اگرچه سرد شدن بدن در اثر قرار گرفتن در معرض هوای سرد و یا غوطه ور شدن در آب سرد رخ می دهد اما برخی افراد گاهی بدون دلیل مشخصی و حتی در هوای گرم تابستان نیز احساس سرما و لرز دارند. احساس سرمای دائمی در بدن با بروز بیماری های زمینه ای مرتبط است و در این شرایط حتما باید به پزشک مراجعه شود. اما برای رفع سردی بدن که بصورت موقتی ایجاد شده استفاده از دمنوش ها و داروهایی گیاهی و برخی خوراکی ها موثر هستند. به همین دلیل در این مطلب سلام دنیا قصد داریم تا درباره اینکه احساس سرما و لرز در بدن نشانه چیست و روش رفع و درمان سردی بدن با دمنوش و داروهای گیاهی و خانگی برای رفع سردی بدن به شما معرفی کنیم. با ما همراه باشید.
احساس سرما و لرز در بدن نشانه چیست
چندین سیستم در بدن ما مسئول تنظیم دمای بدن هستند. بخشی از مغز به نام هیپوتالاموس عملکردی مشابه ترموستات دارد و دمای بدن را تنظیم میکند. هیپوتالاموس با ارسال پیام ها گرما در بدن تولید می کند و یا راه هایی برای خنک شدن بدن ایجاد می کند. هیپوتالاموس در هدایت غده تیروئید برای افزایش یا کاهش سوختوساز بدن نقش دارد. تیروئید برای اینکه بتواند کالریها را برای تولید گرما یا انرژی بسوزاند به عملکرد صحیح نیاز دارد. از طرف دیگر جریان خون نیز نقش موثری در گسترش گرما دارد و چربی بدن به حفظ گرما کمک میکند. از این رو، لرز و احساس سرمای بدن میتواند در نتیجه مشکل در یکی از این بخشهای بدن یا مشکل در چند بخش بدن رخ دهد.علاوه براین ابتلا به برخی بیماری ها و مشکلات سلامتی نیز می تواند علت سردی بدن باشد در ادامه در مورد آنها توضیح خواهیم داد.
علت سردی بدن چیست
1. کمخونی
ابتلا به کم خونی یکی از دلایل اصلی سردی بدن است. کم خونی به دلیل کمبود گلبولهای قرمز که مسئول حمل کردن اکسیژن مورد نیاز بدن هستند،رخ می دهد.یکی از علائم این وضعیت سردی بدن بهویژه سرد شدن دستها و پاها است.
حتما بخوانید: درمان کم خونی و فقر آهن با داروهای گیاهی
2. بیاشتهایی
این اختلال منجر به از دست دادن چربی بدن میشود.کمبود بیشازحد چربی بدن باعث میشود فرد اکثر اوقات احساس سرما کند.
3. کمکاری تیروئید
درصورتی که بدن به اندازه کافی هورمون تیروئید تولید نکند،این موجب بروز کمکاری تیروئید می شود،این وضعیت به شدت فرد را نسبت به سرما حساس می کند.
4. مشکلات عروق خونی
این مشکلات (مثل بیماری رینود) با محدود کردن جریان خون در اندامهای بدن موجب واکنش شدید نسبت به سرما می شوند.
5. اختلالات هیپوتالاموس
این قسمت از مغز مسئول تولید هورمونهایی است که دمای بدن را تنظیم میکنند.
6. دیابت نوع 2
در مبتلایان به دیابت آسیب عصبی ناشی از این بیماری هم منجر به احساس سرما میشود.شیوه هایی مانند کنترل قند خون در کنار تغییر در سبک زندگی و مصرف دارو در بهبود شرایط موثر عمل خواهند کرد.
علت احساس سرما در بدن در تابستان
1. کمبود وزن
کمبود وزن به معنی عدم وجود سطح کافی از چربی در بدن است تا از فرد در مقابل سرما محافظت کند. نداشتن تغذیه صحیح و کافی موجب کاهش سوخت و ساز بدن می شود، بنابراین بدن به اندازه کافی حرارت نیز تولید نمی کند.
