مراقبت از نوزادان و کودکان خردسال نیازمند توجه ویژهای است، بهویژه در مواقع اضطراری مانند سوختگی. پوست حساس و ظریف آنها بسیار بیشتر از بزرگسالان در معرض آسیب است و به همین دلیل، آگاهی از نحوه انجام کمکهای اولیه در چنین شرایطی از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مقاله از سلام دنیا، به بررسی نکات کلیدی برای درمان سوختگی در کودکان با روش سریع و مؤثر و انواع پماد سوختگی برای کودکان؛ بهترین پماد سوختگی دست اطفال ایرانی و خارجی پرداختهایم تا فرآیند بهبودی آنها به بهترین شکل ممکن انجام شود. با ما همراه باشید.
نحوه درمان سوختگی در کودکان
نکته: اگر فرزندتان دچار سوختگی یا آبجوشزدگی شد، این سه مرحله را به خاطر بسپارید: محل سوختگی را خنک کنید، بپوشانید و با اورژانس تماس بگیرید.
- محل سوختگی را حداقل به مدت 20 دقیقه زیر آب جاری سرد خنک کنید و تمام لباس ها (از جمله پوشک) و جواهرات را بردارید (مگر اینکه ذوب شده و محکم به زخم چسبیده باشد).
- با چیزی تمیز و غیر کرکی بپوشانید. برای مثال، می توانید از کیسه پلاستیکی تمیز استفاده کنید.
- با 999 تماس بگیرید یا به دنبال مشاوره پزشکی باشید.
حتما بخوانید: انواع سوختگی در کودکان چیست
نکاتی برای جلوگیری از سوختگی و آب جوشزدگی در خانه
شایع ترین علت جراحات ناشی از سوختگی در میان کودکان خردسال، نوشیدنی های گرم است. یک نوشیدنی داغ که به مدت 15 دقیقه خنک شده باشد، هنوز هم می تواند کودک را بسوزاند. برای کاهش خطر:
- از در آغوش گرفتن کودک و نوشیدنی گرم همزمان خودداری کنید. کودکی که تکان می خورد ممکن است باعث شود نوشیدنی خود را روی خودش و شما بریزید.
- سعی کنید نوشیدنی های گرم را در دسترس قرار ندهید. احتمالاً نوزادان فنجان یا لیوان را می گیرند و محتویات آن را روی خود می ریزند.
در اینجا خطرات احتمالی دیگری وجود دارد که باید در اطراف خانه از آنها آگاه بود که می تواند باعث سوختگی و آب جوش زدگی شود:
- در آشپزخانه: کتری های داغ، تابه ، قابلمه ها، اتوها و حتی درهای اجاق گاز می توانند به طور بالقوه کودک شما را بسوزانند. یک نکته این است که هنگام پختن، دسته های قابلمه را به سمت داخل اجاق گاز بچرخانید. ضربه زدن به آنها و پاشیدن محتویات آنها دشوارتر خواهد بود. همچنین سعی کنید روی اجاق پشتی غذا بپزید تا دسترسی کودک به تابه ها سخت تر شود.
- در اتاق خواب ها: اتو موها و انبرهای فر کننده مو می توانند به طرز باورنکردنی برای لمس کردن گرم باشند. به یاد داشته باشید که پس از استفاده آنها را از برق بکشید و دور از دسترس کودک خود قرار دهید. اگر یک کیسه محافظ مقاوم در برابر حرارت برای انبر یا صاف کننده خود دارید، از آن استفاده کنید.
- در حمام: بسیاری از حوادث سوختگی زمانی اتفاق میافتند که کودک قبل از آزمایش دما وارد حمام میشود. برای جلوگیری از سوختن، ابتدا آب سرد را قبل از اضافه کردن آب داغ در حمام قرار دهید. همچنین ممکن است در انتها دوباره آب سرد بریزید تا از سوختن تماس با شیر آب سرد جلوگیری کنید. همیشه قبل از گذاشتن کودک خود آب را چک کنید. برای نکات بیشتر در مورد حمام کردن، مقاله ما را در مورد "حمام کردن نوزاد" بخوانید .
- در باغ: اگر شب باربیکیو، آتش بازی یا آتش بازی می گذرانید، کودکان را در فاصله ایمن از آتش، کباب یا آتش بازی نگه دارید. در صورتی که سن آنها به اندازه کافی بزرگ باشد، خطرات نزدیک شدن بیش از حد را توضیح دهید و مراقب نوزادان یا کودکان نوپا در حال خزیدن باشید. هرگز از هیچ شتاب دهنده ای در نزدیکی یا روی آتش استفاده نکنید.
حتما بخوانید: راه های جلوگیری و درمان آفتاب سوختگی کودک
برای درمان سوختگی ها در کودکان، معمولاً از پمادهای خاصی استفاده میشود که به تسکین درد و بهبود زخم کمک میکنند. در اینجا چند نوع پماد مناسب برای سوختگی های خفیف تا متوسط در کودکان معرفی میشود:
- پماد آلوئهورا: این پماد طبیعی خاصیت تسکیندهندگی و مرطوبکنندگی دارد و میتواند به بهبود سوختگی کمک کند.
