید.
- سیگار نکشید. اگر که سیگار می کشید، آن را ترک کنید و اگر که سیگار نمی کشید، هرگز شروع به این عمل نکنید. سیگار خطر ابتلا به سرطان شکم و بسیاری از انواع سرطان های دیگر را افزایش می دهد. ترک سیگار می تواند بسیار سخت باشد، بنابراین از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود کمک بخواهید.
- اگر سابقه سرطان شکم در خانواده شما وجود داشته است، به پزشک خود اطلاع دهید. این دسته از افراد باید غربالگری سرطان شکم را انجام دهند. آزمایش های غربالگری می توانند سرطان شکم را قبل از ایجاد علائم در فرد تشخیص دهند.
تشخیص سرطان شکم و تعیین مرحله سرطان
هنگامی که سرطان شکم شما تشخیص داده شده، پزشک آزمایشهای دیگری را برای شما تجویز می کند تا ببینید که آیا سرطان گسترش یافته است یا خیر. پزشک از این اطلاعات برای مرحله بندی سرطان استفاده می کند. تشخیص درست مرحله سرطان به ارائه دهنده شما می گوید که سرطان شما چقدر پیشرفته می باشد. آزمایش ها و روش های مورد استفاده برای تشخیص مرحله سرطان شکم عبارتند از:
- آزمایشات خون: انجام آزمایش خون نمی تواند سرطان شکم را تشخیص دهد. آزمایش خون تنها می تواند سرنخ هایی را در مورد سلامتی شما به ارائه دهنده شما بدهد. به عنوان مثال، آزمایشهایی برای اندازهگیری سلامت کبد هستند که می توانند مشکلات ناشی از سرطان شکم را که به کبد گسترش یافته است را نشان دهند. نوع دیگری از آزمایش خون می باشد که به دنبال تکه هایی از سلول های سرطانی در خون می گردد. این آزمایش تومور در گردش دی ان ای (circulating tumor DNA) نامیده می شود که فقط در شرایط خاصی برای افراد مبتلا به سرطان شکم تجویز می شود. به عنوان مثال، اگر سرطان پیشرفته دارید و نمی توانید بیوپسی کنید، امکان اینکه پزشک این آزمایش را برای شما تجویز کند زیاد می شود. جمعآوری تکههایی از سلول از خون میتواند به تیم مراقبتهای بهداشتی شما اطلاعات لازم را بدهد تا بتوانند برنامهریزی درمان شما را بهتر ارائه دهند.
- سونوگرافی شکم: سونوگرافی یک نوع آزمایش تصویربرداری است که از امواج صوتی برای گرفتن عکس استفاده می کند. برای سرطان شکم، عکس سونوگرافی می تواند نشان دهد که سرطان تا چه اندازه در دیواره شکم رشد کرده است. برای گرفتن عکس، یک لوله نازک با یک دوربین در نوک از گلو پایین می رود و وارد شکم می شود. برای تهیه عکس از شکم از ابزار سونوگرافی مخصوص استفاده می شود. از سونوگرافی می توان برای بررسی غدد لنفاوی نزدیک شکم استفاده کرد. این نوع از سونوگرافی می تواند به هدایت سوزن برای جمع آوری بافت از غدد لنفاوی کمک کند. این بافت در آزمایشگاه برای جستجوی سلول های سرطانی آزمایش می شود.
- آزمایش های تصویربرداری: آزمایشات تصویربرداری، عکس هایی را برای کمک به تیم مراقبتی شما برای یافتن علائم گسترش سرطان شکم به وجود می آورند. این تصاویر می توانند سلول های سرطانی را در غدد لنفاوی مجاور یا سایر قسمت های بدن نشان دهند. آزمایشات تصویربرداری می تواند شامل CT و توموگرافی انتشار پوزیترون (PET) شود.
حتما بخوانید: عجیب ترین عوامل افزایش دهنده سرطان
- عمل جراحی: گاهی اوقات آزمایش های مربوط به تصویربرداری تصویر واضحی از سرطان شما را به پزشک ارائه نمی دهند، از این رو برای دیدن داخل بدن به عمل جراحی نیاز می باشد. با جراحی پزشک می تواند سرطان گسترش یافته را که به آن سرطان متاستاز نیز می گویند را مورد جستجو قرار دهد. با عمل جراحی تیم مراقبت های بهداشتی می تواند اطمینان حاصل کند که تکه های کوچکی از سرطان در کبد یا حتی شکم، دیگر وجود ندارد. تیم مراقبت های بهداشتی شما از اطلاعات به دست آمده از طریق این آزمایش ها برای تعیین مرحله سرطان شما استفاده می کنند.
