کلونیدین (Clonidine): کاربرد، روش مصرف، عوارض و تداخلات دارویی آن

کلونیدین (Clonidine): کاربرد، روش مصرف، عوارض و تداخلات دارویی آن داروی کلونیدین به تنهایی یا با داروهای دیگر برای درمان اختلال کم توجهی- بیش فعالی بزرگسالان (ADHD) در کنار سایر درمان های روانی و... به کار می رود. خشکی دهان، گرفتگی بینی از عوارض جانبی کلونیدین است.

قرص کلونیدین برای درمان اختلال بیش فعالی و کم توجهی به کار می رود. باید از خرد کردن و جویدن آن خودداری کنید. در این مقاله اطلاعات دارویی قرص کلونیدین از جمله: عوارض جانبی، اقدامات احتیاطی، شرایط نگهداری و ... بیان شده است.

کاربردهای کلونیدین Hcl ER

داروی کلونیدین به تنهایی یا با داروهای دیگر برای درمان اختلال کم توجهی- بیش فعالی بزرگسالان (ADHD) به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی کلی در کنار درمان های روانی، اجتماعی و سایر داروها مورد استفاده قرار می گیرد.

نحوه استفاده از کلونیدین (clonidine)

قبل از شروع مصرف کلونیدین و هربار که آن را دوباره مصرف می کنید، اطلاعات روی دارو را بخوانید. اگر سوالی دارید از پزشک یا مسئول داروخانه بپرسید. این دارو را به شکل خوراکی همراه غذا یا بدون آن و طبق دستور پزشک مصرف کنید. معمولاً این دارو برای دو بار مصرف در روز تجویز می شود (صبح و هنگام خواب). اگر میزان تجویز شده در هر وعده یکسان نیست، مقدار بیشتر را هنگام خواب مصرف کنید. برای کاهش خطر عوارض جانبی، ممکن است پزشک توصیه کند که با دوز کم شروع کنید و به تدریج آن را افزایش دهید.

دستورات پزشک خود را با دقت دنبال کنید. قرص را خرد نکنید یا نجوید. انجام این کار تمام دارو را به یکباره آزاد می کند و خطر عوارض جانبی را افزایش می دهد. همچنین قرص را تقسیم نکنید، مگر اینکه خط تقسیم داشته باشد و پزشک یا مسئول داروخانه به شما بگوید این کار را انجام دهید. قرص را کامل و بدون تقسیم یا خرد کردن ببلعید. مقدار مصرف این دارو بستگی به بیماری شما و پاسخ بدن به درمان دارد. به طور مرتب از این دارو استفاده کنید تا بیشترین فایده را از آن ببرید. برای جلوگیری از فراموشی، هر روز در یک زمان مشخص دارو را مصرف کنید. مهم است که دوره درمان را کامل کنید حتی اگر احساس بهبود می کنید.

طریقه مصرف قرص کلونیدین

بدون مشورت با پزشک مصرف این دارو را قطع نکنید. ممکن است علائمی مانند سردرد، ضربان قلب سریع، حالت تهوع، اضطراب و گرگرفتگی را تجربه کنید. بالا رفتن سریع فشار خون نیز در هنگام قطع ناگهانی دارو محتمل است. اگر مدت طولانی یا در دوزهای زیاد از این دارو استفاده کرده باشید، یا اگر از داروهای مسدود کننده بتا استفاده می کنید (مانند آتنولول) خطر بیشتر است. همچنین گزارش های محدودی از واکنش های شدید، احتمالاً کشنده (مثل سکته مغزی) بخاطر متوقف کردن ناگهانی دارو وجود دارد. بنابراین، مهم است که مصرف دارو را قطع نکنید و هیچ نوبتی را فراموش نکنید. اگر قادر به مصرف دارو نیستید (مثلاً بخاطر استفراغ)، سریعاً به پزشک خود بگویید. برای جلوگیری از بروز هر گونه واکنش شدید، پزشک ممکن است دوز شما را به تدریج کاهش دهد. در صورت بدتر شدن وضعیت و بروز علائم تازه، پزشک را مطلع کنید.

