پیاز از رده گیاهان آلومینیوم است که شامل سیر، شالت، پیازچه و تره می باشند. این سبزیجات حاوی ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی قوی هستند که نشان می دهد که از بسیاری جهات به سلامت کمک می کند. در واقع، خواص دارویی پیاز از زمان های قدیم شناخته شده است، زمانی که آنها برای درمان بیماری مانند سردرد، بیماری قلبی و زخم دهان مورد استفاده قرار گرفتند. اگر چه تمام سبزیجات برای سلامتی مهم هستند، انواع خاصی از منافع منحصر به فرد مربوط به پیاز می باشد. در این مطلب از سلام دنیا درباره موضوعات پیاز برای چی خوبه، انواع پیاز، خواص پیاز برای سلامتی، قلب، دیابت، فشار خون، سرطان؛ پوست و مو، سرماخوردگی، پروستات مردان، معده، کمر، قناری، مرغ و خروس؛ خواص پیاز خام برای زنان، خواص پیاز پخته برای عفونت در طب سنتی، فواید پیاز قرمز در طب سنتی، مضرات پیاز و روش نگهداری آن صحبت خواهیم کرد، با ما همراه باشید.
پیاز برای چی خوبه
پیاز انواع مختلف و کاربردهای زیادی دارد که در آشپزی، طب سنتی و دارویی و زیبایی از آن استفاده های فراوانی می شود ، این سبزی را بصورت خام یا پخته استفاده می کنند هر چند که پیاز خام آنتی اکسیدان های بیشتری به نسبت پیاز پخته دارد اما اینطور نیست که پیاز پخته شده آنتی اکسیدان های خود را از دست داده باشد، در ادامه با انواع و خواص پیاز بیشتر آشنا خواهید شد.
انواع پیاز
خانواده پیازها 9 دسته هستند که رنگ و طعم و کاربردهای متفاوتی نیز دارند؛
1. پیاز زرد
پیازی با پوست قهوه ای طلایی و لایه های داخلی سفید یا سفید مایل به زرد می باشد، بوی و طعم تند و تیزی دارد که از آن در پخت و پز استفاده می کنند.
2. ویدالیا یا پیاز شیرین
پیاز آمریکایی با طعم شیرین، ترد و آبدار و البته کمی تند که بسیار مناسب درست کردن پیاز کاراملی می باشد.
3. پیاز قرمز
پیازی با پوست قرمز مایل به بنفش که طعمی ملایم و شیرین دارد و به صورت خام و یا به صورت کبابی و تزئین سالاد و ساندویچ ها انتخاب مناسبی می باشد.
حتما بخوانید: فواید جوشانده پوست پیاز قرمز
4. پیاز سفید
پیازی کاملا سفید رنگ با طعم ملایم و خنک و شیرین و البته با ماندگاری کوتاه تر به نسبت پیاز زرد این نوع پیاز را خام می خورند.
5. پیاز گلابی شکل
پیازی کوچک و شیرین با طعم خاص و لذیذ که در رنگ های سفید، زرد و قرمز موجود می باشد، از این نوع پیاز در تهیه ترشی و غذاهای کبابی و بخارپز استفاده می کنند.
6. پیازچه
پیازچه یا پیاز سبز برگ های سبز کشیده و بلندی دارد که یک پیاز کوچک در انتهای آن می باشد با طعم تندی خیلی کم ، که هم خام خورده می شود و هم در تهیه غذا و آش ها استفاده دارد.
7. پیاز بهاری
این نوع پیاز نیز بسیار شبیه به پیازچه می باشد اما پیاز بزرگتر و گردتری دارد و علت کوچک بودنش این است که هنوز کامل رشد نکرده و گرنه از همان پیازهای زرد، قرمز و سفید است که زودتر چیده شده اند و مصرف خام و پخته نیز دارد.
8. تره فرنگی
تره فرنگی از انواع خانواده پیاز می باشد و با طعم خاص خود در تهیه سوپ های خامه ای و یا کوکو استفاده می شود.
