زردی از مشکلات شایع در نوزادان در هنگام تولد است. این اختلال به مرور زمان برطرف خواهد شد. مواردی وجود دارد که می تواند باعث تشدید زردی شده و برخی از روش های طب سنتی نیز برای پیشگیری و یا درمان زردی در نوزدان وجود دارد. در این مقاله سایت سلام دنیا، قصد داریم تا روش های درمان طب سنتی برای بهبود زردی در کودکان را توضیح دهیم. با ما همراه باشید.
زردی در نوزادان چیست؟
زردی نوزاد در واقع به معنی رنگ زرد پوست نوزاد پس از تولد است. پس از تولد، بیلی روبین خون نوزادان افزایش پیدا کرده که منجر به زردی می شود. البته این افزایش بیلی روبین در همه کودکان منجر به زردی نمی شود. در مواردی نیز زردی می تواند به علت یک مشکل جدی رخ دهد. اختلالات خونی، کم کاری تیروئید یا عفونت نیز می توانند باعث زردی در پوست شوند. اما در اکثر موارد زردی نوزاد مشکل جدی نیست و به علت میزان بیلی روبین زیاد در خون است که به طور خود به خوی برطرف خواهد شد.
حتما بخوانید: علائم زردی در نوزادان چیست
چرا زردی در نوزادان اتفاق می افتد؟ (علت زردی نوزاد)
با رد علائم جدی بروز زردی پوست که در بالا شرح داده شد، در صورتی که در تولید و دفع بیلی روبین مشکلی پیش بیاید، میزان بیلی روبین در بدن افزایش پیدا می کند. مقدار تولید اضافی بیلی روبین، در پوست و مخاط رسوب کرده و باعث زردی در کودک می شود. توجه کنید که این زردی مشکلی برای کودک ایجاد نمی کند و خطر سلامتی برای او نخواهد داشت.
متاسفانه این روزها تعداد کودکان متولد شده با زردی افزایش پیدا کرده است. دلایل مختلفی برای افزایش زردی در نوزادان وجود دارد. این روزها کبد نوزادان در مقایسه با نوزادان نسل های قبل ضعیف تر شده است. مصرف غذاها و داروهای شیمیایی در دوران بارداری نیز در زردی نوزادان تاثیرگذار است. واکسن هپاتیت که در بدو تولد نیز به کودک تزریق می شود، از دیگر احتمالات زردی در کودکان است. سزارین نیز تاثیر زیادی در زردی کودکان دارد.
در طب سنتی، روش های درمانی متعددی برای برطرف شدن یا پیشگیری از زردی در نوزادان توصیه شده است که در ادامه آنها را شرح می دهیم.
روش های جلوگیری و درمان زردی نوزادان در طب سنتی
- هم مادر و هم نوزاد باید استراحت و خواب کافی داشته باشند.
- از ایجاد تنش های روحی و روانی برای مادر و نوزاد دوری کنید.
- تعداد دفعات شیر خوردن نوزاد باید افزایش پیدا کند. تغذیه با شیر مادر از اوایل تولد می تواند با پرآب نگه داشتن بدن کودک و تحریک مجرای گوارشی، باعث کاهش زردی در بدن کودک شود
- مادر از هفته 37 بارداری و پس از زایمان نباید غذاهای چرب و تند و دارای مزاج گرم مصرف کند.
حتما بخوانید: اتفاقات مهم حاملگی در هفته سی و هفتم بارداری
درمان زردی نوزاد با انار
- در طب سنتی، به مصرف غذاهایی مثل ماش، عدس، جو، کدو، زرشک، رب انار و روغن بادام شیرین بسیار تاکید شده است که می تواند در درمان زردی بسیار موثر باشد.
درمان زردی نوزاد با شیر خشت
- توصیه می شود تا مادران گیاهانی مثل شیرخشت، ترنجبین، عناب، گل بنفشه و گل ختمی را پس از زایمان مصرف کنند تا به کاهش زردی در نوزاد کمک کند.
درمان زردی نوزاد با عرق کاسنی
- مصرف ترکیب عرق کاسنی با شاهتره توسط مادر برای کاهش زردی در نوزاد بسیار توصیه شده است.
درمان زردی نوزاد با آرد جو
- به مصرف آرد جو برای درمان زردی نیز بسیار تاکید شده است. جهت درمان زردی در نوزاد با آرد جو، می توانید آرد جو نرم و الک شده را بر روی بدن نوزاد به غیر از ناحیه صورت و دور ناف بریزید. این روش در درمان زردی تاثیر بسزایی دارد.
- برخی از غذاها مثل بادمجان زردی آور هستند و توصیه می شود که مادران از آنها مصرف نکنند.
- زنان باردار سعی کنند تا عرقیجات و جوشانده های گیاهی با طبع سرد مصرف کنند.
- همچنین توصیه شده است که از مصرف ادویه ها و غذاهای تند جلوگیری کنند، زیرا این غذاها باعث التهاب و تخریب سلول های کبد می شوند.
درمان زردی نوزاد با ترنجبین
- مادران می توانند کمی ترنجبین را در آب حل کرده و با یک پارچه آن را بر روی پیشانی و گوش کودک مالش دهند.
حتما بخوانید: غذا های ممنوعه در دوران شیردهی
نتیجه گیری
زردی در کودکان تازه متولد شده یک مساله شایع است. اگر این زردی به علت مشکلات جدی رخ نداده باشد، به طور خود به خودی و در مدت 2 هفته برطرف خواهد شد و دلیلی برای نگرانی نیست. امروزه به دلایل مختلف از جمله سزارین، تزریق واکسن هپاتیت و .... تعداد نوزادان متولد شده با زردی افزایش یافته است. در این مقاله سعی کردیم تا چندین روش سنتی برای درمان زردی در کودکان را به شما ارائه دهیم. به خاطر داشته باشید که قبل از به کارگیری هر کدام از روش های درمانی فوق، به خصوص مصرف جوشانده ها و داروهای گیاهی، حتما با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است برخی از این روش های درمانی مورد تایید پزشکان نباشد.