پرخوری عصبی یا خوردن احساسی (افرادی که غذا می خورند تا احساس بهتری داشته باشند یا استرس خود را تسکین دهند): چرا این کار را می کنید و چگونه جلوی آن را می گیرید؟ آیا به جای نیرو دادن و تجدید نیروی بدن خود، از غذا برای رفع نیازهای احساسی خود استفاده می کنید؟ اگر چنین است، شما یکی از افرادی هستید که درگیر خوردن احساسی هستند. خیلی رایج است که افراد برای آسایش، به ویژه در مواقع استرس زا و دشوار، به غذا روی میاورند.
هنگامی که شما در حال گذراندن روزهای ناراحت کننده و احساسی در زندگی خود هستید، تمرین کردن برای خوردن آگاهانه می تواند مانند یک امر دیگر روی وظایف شما احساس شود. اما همانطور که احتمالاً می دانید، بعد از خوردن احساسی هیچ احساس بهتری در شما ایجاد نخواهد شد. در واقع، به شما احساس گناه، غم و اندوه و حسی خارج از کنترل می دهد. این دقیقاً به همین دلیل مهم است که یاد بگیرید که چگونه به تمرین خوردن بصری بپردازید و بر استفاده از مواد غذایی برای پر کردن معده تمرکز کنید، نه خلأهای احساسی خود.
پرخوری عصبی یا خوردن احساسی چیست؟
خوردن احساسی وقتی است که شما در پاسخ به احساسات منفی یا استرس زا غذا می خورید. این کار می تواند آگاهانه یا ناخودآگاه انجام شود، گاهی اوقات در شرایطی اتفاق می افتد که فرد دچار یک وضعیت استرس زا و ناراحت کننده است و یا حتی هنگام بی حوصلگی او اتفاق میافتد. برای بیشتر افراد احساسی خور، مواد غذایی برای تسکین احساس غم، تنهایی، عصبانیت و ترس استفاده می شود. تحقیقات نشان می دهد كه مصرف كنندگان احساسی معمولاً در عمل پرخوری سعی در خوددرمانی و تنظیم رفتارهای خود با غذا دارند، معمولاً در عمل پرخوری.
حتما بخوانید: راه های کنترل خشم و عصبانیت
وقایع زندگی که منفی تلقی می شوند می توانند باعث خوردن احساسی و حتی افزایش وزن شوند. اما غذا خوردن احساسی نیز می تواند برای برطرف کردن احساس محرومیت، که ممکن است هنگام رژیم یا محدود کردن مصرف کالری رخ دهد مورد استفاده قرار گیرد. یک پوچی احساسی و جسمی هنگام غذا خوردن "پر" می شود. برای مصرف کنندگان احساسی، غذا یکپارچگی (تمامیت) موقتی را فراهم می کند، اما دوام چندانی ندارد.
چرخه خوردن احساسی
خوردن احساسی یک چرخه ناسالم است که بارها و بارها تکرار می شود، و گاهی اوقات اجازه می دهد که مشکل از کنترل خارج شود. برای افرادی که روزانه با خوردن احساسی سروکار دارند، این عمل نوعی اختلال در خوردن است. چرخه احساسی خوردن مداوم است. که همین چرخه منجر به ناراحتی می شود و حتی اگر واقعاً گرسنه هم نباشید، غذا خوردن را ترویج می دهد.
مراحل غذا خوردن احساسی عبارتند از:
- رخ دادن استرس
- رو آوردن به غذا برای آرامش
- احساس تسکین موقتی
- بسط دادن احساس گناه و ناراحتی
- تکرار
چرا ما برای راحتی از غذا استفاده می کنیم و در این چرخه مضر شرکت میکنیم؟ می تواند یک احساس پوچی وجود داشته باشد که ناشی از مسائل مربوط به روابط، مسائل مربوط به عزت نفس و شایستگی، احساس انزوا و تنهایی باشد.