9. شلوت یا شالت
شلوت نیز یکی از انواع پیازها می باشد که لایه های ارغوانی روشن دارد، طعم آن خوشمزه و تندی کمی دارد ولی موجب بوی بد دهان می شود. از این پیاز در تهیه انواع سس ها به خصوص سس هایی که سرکه دارند، استفاده می شود. این نوع پیاز اگر سرخ شود طعم تلخی خواهد گرفت.
خاصیت پیاز برای سلامتی
1. خواص پیاز برای سلامت قلب
پیاز حاوی آنتی اکسیدان ها و ترکیباتی است که با التهاب مبارزه می کنند، تری گلیسیرید و سطح کلسترول را کاهش می دهد که این می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد. خواص ضد التهابی قوی آنها همچنین می تواند به کاهش فشار خون بالا و محافظت در برابر لخته های خون کمک کند. کوئرستین یک آنتی اکسیدان فلاونوئیدها است که در پیاز بسیار متمرکز است. از آنجا که کوئرستین یک ضد التهاب قوی است، ممکن است به کاهش عوامل خطر بیماری قلبی، مانند فشار خون بالا کمک کند.
حتما بخوانید: برای تقویت قلب چه بخوریم
- مطالعه در 70 افراد دارای اضافه وزن با فشار خون بالا نشان داد که دوز 162 میلی گرم در روز عصاره پیاز غنی از کوئرستین است که به میزان قابل توجهی فشار خون سیستولیک را 3.6 میلیمتر جیوه نسبت به داروی مشابه کاهش می دهد. همچنین نشان داده شده است که پیازسطح کلسترول را کاهش می دهد.
- مطالعه ای در 54 زن مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) نشان داد که مصرف زیاد مقادیر پیاز قرمز خام (40.50 گرم در روز در صورت اضافه وزن و 50.60 گرم در روز در صورت چاق) در هشت هفته کاهش LDL کل و کلسترول را در مقایسه با گروه کنترل به ارمغان آورده است.
2. خواص پیاز برای مبارزه با سرطان
خوردن سبزیجات از جنس آلومینیوم مانند سیر و پیاز منجر به کاهش ریسک ابتلا به برخی از سرطان های خاص، از جمله معده و کولورکتال می شود. بررسی 26 مطالعه نشان داد که افرادی که بیشترین میزان سبزیجات آلومینیومی مصرف می کردند 22 درصد کمتر احتمال ابتلا به سرطان معده نسبت به دیگران داشته اند.
این خواص ضد سرطان پیاز با ترکیبات گوگرد و آنتی اکسیدان های فلاونوئیدهای موجود در سبزیجات آلومینیوم ارتباط دارد. به عنوان مثال، پیاز حاوی یونین A می باشد که یک ترکیب گوگردی را ایجاد می کند که کاهش تومور نشان می دهد و از گسترش سرطان تخمدان و ریه را در مطالعات آزمایشگاهی جلوگیری می کند. پیاز همچنین حاوی فیزیتین و کوئرستین، آنتی اکسیدان های فلاونوئیدها هستند که می توانند رشد تومور را مهار کنند.
3. خواص پیاز برای کنترل قند خون
خوردن پیاز ممکن است به کنترل قند خون کمک کند، که مخصوصا برای افراد مبتلا به دیابت یا پیش دیابت بسیار مهم است. مطالعه در 42 نفر مبتلا به دیابت نوع 2 نشان داد که خوردن 100 گرم پیاز قرمز تازه باعث کاهش سطح قند خون ناشتا پس از چهار ساعت (حدود 40 میلی گرم در دسی لیتر) شد. علاوه بر این، مطالعات متعدد حیوانی نشان داده است که مصرف پیاز ممکن است به کنترل قند خون کمک کند.
حتما بخوانید: بهترین داروی گیاهی برای قند خون
یک مطالعه نشان داد که موش های دیابتی خوراک حاوی 5٪ عصاره پیاز برای 28 روز کاهش قند خون ناشتا را کاهش دادند و میزان چربی بدن را به طور قابل توجهی کاهش دادند. ترکیبات خاص موجود در پیاز، مانند ترکیبات کورستین و گوگرد، دارای اثرات ضد دیابتی دارند. به عنوان مثال، کورستین نشان داده شده است که با سلول های روده کوچک، پانکراس، ماهیچه اسکلتی، بافت چربی و کبد برای کنترل قند خون ارتباط برقرار می کند.
