خشکی پوست در دوران بارداری: عوامل، زمان بروز، راه درمان و پیشگیری از آن

خشکی پوست در دوران بارداری: عوامل، زمان بروز، راه درمان و پیشگیری از آن خشکی پوست در دوران بارداری طبیعی بوده و روش های مختلفی برای بازگرداندن پوست به شرایط عادی وجود دارند. کاهش مصرف نوشیدنی های کافئین دار و پرهیز از رفتن به استخرهای عمومی؛ برخی از راه های جلوگیری از خشکی پوست است.

ممکن است درباره درخشندگی بارداری چیزهایی شنیده باشید. اما آیا می دانید که بارداری می تواند باعث خشکی پوست بدن شود؟ بارداری در افراد مختلف متفاوت بوده و علائمی که زنان در این دوران تجربه می کنند بسته به واکنش بدن آنها به تغییرات هورمونی متفاوت می باشد. بنابراین همانطور که بعضی از زنان ممکن است این درخشندگی در دوران بارداری را تجربه کنند، بعضی دیگر نیز ممکن است درگیر خشکی پوست شوند و این مساله الزاماً نگران کننده نمی باشد. اگر می خواهید بدانید چرا شما مانند بعضی زنان دیگر درخشان به نظر نرسیده و برعکس دچار خشکی پوست شده اید، این مطلب را بخوانید. در این مطلب، ما عوامل خشکی پوست در دوران بارداری، مشکلات آن و روش های درمان و یا جلوگیری از بروز این وضعیت را بیان خواهیم کرد.

آیا خشکی پوست در دوران بارداری امری طبیعی است؟

حدود 90% زنان تغییراتی را در پوست خود در دوران بارداری تجربه می نمایند. بعضی از آنان ممکن است از قبل دچار عارضه های پوستی بوده باشند و بعضی دیگر ممکن است دچار عارضه های پوستی جدید شوند که اصلی ترین دلیل آن تغییرات هورمونی در این دوران می باشد. یکی از این مشکلات می تواند خشکی پوست در دوران بارداری باشد.  چه برای اولین بار بارداری یا خشکی پوست را برای اولین بار در دوران بارداری تجربه می نمایید، توجه کنید که این مساله می تواند عادی و کوتاه مدت باشد و معمولاً پس از زایمان برطرف می گردد.

چه موقع خشکی پوست پدیدار می شود؟

پوست شما بویژه در اطراف ناحیه شکم، معمولاً در طول سه ماهه دوم و سوم بارداری شروع به خشک شدن می نماید. با پیشرفت روند بارداری، پوست بدن ممکن است در نواحی صورت، دست ها، گردن، سینه ها و ران ها نیز دچار خشکی شود. خشکی پوست در دوران بارداری می تواند به دلایل مختلفی بروز نماید که در بخش بعدی به بررسی آن ها خواهیم پرداخت.

؟ چه موقع از دوران بارداری خشکی پوست پدیدار می شود؟

چه چیزی باعث خشکی پوست در دوران بارداری می شود؟

موجود در حال رشد در رحم شما باعث بروز تغییرات زیادی در بدن می شود و بعضی از آنها می توانند مسئول خشکی پوست باشند.

  • بدن در دوران بارداری نیازمند مایعات بیشتری می باشد تا بتواند حجم خون و انتقال اکسیژن را در بدن بهبود بخشد. کمبود آب در دوران بارداری می تواند باعث خشکی بیشتر پوست شما شود.
  • تغییرات در دما و آب و هوا مانند رطوبت و جریان هوا نیز می تواند بر خشکی پوست تاثیر گذارد. این امر معمولاً در فصل تابستان روی می دهد.
  • نوسانات هورمونی در دوران بارداری می تواند مانع هیدرولیپیدی را که از سطح پوست شما محافظت می نماید، تضعیف یا تخریب نماید. این امر باعث تبخیر بیشتر آب بدن شده و در نتیجه خشکی پوست بدن را به دنبال دارد.
  • شستشوی بیش از حد پوست بدن نیز می تواند باعث تضعیف این لایه محافظ شود. زنان بارداری که پوستی روغنی و چرب دارند، ممکن است بارها اقدام به شستشوی صورت خود نمایند و این می تواند مشکل خشکی را تشدید کند.
  • اگر در دوران بارداری با کم کاری تیروئید روبرو شوید، پوست بدن ممکن است دچار خارش شده و زمخت و خشک شود.
  • کمبود ویتامین A در رژیم غذایی دوران بارداری نیز می تواند باعث خشکی و پوسته پوسته شدن پوست بدن شود. در نتیجه، پزشکان مصرف غذاهای سرشار از مواد مغذی را در دوران بارداری به شدت توصیه می نمایند.
  • کشیده شدن پوست بدن در ناحیه شکم نیز می تواند باعث خشکی، خارش و پوسته پوسته شدن پوست در این ناحیه از بدن در دوران بارداری شود. با این وجود، این مساله موقتی بوده و به آسانی قابل درمان می باشد.

