قرص زولپیدم برای چیست ؛ روش مصرف و عوارض زولپیدوم (Zolpidem)

قرص زولپیدم برای چیست ؛ روش مصرف و عوارض زولپیدوم (Zolpidem) قرص زولپیدوم برای چیست ؛ موارد استفاده از قرص زولپیدم تارترات (zolpidem) چیست؛ نحوه مصرف و عوارض قرص زولپیدوم؛ مصرف قرص زولپیدم در بارداری و تداخلات دارویی آن را در سلام دنیا بخوانید.

قرص زولپیدوم (zolpidem) به طبقه ای از داروها تعلق دارد که با نام «آرام بخش-خواب آور» شناخته می شوند. این دارو بر روی مغز اثر آرام بخش دارد. در ادامه مقاله از سلام دنیا، قصد داریم به بررسی اینکه قرص زولپیدم چیست ؛ نحوه مصرف ، تداخلات دارویی و عوارض قرص زولپیدوم بپردازیم. با ما همراه باشید.

قرص زولپیدم برای چیست

از داروهای زولپیدم، برای درمان مشکلات خاص خواب (بی خوابی) استفاده می شود. اگر مشکل خوابیدن دارید، به شما کمک می کند تا سریع تر به خواب بروید، بنابراین در طول شب بهتر استراحت می کنید. زولپیدم به طبقه ای از داروها تعلق دارد که با نام «آرام بخش-خواب آور» شناخته می شوند. این دارو بر روی مغز اثر آرام بخش دارد. مدت درمان با این دارو معمولا به یک تا دو هفته محدود می شود.

نحوه استفاده زولپیدم تارترات (zolpidem)

قبل از شروع استفاده از زولپیدم و هر بار که مجددا مصرف آن را آغاز می کنید، راهنمای دارویی را مطالعه کرده و در صورت امکان، بروشور اطلاعات مربوط به بیمار نوشته شده توسط داروساز خود را تهیه کنید. اگر سوالی دارید، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.


حتما بخوانید: درمان بیخوابی با داروهای گیاهی


این دارو را به شکل خوراکی، با معده خالی و مطابق با تجویز پزشک که معمولا یک مرتبه در طول شب است، مصرف کنید. از آنجا که داروی زولپیدم سریع اثر می کند، آن را دقیقا قبل از اینکه به رخت خواب بروید، مصرف کنید. این دارو را همراه با غذا یا بعد از غذا مصرف نکنید، زیرا به همان سرعت اثر نخواهد کرد. دوزی از این دارو را مصرف نکنید، مگر اینکه برای خوابیدن حداقل به مدت 7 تا 8 ساعت زمان داشته باشید. اگر مجبور هستید قبل از این مدت از خواب بیدار شوید، ممکن است دچار کمبود حافظه شوید و ممکن است در انجام دادن ایمن هر گونه فعالیتی که نیاز به هوشیاری دارد، از قبیل رانندگی یا ماشین آلات عملیاتی، دچار مشکل شوید.

نحوه استفاده از داروی زولیپدم تارترات (zolpidem)

دوز مصرفی بر اساس جنسیت، سن، وضعیت پزشکی و سایر داروهای مصرفی شما و پاسخ به درمان تعیین می شود. دوز مصرفی خود را افزایش نداده، آن را زودتر از زمان تجویز شده مصرف نکرده و یا برای مدت زمان طولانی تر از مقدار تجویز شده مصرف نکنید. بیشتر از 10 میلی گرم از این دارو را روزانه مصرف نکنید. به خانم ها معمولا دوز کمتر این دارو تجویز می شود، زیرا این دارو از بدن زنان با سرعت کمتری نسبت به بدن مردان دفع می شود. به سالمندان معمولا دوز کمتری از این دارو تجویز می شود تا خطر عوارض جانبی کاهش پیدا کند.