4. خواص پیاز برای مو
پیاز به خاطر مواد مغذی که دارد یک ماسک موی عالی برای مو با حساب می آید، آب پیاز تازه را گرفته و با آرامی روی موها و پوست سر ماساژ داده، بعد از یک ربع موهایتان را با آب ولرم و شامپو سر شسته.این روش شکنندگی و ریزش مو را کم میکند و البته موها را نرم می کند و به رشد سریع مو کمک می کند.
5. خواص پیاز برای پوست
با استفاده از پیاز و آب پیاز پوست را سلامت و درخشنده خواهید کرد. ویتامین C موجود در پیاز باعث درخشندگی و طراوت پوست می شود. خاصیت ضدعفونی کنندگی پیاز موجب رفع جوش و آکنه شده و آنتی اکسیدان آن روند پیری پیری را به تاخیر می اندازد.
6. خواص پیاز برای سرماخوردگی
پیاز یکی از خواص پیاز درمان سرماخوردگی می باشد، با پختن پیاز باعث تسکین گلو می شود و ترشحات برونشیتی و علائم سرماخوردگی را از بين می برید به این صورت که 100 گرم پیاز را خرد کرده و در 20 سی سی لیتر آب و برای 20 دقیقه می جوشانید در انتها آن را صاف کرده و 1 قاشق غذاخوری عسل نیز به آن اضافه می کنید. سپس تا زمانی که شربت شما غلیظ شود آن را روی حرارت می گذارید. از این شربت 2 تا 6 قاشق چای خوری هر روز استفاده کنید.
7. خواص پیاز برای مردان
استفاده پیاز بوسیله مردان به افزایش باروری آنها کمک می کند و موجب از بین رفتن ناتوانی و رفع اختلال در عملکرد جنسی می شود به همین منظور مردان از آب پیاز همراه با عسل می توانند استفاده کنند.
حتما بخوانید: تقویت قوای جنسی مردان و زنان
8. خواص پیاز برای پروستات
مردانی که به BPH مبتلا بودند در مقایسه با مردان بدون BPH در تحقیقات نشان دادند که از پیاز و سیر کمتری مصرف می کردند هر چند که این موضوع هنوز به صورت قطعی نشان داده نشده است اما استفاده از پیاز موجب عوارضی در اشخاص مبتلا به مشکل پروستات نخواهد کرد.
9. خواص پیاز برای معده
اگر دچار زخم و ورم معده هستید از جادوی پیاز می توانند برای درمان مشکل خود استفاده کنید، پیاز می تواند از پیشرفت ورم معده در طولانی مدت نیز جلوگیری کند و موجب حفظ سلامتی پوشش داخلی معده و حفظ تعادل اسید معده شما شود.
10. خواص پیاز برای کمر
برای درمان ناتوانی جنسی و اختلال نعوظ می توانید پیاز مصرف کنید. مصرف آب پیاز و عسل به مشکل باروری مردان کمک خواهد کرد و قدرت باروری را بالا خواهد برد ، به همین دلیل می گویند مردان مجرد از مصرف پیاز در حد نرمال استفاده کنند.
11. خواص پیاز برای زنان
زنان نیز با مصرف پیاز می توانند بر تراکم استخوان هایشان بیفزایند و با کلسیم موجود در پیاز پوکی استخوان را از خود در زمان یائسگی دور کنند. البته زنان باردار باید مقدار مصرف پیاز روزانه خود را کمتر کنند تا دچار سوزش معده نشوند.
12. خواص پیاز خام برای زنان
اغلب سبزیجات مصرف خام آنها خواص بیشتری به نسبت پخته آنها دارد، مصرف پیاز خام در خانمها موجب بیرون ریختن هورمونهای زائد بدن می شود و در طول یائسگی از کبد حمایت می کند.
