جدول وزن متوسط نوزادان از بدو تولد تا 1 سالگی + عوامل موثر در رشد کودک و نکات افزایش وزن

جدول وزن متوسط نوزادان از بدو تولد تا 1 سالگی + عوامل موثر در رشد کودک و نکات افزایش وزن وزن کودک شما یکی از شاخص های مهم برای کنترل رشد نوزاد است. وزن نوزاد با توجه به فاکتورهایی مانند: جنسیت، ژنتیک و اینکه چند ماهه به دنیا آمده است متفاوت می باشد. در ادامه جدول وزن متوسط نوزاد و عوامل موثر در رشد آمده است

وزن کودک شما یکی از شاخص های مهم است که به شما و پزشک کودک کمک می کند تا رشد کودک را کنترل کنید. افزایش وزن خیلی آهسته یا خیلی سریع می تواند در صورت عدم رسیدگی عواقب سلامت طولانی مدت داشته باشد. در این مقاله سعی کرده ایم تا متوسط وزن کودک در هر ماه، عوامل تاثیر گذار در رشد کودک و... را برای شما بیان کنیم.

درک اندازه کودک

نوزادان در هر شکل و اندازه ای هستند. وزن می تواند شدیدا متفاوت باشد. وزن متوسط ​​برای نوزادان که 9 ماهه بدنیا آمده اند 3.175 کیلوگرم است. با این وجود، درصدی از نوزادان سالم و 9 ماهه با وزن متوسط ​​بالاتر به دنیا می آیند. با رشد کودک، سرعت افزایش وزن آنها شاخص مهمی برای سلامت و پیشرفت کلی خواهد بود. پزشک متخصص اطفال در هر مراجعه شما، وزن، طول و اندازه سر کودک را کنترل می کند تا تشخیص دهد که کودک مطابق آنچه که باید رشد کند، به رشد خود ادامه می دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد میانگین وزن در سنین مختلف، ادامه مطلب را بخوانید.

جدول وزن متوسط ماهانه برای کودکان زیر 1 سال

وزن های زیر بر اساس منابع معتبر برای نوزادان دختر و پسر بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی (WHO) است. هر دو مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) و آکادمی اطفال آمریکا توصیه می کنند از نمودار WHO برای کودکان زیر 2 سال استفاده کنید.

در اینجا یک منبع معتبر برای سال اول ارائه شده است:

سن وزن صدک 50 برای نوزادان پسر وزن صدک 50 برای نوزادان دختر
روز تولد 3.5 کیلوگرم 3.400 کیلوگرم
15 روز 4 کیلوگرم 3.800 کیلوگرم
1.5 ماهه 4.900 کیلوگرم 4.5 کیلوگرم
2.5 ماهه 5.700 کیلوگرم 5.200 کیلوگرم
3.5 ماهه 6.400 کیلوگرم 5.900 کیلوگرم
4.5 ماهه 7 کیلوگرم 6.400 کیلوگرم
5.5 ماهه 7.600 کیلوگرم 7 کیلوگرم
6.5 ماهه 8.200 کیلوگرم 7.5 کیلوگرم
7.5 ماهه 8.600 کیلوگرم 7.900 کیلوگرم
8.5 ماهه 9.100 کیلوگرم 8.300 کیلوگرم
9.5 ماهه 9.5 کیلوگرم 8.700 کیلوگرم
10.5 ماهه 9.800 کیلوگرم 9 کیلوگرم
11.5 ماهه 10.200 کیلوگرم 9.400 کیلوگرم
12.5 ماهه 10.5 کیلوگرم 9.700 کیلوگرم
آمار صدک (محاسبه شده به قرار صدی) وزنی توضیح می دهد

اگر در ایالات متحده زندگی می کنید، پزشک هنگام پیگیری رشد کودک از نمودار CDC استفاده می کند. اگر خارج از ایالات متحده زندگی می کنید، آنها از یک سازمان ملی دیگر استفاده می کنند که وزن، طول و دور سر را با توجه به صدک نشان می دهد. به عنوان مثال کودک شما ممکن است در وزن صدک 25 باشد. این بدان معناست که 75 درصد نوزادان در همان سن وزن بیشتری از کودک شما و 25 درصد وزن کمتری از کودک شما دارند.