اگر به طور ناگهانی مصرف این دارو را متوقف کردید، ممکن است علائم ترک دارو (مانند حالت تهوع، استفراغ، گرگرفتگی، درد معده، عصبی بودن و لرزش) داشته باشید. برای جلوگیری از بروز علائم ترک دارو، پزشک ممکن است آهسته دوز مصرفی شما را کاهش دهد. اگر از داروی زولپیدم برای مدت طولانی و یا در دوز بالایی استفاده کرده اید، علائم ترک دارو با احتمال بیشتری رخ می دهند. اگر علائم ترک دارو را تجربه کردید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.


حتما بخوانید: بهترین دمنوش ها برای معده درد و حالت تهوع


اگرچه این دارو ممکن است به بسیاری از افراد کمک کند، اما این دارو می تواند گاهی اوقات اعتیاد آور باشد. در صورتی که اختلال سوء مصرف مواد دارید (مانند مصرف بیش از حد یا اعتیاد به مواد مخدر یا الکل)، این خطر ممکن است افزایش پیدا کند. این دارو را دقیقا مطابق با تجویز پزشک مصرف کنید تا خطر اعتیاد کاهش پیدا کند. برای جزئیات بیشتر از پزشک یا داروساز خود سوال بپرسید.

هنگامی که از این دارو برای مدت طولانی استفاده می کنید، ممکن است دیگر تاثیرگذار نباشد. اگر اثرگذاری دارو متوقف شد، با پزشک خود صحبت کنید. در صورت تداوم علائم برای 7 تا 10 روز و یا وخیم تر شدن علائم، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است چند روز اول بعد از قطع مصرف این دارو، مشکل در خواب داشته باشید. به این حالت «بی خوابی» می گویند و طبیعی است. این حالت معمولا بعد از 1 تا 2 شب برطرف می شود. اگر این عارضه جانبی ادامه پیدا کرد، با پزشک خود تماس بگیرید.

روش مصرف قرص زولیپدم

عوارض قرص زولپیدوم 

  • سرگیجه ممکن است رخ دهد. اگر این عارضه جانبی ادامه پیدا کرد و یا وخیم تر شد، سریعاً به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.

حتما بخوانید: درمان خانگی سرگیجه با روش های ساده


  • این دارو ممکن است باعث خواب آلودگی شما در طول روز شود. اگر در طول روز دچار خواب آلودگی هستید، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است نیاز به تنظیم دوز مصرفی دارو شما باشد.
  • به خاطر داشته باشید که پزشک این دارو را تجویز کرده است؛ زیرا او تشخیص داده است که فواید آن بیشتر از خطر عوارض جانبی دارو است. بسیاری از افراد با مصرف این دارو عوارض جانبی جدی ندارند.
  • اگر هر یک از عوارض جانبی نامحتمل اما جدی از جمله موارد زیر را داشتید، سریعا به پزشک خود اطلاع دهید: از دست دادن حافظه، تغییرات ذهنی و خلقی یا رفتاری (مانند دچار افسردگی شدن یا وخیم تر شدن افسردگی، افکار غیر طبیعی، افکار خودکشی، توهم، گیجی، آشفتگی، رفتار پرخاشگرایانه، اضطراب).
  • یک واکنش بسیار جدی آلرژی زا به این دارو نادر است. با این وجود، اگر هر گونه علائم جدی یک واکنش آلرژی زا از جمله موارد زیر را مشاهده کردید، فورا درخواست کمک پزشکی نمایید: جوش یا خارش یا تورم (به ویژه در صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل در تنفس.