گاهی اوقات خشکی پوست در دوران بارداری می تواند به یک مشکل پیچیده برای بعضی از زنان تبدیل شود.

علل خشکی پوست در بارداری

چگونه با خشکی پوست در دوران بارداری مقابله نمایید؟

در اینجا نکاتی را که می توانید برای مدیریت خشکی پوست در دوران بارداری از آنها کمک بگیرید، بیان می نماییم.

  • قرار گرفتن در معرض آب بسیار گرم یا سرد می تواند رطوبت بدن شما را گرفته و انعطاف پذیری آن را کاهش دهد. بنابراین، صورت و بدن خود را در این دوران با آب ولرم شستشو دهید تا تفاوت را احساس کنید.
  • به میزان کافی آب بنوشید و مانع کم آبی بدن تان شوید.
  • از آبرسان ها و مرطوب کننده ها استفاده نمایید. کرم های آبرسان می توانند آب اضافی به سطح پوست بدن برسانند در حالی که مرطوب کننده ها مانع از خارج شدن رطوبت از پوست بدن می شوند. این کرم ها را به صورت منظم استفاده کنید تا از خشکی پوست بدن تان تا حد امکان جلوگیری شود.
  • شما می توانید روغن های طبیعی را به آب وان حمام خود بیفزایید تا خشکی پوست تان را تا حد امکان کاهش دهید.
  • پوست بدن تان را بپوشانید و از لوسیون های گیاهی ضد آفتاب وقتی در بیرون از منزل حضور دارید، استفاده کنید. این امر می تواند از پوست بدن شما بویژه در فصل تابستان محافظت نماید.
  • غذاهای مغذی با چربی های سالم مانند آووکادو، مغزها، روغن زیتون، روغن کانولا و سبزیجات برگی را به رژیم غذایی تان بیفزایید.
  • اگر در محیطی زندگی می کنید که رطوبت کمی دارد، می توانید از دستگاه های رطوبت ساز در محیط منزل استفاده نمایید تا مانع خشکی شدید پوست بدنتان شوید.
  • از تمیزکننده های ملایم (ترجیحاً گیاهی) برای شستشوی پوست بدنتان استفاده کنید.

اگر پوست بدن شما خشک نیست، اما نگران هستید به دلیل آب و هوا و یا سایر عوامل دچار خشکی پوست شوید، از توصیه های پیشگیرانه بیان شده در بخش بعد بهره بگیرید.

روش های درمان خشکی پوست در بارداری

آیا می توانید مانع از بروز خشکی پوست در دوران بارداری شوید؟

شما با انجام ناآگاهانه بعضی کارها می توانید به پوست بدنتان آسیب وارد کرده، آن را خشک، حساس و پوسته پوسته نمایید. از این امور پرهیز کنید تا مانع بروز خشکی پوست شوید.