قرار گرفتن در معرض صدک پایین یا بالا به این معنی نیست که کودک شما در کل زندگی خود دچار کمبود وزن یا اضافه وزن شود. همچنین این بدان معنی نیست که در کودک شما مشکلی وجود دارد. درعوض، پزشکان علاقمند به پیگیری این مساله هستند که آیا کودک شما با گذشت زمان به صدک پایین تری افت می کند. این ممکن است نشانه عدم موفقیت باشد. اگر آنها به طور ناگهانی یک صدک جدید داشته باشند، این نشان می دهد که احتمالاً آنها دارای رشد جهشی بوده اند.

از افزایش وزن در نوزادان چه انتظاری باید داشت

تحقیقات نشان می دهد نوزادان سالم و تازه متولد شده، معمولاً در روزهای بعد از زایمان مقداری از وزن هنگام تولد خود را از دست می دهند. این عمدتا به این دلیل است که آنها با مایعات اضافی به دنیا آمده اند. آنها به سرعت این مایع را دفع می کنند. اندکی پس از آن، کودکان شروع به افزایش وزن می کنند. بر اساس یک منبع معتبر، اونس وزن هایی که در بدو تولد از دست می دهند، معمولا طی دو هفته باز می گردد. طبق کلینیک مایو، نوزادان در طول ماه اول زندگی خود حدود 140 تا 200 گرم در هفته وزن اضافه می کنند. منبع مطالعات معتبر نشان می دهد دوره های افزایش سریع وزن نیز متداول هستند.

درست قبل یا در حین رشد جهشی، ممکن است کودک شما نسبت به حد معمول سرحال تر باشد. آنها همچنین ممکن است بیشتر غذا خورده یا تغذیه خوشه ای داشته باشند. تغذیه خوشه ای زمانی است که آنها برای مدت زمان مشخصی (خوشه ها) بیشتر از شیر مادر تغذیه می کنند. آنها همچنین ممکن است کمتر یا بیشتر از حد معمول بخوابند. پس از رشد جهشی کودکان، ممکن است متوجه شوید که لباس هایشان دیگر اندازه آنها نمی شود. آنها آماده هستند که سایز لباس بزرگتری داشته باشند. نوزادان همچنین دوره هایی را تجربه می کنند که افزایش وزن آنها ممکن است کند شود. در طی چند ماه اول، پسران تمایل به افزایش وزن بیشتری نسبت به دختران دارند. اما بیشتر نوزادان تا 5 ماهگی، دو برابر وزن تولدشان می شوند.

متوسط وزن نوزادان هر ماه چقدر باید باشد

وزن در نوزادان نارس

نوزادانی که اغلب زودرس متولد می شوند، وزن کمتری نسبت به نوزادان 9 ماهه دارند، البته همیشه این گونه نیست. اگر در هفته 39 حاملگی متولد شده یا بعد از آن به دنیا بیایند، نوزاد 9 ماهه محسوب می شوند. وزن هر هفته تغییر می کند. کودکانی که در هفته های 24 تا 25 بارداری متولد می شوند، وزن کمتری از نوزاد متولد شده در هفته 28 یا 29 خواهند داشت. اگر کودک شما نارس است، ممکن است هنگام تولد وزن کمی داشته باشد:

  • نوزادان متولد شده با وزن کم، وزنی در حدود 1.5 کیلوگرم تا 2.5 کیلوگرم در هنگام تولد دارند.
  • نوزادان متولد شده با وزن بسیار کم هنگام تولد کمتر از 1.5 کیلوگرم وزن دارند.