این یک فهرست کامل از عوارض جانبی این دارو نیست. اگر شما عوارض جانبی دیگر ذکر نشده در فهرست فوق را مشاهده کردید، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

عوارض جانبی زولیپدم تارترات

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف زولپیدم

  • قبل از مصرف زولپیدم، اگر آلرژی به این دارو دارید و یا هر گونه آلرژی دیگری دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعال باشد، که می تواند باعث بروز واکنش های آلرژی زا یا سایر مشکلات شود. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.
  • قبل از مصرف این دارو، با پزشک یا داروساز خود در مورد سابقه پزشکی تان به ویژه اگر هر یک از شرایط زیر را دارید، صحبت نمایید: بیماری کبد، بیماری کلیه، مشکلات روحی و روانی (مانند: افسردگی، افکار خودکشی)، سابقه شخصی یا خانوادگی اختلال مصرف مواد (مانند استفاده نادرست یا اعتیاد به الکل یا مواد مخدر)، سابقه شخصی یا خانوادگی در خواب راه رفتن، مشکلات تنفسی و ریه (مانند بیماری انسداد مزمن ریوی-COPD، آپنه خواب)، یک بیماری خاص عضلانی (میاستنی گراویس).
  • اثرات این دارو حتی می تواند بعد از بیدار شدن در صبح روز بعد نیز ادامه داشته باشد. اگر به مدت 7 تا 8 ساعت نخوابیده اید یا داروهای دیگری مصرف کرده اید که باعث خواب الودگی شده و یا شما را نسبت به این دارو حساس تر کرده، ممکن است حس هوشیاری داشته باشید، اما نه به اندازه ای که بتوانید رانندگی کنید.
  • همچنین ممکن است سرگیجه یا تاری دید (دو گانه دیدن) را تجربه کنید. الکل یا ماری جوانا (cannabis) می تواند باعث افزایش سرگیجه شما شود. حداقل 8 ساعت بعد از مصرف این دارو برای رانندگی صبر کنید، و رانندگی نکرده و از ماشین آلات استفاده نکنید و یا هر کاری که نیاز به هوشیاری دارد، انجام ندهید تا زمانی که به صورت ایمن قادر به انجام آنها باشید. این دارو همچنین می تواند خطر افتادن را افزایش دهد. از مصرف الکل اجتناب کنید. در صورت استفاده از ماری جوانا (cannabis) به پزشک خود اطلاع دهید.

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف زولپیدم

  • کودکان ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو، به خصوص سرگیجه و توهم حساس تر باشند.
  • بزرگسالان ممکن است نسبت به عوارض جانبی این دارو، به خصوص سرگیجه، گیجی، بی حسی و خواب آلودگی حساس تر باشند. این عوارض جانبی نیز می تواند خطر افتادن را افزایش دهد.
  • قبل از جراحی، در مورد کلیه محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله: داروهای تجویزی، داروهای بدون نسخه و محصولات گیاهی) به پزشک یا دندانپزشک خود اطلاع دهید.

مصرف قرص زولپیدوم در بارداری

  • در دوران بارداری، این دارو فقط در مواردی که به وضوح به آن نیاز باشد، مورد استفاده قرار می گیرد. نوزادان متولد شده از مادرانی که در سه ماهه آخر بارداری خود از این دارو استفاده کرده اند، به ندرت ممکن است علائمی مانند: بی خوابی غیر عادی، مشکلات تنفس، ضعف غیر معمول یا علائم ترک دارو را تجربه کنند. اگر هر یک از این علائم را در نوزاد خود مشاهده کردید، سریعاً به پزشک اطلاع دهید. در مورد خطرات و فواید مصرف این دارو در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید.
  • مقدار کمی از این دارو به شیر مادر منتقل می شود و ممکن است اثرات نامطلوبی بر روی کودک شیرخوار داشته باشد (مانند خواب آلودگی غیر معمول، مشکل در تنفس یا سستی غیر معمول). اگر متوجه هر گونه علائم غیر عادی در کودک شدید، فورا درخواست کمک پزشکی کنید. از پزشک خود بپرسید که آیا باید در حین درمان با این دارو یا 23 ساعت بعد از مصرف این دارو، شیر خود را دوشیده و دور بریزید تا عوارض جانبی این دارو را برای کودک کاهش دهید. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