  • از صابون های با منشاء شیمیایی در دوران بارداری استفاده ننمایید زیرا این صابون ها می توانند باعث خشکی و پوسته پوسته شدن پوست بدن شوند.
  • از قرار گرفتن در معرض بخار آب (حمام سونا) خودداری کنید زیرا بخار آب می تواند چربی پوست بدن را کاهش داده و نهایتاً باعث خشکی پوست شود.
  • در هنگام احساس خارش پوستی، از خاراندن پوست بدن تان در حد امکان خودداری کنید زیرا این کار می تواند آسیب بیشتری به پوست بدنتان وارد کند.
  • از حمام کردن مداوم یا شستشوی مکرر بدن با صابون پرهیز کنید زیرا این کار می تواند خشکی پوست را تشدید کند.
  • از نوشیدن بیش از حد نوشیدنی های کافئینه مانند چای، قهوه و سودا خودداری کنید زیرا این نوشیدنی ها می توانند خشکی پوست بدن را بیشتر کنند.
  • آب کلردار می تواند به پوست بدن آسیب وارد کرده و آن را خشک نماید. در دوران بارداری بهتر است برای جلوگیری از خشکی پوست از رفتن به استخرهای شنای عمومی پرهیز کنید.
  • پوست بدن تان را با خشونت و با حوله زبر خشک نکرده و از حوله های نازک و نرم برای این کار استفاده کنید.

اگر متوجه شدید که تمامی سطح پوست بدن شما دچار خشکی شده است یا این وضعیت برای شما آزاردهنده می باشد، ممکن است درمان های خانگی به تنهایی راه حل مشکل شما نباشند.

آیا می توانید مانع از بروز خشکی پوست در دوران بارداری شوید؟

مشکلات مربوط به خشکی پوست در دوران بارداری کدامند؟

خشکی بیش از حد پوست در دوران بارداری همراه با بعضی مشکلات پوستی که احتمالاً از قبل وجود داشته اند، می توانند باعث بروز بعضی مشکلات پوستی مانند موارد زیر شوند:

  • اگزما: در این وضعیت مزمن، پوست خشک و پوسته پوسته می شود. اگزما وضعیت معمولاً نواحی پاها، شکم، گردن و دست ها را درگیر می کند. اگر درمان نشود، این مشکل باعث ایجاد دانه های پوستی قرمز رنگ و سایر مشکلات پوستی خواهد شد. این مشکل را می توان با درمان دارویی به موقع، به خوبی درمان نمود.
  • پروریگو: این وضعیت در دوران بارداری مرسوم نبوده و از هر 300 زن باردار تنها 1 نفر درگیر این مشکل می شود. این وضعیت معمولاً پس از سه ماهه اول بارداری که شانس خشکی شدید پوست بسیار بالاست، بروز می نماید.
  • سایر مشکلات پوستی: خشکی بیش از حد می تواند باعث ترک خوردگی های چند شکلی یا بروز ضایعات مسطح و برجسته خارش دار کهیری در دوران بارداری (PUPPP) شود. این مشکلات نیازمند مشاوره با پزشک برای درمان می باشند.

این مشکلات می توانند باعث بروز خارش پوستی شوند اما بایستی سعی کنید حدالامکان از خاراندن پوست بدن در نواحی درگیر پرهیز کنید زیرا ممکن است باعث بروز زخم و عفونت شود. خشکی پوست در دوران بارداری معمولاً مشکلی برای جنین ایجاد نمی نماید. همچنین این مساله ارتباطی با جنسیت نوزاد ندارد. این صرفاً وضعیتی ناراحت کننده و موقت بوده و قابل درمان است.

مشکلات مربوط به خشکی پوست در دوران بارداری کدامند؟

چه موقع باید برای خشکی پوست در بارداری به پزشک مراجعه کنید؟

وقتی قادر نیستید خشکی پوست تان را با درمان های خانگی برطرف کنید و خشکی پوست در حال تشدید شدن می باشد، بهتر است به پزشک مراجعه نمایید. مراجعه به پزشک معمولاً در موارد زیر ضروری می باشد:

  • دانه های پوستی قرمز رنگ همراه با خارش و التهاب فولیکول های مو.
  • خونریزی یا عفونت باکتریایی در ترک خوردگی های پوستی.
  • در مشکلاتی مانند اگزما، PUPPP و پروریگو، درمان دارویی را هر چه سریعتر شروع نمایید.
نتیجه گیری

خشکی پوست در دوران بارداری امری عادی بوده و روش های مختلفی برای بازگرداندن پوست به شرایط عادی وجود دارند. مهم است که در این دوران از پوست بدن خود بیشتر مراقبت نموده و به تغییرات احتمالی در این زمینه توجه نمایید تا بتوانید مشکلات را به موقع درمان نمایید. اگر در این خصوص دچار تردید هستید، با پزشک مشورت نموده و از توصیه های وی در این زمینه بهره بگیرید.

از
3
رای