نوزادان نارس هنگام تولد به مراقبت و پشتیبانی پزشکی بیشتری نیاز دارند. آنها اغلب در بخش مراقبت های ویژه نوزادان (NICU) می مانند تا اینکه به اندازه کافی سالم شوند که به خانه بروند. این اتفاق اغلب در نزدیکی تاریخ موعد اصلی تولد آنها رخ می دهد. قبل از اینکه کودک شما به خانه برود، توانایی افزایش وزن او به طور پیوسته ضروری خواهد بود. اغلب، هر چند نه همیشه، نوزادان در NICU نگهداری می شوند تا وزن آنها به 2.300 کیلوگرم یا نزدیک به آن برسد. درست مثل همه نوزادان، نوزادان نارس نیز بعد از تولد کمی وزن خود را از دست می دهند و سپس شروع به افزایش وزن می کنند.

در حالی که کودک شما در NICU است، به احتمال زیاد شما می توانید شیر سینه پمپ شده را برای آنها تهیه کنید. نوزادان تا 32 هفتگی واکنشی برای مکیدن شیر ندارند، بنابراین نوزادانی که خیلی زود متولد می شوند، ابتدا از طریق لوله ای متصل به معده شیر داده می شوند. کودک شما نیز می تواند از این طریق شیر خشک کودک بخورد. افزایش وزن یک معیار مهم سلامتی برای نوزادان نارس است. اگر هیچ مشکل اساسی در زمینه سلامتی وجود نداشته باشد که رشد کودک را دشوار کند، به طور پیوسته اضافه وزن خواهد داشت.

با توجه به میزان نارس بودن آنها، طی چند هفته اول، ممکن است میزان افزایش وزن آنها مشابه مقدار وزنی باشد که در صورتی که هنوز در رحم مادر بودند، بدست می آوردند. نوزادان نارس، با سرعتی بیشتر از نوزادان 9 ماهه رشد کرده و وزن اضافه می کنند. در سال اول تولد، وزن نوزادان نارس بر اساس سنی که در صورت تولد با 9 ماه داشتند، سنجیده می شوند و نه زمان واقعی تولد آنها.

به عنوان مثال، اگر کودک شما در هفته 35 به دنیا بیاید، وقتی 5 هفته از تولد او گذشته باشد، پزشکان به جدول صدک نوزادان تازه متولد شده مراجعه می کنند به جای اینکه سن کودک را 5 هفته در نظر بگیرند. بسیاری از نوزادان نارس، تا اولین تاریخ تولد خود وزن یک نوزاد 9 ماهه را به دست می آورند. برخی ممکن است تا سن 18 تا 24 ماهگی به این نتیجه نرسند.

وزن در نوزادان نارس

چه عواملی بر وزن کودک تاثیر می گذارد؟

وزن نوزاد شما توسط عوامل مختلفی تعیین می شود که به شرح زیر است:

  •  ژنیتک: به عنوان مثال اندازه هر والد در هنگام تولد
  • طول بارداری: نوزادان متولد شده قبل از موعد مقرر، معمولا کوچک هستند. کودکانی که بعد از زمان مقرر متولد می شوند، ممکن است بزرگتر یا دارای وزن متوسط باشند.
  • تغذیه در دوران بارداری: یک رژیم غذایی سالم در حین بارداری به کودک شما کمک می کند تا در رحم و پس از آن رشد کند.
  • عادات سبک زندگی در دوران بارداری: سیگار کشیدن، مصرف الکل، یا مصرف تفریحی مواد مخدر می تواند بر وزن کودک شما تاثیر بگذارد.
  • جنسیت کودک: این یک اختلاف کوچک در بدو تولد است، اما پسران معمولا بزرگتر و دختران کوچکتر هستند.
  • شرایط سلامتی مادر در دوران بارداری: بیماری هایی مانند دیابت، دیابت حاملگی، بیماری قلبی، فشار خون بالا و چاقی ممکن است وزن کودک شما را تحت تاثیر قرار دهد.
  • چند نوزاد با هم در یک رحم (چند قلو): کودک تنها، دوقلوها، سه قلوها و یا چند قلوها می توانند بر وزن کودک تاثیر بگذارند، که این امر بستگی به میزان فضایی که به اشتراک می گذارند، دارد.
  • ترتیب تولد نوزادان: نوزادان اول ممکن است کوچک تر از نوزادهای بعدی خود (خواهر یا برادرهای خود) باشند.
  • سلامتی کودک: این حالت شامل بیماری های خاص مانند بیماری مادرزادی و یا قرار گرفتن در معرض عفونت در دوران حاملگی است.