2. کاهش آب بدن
بدن در مواقعی که با کاهش آب مواجه می شود برای تامین آب مورد نیاز مجبور می شود از ذخایر آب بدن استفاده کن که این باعث کاهش دمای بدن می شود.
حتما بخوانید: برای درمان سریع کم آبی بدن چی بخوریم
3. کمبود خواب
کمبود خواب و کم خوابی موجب ایجاد اختلال در سیستم عصبی و مکانیسم های تنظیم کننده دمای بدن میشود.کم خوابی با کاهش فعالیت منطقه ای از هیپوتالاموس باعث سرمای بدن می شوند.
4. کمبود ویتامین b12
این ویتامین که اغلب از طریق منابع حیوانی برای بدن تامین می شود نقش موثری در جلوگیری از احساس سرما در بدن دارد.ویتامین b12 به تولید گلبول قرمز در بدن کمک می کند و از این طریق مانع از بروز کم خونی و در نتیجه سرمای بدن می شود.
5. گردش خون ضعیف
در صورتی که حتی در فصول گرم سال هم از همیشه از سرد شدن دست و پاهای خود رنج می برید این می تواند به علت عدم خون رسانی قلب به نقاط انتهایی بدن مانند دست و پاها باشد و یا اینکه برخی از رگ ها دچار گرفتگی شده باشند. در این شرایط بهتر است برای درمان به پزشک مراجعه کنید.
برای رفع و درمان سردی بدن چی بخوریم
مصرف غذاهای با طبع گرم مانند نخود آب، فسنجان و مصرف غذا با زیره و دارچین و پیاز پختهشده و سبزیهایی مانند نعناع، تره، ترخون، مرزه و ترب به رفع سردی بدن کمک می کنند، همچنین این افراد بهتر است در وعده صبحانه ارده و شیره، عسل و گردو که طبع گرمی دارند را میل کنند.در کنار این مواد غذایی مصرف میوههای گرممزاج مانند موز، نارگیل، پسته، انجیر، انگور، خربزه، خرما و سایر میوههای شیرین نیز برای رفع و درمان سردی بدن موثر هستند.علاوه بر این مصرف برخی دمنوشهای گیاهیی به دلیل داشتن طبیعت گرم آنها مانند زنجبیل، دارچین، آویشن، زنیان، نعناع، زعفران، بابونه، مرزنجوش و حتی نباتداغ نقشموثری در درمان سردی بدن دارد.
دمنوش برای رفع سردی بدن
1. درمان سردی بدن با دمنوش گزنه
گزنه منبع غنی از ویتامین C، انرژیزا و تقویتکننده سیستم ایمنی بدن است.بنابراین نوشیدن این دمنوش گیاهی برای رفع سردی بدن موثر و مفید است.
طرز تهیه دمنوش: برای تهیه این دمنوش گیاهی 3 قاشق غذاخوری برگ خشک گزنه را به یک فنجان آب جوش اضافه کنید و اجازه دهید به مدت 10 دقیقه دَم بکشد و روزانه چند فنجان از آن بنوشید.
حتما بخوانید: دمنوش گزنه برای چی خوبه
2. درمان سردی بدن با دمنوش به لیمو و زیرفون
ترکیب این دمنوش گیاهی به دلیل داشتن طبیعت گرم به رفع سردی بدن کمک می کند.
طرز تهیه دمنوش به لیمو و زیرفون: 1 قاشق غذاخوری به لیمو و 1 قاشق غذاخوری زیرفون را درون قوری بریزید و یک لیوان آب جوش به ان اضافه کنید.قوری را روی حرارت ملایم قرار دهید تا به مدت 10 الی 15 دم بکشد و بعد آن را میل کنید.
3. درمان سردی بدن با دمنوش زنجبیل
زنجبیل نیز دارای طبع گرم است و برای درمان سردی بدن در طب سنتی توصیه شده است.
طرز تهیه دمنوش زنجبیل: یک قاشق غذاخوری زنجبیل تازه را رنده کنید و آن را به همراه آب جوش به مدت 10 دقیقه دَم کنید، بعد از این مدت دمنوش را از صافی عبور دهید و میل کنید.
