عرق کردن زیاد که با نام هایپرهیدروزیس یا سودوریا نیز شناخته می شود، وضعیتی است که با تعریق بیش از حد تشخیص داده می شود. تعریق می تواند فقط یک ناحیه خاص یا کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد. اگرچه تهدید کننده حیات نیست، اما می تواند ناراحت کننده باشد و باعث خجالت و آسیب روانی شود. در این مقاله سلام دنیا، به بررسی علل، علائم، تشخیص و درمان عرق کردن زیاد می پردازیم.
حقایق سریع در مورد عرق کردن زیاد
- عرق کردن زیاد معمولا در دوران نوجوانی شروع می شود
- تخمین زده می شود که 7.8 میلیون آمریکایی به عرق کردن زیاد مبتلا هستند
- اغلب پاها، دست ها، صورت و زیر بغل درگیر می شوند
- تعدادی درمان وجود دارد که می تواند علائم را کاهش دهد
عرق کردن زیاد نشانه چیست؟
تعریق بیش از حد معمولاً در دست ها، پاها، زیر بغل و کشاله ران به دلیل تراکم نسبتاً بالای غدد عرق، بیشتر فعال است.
- عرق کردن زیاد کانونی: زمانی که تعریق بیش از حد موضعی باشد. به عنوان مثال، عرق کردن زیاد کف پلانتار تعریق بیش از حد کف دست و پا است.
- عرق کردن زیاد عمومی: تعریق بیش از حد کل بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. عرق کردن زیاد ممکن است از بدو تولد وجود داشته باشد یا در مراحل بعدی زندگی ایجاد شود. با این حال، بیشتر موارد تعریق بیش از حد در طول سال های نوجوانی فرد شروع می شود. این عارضه میتواند به دلیل یک بیماری زمینهای باشد یا هیچ دلیل واضحی نداشته باشد:
- عرق کردن زیاد ایدیوپاتیک اولیه: "Idiopathic" به معنای "با علت ناشناخته" است. در اکثر موارد، عرق کردن زیاد موضعی است.
- عرق کردن زیاد ثانویه: فرد به دلیل یک بیماری زمینه ای مانند چاقی، نقرس، یائسگی، تومور، مسمومیت با جیوه، دیابت شیرین یا پرکاری تیروئید (غده تیروئید پرکار) بیش از حد عرق می کند.
حتما بخوانید: درمان خانگی پرکاری تیروئید با داروهای گیاهی
طبق گزارش انجمن بین المللی عرق کردن زیاد، تقریباً 2.8 درصد از آمریکایی ها تحت تأثیر عرق کردن زیاد قرار دارند که حدود 7.8 میلیون نفر است.
برای برخی، علائم عرق کردن زیاد آنقدر شدید است که باعث خجالت، ناراحتی و اضطراب می شود. انتخاب های شغلی، فعالیت های اوقات فراغت، روابط شخصی، خودانگاره و رفاه عاطفی بیمار ممکن است تحت تأثیر قرار گیرد.
خوشبختانه، چندین گزینه وجود دارد که می تواند علائم را به طور موثر درمان کند. بزرگترین چالش در درمان عرق کردن زیاد تعداد قابل توجه از افرادی است که به دلیل خجالت یا عدم اطلاع از وجود درمان موثر به دنبال مشاوره پزشکی نمی روند.
علائم عرق کردن زیاد
عرق کردن زیاد به عنوان تعریقی که فعالیت های طبیعی را مختل می کند، تعریف می شود. دوره های تعریق بیش از حد حداقل یک بار در هفته بدون هیچ دلیل مشخصی رخ می دهد و بر زندگی اجتماعی یا فعالیت های روزانه تأثیر می گذارد. علائم و نشانه های عرق کردن زیاد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- کف دست های لطیف یا مرطوب
- کف پاهای لطیف یا مرطوب
- تعریق مکرر
- عرق قابل توجه که لباس خیس می شود
افراد مبتلا به عرق کردن زیاد ممکن است موارد زیر را تجربه کنند:
- مشکلات پوستی تحریک کننده و دردناک، مانند عفونت های قارچی یا باکتریایی
- نگران داشتن لباس های لک شده
- عدم تمایل به برقراری تماس فیزیکی
- مشکل اعتماد به نفس
- گوشه گیری که گاهی اوقات منجر به افسردگی می شود
- عدم انتخاب شغل های اجتماعی
- وسواس در پاک کردن و پنهان کردن لک عرق از لباس ها
- ترس از بوی بد عرق
کارشناسان مطمئن نیستند که چرا، اما تعریق بیش از حد در طول خواب برای افراد مبتلا به عرق کردن زیاد اولیه (نوعی که با هیچ بیماری زمینه ای مرتبط نیست) رایج نیست.