چه عواملی بر وزن کودک تاثیر می گذارد؟

چرا وزن کودک مهم است؟

وزن کودک یکی از اقدامات مهمی است که پزشک می تواند برای تعیین اینکه آیا کودک مطابق انتظار در حال رشد است و یا اینکه ممکن است نگرانی اساسی وجود داشته باشد، انجام دهد.

نگرانی های سلامتی برای کودکان کم وزن

به دلایل مختلف ممکن است نوزادان در افزایش وزن دچار مشکل شوند. این موارد به شرح زیر است:

  • مشکل در مکیدن
  • به مقدار کافی غذا یا کالری در طول روز دریافت نکردن
  • استفراغ یا عق زدن شیر
  • قرار گرفتن در معرض عفونت قبل از تولد
  • بیماری مادرزادی مانند فیبروز کیستیک
  • بیماری مانند ریفلاکس معده یا بیماری مادر زادی قلب

هنگامی که وزن کودک به طور طبیعی افزایش پیدا نمی کند، می تواند مشکلاتی مانند سوء تغذیه یا یک مسئله سلامتی اساسی را نشان دهد. عدم توانایی کودک در اضافه کردن وزن، یک نگرانی است، زیرا می تواند بر توانایی کودک در مراحل مهم رشد زندگی تاثیر بگذارد. همچنین ممکن است تأثیر نامطلوبی بر سیستم ایمنی آنها بگذارد.

نگرانی های سلامتی برای کودکان کم وزن

نگرانی های سلامتی برای نوزادان دارای اضافه وزن

اگر مبتلا به دیابت یا دیابت بارداری هستید، ممکن است شما یک کودک بزرگتر داشته باشید. نوزادان با وزن متوسط بالاتر ممکن است به مراقبت های پزشکی اضافی نیاز داشته باشند تا اطمینان حاصل شود که میزان قند خون آنها در حد طبیعی نگه داشته می شود. اگر بیش از مقدار توصیه شده در دوران بارداری، وزن اضافه کنید، ممکن است کودک شما بیش از حد متوسط وزن داشته باشد. این یکی از دلایلی است که حفظ رژیم سالم در حین بارداری مهم است. در ایالات متحده، معمولاً به زنان باردار توصیه می شود که در طی بارداری بین 11 تا 13.5  کیلوگرم وزن اضافه کنند. پزشک شما ممکن است بسته به وزن و سلامتی قبل از بارداری، بیشتر یا کمتر از آن را توصیه کند. همیشه از توصیه های پزشک خود پیروی کنید.

افزایش وزن در نوزادان در 6 تا 12 ماه اول زندگی معمولاً جای نگرانی نیست. به ویژه در نوزادان شیرخوار، معمولا در شش ماه اول سریع تر وزن اضافه می کنند و پس از آن از سرعت افزایش وزن آنها کاسته می شود. گاهی اوقات، نوزادانی که وزن بیشتری دارند ممکن است دیرتر از سایر نوزادان قدم بردارند و راه بروند. مهم است که به کودک خود کمک کنید همانطور که بزرگتر می شود وزن خود را حفظ کرده و خوردن غذاهای جامد را شروع کند. انجام این کار ممکن است به آنها کمک کند بعداً وزن طبیعی خود را حفظ کنند. اگر نگران وزن کودک هستید با پزشک صحبت کنید.