4. درمان سردی بدن با دمنوش دارچین
طرز تهیه دارچین: برای تهیه این دمنوش چند تکه چوب دارچین را درون قوری آب جوش بریزید، و اجازه دهید به مدت 15 تا 20 دقیقه دَم بکشد در ادامه میتوانید کمی عسل به آن اضافه میل کنید.
5. درمان سردی بدن با دمنوش نعناع
یکی از گیاهان که طبعی گرم دارد و برای درمان سردی بدن مفید است نعناع است.
طرز تهیه دمنوش نعناع:، یک قاشق مرباخوری تا یک قاشق غذاخوری از پودر نعناع را به همراه یک و نیم لیوان آب جوش ترکیب کنید و اجازه دهید مدت 20 دقیقه دَم بکشد.
داروی گیاهی برای گرم شدن بدن
1. درمان سردی بدن با گیاه زنیان
زنیان گیاهی با طبیعت گرم است و در طب سنتی کاربرد زیادی برای درمان انواع بیماریها دارد. استفاده از زنیان در ماست، دوغ، انواع آش و به رفع طبع سرد این غذاها کمک می کند.
حتما بخوانید: خواص عرق زنیان برای لاغری، معده و سلامتی
2. درمان سردی بدن با گیاه بابونه
گیاه بابونه یکی دیگر از داروهایی گیاهی مناسب برای رفع سردی بدن است. زیرا بابونه طبعی معتدل و بابونههایی صحرایی هم طبعی گرم و خشک دارند از این رو می توانند برای افرادی که مزاجی سرد دارند مناسب باشند.
3. درمان سردی بدن با گیاه گل گاو زبان
در طب سنتی استفاده از گیاه گل گاو زبان برای درمان و از بین بردن سردی بدن توصیه شده است. این گیاه علاوه براینکه خاصیت آرامبخشی دارد، به عنوان یک گیاه دارای طبعی گرم نیز شناخته شده است.
4. درمان سردی بدن با گیاه سنبل الطیب
سنبل الطیب نیز از جمله گیاهان دارویی با طبع گرم است که در طب سنتی مصرف آن به افرادی که دارای طبع و مزاج سرد هستند و می خواهند سردی بدن را درمان کنند توصیه میشود.
بهترین خوراکی برای رفع سردی بدن
1. رفع سردی بدن با هل سبز
هل سبز از خواص بینظیری برای بدن برخوردار است .هل به دلیل داشتن طبیعت گرم و خشک در صورتی که با مواد غذایی سرد ترکیب شود، به خنثی شدن سردی آنها و حفظ سلامت بدن کمک میکند.
2. رفع سردی بدن با زیره سیاه
زیره سیاه نیز یک خوراکی با طبع گرم و خشک است. استفاده از زیره سیاه در ماست، برنج و سایر غذاهای با طبع سرد برای از بین بردن سردی آنها موثر عمل می کند.
حتما بخوانید: فواید عرق زیره سیاه و سبز برای سلامتی
3. رفع سردی بدن با زعفران
زعفران یک ماده خواکی مفید برای درمان مشکلات پوستی و بهبود حافظه است.اما آیا می دانستید که زعفران هم طبع گرم دارد و برای از بین بردن سردی بدن یک خوراکی سودمند محسوب می شود.
4. رفع سردی بدن با جگر سیاه
از نظر طب سنتی جگر سیاه طبع گرم دارد و یک درمان سریع و موثر برای رفع سردی بدن شناخته شده است.
مصرف این خوراکی ها با طبع گرم قوی نیز برای درمان سردی بدن موثر هستند:
- انواع لوبیا
- گندم
- گوشت گوسفندی
- مرغ محلی
- بادام زمینی
- سمنو
- روغن کنجد
- شیره انگور
سخن پایانی:
برخی افراد به دلایل مختلفی مانند کم خونی، کم کاری تیروئید، کم خوابی، کمبود آب، کاهش وزن و...احساس سرما و لرز بیشتری دارند.در این شرایط مصرف برخی دمنوش ها و داروهای گیاهی در کنار گرمیجات قوی برای درمان و رفع سردی بدن سودمند می باشد.
مقالات مرتبط:
نشانه های سردی معده چیست و درمان آن در طب سنتی
درمان سردی رحم با 7 روش خانگی عالی