بی اشتهایی در کودکان: علل، روش های درمان و جلوگیری از آن

بی اشتهایی در کودکان: علل، روش های درمان و جلوگیری از آن بی اشتهایی در کودکان در سنین 2 تا 5 سال شایع است. اگر قد و وزن کودک طبیعی است دلیلی برای نگرانی وجود ندارد؛ اما اگر بی اشتهایی ناگهانی و کاهش وزن داشته باشند. باید به پزشک مراجعه کرد. دلایل بی اشتهایی در ادامه آمده است.

والدین اغلب از کاهش اشتها در کودکان شکایت می کنند. با این وجد، بی اشتهایی در کودکان در سنین 2 تا 5 سال شایع است. اما در برخی موارد، می تواند دلیلی برای نگرانی باشد. در این مقاله در مورد علل احتمالی بی اشتهایی کودکان، راه هایی برای برطرف کردن آن، و مکمل هایی که ممکن است به بازگرداندن اشتها کمک کند، توضیح می دهد.

چه زمانی باید در مورد بی اشتهایی کودکان نگران بود؟

اگر کودکتان قد و وزن طبیعی (برای سن خودش) دارد، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد، زیرا برخی از کودکان با جثه کوچک، ممکن است نیازهای تغذیه ای کمتری داشته باشند، بنابراین اشتهای کمتری دارند. اما اگر کودکتان بزرگ تر است و بی اشتهایی او به طور ناگهانی اتفاق افتاده، و همراه با کاهش وزن است، در این صورت باید با یک متخصص اطفال برای مشخص شدن علت و برطرف کردن آن صحبت کنید.

دلایل احتمالی بی اشتهایی در کودکان

اگر فرزندتان همیشه خسته و تحریک پذیر است، ممکن است مربوط به بی اشتهایی او باشد. در این قسمت چند مورد از علل احتمالی بی اشتهایی کودک ذکر شده است:

1. سرعت رشد آهسته

تغییر در رشد می تواند باعث کاهش اشتها کودک شود. در طول سال اول زندگی، کودکان سریع رشد می کنند. اما پس از آن، از سرعت رشد کاسته می شود و ممکن است به غذای کمتری نیاز داشته باشند. در طول این مدت، بی اشتهایی کاملا عادی است. در حقیقت، سال دوم زندگی کودک، تنها 2.3 کیلوگرم وزن و 12 سانتی متر قد اضافه می کنند، در حالی که در سال اول 7 کیلوگرم وزن و 21 سانتی متر افزایش قد داشتند.

عوامل بی اشتهایی در کودکان

2. بیماری

بیماری می توانند باعث بی اشتهایی قابل توجه در کودکان شود. اگر کودک از گلو درد، آنفولانزا، معده درد، اسهال، سردرد، تب یا علائم دیگر رنج می برد، در این صورت مقدار کمتری از حد معمول غذا می خورد. خوشبختانه، اکثر کودکان وقتی بهبود پیدا می کنند، مجددا اشتهای خود را به دست می آوردند.

3. استرس

استرس می تواند تاثیرات منفی زیادی از جمله، بی اشتهایی در کودکان داشته باشد. اگر متوجه شدید که کودکان اشتهای خود را از دست داده و یا برای خوابیدن دچار مشکل است، پس امکان دارد از استرس رنج ببرد. برای برطرف کردن مشکل اشتهای کم کودک، باید علت استرس را پیدا کرده و آن را برطرف کنید. برخی از علل عمده استرس در کودکان به شرح زیر است:

  • مشکلات خانوادگی مانند: مرگ در خانواده، مرگ یک حیوان خانگی یا تولد یک خواهر یا برادر
  • زورگیری از کودک (خفت کردن کودک)
  • عدم توانایی در مواجه با فشارهای درسی و انتظارات غیر عملی والدین

علل بی اشتهایی در کودکان

4. افسردگی

افسردگی می تواند دلیلی دیگر بی اشتهایی در کودک باشد. اکثر کودکان افسردگی را با ناراحتی اشتباه می گیرند. اما افسردگی و ناراحتی مشابه نیستند. احساس ناراحتی با گذشت زمان برطرف می شود، اما افسردگی این گونه نیست. افسردگی نه تنها کودکان را ناراحت می کند، بلکه باعث اختلال در زندگی عادی آنها می شود. اگر فرزندتان علاقه کمتری به فعالیت هایی که قبلا از آنها لذت می برد، نشان می دهد، ممکن است افسرده باشد. تغییر در عادات غذایی می تواند یک دلیل محکم برای افسردگی باشد. در صورت نگرانی، توصیه می شود به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.