سایر اشکال این دارو (مانند قرص های زود پخش) ممکن است مقادیر مختلفی از این دارو را در بدن آزاد کنند. بدون اجازه و دستورالعمل پزشک، فرم داروی مصرفی را تغییر ندهید. همچنین، در هنگام مصرف این دارو دیگر محصولات حاوی کلونیدین را مصرف نکنید. اگر بیماری شما بهبود نیافت یا بدتر شد، به پزشک خود بگویید.

کاربرد و روش استفاده از کلونیدین

عوارض جانبی کلونیدین

  • ممکن است سرگیجه، سبکی سر، خواب آلودگی، خستگی، گرفتگی بینی، خشکی دهان یا یبوست اتفاق بیفتد. اگر هر یک از این اثرات ادامه پیدا کرد یا بدتر شد، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
  • برای کاهش خطر سرگیجه، هنگام بلند شدن از حالت نشسته یا دراز کشیده، به آرامی تغییر حالت بدهید.
  • برای خلاص شدن از خشکی دهان از آبنبات های سفت، تکه های یخ، جویدن آدامس (بدون قند)، نوشیدن آب یا چیزی که جایگزین بزاق شود استفاده کنید.
  • به یاد داشته باشید که پزشک شما این دارو را تجویز کرده است زیرا او تشخیص داده است که منفعت آن بیشتر از خطر عوارض جانبی است. بسیاری از افراد با مصرف این دارو هیچ عارضه جانبی نشان نمی دهند.
  • در صورت بروز این عوارض جانبی جدی، به پزشک خود اطلاع بدهید از جمله: خستگی، ضربان قلب آهسته یا نامنظم، تغییرات ذهنی یا خلقی (مانند تحریک پذیری، افسردگی).
  • واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. اما در صورت مشاهده هر گونه علائم واکنش آلرژیک جدی، فوراً کمک پزشکی دریافت کنید، از جمله: بثورات پوستی، خارش یا تورم (به خصوص در صورت یا زبان یا گلو)، سرگیجه شدید، مشکل در تنفس.

ما در اینجا لیست کاملی از عوارض جانبی احتمالی را نداریم. اگر متوجه تاثیرات دیگری شدید که در بالا ذکر نشده است، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.

عوارض جانبی کلونیدین

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف کلونیدین

  • قبل از مصرف کلونیدین، اگر به آن حساسیت دارید به پزشک یا داروساز خود بگویید (از جمله بروز بثورات هنگام استفاده از کلونیدین)؛ یا اگر آلرژی دارید. این دارو حاوی مواد غیر فعال است که می تواند باعث بروز واکنش های آلرژیک یا دیگر مشکلات شود. برای اطلاعات بیشتر با مسئول داروخانه صحبت کنید.
  • پیش از مصرف این دارو، سابقه پزشکی خود را به اطلاع پزشک برسانید به خصوص درباره: مشکلات ضربان قلب (ضربان قلب آهسته یا نامنظم)، سکته مغزی، فشار خون پایین، بیماری کلیه.
  • این دارو ممکن است شما را دچار سرگیجه یا خواب آلودگی کند. مصرف الکل یا ماری جوانا در طول مصرف دارو می تواند سرگیجه یا خواب آلودگی شما را بیشتر کند. تا زمانی که هوشیاری کامل بدست نیاوردید از رانندگی و کار با ماشین آلات و هر کاری که نیاز به هوشیاری دارد، پرهیز کنید. از نوشیدن مشروبات الکلی خودداری کنید.
  • قبل از جراحی درباره تمام داروهای مصرفی (با نسخه، بدون نسخه و داروهای گیاهی) به پزشک یا دندانپزشک خود بگویید.
  • استفاده کنندگان از لنزهای تماسی ممکن است نیاز به استفاده از قطره های مرطوب کننده داشته باشند، زیرا این دارو می تواند باعث خشکی چشم شود.
  • افراد مسن ممکن است نسبت به عوارض جانبی این محصول مخصوصاً سرگیجه یا خواب آلودگی حساس تر باشند. این عوارض جانبی ممکن است خطر افتادن را بیشتر کند.
  • در صورت بارداری، کلونیدین را تنها در موارد ضروری مصرف کنید. درباره خطرات و مزایای مصرف آن در این دوران با پزشک مشورت کنید.
  • این دارو به شیر مادر منتقل می شود. قبل از شیردهی با پزشک خود مشورت کنید.