نکات کلیدی قبل از مصرف زولیپدم

تداخلات دارویی زولپیدم

  • تداخلات دارویی ممکن است باعث تغییر رفتار داروهای شما یا افزایش خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی شود. این مطلب شامل تمام تداخلات احتمالی این دارو نیست. فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله: داروهای تجویزی، داروهای غیر تجویزی و محصولات گیاهی) را تهیه کنید و آن را با پزشک یا داروساز خود به اشتراک بگذارید. بدون مشورت با پزشک، مصرف این دارو را شروع یا متوقف نکرده و دوز آن را تغییر ندهید.
  • برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: اکسیبات سدیم.
  • سایر داروها می توانند باعث دفع زولپیدم از بدن شما شوند، که می تواند بر نحوه اثرگذاری این دارو تاثیر داشته باشد. نمونه هایی از این داروها به شرح زیر است: ضد قارچ های آزول (مانند کتوکونازول)، ریفامپین، گل راعی.
  • اگر شما این دارو را همراه با محصولات دیگری که باعث خواب آلودگی یا مشکل تنفسی می شوند، مصرف کنید، خطر عوارض جانبی (مانند تنفس آهسته یا کم، سرگیجه یا خواب آلودگی شدید)، ممکن است افزایش پیدا کند.
  • در صورت مصرف داروهای دیگری که باعث خواب آلودگی می شوند، مانند مشتقات تریاک یا تسکین دهنده های سرفه (مانند کدئین یا هیدروکودون)، الکل، ماری جوانا (cannabis)، داروهای خواب و اضطراب (مانند آلپرازولام، لورازپام، زوپیکلون)، شل کننده های عضلانی (مانند کاریسوپرودول، سیکلوبنزاپرین) یا آنتی هیستامین ها (مانند ستیریزین و دیفن هیدرامین)، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
  • برچسب ها بر روی تمام داروهای خود را (از جمله آلرژی یا داروهای سرفه و سرماخوردگی) بررسی کنید؛ زیرا این محصولات ممکن است حاوی موادی باشند که باعث خواب آلودگی می شوند. از داروساز خود نحوه استفاده مطمئن از این داروها را بپرسید.

تداخلات دارویی زولیپدم

اوردوز

اگر کسی اوردوز کرده و یا علائم جدی مانند بیهوشی یا مشکلات تنفسی دارد، با 115 تماس بگیرید. علائم اوردوز این دارو به شرح زیر است: تنفس کند یا خواب عمیقی که نمی توان از آن بیدار شد.

تذکر
  • این دارو را با دیگران سهیم نشوید. سهیم شدن این دارو بر خلاف قانون است.
  • هر چه پیرتر می شوید، الگوی خواب شما می تواند به طور طبیعی تغییر کند و ممکن است خواب شما چندین مرتبه در طول روز قطع شود. برای روش های بهبود خواب خود بدون دارو، مانند اجتناب از مصرف کافئین یا الکل نزدیک به زمان خواب، اجتناب از چرت زدن در طول روز، و رفتن به رختخواب هر شب در یک زمان مشابه، با پزشک خود مشورت کنید.
دوز فراموش شده دارو

اگر مصرف یک دوز را فراموش کردید، آن را مصرف نکنید، مگر اینکه 7 تا 8 ساعت برای خواب زمان داشته باشید.

نگهداری از دارو
  • این دارو را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگه دارید. آن را در حمام نگهداری نکنید. تمام داروها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
  • دارو را جهت دور ریختن در داخل چاه دست شویی یا فاضلاب نریزید، مگر اینکه در دستورالعمل دارو این گونه نوشته شده باشد.
  • این دارو را زمانی که تاریخ انقضاء آن گذشته و یا دیگر قصد استفاده از آن را ندارید، به درستی دور بریزید. با داروساز یا شرکت دفع زباله های محلی برای چگونگی روش های بی خطر دور ریختن دارو مشورت نمایید.

منبع: webmd


مقالات مرتبط:

برای رفع بی خوابی چه بخوریم

علت بی خوابی شبانه چیست ؛ انواع و عوارض بیخوابی بر بدن


 

از
1
رای