13. خواص پیاز پخته برای عفونت
اما استفاده پیاز پخته نیز در دفع عفونت ها بسیار مفید می باشد و با خاصیت ضدباکتریایی اش عفونت ها را از بدن شما دفع می کند. عفونت هایی از قبیل عفونت گوش و عفونت های رحمی و قارچی و … توسط مصرف پیاز پخته از بین می روند.
14. خواص پیاز برای افزایش تراکم استخوان
اگرچه لبنیات به سلامت استخوان ها بیشتر اعتبار می بخشد، بسیاری از مواد غذایی دیگر، از جمله پیاز، ممکن است به حمایت از استخوان های قوی کمک کنند. مطالعه در 24 زن میانسال و یائسه نشان داد افرادی که هر روز برای هشت هفته مصرف 100 میلی لیتر آب پرتقال، تراکم معدنی استخوان و فعالیت آنتی اکسیدانی را نسبت به گروه کنترل افزایش دادند.
علاوه بر این، مطالعه نشان داد که زنان مسن تر که اغلب پیاز می خورند، خطر بروز شکستگی های لگن را بیش از 20 درصد کاهش داده اند. اعتقاد بر این است که پیاز باعث کاهش استرس اکسیداتیو، افزایش سطح آنتی اکسیدانی و کاهش پوکی استخوان می شود و تراکم استخوان را افزایش دهد.
حتما بخوانید: درمان استخوان درد با بهترین غذاها
15. خواص پیاز : دارای خواص ضد باکتری
پیاز می تواند با باکتری های بالقوه خطرناک مانند (E.coli)، سودوموناس آئروژینوزا و باسیلوس سرئوس مبارزه کند. علاوه بر این، عصاره پیاز، مانع رشد Vibrio cholerae (یک باکتری است که نگرانی عمده بهداشت عمومی کشورهای در حال توسعه است) می شود. کوئرستین که از پیازها استخراج شده به نظر می رسد یک روش بسیار قدرتمند برای مبارزه با باکتری ها است. یک مطالعه سلولی نشان داد که کوئرستین استخراج شده از پوست پیاز زرد به طور موفقیت آمیز از رشد هلیکو باکتر پیلوری (H. pylori) و استافیلوکوک اورئوس مقاوم به متسییلین جلوگیری می کند. H. pylori یک باکتری است که با زخم معده و برخی از سرطان های گوارشی مرتبط است، در حالی که MRSA یک باکتری مقاوم به آنتی بیوتیک است که باعث ایجاد عفونت در قسمت های مختلف بدن می شود.
16. خواص پیاز برای افزایش سلامت گوارشی
پیاز یک منبع غنی از فیبر و پری بیوتیک هستند که برای سلامت روده مطلوب لازم است. پری بیوتیک ها انواع فیبر غیر محلول هستند که توسط باکتری های مفید روده جدا شده اند. باکتری های قارچ بر روی پرو بیوتیک های با اسیدهای چرب کوتاه زنجیره از جمله استات، پروپیونات و بوتیرات تغذیه می شوند. تحقیقات نشان داده است که این اسیدهای چرب با زنجیره کوتاه باعث تقویت سلامت روده، افزایش ایمنی، کاهش التهاب و افزایش هضم می شوند. علاوه بر این، مصرف غذاهای غنی از پری بیوتیک ها باعث افزایش پری بیوتیک ها، از جمله گونه های لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریا می شود که به سلامت جسمی کمک می کند.
رژیم غذایی حاوی پری بیوتیک ممکن است به بهبود جذب مواد معدنی مهم مانند کلسیم کمک کند که ممکن است سلامت استخوان را بهبود بخشد. پیاز مخصوصا در پروبیوتیک های انولین و فروکتولوگوساکاریدها غنی هستند. این به افزایش تعداد باکتری های مفید در روده و بهبود عملکرد سیستم ایمنی کمک می کند.