علت عرق زیاد چیست
علل عرق کردن زیاد اولیه به خوبی شناخته نشده است. از سوی دیگر، عرق کردن زیاد ثانویه فهرست طولانی از علل شناخته شده دارد.
1. علت عرق کردن زیاد اولیه
مردم قبلاً فکر می کردند که هایپرهیدروزیس اولیه با وضعیت روانی و عاطفی بیمار مرتبط است و فقط افراد، مضطرب یا عصبی را تحت تأثیر قرار می دهد. با این حال، تحقیقات اخیر نشان داده است که افراد مبتلا به عرق کردن زیاد اولیه نسبت به بقیه افراد در معرض همان محرکها مستعد احساس اضطراب، عصبی بودن یا استرس عاطفی نیستند.
حتما بخوانید: علت های تغییر بوی عرق بدن
در واقع، برعکس است - احساسات عاطفی و ذهنی بسیاری از بیماران مبتلا به عرق کردن زیاد به دلیل تعریق بیش از حد است. مطالعات همچنین نشان دادهاند که برخی از ژنهای منبع قابل اعتماد نقشی در عرق کردن زیاد دارند و احتمال ارثی بودن آن را بیشتر میکنند. اکثر بیماران مبتلا به عرق کردن زیاد اولیه خواهر یا برادر یا والدینی دارند که به این بیماری مبتلا هستند.
2. علل عرق کردن زیاد ثانویه
- آسیب نخاعی
- سوء مصرف الکل
- اضطراب
- دیابت
- نقرس
- بیماری قلبی
- پرکاری تیروئید - غده تیروئید پرکار
- چاقی
- بیماری پارکینسون
- بارداری
- نارسایی تنفسی
- زونا
- برخی از سرطان ها مانند بیماری هوچکین
- برخی از عفونت ها - HIV، مالاریا، سل (سل)
- آنتی کولین استرازها (برای بیماری آلزایمر)، پیلوکارپین (برای گلوکوم)، پروپرانولول (برای فشار خون بالا)
- سوء مصرف مواد
تشخیص عرق کردن زیاد
در ابتدا، پزشک ممکن است سعی کند با تجویز آزمایش خون و ادرار، هرگونه بیماری زمینهای مانند پرکاری تیروئید (پرکاری تیروئید) یا قند خون پایین (هیپوگلیسمی) را رد کند. از بیماران در مورد الگوهای تعریق آنها پرسیده می شود -کدام قسمت های بدن تحت تأثیر قرار می گیرند، هر چند وقت یکبار دوره های تعریق رخ می دهد و اینکه آیا عرق کردن در طول خواب رخ می دهد یا خیر.
ممکن است از بیمار یک سری سوال پرسیده شود، یا پرسشنامه ای در مورد تأثیر تعریق بیش از حد پر کنند. سوالات ممکن است شامل موارد زیر باشد:
حتما بخوانید: علت عرق کردن کودک و نوزاد در خواب
- آیا برای مقابله با تعریق بیش از حد چیزی مانند دستمال، ضد تعریق، حوله یا پد حمل می کنید؟
- آیا عرق کردن زیاد بر رفتار یا وضعیت روحی شما در هنگام حضور در جمع تأثیر می گذارد؟
- آیا عرق کردن زیاد تاثیری در اشتغال شما داشته است؟
- آیا تا به حال دوست خود را به دلیل عرق کردن زیاد از دست داده اید؟
- هر چند وقت یکبار لباس خود را عوض می کنید؟
- چند وقت یکبار دوش میگیرید؟
- چند وقت یکبار به تعریق زیاد فکر می کنید؟
تست تعریق تنظیم کننده حرارت: پودری که به رطوبت حساس است روی پوست استفاده می شود. هنگامی که تعریق بیش از حد در دمای اتاق اتفاق می افتد، رنگ پودر تغییر می کند. سپس بیمار در یک کابینت عرق در معرض حرارت و رطوبت زیاد قرار می گیرد که باعث تعریق در کل بدن می شود.