- پماد زینک اکسید: این پماد معمولاً برای سوختگیهای ناشی از پوشک استفاده میشود و میتواند در سوختگیهای خفیف نیز موثر باشد.
- پماد سوختگی با نقره: این نوع پماد خاصیت ضدعفونیکنندگی دارد و برای سوختگیهای عمیقتر و خطرناکتر کاربرد دارد.
- پماد های ضد عفونی کننده: مانند باندلکس یا پمادهای حاوی پترولاتوم، که به جلوگیری از عفونت کمک میکنند.
- پمادهای تسکین دهنده درد: برخی از پمادها حاوی مواد مسکن مانند لیدوکائین هستند که میتوانند درد را کاهش دهند.
همیشه قبل از استفاده از هر نوع دارویی، بهتر است با پزشک یا داروساز مشورت کنید، بهویژه برای کودکان. همچنین، در صورت سوختگی شدید یا عمیق، بهتر است به پزشک مراجعه شود.
برای سوختگیهای دست کودکان
برای سوختگیهای دست کودکان، مهم است که از پمادهای مناسب و مؤثر استفاده شود. چند گزینه مناسب برای سوختگیهای خفیف تا متوسط عبارتند از:
- پماد آلوئهورا: به تسکین درد و کاهش التهاب کمک میکند و خاصیت مرطوبکنندگی دارد.
- پماد زینک اکسید: این پماد میتواند در جلوگیری از عفونت و تسکین سوختگیها موثر باشد.
- پماد سوختگی با نقره: مناسب برای سوختگیهای عمیقتر و دارای خاصیت ضدعفونیکنندگی است.
- پماد حاوی لیدوکائین: به تسکین درد کمک میکند و میتواند احساس ناراحتی را کاهش دهد.
- پمادهای ضدعفونیکننده: مانند پمادهای حاوی پترولاتوم که به جلوگیری از عفونت و حفاظت از زخم کمک میکنند.
بهترین پماد سوختگی دست اطفال ایرانی
کرم سوختگی کودک آردن مدل Zinc Oxide حجم 50 میلی لیتر
- موارد استفاده: سوختگی
- حاوی: 15% زینک اکساید و روغن کبد ماهی و ویتامین E
- حجم 50 میلیلیتر
بهترین پماد سوختگی دست اطفال خارجی
کرم سوختگی کودک موستلا مدل BARRIER حجم 50 میلی لیتر
- موارد استفاده: سوختگی , مرطوب کننده , ضد حساسیت
- وزن: 50 گرم
- حجم: 50 میلیلیتر
- نوع عصاره: آووکادو
سوالات متداول
1. تفاوت بین سوختگی و تاول چیست؟
سوختگی در اثر تماس با اجسام داغ مانند شعله و یا در اثر اصطکاک مانند سوختگی طناب ایجاد می شود. تاول ها در اثر بخار یا مایعات داغ مانند چای یا روغن ایجاد میشوند. با استفاده از مراحل «سرد کن، تماس بگیر و بپوشان» که در بالا توضیح داده شد، هم سوختگی و تاول را درمان کنید.
حتما بخوانید: بهترین کرم و پماد سوختگی بدون نسخه
2. چرا خنک کردن مهم است؟
خنک کردن سوختگی ها و سوختگی ها بسیار مهم است زیرا به کاهش هر گونه دردی که کودک یا کودک احساس می کند کمک می کند، شدت آسیب سوختگی را کاهش می دهد، بهبود زخم را بهبود می بخشد و خطر ایجاد اسکار طولانی مدت را کاهش می دهد. البته به یاد داشته باشید که کودک باید هنگام خنک کردن ناحیه آسیب دیده گرم نگه داشته شود. انجمن سوختگی بریتانیا همچنین توصیه می کند که خنک سازی سوختگی ها تا سه ساعت پس از آسیب اولیه همچنان موثر است.
3. اگر آب سردی ندارم برای خنک کردن سوختگی از چه چیزی استفاده کنم؟
می توانید از یک مایع سرد مانند شیر یا آبمیوه برای خنک کردن محل سوختگی استفاده کنید تا زمانی که به آب سرد جاری برسید. متخصصان سوختگی همچنین استفاده از یک حوله یا پارچه آغشته به مقداری آب را توصیه می کنند که باید هر پنج دقیقه یکبار تعویض شود تا از خنک شدن مداوم اطمینان حاصل شود. آب بطری شده اغلب زمانی در دسترس است که دسترسی به آب لوله کشی جاری وجود ندارد.
4. اگر کودک یا نوزاد من در ناحیه ای از بدن که سوخته لباس پوشیده است، آیا باید لباس را درآورم؟
اگر لباس به محل سوختگی چسبیده است، باید لباس را در جای خود بگذارید. اما اگر لباس به محل سوختگی نچسبیده است و می توانید آن را بردارید، باید این کار را انجام دهید.