17. حاوی مقادیر زیاد مواد مغذی
پیاز مواد مغذی فشرده است، به این معنی که آنها کم کالری هستند، اما مقادیر زیادی ویتامین ها و مواد معدنی دارند. یک پیاز متوسط فقط 44 کالری دارد اما دوز قابل توجهی از ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر را به ارمغان می آورد.
این سبزی مخصوصا در ویتامین C، یک ماده غذایی مهم در تنظیم سلامت ایمنی، تولید کلاژن، ترمیم بافت و جذب آهن است. ویتامین C نیز به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در بدن شما عمل می کند و از سلول های شما محافظت می کند تا از آسیب های ناشی از مولکول های ناپایدار به نام رادیکال های آزاد محافظت شود. پیاز همچنین غنی از ویتامین های B، از جمله اسید فولیک (B9) و پیریدوکسین (B6) هستند که نقش کلیدی در متابولیسم، تولید گلبول قرمز و عملکرد عصبی دارند.
در نهایت، آنها یک منبع خوب پتاسیم هستند، ماده معدنی است که بسیاری از مردم به کمبود آن دچار هستند. در حقیقت میانگین مصرف پتاسیم آمریکایی ها بیش از نیمی از مقدار روزانه توصیه شده (DV) از 4700 میلی گرم می باشد. عملکرد سلولی نرمال، تعادل مایع، انتقال عصبی، عملکرد کلیه و انقباض ماهیچه ها نیاز به پتاسیم دارند.
18. خواص پیاز برای قناری
اینکه به قناری خود پیاز بدهید اصلا کار درستی نیست اما می توانید برای میکروب کشی محل نگهداری قناری خود از پیاز استفاده کنید به این شکل که پیازی را از وسط دو نیم کرده و هر قسمتش را در گوشه ای از محل نصب قفس بگذارید تا ضدعفونی شود.
19. خواص پیاز برای مرغ و خروس
تیوسولفاتی که در پیاز موجود است باعث از بین رفتن گلبول های قرمز در خون می شود و اگر به پرندگانی چون مرغ و خروس پیاز بدهید دچار کم خونی می شوند، پس هرگز اینکار را نکنید.
20. براحتی به رژیم غذایی اضافه می شود
آنها به غذاهای خورشتی طعم می دهند و می توانند خام یا پخته شده مصرف شوند. لازم به ذکر نیست، آنها می توانند میزان مصرف فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی را افزایش دهند. پیاز خام را می توان همراه با سالاد و غذاهایی مانند املت استفاده کرد. پیاز پخته و سرخ شده در اکثر غذاهای خورشتی مورد استفاده قرار می گیرد.
21. خواص پیاز پخته در طب سنتی
با خواص پیاز تا کم و بیش آشنا شدید ، از پیاز در طب سنتی استفاده های بسیاری نیز می شود؛
- پیاز پخته با سرکه را اگر بخورید سوء هاضمه تان برطرف می شود.
- از پیاز پخته در رفع سرماخوردگی نیز می توانید استفاده کنید.
- افرادی که بلغمی مزاج هستند بهتر می توانند پیاز پخته را هضم کنند.
- در زمان هایی که بیرون از منزل و یا در سفر هستید با غذای خود پیاز میل کنید تا مشکلات ناشی از آلودگی آبها جلوگیری کنید.
22. خواص پیاز قرمز در طب سنتی
پیاز قرمز گرمی و خشکی بیشتری نسبت به سایر پیازها دارد،به همین دلیل افراد با مزاج گرم و خشک با استفاده و مصرف پیازهای تند دچار سردرد می شوند آنها بهتر است از پیاز گرد و سفید که تندی کمتری دارد استفاده کنند، دقت داشته باشید که پیاز هر چه تندتر باشد طبع گرم تری نیز دارد.
آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که مانع اکسیداسیون می شوند، فرآیندی که منجر به آسیب سلولی می شود و به بیماری هایی مانند سرطان، دیابت و بیماری های قلبی کمک می کند. پیاز منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها هستند. در واقع، آنها حاوی بیش از 25 گونه مختلف آنتی اکسیدان های فلاونوئیدها هستند. پیاز قرمز، به ویژه، شامل آنتوسیانین ها، رنگدانه های گیاهی مخصوص در خانواده فلاونوئید است که پیاز قرمز رنگ آنها را عمیق می کند. مطالعات جمعیتی متعدد نشان داده است افرادی که بیشتر غذاهای غنی از آنتوسیانین مصرف می کنند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهند.