اقدامات احتیاطی قبل از مصرف کلونیدین

تداخلات دارویی کلونیدین

  • تداخلات دارویی ممکن است نوع عملکرد دارو را تغییر دهد یا خطر عوارض جانبی را افزایش دهد. در اینجا لیست کاملی از تداخلات دارویی احتمالی بیان نشده است. لیستی از تمام داروهای مصرفی (تجویز شده، بدون نسخه یا مکمل های گیاهی) را تهیه و در اختیار پزشک خود بگذارید. نباید دارو را بدون مشورت با پزشک شروع یا قطع کنید و یا میزان مصرف آن را تغییر دهید.
  • در صورت مصرف محصولات دیگری که باعث خواب آلودگی می شود از جمله الکل، ماری جوانا، آنتی هیستامین (مانند ستیریزین، دیفن هیدرامین)، داروهای خواب یا اضطراب (آلپرازولام، دیازپام، زولپیدم)، تسکین دهنده های عضلانی و داروهای مسکن حاوی مواد مخدر (مانند کدئین) به پزشک خود بگویید.
  • برچسب تمام داروهای خود (مثل داروی آلرژی یا داروهای سرماخوردگی) را بخوانید زیرا ممکن است حاوی موادی باشند که موجب خواب آلودگی می شود.
  • برخی داروها دارای ترکیباتی هستند که می توانند فشار خون شما را بالا ببرند. درباره داروهایی که استفاده می کنید به متصدی داروخانه بگویید تا با خیال راحت داروی خود را مصرف کنید. خصوصاً داروهای سرماخوردگی یا داروهای رژیمی یا داروهای مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن.

تداخلات دارویی کلونیدین

مصرف بیش از حد

اگر فردی بیش از حد تعیین شده از داروی کلونیدین را مصرف کرد و دچار علائمی مانند بیهوش شدن ناگهانی یا مشکلات تنفسی شد، فوراً با اورژانس تماس بگیرید. در غیر این صورت سریعاً به یک مرکز درمانی مراجعه کنید. علائم مصرف بیش از حد ممکن است شامل موارد زیر باشد: سرگیجه شدید یا خواب آلودگی، ضعف، کندی یا نامنظمی ضربان قلب، تنفس آهسته یا کم عمق، تشنج.   

نکته
  • این دارو را در اختیار دیگران نگذارید.
  • آزمایشات یا معاینات پزشکی (مانند فشار خون، ضربان قلب) باید به صورت دوره ای انجام شود تا بهبود یا عوارض جانبی تحت کنترل باشد.
دوز فراموش شده

اگر مصرف یک دوز از دارو را فراموش کردید، آن را ندیده بگیرید و نوبت بعد را طبق برنامه ریزی قبلی مصرف کنید. دوز مصرف را دو برابر نکنید. اگر 2 بار یا به دفعات بیشتر مصرف دارو را فراموش کردید، سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید.

نگهداری
  • دارو را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگهدارید. آن را در حمام قرار ندهید.
  • باید همه داروها به دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگهداری شوند.
  • در صورت انقضاء یا عدم مصرف دارو، آن را در توالت نریزید و پس از مشورت با متصدی داروخانه یا شرکت دفع زباله، بهترین روش دفع آن را پیدا کنید.

منبع: webmd

از
1
رای