مراحل سرطان شکم
مراحل سرطان معده اعدادی از 0 تا 4 را شامل می شود.
- مرحله 0: در مرحله 0، سرطان کوچک و فقط در سطح داخلی شکم شکل گرفته شده است.
- مرحله 1: در مرحله 1 سرطان شکم در لایه های داخلی کم رشد می کند.
- مرحله 2 و 3: در مرحله 2 و 3، سرطان به عمق دیواره شکم راه پیدا کرده است. در این مرحله سرطان می تواند به غدد لنفاوی مجاور نیز خود را رسانده باشد.
- مرحله 4: در مرحله 4، سرطان شکم می تواند از طریق شکم به اندام های مجاور خود را برساند. مرحله 4 شامل سرطان هایی است که به سایر قسمت های بدن گسترش می یابند. هنگامی که سرطان گسترش می یابد، به آن سرطان متاستاتیک می گویند.
درک درست از پیش بینی (پیش آگهی) بیماری
تیم مراقبت های بهداشتی شما از مراحل سرطان برای درک درست از پیش بینی بیماری شما استفاده می کند. پیش آگهی یا همان پیش بینی بیماری، احتمال موفق بودن درمان سرطان را به ما نشان می دهد. برای سرطان شکم، پیش آگهی سرطان در مراحل اولیه بسیار خوب است. با بالاتر رفتن درجه مراحل، شانس درمان کمتر می شود.
نکته: حتی زمانی که سرطان معده قابل درمان نباشد، درمانها می توانند سرطان را کنترل کنند تا عمر شما طولانی تر شود.
مواردی که می توانند بر پیش آگهی سرطان شکم تأثیر بگذارند عبارتند از:
- نوع سرطان
- مرحله سرطان
- محل سرطان شکم
تشخیص سرطان شکم قبل از شکل گیری علائم
گاهی از آزمایشها برای بررسی سرطان شکم در افرادی که علائمی ندارند استفاده میشود. به این کار غربالگری سرطان شکم می گویند. هدف از غربالگری، تشخیص سرطان شکم در زمانی است که کوچک و احتمال درمان آن زیاد است. در ایالات متحده، آزمایش های غربالگری سرطان شکم فقط برای افرادیست که در معرض خطر بالای سرطان شکم قرار دارند.
اگر سابقه سرطان شکم در خانواده شما وجود داشته باشد و یا اگر سندرم ژنتیکی ای (به عنوان مثال من می توانم برای شما به سندرم لینچ، سندرم پولیپوز نوجوانان، سندرم پتز-جگرز و پولیپ آدنوماتوز خانوادگی اشاره کنم) دارید که می تواند باعث سرطان شکم در شما شود، احتمال مبتلا شدن به سرطان در شما بالا می رود. در سایر نقاط جهان که سرطان شکم بسیار شایعتر است، آزمایشهای تشخیص سرطان شکم به طور گستردهتری مورد استفاده قرار میگیرند.
آندوسکوپی فوقانی رایج ترین آزمایشی است که برای تشخیص سرطان شکم از آن استفاده می کنند. برخی از کشورها از اشعه ایکس برای تشخیص سرطان شکم استفاده می کنند. به یاد داشته باشید که غربالگری سرطان معده یک حوزه فعال در زمینه تحقیقات سرطان به شمار می رود. دانشمندان در حال مطالعه آزمایش های خون و روش های دیگر برای تشخیص سرطان معده قبل از ایجاد علائم هستند.
درمان سرطان شکم
گزینه های درمانی سرطان شکم به محل سرطان در شکم و مرحله آن بستگی دارد. درمان سرطان شکم اغلب شامل جراحی برای برداشتن قسمت سرطانی،شیمی درمانی، پرتودرمانی، درمان هدفمند، ایمونوتراپی و مراقبت های تسکینی می شود. اگر سرطان فقط در معده باشد، درمان سرطان شکم به احتمال زیاد موفقیت آمیز خواهد بود. بسیاری از افراد می توانند انتظار درمان مناسب را داشته باشند. بیشتر سرطان های شکم زمانی خود را نشان می دهند که بیماری پیشرفته و احتمال درمان آن کم باشد. سرطان شکمی که از طریق دیواره معده رشد کرده و یا به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است، درمان را سخت تر می کند.