هنگامی که در معرض گرما قرار می گیرند، افرادی که عرق کردن زیاد ندارند انتظار نمیرود تعریق زیادی در دست ها داشته باشند، اما بیماران مبتلا به عرق کردن زیاد بر عکس هستند. این آزمایش همچنین به پزشک کمک می کند تا شدت بیماری را تعیین کند.
درمان زياد عرق كردن بدن چيست
برخی از تغییرات در فعالیت روزانه و شیوه زندگی ممکن است به بهبود علائم کمک کند:
- ضد تعریق ها: دئودورانت ها تعریق را متوقف نمی کنند، اما اسپری های ضد تعریق این کار را انجام می دهند. برخی از داروهای ضد تعریق شامل کلرید آلومینیوم هستند که غدد عرق را مسدود می کند.
- اسپرهای زیر بغل: پدهایی که در زیر بغل پوشیده می شوند تا لباس را از تعریق محافظت کنند.
- لباس: الیاف مصنوعی خاصی مانند نایلون ممکن است علائم را بدتر کند. لباس گشاد بهتر است.
- کفش: مواد مصنوعی بیشتر احتمال دارد علائم را بدتر کنند. مواد طبیعی مانند چرم توصیه می شود.
- جوراب: برخی از جوراب ها در جذب رطوبت بهتر هستند، مانند جوراب های ضخیم و نرم که از الیاف طبیعی ساخته شده اند.
حتما بخوانید: کمبود چه ویتامینی باعث تعریق زیاد میشود
درمان عرق کردن زیاد با روش های پزشکی
اگر این اقدامات موثر نباشد، درمان دارویی ممکن است کمک کند.
رفتار
پزشک ممکن است فرد را به متخصص پوست ارجاع دهد.
توصیه های ممکن دکتر پوست:
یونتوفورزیس: دست ها و پاها در یک کاسه آب غوطه ور می شوند. جریان الکتریکی بدون درد از آب عبور می کند. اکثر بیماران به دو تا چهار درمان 20-30 دقیقه ای نیاز دارند.
سم بوتولینوم (تزریق بوتاکس): تزریق بوتاکس اعصابی را که باعث تحریک غدد عرق می شوند مسدود می کند. بیماران مبتلا به عرق کردن زیاد ممکن است برای نتایج موثر به چندین تزریق نیاز داشته باشند.
داروهای آنتی کولینرژیک: این داروها از انتقال تکانه های عصبی پاراسمپاتیک جلوگیری می کنند. معمولاً بیماران در عرض حدود 2 هفته متوجه بهبود علائم می شوند.
ETS (سمپاتکتومی آندوسکوپی توراسیک): این مداخله جراحی فقط در موارد شدید که به سایر درمانها پاسخ ندادهاند توصیه میشود. اعصابی که پیام ها را به غدد عرق می رسانند قطع می شوند. ETS ممکن است برای درمان عرق کردن زیاد صورت، دست ها یا زیر بغل استفاده شود. ETS به دلیل خطر اختلال عملکرد جنسی دائمی برای درمان عرق کردن زیاد پا توصیه نمی شود.
عوارض عرق کردن زیاد
اگر عرق کردن زیاد درمان نشود، می تواند منجر به عوارض شود.
- عفونت ناخن: به خصوص عفونت ناخن پا.
- زگیل: رشد پوست ناشی از HPV (ویروس پاپیلومای انسانی).
- عفونت های باکتریایی: به خصوص در اطراف فولیکول های مو و بین انگشتان پا.
- بثورات حرارتی (گرما خاردار، میلیاریا): بثورات پوستی خارش دار و قرمز که اغلب باعث احساس سوزش می شود. بثورات حرارتی زمانی ایجاد می شود که مجاری عرق مسدود شود و عرق زیر پوست گیر کند.
- تأثیر روانی: تعریق بیش از حد می تواند بر اعتماد به نفس، شغل و روابط بیمار تأثیر بگذارد. برخی از افراد ممکن است مضطرب، از نظر اجتماعی منزوی و حتی افسرده شوند.
سخن آخر
به طور متوسط، یک فرد مبتلا به عرق کردن زیاد پس از 9 سال زندگی با این عارضه به دنبال کمک پزشکی است. مهم است که این خبر را منتشر کنیم که علائم تعریق بیش از حد را می توان به طور موثر درمان کرد. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشد و آن را با دوستان خود در شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.