حتما بخوانید: عزت نفس چیست
گرسنگی احساسی در مقابل گرسنگی جسمی
اگر شما یک خورنده احساسی باشید، ممکن است نشانه هایی از گرسنگی احساسی که با گرسنگی جسمی اشتباه گرفته می شود دریافت کنید. این به درک تفاوت بین دو نوع گرسنگی کمک می کند، بنابراین در اینجا یک تفصیل ساده آورده شده است:
ویژگی گرسنگی جسمی
- با گذشت زمان توسعه می یابد
- همراه با علائم جسمی از جمله معده خالی، کمبود انرژی، غرغر شکم، تغییر خلق و خو
- شما می خواهید یک وعده غذایی متعادل بخورید و همچنین نسبت به خوردن غذاهای مختلف باز هستید (اجازه خوردن می دهید)
- در حین غذا خوردن، از حستون برای لذت بردن از غذا استفاده می کنید
- بعد از خوردن غذا، احساس کامل بودن و رضایت می کنید
- بعد از خوردن غذا احساس گناه نمی کنید
ویژگی گرسنگی احساسی یا بولیمیا
- بطور تصادفی و سریع توسعه می یابد
- با علائم گرسنگی جسمی همراه نیست بلکه بر اثر ناراحتی احساسی ایجاد می شود
- همراه با هوس های غذایی خاص (مانند غذاهای شیرین یا شور) می آید
- شما در مورد انتخاب غذاهای خود استرس دارید و تمایل دارید که برچسب "خوب یا بد" را به غذاهای خود نسبت دهید.
- شما اندازه بخش ها را نادیده می گیرید و پرخوری می کنید حتی بدون اینکه متوجه شوید.
- معمولاً بعد از غذا احساس سیر شدن ندارید (پر شدن ندارید)
- احساس می کنید که در یک خلسه غذا می خورید
- منجر به احساس گناه، پشیمانی و غم می شود.
راه های درمان پرخوری عصبی یا بولیمیا
چگونه خوردن احساسی یا استرسی را متوقف کنیم
خبر خوب - راه هایی برای مبارزه با خوردن احساسی وجود دارد. تحقیقات منتشر شده در ژورنال اختلالات خوردن نشان می دهد که ترویج ورزش، خوردن آگاهانه، تنظیم احساسات و تصویر مثبت بدن می تواند تأثیرات مثبتی بر مصرف کنندگان احساسی داشته باشد
1. محرک های خود را شناسایی کنید
شاید مهمترین مرحله غلبه بر خوردن احساسی یا پرخاشگرانه شناسایی محرکهای شما باشد. با شروع چرخه، چه موقعیت ها، مکالمات، تجارب و احساسات رخ می دهد؟ برای مشخص کردن محرک های خود، سعی کنید یک ژورنالی را نگه دارید که آنچه قبل از شروع غذا خوردن اتفاق می افتد را توصیف کند، حتی اگر از نظر جسمی گرسنه نبودید. سپس به دنبال الگوها و کارهایی باشید که رفتار یا واکنش شما را به محرک تغییر مسیر دهد. به جای دستیابی به غذاهای راحت، لیستی از گزینه های سالم را در اختیار داشته باشید این عمل به شما کمک خواهد کرد که با درد و ناراحتی کنار بیایید.
2. از محدودیت شدید کالری جلوگیری کنید
آیا دائماً رژیم دارید و دریافت کالری را محدود می کنید؟ اگر به وعده های غذایی و میان وعده های خود بیش از اندازه فکر می کنید و به طرز فکر رژیم غذایی ادامه می دهید، ممکن است شما به احتمال زیاد "احساسات خود را بخورید یا به بیانی دیگر خورنده احساسی شوید".
برای متوقف کردن پرخوری در لحظات ناراحتی، سعی کنید به جای رژیم غذایی، با ذکاوت تر غذا بخورید. توجه زیادی به نشانه های گرسنگی جسمی خود داشته باشید و غذاهای سالم را برای خودتان آماده کنید. یک رژیم غذایی سالم می تواند بسیار مناسب باشد، به خصوص وقتی که چربی های سالم و غذاهای پر فیبر را به آن اضافه می کنید.
حتما بخوانید: گیاهان معجزه گر در کاهش اشتها
3. به بدن خود توجه کنید
انسان ها برای تقویت (تجدید نیرو) بدنشان باید غذا بخورند. شما باید انتظار داشته باشید که چندین بار در روز گرسنه شوید. برخی از نشانه های اساسی گرسنگی، احساس سبکی در معده، سر و صدای شکم، سردرد و ضعف است. در حالت ایده آل، شما منتظر نخواهید ماند تا احساس خستگی کنید تا یک وعده غذایی یا میان وعده میل کنید، اما این حس را درک خواهید کرد که برای حفظ انرژی نیاز به غذای بیشتری دارید. اگر تفاوت بین گرسنگی احساسی و جسمی برای شما مشکل است، سعی کنید یک برنامه روتین (روزمره) غذا بسازید. صبحانه، ناهار و شام را هر روز در همان ساعت قبلی بخورید.