5. بی اشتهایی عصبی

گاهی اوقات کودکان در پی تقلید یا پیروی از شخصیت معروف مورد علاقه شان به دلایل مختلفی، دچار اضطراب روانی در هنگام غذا خوردن می شوند. سعی می کنند تا هر زمانی که می توانند، از خوردن غذا اجتناب کنند. حتی زمانی که غذا می خورند، غذاهای کم چرب را انتخاب کرده و بعدا از خوردن آن احساس پشیمانی می کنند. ژنتیک، عدم تعادل شیمیایی مغز، و مسائل مربوط به رشد نیز می تواند باعث بی اشتهایی عصبی شود. اگر کودکتان از خوردن غذا اجتناب می کند و یا بیشتر از حد لازم ورزش می کند، و در همین حال وزن زیادی از دست می دهد، ممکن است از بی اشتهایی عصبی رنج ببرد. یک متخصص در اختلالات غذایی می تواند به شما بگوید که چگونه به کودک مبتلا به بی اشتهایی عصبی کمک کرده تا اشتهای سالم خود را مجددا به دست بیاورد.

دلایل بی اشتهایی ناگهانی در کودکان

6. داروها

اگر کودکتان اخیرا یک دوره آنتی بیوتیک مصرف کرده است، ممکن است اشتهای او تحت تاثیر این مساله باشد. چندین داروی دیگر نیز می توانند بر اشتهای کودک تاثیر بگذارند.

7. کم خونی

کم خونی یکی دیگر از علل احتمالی کاهش اشتها در کودک است. کودکانی که دچار کم خونی هستند، بی حال، خسته، و تحریک پذیر به نظر می رسند. در صورت عدم درمان، کم خونی می تواند در رشد کودک و عملکرد او در مدرسه تداخل ایجاد کند. اگر مشکوک به کم خونی در کودک خود هستید، از او آزمایش خون بگیرید.

8. کرم روده

کرم روده می تواند باعث بی اشتهایی در کودکان شود. کرم وارد دستگاه گوارشی کودک شده و در آنجا به عنوان انگل زندگی می کند، که منجر به خونریزی روده، بی اشتهایی، اسهال خونی و ... می شود. داروهای کرم کش را می توان از پزشک یا داروساز تهیه کرد. اگر حیوان خانگی دارید، داروی ضد کرم را دو مرتبه در سال به آنها بدهید و به کودکتان بعد از سن دو سالگی حداقل یک مرتبه در سال داروی ضد کرم بدهید یا با متخصص اطفال مشورت کنید.

9. یبوست

دفع نامنظم مدفوع در کودکان می تواند باعث یبوست شود. بی اشتهایی در کودکان می تواند به علت یبوست باشد. نشانه های یبوست، یک مدفوع سفت است.

علت های ابی اشتهایی بچه ها

علاوه بر دلایل ذکر شده در بالا، بی اشتهایی در کودکان می تواند در اثر علل دیگر فرزند پروری مناسب، میزان غذایی که مادر به کودک می دهد، غذاهای خانواده، وضعیت اقتصادی، و ترس از امتحان کردن غذاهای جدید باشد.

مطلب مرتبط: 20 نکته و راه ‌حل موثر و کاربردی برای باز شدن و افزایش "اشتهای کودک"

چگونه اشتهای کودک را بهبود دهیم

در این قسمت، چند روش طبیعی برای بهبود اشتهای کودک ذکر شده است. ما همچنین چندین مکملی که می توانید استفاده کنید را نیز به صورت فهرست نوشته ایم.

  • کودکان میان وعده ها را دوست دارند. اما میان وعده ها باید به اندازه وعده غذایی اصلی مناسب باشند. انتخاب های هوشمندانه غذایی داشته باشید. به عنوان مثال، به جای چیپس و ساندویچ، بادام زمینی تنوری و به جای کلوچه، سبزیجات پخته شده به او بدهید.
  • در هنگام وعده غذایی اصلی، به آنها اجازه مصرف میان وعده ها را ندهید. بین هر دو این غذاها، یک فاصله زمانی ثابت داشته باشید.
  • بادام زمینی ممکن است در تقویت اشتها و پروتئین سازی کمک کند، از این رو، اضافه کردن غذاهای حاوی بادام زمینی را به رژیم غذایی کودک خود در نظر بگیرید.
  • اگر کودکتان از نوشیدن شیر اجتناب کرد، کلسیم را به شکل پنیر کاتیچ، ماست، خامه و کشک به رژیم غذایی او اضافه کنید. اگر ترجیح می دهید، از شیر غیر لبنی استفاده کنید.