نگرانی های سلامتی برای نوزادان دارای اضافه وزن

اگر نگران سلامتی کودک خود هستید چه کاری باید انجام دهید؟

اگر نگران این هستید که کودک شما اضافه وزن یا کمبود وزن دارد، با پزشک صحبت کنید. آنها می توانند میزان رشد کودک را به شما نشان دهند و در صورت لزوم برای یک برنامه درمانی با شما همکاری کنند. این نوع برنامه می تواند به شما در تعیین تعداد خوراک مورد نیاز روزانه کودک کمک کند. اگر کودک برای وزن اضافه کردن با مشکل مواجه است و میزان شیر سینه شما کم است، ممکن است پزشک توصیه شیر مادر همراه با شیر خشک کودک را کند. معمولا توصیه می شود تا زمان شش ماهگی کودک برای غذاهای جامد مانند برنج، غلات یا پوره صبر کنید.

اگر کودک در شیر خوردن مشکلی دارد، با یک مشاور شیردهی مشورت کنید. آنها می توانند به شما در یافتن موقعیت های راحت برای نگه داشتن کودک و ارائه پیشنهادات و پشتیبانی کمک کنند تا تغذیه شیر مادر برای شما و کودک شما موفقیت آمیز باشد. همچنین تمرین های مکیدن وجود دارد که می توانید به آنها کمک کنید به سادگی و سریعتر پستان یا بطری خود را بگیرند. به عنوان مثال می توان به ماساژ دادن چانه کودک یا ضربه زدن روی لب آنها اشاره کرد. یک راه برای تعیین اینکه کودک به اندازه کافی تغذیه می کند، نظارت بر تعداد دفعات دفع مدفوع در طول روز و مرطوب شدن پوشک او در طول روز است.

  • نوزادان ممکن است روزانه معادل یک یا دو پوشک مرطوب داشته باشند و دفع مدفوع کنند که رنگ آن بسیار سیاه است.
  • تا سن 4 تا 5 روزگی، نوزادان باید هر 24 ساعت شش تا هشت پوشک مرطوب و چندین مدفوع زرد و نرم داشته باشند.
  • نوزادان و کودکانی که در یک تا دو ماهگی از سن خود هستند، ممکن است روزانه بین 4 تا 6 پوشک مرطوب داشته باشند و هر روز 3 یا چند مرتبه دفع مدفوع انجام دهند.

با بزرگتر شدن نوزادان، تعداد دفعات دفع مدفوع کاهش می یابد. اگر میزان ادرار یا مدفوع کودک شما کم باشد، ممکن است آنها به اندازه کافی تغذیه نشوند. ممکن است از غذاهای اضافی سود ببرند. همچنین نظارت بر ریفلاکس کودک شما مهم است. اگرچه نادر است، اما اگر آنها به اندازه مصرف خود تف کنند (عق بزنند)، احتمالاً به اندازه کافی تغذیه نمی شوند. میزان غذای کمتری را در بازه های زمانی کوتاه تر و زمان بیشتری برای آروغ زدن کودک امتحان کنید. این ممکن است به کودک شما کمک کند شیر مادر یا فرمولا را هضم کند (بالا نیاورد).

اگر نگران سلامتی کودک خود هستید چه کاری باید انجام دهید؟

نتیجه گیری

وزن کودک شما یکی از شاخص های مهم است که به شما و پزشک کودک کمک می کند تا رشد کودک را کنترل کنید. افزایش وزن خیلی آهسته یا خیلی سریع می تواند در صورت عدم رسیدگی عواقب سلامت طولانی مدت داشته باشد. با این وجود، وزن کودک در بدو تولد مشخص نمی کند که وزن آنها در بزرگسالی چه میزان خواهد بود. نوزادان متولد شده نارس یا با وزن کم هنگام تولد می توانند به سرعت در کنار همسالان خود قرار گیرند. نوزادان بزرگتر و کودکانی که اضافه وزن دارند، می توانند برای رسیدن به محدوده وزن سالم از سایرین کمک بگیرند.

منبع: healthline

از
5
رای