بیماری خود ایمنی چیست؛ 12 بیماری خودایمنی، علائم و درمان آن

بیماری خود ایمنی چیست؛ 12 بیماری خودایمنی، علائم و درمان آن بیماری خود ایمنی چیست؛ معرفی 12 بیماری خود ایمنی و راههای درمانی آنها، علائم، علت و عوامل بروز بیماری خود ایمنی عصبی، پوستی و ایا بیماری خود ایمنی قابل درمان است، در سلام دنیا بخوانید.

سیستم ایمنی بدن با میکروب ها و دیگر موجودات مضرر که نباید در بدن باشند مبارزه می کند، اما گاهی اوقات مشکلی رخ می دهد و آنها به بافت های سالم حمله می کنند، و به آنها آسیب می رسانند. در این مقاله سلام دنیا درباره اینکه بیماری خود ایمنی چیست ، انواع بیماری خود ایمنی با علائم و درمان آنها و اینکه آیا بیماری خود ایمنی قابل درمان است صحبت کرده ایم. با ما همراه باشید.

بیماری خود ایمنی چیست؟

سیستم ایمنی بدن با میکروب ها و دیگر موجودات مضرر که نباید در بدن باشند مبارزه می کند، اما گاهی اوقات مشکلی رخ می دهد و آنها به بافت های سالم حمله می کنند، این عمل مانند یک تهدید است که می تواند منجر به التهاب و صدمه به مفصل ها، عصب ها، عضلات، پوست و بخش های دیگر بدن شود.


حتما بخوانید: تقویت سیستم ایمنی بدن با 15 داروی گیاهی و غذایی


عوامل بروز بیماری های خود ایمنی

محققان معتقدند دو عامل باعث بروز بیماری های خودایمنی می شود. اولین عامل، شما این ژن را از والدین تان می گیرید که احتمال بروز این بیماری در شما را افزایش می دهد. عامل دوم به محرکی در محیط زندگی تان وابسته است مانند ویروس. چون زنان بیشتر از مردان دچار این بیماری می شوند پزشکان معتقدند هورمون خاصی می تواند در بروز این مشکل نقش داشته باشد.

عوامل بروز بیماری های خود ایمنی

انواع بیماری خود ایمنی و درمان آن (ایا بیماری خود ایمنی قابل درمان است)

1. از انواع بیماری خود ایمنی: بیماری رماتیسم مفاصل

این نوع بیماری خود ایمنی مفاصل را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث تورم و درد می شود. با گذشت زمان، التهاب می تواند به غضروف و استخوان ها صدمه برساند و نمی توانید به خوبی آنها را تکان دهید. روماتیسم مفصلی می تواند باعث مشکلاتی برای قلب و ریه هم شود. داروها می توانند به رفع نشانه ها و کند سازی روند بیماری کمک کنند.

2. از انواع بیماری خود ایمنی: بیماری رماتیسم ستون فقرات

این نوع بیماری مفاصل ستون فقرات را تحت تاثیر قرار می دهد اما می تواند قفسه سینه، گردن، لگن و زانو را هم درگیر کند. احتمالا بالاخره ستون مهره ها به یکدیگر می چسبند و حرکت دادن این نواحی را برای شما مشکل می سازند.


حتما بخوانید: علت و درمان خانگی روماتیسم ستون فقرات [اسپوندیلیت آنکیلوزان]


احتمالا درمان ها شامل:  کشش ها و ورزش های مخصوص به همراه داروهایی برای کاهش درد، مانند داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری و تزریق های استروئیدی می باشند. شاید برای تعویض مفصل های آسیب دیده به جراحی هم نیاز پیدا کنید.

رماتیسم ستون فقرات از بیماری های خود ایمنی

3. از انواع بیماری خود ایمنی: بیماری دیابت نوع 1

این نوع دیابت به عنوان "دیابت جوانی" هم شناخته می شود، چون معمولا این بیماری در سنین کودکی و نوجوانی شروع می شود. این بیماری زمانی رخ می دهد که سیستم دفاعی بدن سلول های پانکراس را تخریب می کنند که باعث تخریب هورمونی به نام انسولین می شود. هورمونی که بدن برای تبدیل غذا به انرژی به آن نیاز دارد. اگر دیابت نوع 1 دارید این بیماری همیشه با شما خواهد بود ولی می توانید با بررسی سطوح قند خون تان و دریافت انسولین در زمان هایی که به آن نیاز دارید، این بیماری را کنترل کنید.