- به طور مشابه، مطالعه ای در 93،600 زن مشاهده کرد افرادی که بیشترین مصرف غذاهای غنی از آنتوسیانین را داشتند 32٪ کمتر از افراد با کمترین میزان مصرف، حمله قلبی داشتند. علاوه بر این، آنتوسیانین ها در برابر انواع خاصی از سرطان و دیابت محافظت می کنند.
حتما بخوانید: پایین آوردن تب با پیاز و گلاب
مضرات پیاز
با تمام فوایدی که مصرف پیاز به صورت خام و پخته دارد، زیاده روی و افراط در مصرف آن ممکن است مضراتی را نیز داشته باشد، از جمله مضرات پیاز میتواند این موارد باشد؛
- کاهش شدید قند خون، سوزش معده، استفراغ، تهوع، ایجاد آلرژی بر روی پوست، تنفس بدبو، کاهش شدید فشار خون، افزایش خطر خونریزی و کبودی و افزایش لیتیوم اشاره کرد.
- زنان باردار و افرادی که قرص آسپرین مصرف میکنند بهتر است از مصرف پیاز اجتناب کنند.
- برای کمتر شدن عوارض پیاز بهتر است آن را با مصلح خود مصرف کنید ، مصلحات پیاز میتوانند آب انار، کاسنی و سرکه باشند.
روش نگهداری پیاز
پیاز از مدت زمان نگهداری زیادی به نسبت سبزیجات دیگر برخوردار می باشد، اما طریقه نگهداری غلط می تواند به رشد جوانه در پیازها کمک کند، بنابراین برای نگهداری از پیاز باید چندین نکته را رعایت کنید؛
- پیازی تهیه کنید که صورتی و قرمز باشد زیرا رطوبت کم و عطر و طعم بالایی دارند.
- از سالم ترین پیازها برای نگهداری استفاده کنید و سالم و محکم و آب دار باشند و پوسته یکنواخت بدون خراشیدگی داشته باشند.
- یخ زده، لزج و شل نباشند.
- پیازهای پاییزی باشند زیرا پیازهای بهار و تابستان به قدر کافی مانده هستند.
- پیاز تند برای نگهداری مناسبتر است.
- پیازی که جوانه زده بود را نگهداری نکنید زیرا سریع چروک می شوند.
- در محیطی که خشک و تاریک باشد و تهویه مناسب دارد قرار دهید و برگ های پیاز (قسمتی که بالای قسمت گرد پیاز قرار دارد) را جدا نکنید.
- ریشه های سبز پیاز را با چاقویی تیز جدا کنید.
- در دمای 32 تا 40 درجه فارنهایت از آنها نگهداری کنید.
- از پیاز در کنار دیگر میوه ها نگهداری نکنید.
- پیازهای تازه را در فریزر نگذارید.
- اگر پیاز شما جوانه زد قبل از مصرف، جوانه های پیاز را جدا کنید و پیاز را دو نیم کنید و بقایای جوانه و ریشه را جدا کنید و بررسی کنید که پیاز فاسد نشده باشد، می توانید جوانه های داخل لایه های پیاز را جدا کنید و آن ها را بکارید تا پیاز جدیدی رشد کند.
- از مصرف پیاز کپک زده و خراب به شدت بپرهیزید.
سخن آخر
حتی از طعم و مزه و یا بوی پیاز را دوست ندارید می توانید از پیاز به صورت خام در محیط زندگی خود استفاده کنید تا ضدعفونی شود ، پیاز را پوست کنده و حلقه حلقه کنید تا تمامی میکروب های محیط را ضدعفونی کند.
مقالات مرتبط:
خواص پیاز و آب پیاز برای پوست و جوش
خواص گذاشتن پیاز کف پا در طب سنتی