در صورت نیاز می توانید یک یا دو میان وعده اضافه کنید. بدن شما با این بازه های زمانی که برای هر وعده غذایی تعیین کرده اید؛ سازگار خواهد شد و اگر احساس وسوسه می کنید که خارج از زمان تعیین شده چیزی بخورید شما باید دو بار در مورد اینکه آیا گرسنه هستید یا نه فکر کنید.
4. از زمان غذایی خود لذت ببرید و احساسات خود را درگیر کنید
وقتی مشغول خوردن هستید، سعی کنید کاملاً درگیر بمانید. برای لذت بردن از غذا از تمام حواس خود استفاده کنید، از جمله طعم، بو، رنگ و بافت. در حین غذا خوردن، سرعت آن را آهسته کرده و به آرامی بخورید. در هنگام غذا خوردن، به غذا هجوم نبرید وسعی کنید چند کار را باهم انجام ندهید نوشیدن آب همراه با وعده های غذایی همچنین می تواند به شما مکث بین نیش ها را بدهد و لحظه ای به شما اجازه می دهد که سیگنال های گرسنگی و تمام عیار خود را بررسی کنید. این می تواند از پرخوری جلوگیری کند و حتی ممکن است به شما در کاهش وزن کمک کند.
5. یک منبع احساسی دیگر پیدا کنید
به راحتی می توان گفت که بسیاری از ما راحت تر احساس ناراحتی می کنیم. طبیعی است که لحظاتی از استرس، اضطراب، خجالت، خستگی و کسالت داشته باشیم. به جای مدیریت ناراحتی با غذا و عمل غذا خوردن، یک منبع احساسی دیگری پیدا کنید که احساسات خود را تسکین و اعتبار دهید. برخی از راه های سالم برای کاهش استرس، اضطراب و ناراحتی عبارتند از:
- مدیتیشن و دعا
- قدم زدن در فضای بیرون
- یوگا یا کشش
- دوچرخه سواری
- آهسته دویدن
- تماس با یک دوست
- روزنامه نگاری یا نوشتن خلاق
- حمام گرم
- نقاشی یا رنگ آمیزی
حتما بخوانید: چگونه مدیتیشن انجام دهیم
6. مراقبت از خود و پذیرش را تمرین کنید
با خود مهربان باشید و از صحبت کردن منفی راجع به خود خودداری کنید. قضاوت کردن و انتقاد از خود فقط منجر به احساس بی ارزش بودن و عصبانیت می شود و باعث ادامه دادن چرخه غذا خوردن احساسی می شود. برای متوقف کردن خوردن استرسی، شما باید طرز برخورد با خود و درک ارزش خود را تغییر دهید.
نتیجه گیری
- آیا بعد از یک وضعیت استرس زا یا ناراحت کننده، هوس غذایی را تجربه می کنید؟ اگر چنین است، شما تنها نیستید. بسیاری از افراد خوردن احساسی را تجربه می کنند و برای بعضی از افراد به نوعی، تبدیل به اختلال در خوردن می شود که منجر به احساس گناه و بی ارزشی می شود.
- مصرف کنندگان احساسی در اثر شرایط استرس زا، محدودیت، ناراحتی یا کسل کننده تحریک می شوند. این چرخه چسبناک را به حرکت در می آورد و منجر به خوردن زیاد و سپس گناه می شود. خوردن احساسی مضر است زیرا باعث تغییر در نحوه احساس نسبت به خودتان می شود.
- برای متوقف کردن اختلال در خوردن احساسی یا پرخاشگرانه، محرک های خود را مشخص کنید، رسانه های احساسی سالم تری پیدا کنید، یک روال غذا خوردن را شروع کنید و با خودتان مهربان باشید. برای پشتیبانی، از عزیزان یا متخصصان برای کمک به شما در هدایت احساسات خود استفاده کنید.
مطالب مرتبط:
اختلال پرخوری؛ دلایل زیاد غذا خوردن و روش های مقابله و ترک آن
تکنیک های ساده برای کمتر غذا خوردن، مهار گرسنگی و کاهش اشتها