4. از انواع بیماری خود ایمنی: بیماری تصلب بافت چند گانه یا ام اس

زمانی دچار بیماری ام اس می شوید که سیستم دفاعی بدن به اشتباه به عناصر خودی بدن حمله می کند و باعث التهاب می شود و به سیستم عصبی مرکزی آسیب می رساند. بافت از طریق شبکه ای ایجاد می شود که پیام های عصبی را از مغز به بخش های دیگر بدن انتقال می دهند. این مشکل باعث ایجاد درد، مشکلات حرکتی و تعادل و ضعف می شود. دارو ها می توانند به رفع علائم و کند سازی روند بیماری کمک کنند.


حتما بخوانید: علائم بیماری ام اس (MS) در زنان و مردان چیست


آشنایی با بیماری خود ایمنی عصبی

4. از انواع بیماری خود ایمنی: بیماری التهابی روده (IBD)

بیماری های کرون و بیماری کولیت زخمی از انواع بیماری های التهابی روده هستند که سیستم دفاعی بدن به روده حمله می کند و باعث التهاب، درد شکم و خونریزی می شود. معمولا بیماری کرون در قسمت انتهایی روده کوچک و روده بزرگ رخ می دهد، در حالی که بیماری کولیت زخمی در قسمت لایه های مخاط روده بزرگ است. درمان های این بیماری شامل داروهای ضد التهابی، آنتی بیوتیک ها و داروهایی برای کند سازی سیستم دفاعی بدن می باشد. جراحی هم روش ممکن دیگری است. این درمان ها می توانند به رفع بعضی از نشانه ها و عوارض بیماری ها کمک کنند اما این روش ها نمی توانند التهاب نهفته بدن که بر اثر IBD به وجود آمده، را درمان کنند.

5. از انواع بیماری خود ایمنی: بیماری لوپوس

بیماری لوپوس همزمان بخش های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار می دهد. علائم این بیماری می تواند شامل: درد مفصل، حساسیت به نور، مشکلات کلیوی و خستگی زیاد باشد. همچنین ممکن است جوش روی گونه ها و بینی به وجود بیاید. داروهای غیر استروئیدی غیر التهابی (NSAIDs) و استروئیدی می توانند به بهتر شدن حال تان کمک کنند و شاید داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری از بدتر شدن وضع تان جلوگیری کنند. اگر علائم تان واقعا بد است ممکن است پزشک تان دارویی که سیستم ایمنی بدن تان را کند سازد یا شیمی درمانی (ترکیبی از داروهای مختلف قوی) را تجویز کند.

راهنمایی درباره بیماری های خود ایمنی

6. از انواع بیماری خود ایمنی: بیماری آدیسون

غدد فوق کلیوی بر روی کلیه ها قرار دارند. زمانی که سیستم ایمنی بدن به این غدد حمله می کنند و به آنها صدمه می رساند، آنها نمی توانند هورمون های خاصی را به اندازه کافی تولید کنند. زمانی که این اتفاق رخ می دهد. بدن برای تبدیل غذا به انرژی و ثابت نگه داشتن فشار خون و مشکلات دیگری مواجه می شود. علائم اولیه بیماری آدیسون می تواند شامل: خستگی و لکه های پوستی باشد که این قسمت نسبت به نواحی اطراف آنها تیره تر می باشد. برای درمان این بیماری، داروهایی برای جایگزینی هورمون های که از دست داده اید مصرف خواهید کرد.