1. درمان سرطان شکم: عمل جراحی
هدف از جراحی سرطان شکم حذف تمام سرطان می باشد. برای سرطان های کوچک شکم، جراحی می تواند از اولین درمان ها در نظر گرفته شود. اگر سرطان معده پیشرفته شده باشد و در دیواره معده رشد کرده و یا به غدد لنفاوی گسترش یافته باشد، ممکن است ابتدا پزشک از دیگر درمانها استفاده کند. عمل های مورد استفاده برای درمان سرطان شکم عبارتند از:
- برداشتن مخاط آندوسکوپی
- برداشتن قسمتی از معده (گاسترکتومی ساب توتال)
حتما بخوانید: شایع ترین سرطان ها در جوانان و روش های تشخیص و درمان آن
- برداشتن کل معده (گاسترکتومی کامل)
- برداشتن غدد لنفاوی برای جستجوی سرطان
2. درمان سرطان شکم: شیمی درمانی
شیمی درمانی یک درمان دارویی است که از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. انواع شیمی درمانی عبارتند از:
- شیمی درمانی سیستمیک
- شیمی درمانی درون صفاقی هیپرترمیک (HIPEC بلافاصله پس از جراحی انجام می شود)
- شیمی درمانی کمکی (انجام شیمی درمانی پس از جراحی)
3. درمان سرطان شکم: پرتو درمانی
پرتودرمانی از پرتوهای پرقدرت انرژی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. پرتوها می توانند از اشعه ایکس، پروتون یا منابع دیگر نشات بگیرند. پرتودرمانی اغلب همزمان با شیمی درمانی انجام می شود.
حتما بخوانید: پرتو درمانی چیست و چگونه انجام میشود
4 درمان سرطان شکم: ایمونوتراپی
ایمونوتراپی درمانی با دارو است که به سیستم ایمنی بدن شما کمک می کند تا سلول های سرطانی را از بین ببرد. سیستم ایمنی بدن شما با حمله به میکروب ها و سایر سلول هایی که نباید در بدن شما باشند، با بیماری ها مبارزه می کند. سلول های سرطانی با پنهان شدن از سیستم ایمنی بدن زنده می مانند. ایمونوتراپی به سلول های سیستم ایمنی کمک می کند تا سلول های سرطانی را پیدا کرده و از بین ببرند. گاهی اوقات از ایمونوتراپی برای درمان سرطان پیشرفته استفاده می شود.
5. درمان سرطان شکم: درمان هدفمند
درمانهای هدفمند از داروهایی استفاده میکنند که به مواد شیمیایی خاص موجود در سلولهای سرطانی حمله میکنند. با مسدود کردن این مواد شیمیایی، درمان های هدفمند می توانند باعث مرگ سلول های سرطانی شوند. برای سرطان شکم، درمان هدفمند اغلب همراه با شیمی درمانی سیستمیک استفاده می شود. از درمان هدفمند معمولاً برای سرطان پیشرفته شکم استفاده می شود.
6. درمان سرطان شکم: مراقبت تسکینی
مراقبت تسکینی نوع خاصی از مراقبت های بهداشتی است که به شما کمک می کند در هنگام ابتلا به یک بیماری جدی احساس بهتری داشته باشید. اگر سرطان دارید، مراقبت های تسکینی می تواند به تسکین درد و سایر علائم کمک کند. مراقبت تسکینی توسط تیمی از ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی انجام می شود. هدف از این درمان بهبود کیفیت زندگی شما و خانواده می باشد.
مقابله با سرطان شکم و حمایت های لازم
تشخیص سرطان می تواند طاقت فرسا و ترسناک باشد. با تشخیص سرطان، شما به مرور زمان راه هایی برای مقابله با آن را پیدا خواهید کرد. این راه ها عبارتند از:
- به اندازه کافی راجب بیماری خود یاد بگیرید تا در مورد مراقبت از خود تصمیم های درستی بگیرید.
- از ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود بخواهید جزئیات سرطان شما را برای شما بنویسد. این می تواند شامل نوع، مرحله و گزینه های درمانی شما باشد. از این جزئیات برای یافتن اطلاعات بیشتر در مورد سرطان شکم خود استفاده کنید.
- در مورد مزایا و خطرات هر گزینه درمانی بیاموزید.