حتما بخوانید: درمان سوختگی در خانه برای انواع سوختگی درجه یک و دو
5. آیا می توانم از دوش برای خنک کردن ناحیه آسیب دیده استفاده کنم؟
دوش گرفتن راه خوبی برای پر کردن محل سوختگی با آب خنک برای کمک به خنک شدن است. خنک کردن باید بر روی محل خود سوختگی متمرکز شود تا کل اندام یا بدن. قرار دادن تمام بدن کودک زیر دوش آب سرد می تواند باعث هیپوترمی شود و توصیه نمی شود.
6. آیا باید کودک یا نوزادم را در حمام سرد بگذارم؟
نه، این ممکن است باعث هیپوترمی نیز شود. خنک کننده فقط باید روی محل سوختگی متمرکز شود - نه بیمار.
7. آیا باید از یخ برای خنک کردن سوختگی استفاده کنم؟
خیر. یخ ممکن است به پوست آسیب بیشتری وارد کند و منجر به هیپوترمی و اسکار طولانی مدت شود.
8. اگر سوختگی شدید باشد باید 10 دقیقه محل سوختگی را خنک کنم و سپس به بیمارستان بروم یا مستقیماً به بیمارستان بروم؟
اگر سوختگی شدید است، بلافاصله آن را زیر آب جاری خنک کنید. در حالی که در حال خنک کردن محل سوختگی هستید با 115 تماس بگیرید و تا رسیدن آمبولانس به این کار ادامه دهید.
حتما بخوانید: درمان خانگی سوختگی با عسل و داروهای گیاهی
9. اگر بعد از اینکه 10 دقیقه آن را خنک کردم و آن را پوشاندم، سوختگی همچنان دردناک است، چه باید بکنم؟
این احتمال وجود دارد که سوختگی همچنان دردناک باشد. فراموش نکنید که داروهای مسکن مانند شربت حاوی پاراستمول بدهید و به کودک خود اطمینان دهید تا آرام بماند. همیشه برای نوزاد یا کودکی که سوخته است به دنبال مشاوره پزشکی باشید. تمام سوختگی ها یا سوختگی های زخمی شده با نوزادان و کودکان نیاز به مراقبت های پزشکی دارند، حتی موارد کوچک، زیرا پوست آنها بسیار ظریف است و هنوز در حال رشد است. اگر سوختگی بعد از 10 دقیقه همچنان دردناک است، می توانید آن را با آب خنک کنید تا زمانی که کمک برسد یا مسکن ها شروع به کار کنند. پس از خنک شدن، پوشاندن زخم سوختگی با لایه چسب شل نیز باعث تسکین درد می شود.
10. من شنیده ام که باید یک باند روی محل سوختگی بگذارم تا از عفونی نشدن آن مطمئن شوم. درست است؟
از هیچ باند چسبی برای پوشاندن سوختگی استفاده نکنید. آنها به پوست می چسبند و ممکن است باعث آسیب بیشتر شوند. پس از خنک شدن محل سوختگی، پوشاندن آزادانه آن با فیلم چسبناک یا یک کیسه پلاستیکی تمیز به جلوگیری از عفونت کمک می کند و به سوختگی نمی چسبد.
11. روی سوختگی کره، پماد یا خامه بزنم؟
نه، اینها کمکی به خنک کردن منطقه نمی کنند. همه روغن ها گرما را حفظ می کنند، که برعکس چیزی است که شما می خواهید انجام دهید. همچنین، اگر چیزی را روی سوختگی قرار دهید و بعداً در بیمارستان برداشته شود، ممکن است باعث درد، ناراحتی و آسیب بیشتر شود.
12. به من گفته شد که مالیدن خمیر دندان به سوختگی آن را تسکین می دهد - آیا این درست است؟
هیچ شواهد بالینی وجود ندارد که نشان دهد قرار دادن خمیر دندان روی سوختگی مفید است. مردم تمایل دارند از خمیر دندان استفاده کنند زیرا اغلب حاوی موادی مانند منتول یا اکالیپتوس است که به سطح ناحیه سوختگی تسکین می دهد، اما اهمیت خنک کردن محل سوختگی رسیدن به عمق زیر پوست جایی است که آسیب دیده است.
سخن آخر
درمان سوختگی در کودکان نیاز به سرعت و دقت دارد. پوست نازک و حساس کودکان میتواند بهراحتی دچار آسیب شود، بنابراین آگاهی از مراحل اولیه و نحوه صحیح برخورد با سوختگیها بسیار حیاتی است. با پیروی از اصولی مانند خنک کردن سریع محل سوختگی، پوشاندن آن و تماس با مراکز اورژانس، میتوان از وخیمتر شدن آسیبها جلوگیری کرد. همچنین، جلوگیری از بروز چنین حوادثی با رعایت نکات ایمنی در خانه از اهمیت بالایی برخوردار است.
مطالب مرتبط:
درمان سوختگی پای نوزاد با 10 روش خانگی
10 اشتباه رایج که انجام آنها آفتاب سوختگی را وخیم تر می کند