حتما بخوانید: علت بیماری آدیسون چیست و درمان آن


7. از انواع بیماری خود ایمنی: بیماری گریوز

غده تیروئید شما هورمون هایی را تولید می کند که به بدن برای فعالیت در بخش های زیادی کمک می کند. به دلیل بیماری خود ایمنی این غدد خیلی فعال می شوند برای همین این مشکل پرکاری تیروئید نام دارد. علائم شامل: لرزش، کاهش وزن، اضطراب و بیرون زدن چشم از حدقه می باشد. دارو ها می توانند سرعت فعالیت هورمون ها را کند کنند. ممکن است پزشک تان برای برداشتن قسمتی یا تمامی غده جراحی را توصیه کند.

بیماری های خود ایمنی کدامند

8. از انواع بیماری خود ایمنی: بیماری هاشیموتو

اگر تیروئید به اندازه کافی هورمونی که باید تولید کند را ایجاد نمی کند، می تواند منجر به مشکلی شود که آن را بیماری تیروئیدیت مزمن لنفوسیتی هم می نامند. این بیماری می تواند باعث افزایش وزن شود، خسته تر از حد معمول باشید، نسبت به سرما حساس شوید، باعث ریزش مو و باعث مشکلات دیگری شود. شاید متوجه ورم گلو یا پف صورت تان بشوید. دارو ها می توانند جایگزین این هورمون شوند و علائم را کاهش دهند.

9. از انواع بیماری خود ایمنی: بیماری آلپوشیا آرتا

زمانی که بدن تان به فولیکول ها، جایی که مو رشد می کند، حمله می کنند، ممکن است آنها جمع شوند و فعالیت آنها متوقف شود. این اتفاق می تواند منجر به کچلی در بعضی قسمت ها یا ریزش کلی مو در بدن تان شود. دارو می تواند سیستم ایمنی بدن تان را آرام کند و شاید به رشد مجدد مو هم کمک کند.

انواع بیماری های خود ایمنی

10. از انواع بیماری خود ایمنی: بیماری میاستنی گراویس

این اختلال مشکلاتی در پیام رسانی های بین عصب ها و عضلات به وجود می آورد که منجر به ضعف می شود و کنترل حرکات خاصی را سخت می کند. ممکن است در ابتدا متوجه مشکلات چشمی شوید، این بیماری می تواند بر ارتباطات چهره ای و نحوه صحبت کردن، بلعیدن و جویدن اثر بگذارد. مصرف دارو می تواند مفید باشد یا می توانید برای برداشتن غده تیموس که در بروز این مشکل نقش داشته، جراحی داشته باشید.

11. از انواع بیماری خود ایمنی: بیماری سندرم گیلن باره (GBS)

زمانی با این مشکل مواجه می شوید که بدن تان به شبکه عصبی تان حمله می کند. ممکن است بازوها و پاهای تان ضعیف و سوزن سوزن شود و احتمالا قادر به حس گرما یا درد نمی باشید. ممکن است پزشک تان درمانی به نام تعویض پلاسما را پیشنهاد بدهد. تعویض پلاسما زمانی است که خون بدن تان گرفته می شود و قسمت مایع خون تان (به نام پلاسما) را از آن خارج می کنند و سپس سلول های خونی سرجای خود گذاشته می شوند.

آشنایی با بیماری های خود ایمنی

12. از انواع بیماری خود ایمنی: بیماری پسوریازیس

این مشکل زمانی آغاز می شود که سیستم دفاعی بدن درگیر التهاب می شود و رشد سلول های پوستی را خیلی زیاد می کند. آنها قبل از اینکه کامل رشد کنند بر سطح پوست ظاهر می شوند. این مشکل باعث بروز لکه های زمخت و قرمز و احتمالا با حس خارش و زخم می شود. این بیماری با کرم ها یا نور فرابنفش که علائم را تسکین می دهد یا داروهایی که سیستم ایمنی را آرام می کند، درمان می شوند.

سخن آخر

گاهی سیستم ایمنی بدن به اشتباه به بافت های سالم حمله می کنند و منجر به التهاب و صدمه به اعصاب، پوست و... می شوند که به بیماری های خودایمنی منجر می شود. در اینجا با 12 بیماری خودایمنی آشنا می شوید.

منبع: webmd


مقالات مرتبط:

سندرم گیلن باره چیست و چگونه درمان می شود

بیماری پوستی پسوریازیس [صدفک] چیست و چگونه درمان میشود



از
3
رای