- با سایر بازماندگان سرطانی ارتباط برقرار کنید. از ارائه دهنده خود در مورد گروه های پشتیبانی در منطقه خود بپرسید.
- فعال بمانید. تشخیص سرطان به این معنی نیست که باید کارهایی را که دوست دارید یا به طور معمول انجام می دهید را متوقف کنید. در بیشتر موارد، اگر به اندازه کافی احساس خوبی برای انجام کاری دارید، ادامه دهید و آن را انجام دهید.
آماده شدن برای قرار ویزیت با پزشک
اگر علائمی دارید که شما را نگران می کنند، با مراجعه به ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی از نگرانی خود بکاهید. اگر ارائه دهنده شما فکر کند که مشکل معده و شکم را دارید، شما را به یک متخصص ارجاع می دهد. به این نوع پزشک، پزشک متخصص گوارش می گویند. پس از تشخیص سرطان معده، ممکن است که حتی این پزشک نیز شما را به متخصصان دیگر ارجاع دهد. یکی از این پزشکان می توانند پزشک مربوط به سرطان که به آن انکولوژیست نیز گفته می شود، باشد. در ادامه مطلب اطلاعاتی وجود دارد که به شما کمک می کنند تا آماده قرار ویزیت خود با پزشک شوید.
حتما بخوانید: بهترین غذاهای ضد سرطان
- از هرگونه محدودیت قبل از قرار ویزیت آگاه باشید.
- در زمان تعیین وقت، حتماً از قبل بپرسید که آیا کاری (مثل محدود کردن رژیم غذایی) وجود دارد که باید انجام دهید یا نه.
- علائمی را که تجربه میکنید - از جمله علائمی که ممکن است به دلیل برنامهریزی قرار ویزیت نامرتبط به نظر برسند- یادداشت کنید.
- اطلاعات شخصی کلیدی، از جمله هرگونه استرس مهم یا تغییرات اخیر در زندگی خود را یادداشت کنید.
- فهرستی از همه داروها، ویتامینها یا مکملهایی که مصرف میکنید را تهیه کنید.
- دریابید که کدام غذاها، داروها یا سایر عوامل بر علائم و نشانه های شما تأثیر می گذارند.
- به همراه داشتن یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود ایده بدی نیست. گاهی اوقات درک تمام اطلاعات ارائه شده در طول یک قرار ویزیت دشوار است. کسی که شما را همراهی می کند ممکن است چیزی را که از دست داده اید یا فراموش کرده اید را به خاطر بیاورد.
- سوالات خود را برای پرسیدن از دکتر بنویسید. زمان شما با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی محدود است، پس بنابراین لیستی از سوالات را آماده کنید. در صورت تمام شدن زمان، سؤالات خود را از مهم ترین به کم اهمیت ترین فهرست کنید.
سوالات مهم بیمار در زمینه سرطان شکم از پزشک عبارتند از:
- سرطان شکم من چه نوع سرطانی است؟
- سرطان شکم من چقدر پیشرفت کرده است؟
- چه نوع آزمایش های دیگری نیاز دارم؟
- گزینه های درمانی پیش روی من کدام ها هستند؟
- درمان ها چقدر موفق هستند؟
- مزایا و خطرات هر درمان چیست؟
- درمان چه تاثیری بر زندگی من خواهد داشت؟
- آیا می توانم به کار خود ادامه دهم؟
- هزینه درمان چقدر است و آیا بیمه من آن را پوشش می دهد؟
- آیا بروشور یا مواد چاپی دیگری وجود دارد که بتوانم با خود ببرم؟
- چه وب سایت هایی را پیشنهاد می کنید؟
نکته: علاوه بر سؤالاتی که آماده کرده اید، از پرسیدن سؤالات دیگری که به آنها در طول قرار خود فکر می کنید، دریغ نکنید.
سوالات مهم پزشک در زمینه سرطان شکم از بیمار عبارتند از:
- اولین بار چه زمانی علائم را تجربه کردید؟
- آیا علائم شما مداوم بوده است یا گاه به گاه؟
- علائم شما چقدر شدید است؟
- به نظر می رسد چه چیزی علائم شما را بهبود می بخشد؟
- به نظر می رسد چه چیزی علائم شما را بدتر می کند؟
مقالات مرتبط:
انواع سرطان های رایج در کودکان و علائم بروز هر یک از آنان