چگونه اشتهای کودک را بهبود دهیم

  • اگر اشتهای فرزندتان کاهش پیدا کرده، تا زمانی که خودش شروع به غذا خوردن به طور مناسب کند، چند لقمه کوچک به او غذا بدهید. مقادیر کمتر ممکن است به افزایش متابولسیم و به نوبه خود افزایش اشتها کمک کند.
  • فهرستی از غذاهایی که کودکتان به خوردن آنها علاقه دارد، تهیه کنید و وعده های غذایی را مطابق با سلیقه آنها تهیه کنید. هنگامی که کودک غذای مورد علاقه اش را در داخل بشقاب می بیند، با احتمال بیشتری غذا می خورد.
  • غذاهای سالم و با میزان کالری زیاد را جهت افزایش وزن انتخاب کنید.
  • برخی از گیاهان و ادویه ها مانند زنجبیل و فلفل کاین ممکن است محرک اشتها باشند. قبل از مخلوط کردن گیاهان و ادویه ها برای طعم بهتر، آنها را در روغن زیتون سرخ کنید.
  • تصور می شود که آبلیمو، زنجبیل، و سرکه ممکن است ترشحات معده و اشتهای فرد را تحریک کنند.
  • سبریجاتی با برگ سبز و سایر سبزیجات را برای اینکه وعده غذایی کودکتان رنگ های مختلفی داشته باشد، با هم مخلوط کنید.
  • از آنها اسموتی با توت فرنگی، عسل، موز، یخ و ماست یونانی درست کنید تا آن را جذاب تر کنید.
  • سعی کنید به آهستگی غذاها و طعم های جدیدی را به کودک معرفی کنید، تا کودک به طعم آنها عادت کند.

اگر اشتهای کودک به حالت عادی بازنگشت، حتی بعد از اینکه از روش های فوق استفاده کردید، پس بهتر است که به یک متخصص اطفال مراجعه کنید، زیرا ممکن است کودک به یک بیماری اساسی دچار شده باشد. همچنین هرگز کودک را بابت غذا نخوردن مجازات نکرده و نترسانید. در عوض، الگوهای غذایی او را رعایت کرده و سعی کنید علت بی اشتهایی کودک را پیدا کنید.

درمان های خانگی بی اشتهایی کودکان

همچنین گاهی اوقات ممکن است کودکان برای سن خودشان به میزان صحیحی غذا می خورند و انتظارات بیش از حد والدین است که ممکن است باعث نگرانی شان شده باشد. بنابراین، شک ها و تردید های خود را با مراجعه به متخصص اطفال برطرف کنید. با پیروی از چندین نکته ساده، ممکن است قادر باشید از بروز بی اشتهایی در کودک جلوگیری کنید (تنها در صورتی که هیچ بیماری علت کم اشتهایی نباشد).

نکاتی برای پیشگیری از کاهش اشتها در کودکان

در این قسمت نکاتی وجود دارد که ممکن است به جلوگیری از بی اشتهایی در کودکان کمک کند:

  • وعده هایی غذایی با شکل جذاب تهیه کنید و باعث درمان بصری ایجاد اشتها در کودکان شوید.
  • در هنگام وعده غذایی، با کودک بحث نکرده و یا به او ناسزا نگویید.
  • برنامه وعده های غذایی را طوری تنظیم کنید که فقط در هنگام گرسنگی فرزندتان، غذا را سرو کنید.
  • کودک را به مصرف غذاهای سالم تشویق کنید.
  • وعده های غذایی کوچک در فواصل زمانی معین سرو کنید.
  • کودک خود را تشویق کنید تا از لحاظ جسمی فعال باشد.
  • اگر کودکتان گرسنه نیست، او را مجبور به غذا خوردن نکنید. همچنین تقاضای اینکه کودکتان غذای خود را کامل بخورد، ایده بدی است.

نکاتی برای پیشگیری از کاهش اشتها در کودکان

بی اشتهایی می تواند بر رشد و نمو طولانی مدت کودک تاثیر بگذارد. بنابراین، اگر احساس کنید که کودکتان کمتر از حد معمول غذا می خورد، ابتدا الگوهای غذایی او را کنترل کنید. اگر کمتر از محدوده عادی به نظر می رسد، قد و وزن او را بررسی کنید. اگر این تغییر به دلیل عادت های غذایی نادرست است، پس برای اصلاح آن اقداماتی انجام دهید.

از
1
رای