پونه کوهی یا مرزنجوش گیاهی است که معمولا در آشپزی، به خصوص در غذاهای مدیترانه ای و ایتالیایی استفاده می شود. همچنین می توانید چای پونه را به عنوان نوشیدنی بخورید. پونه کوهی از همان خانواده نعناع می باشد. پونه کوهی با نام های ان آویشن کوهی، مرزنجوش و فودنج جبلی نیز شناخته میشود. این گیاه معطر بومی منطقه مدیترانه است، اما به طور گسترده در سایر نقاط معتدل نیمکره شمالی طبیعی نیز رشد می کند. پونه کوهی گیاهی چند ساله است که ارتفاع آن 20 تا 80 سانتی متر است و برگ های مخالف آن به طول 1 تا 4 سانتی متر می رسد.از پونه کوهی برای تهیه دمنوش استفاده می شود که از فواید زیادی برخوردار است.در این مطلب سلام دنیا به بررسی خواص دمنوش پونه کوهی خواهیم پرداخت.
چرا دمنوش پونه کوهی برای سلامتی مفید است؟
پونه کوهی دارای طعم فلفلی و کمی تلخ است. این مورد باعث می شود که دمنوش خوش طعمی نباشد. اما مردم بیشتر به دلیل خواص زیاد این گیاه بدون توجه به عطر و طعم آن، دمنوش پونه کوهی را مصرف می کنند. به طور معمول، افراد از چای پونه کوهی استفاده می کنند تا انواع مختلفی از مشکلات سلامتی را از بین ببرند، از جمله:
- گلو درد
- سرفه کردن
- حالت تهوع
- مشکلات گوارشی
- سندرم روده تحریک پذیر
حتما بخوانید: علت سندرم روده تحریک پذیر چیست و درمان آن
- به علت ویژگی های احتمالی ادرار آوری، پونه کوهی برای کاهش التهاب و ادم نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
دمنوش پونه کوهی برای چی خوبه
دمنوش پونه کوهی به عنوان یکی از پر خاصیت ترین دمنوش های گیاهی شناخته شده است.زیرا این دمنوش گیاهی سرشار از ترکیبات مهم و مغذی مانند آنتی اکسیدان، فیتوسترون، اسید فنولیک، تریترپن ها، فلانوویید، آنتوسیانین ها، ساپونین ها و کاروتنوئیدها، پروتئین، فیبر، پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر، ویتامین C، آهن و ویتامین A است.این ترکیبات مهم به دمنوش پونه کوهی خواص سلامتی مانند آرام بخشی،ضد نفخ و تکسین دهندگی بخشیده است.وجود مقادیر خوبی از آنتی اکسیدان ها دمنوش پونه کوهی را به یک درمان موثر برای بیماری های عفونی و ویروسی تبدیل کرده است.
برخی خواص درمانی دمنوش پونه کوهی شامل درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا، تسکین دردهای عضلانی، بهبود عفونتهای مجاری ادراری، تسکین دردهای معده، ایجاد آرامش، کاهش عصبانیت، بهبود مشکلات خواب و درمان بیماریهای گوارشی است.پونه طبع گرم و خشک دارد و برای درمان برخی شرایط مفید است.در ادامه شما را با برخی خواص سلامتی دمنوش پونه کوهی آشنا خواهیم کرد.
خواص دمنوش پونه کوهی برای زنان
مصرف دمنوش پونه کوهی برای خانوم ها خواص زیادی بهمراه دارد.این دمنوش گیاهی با خاصیت ضد عفونی کننده که دارد می تواند برای درمان عفونت رحم موثر عمل کند.علاوه براین نوشیدن این دمنوش گیاهی موجب تسکین علائم پیش از قاعدگی هم خواهد شد.
خواص دمنوش پونه کوهی برای عفونت رحم
همانطور که در قسمت بالا هم گفته شد یکی از خواص مهم دمنوش پونه کوهی برای خانم ها درمان عفونت رحم است. دمنوش پونه کوهی به دلیل خاصیت ضد عفونی کننده می تواند به درمان عفونت رحم کمک کند.
حتما بخوانید: درمان خانگی و آنتی بیوتیک برای عفونت رحم
خواص دمنوش پونه کوهی برای پریودی
نوشیدن دمنوش پونه کوهی در دوران قاعدگی با تحریک هورمون های استروژن و پروژسترون به رفع اختلال قاعدگی و منظم شدن ان کمک می کند.علاوه براین،این دمنوش گیاهی می تواند جریان خون قاعدگی را افزایش دهد و از این طریق گرفتگی و درد پریود را درمان کند.
خواص دمنوش پونه کوهی برای فشار خون بالا
وجود مقادیر بالای پتاسیم و منیزیم در پونه کوهی در کاهش فشار خون بالا موثر عمل می کند.از این رو نوشیدن دمنوش پونه کوهی با کاهش فشار خون خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی و سکته قلبی را کاهش می دهد.
خواص دمنوش پونه کوهی برای معده
نوشیدن دمنوش پونه کوهی برای درمان درد معده و بهبود نفخ شکم و رفع گازهای جمع شده در روده مفید است. گیاه پونه یک درمان طبیعی فوق العاده برای تسکین و کاهش دردهای معده شناخته شده است.
خواص دمنوش پونه کوهی برای سرماخوردگی
ترکیبات آنتی اکسیدانی موجود در دمنوش پونه کوهی برای درمان بیماری های ویروسی و عفونی نظیر سرماخوردگی بسیار موثر است. به همین دلیل در طب سنتی برای درمان سرماخوردگی نوشیدن دمنوش پونه کوهی توصیه شده است. این دمنوش گیاهی با داشتن خاصیت مشابه داروهای آنتی بیوتیکی می تواند به درمان گلودرد میکروبی کمک می کند. همچنین دمنوش پونه کوهی از خواص کاهش تب برخوردار است. نوشیدن این دمنوش گیاهی با افزایش تعریق می تواند باعث کاهش تب ناشی از بیماری آنفولانزا و سرماخوردگی شود.
خواص دمنوش پونه کوهی برای سرفه
دمنوش پونه کوهی به دلیل وجود مقادیر زیاد منتول از خاصیت خلط آوری برخوردار است.به همین دلیل نوشیدن این دمنوش گیاهی در زمان ابتلا به سرماخوردگی می تواند با تخلیه ترشحات از ریه به تسکین سرفه و مشکلات تنفسی کمک کند.
حتما بخوانید: درمان سرفه های خشک با روش خانگی و گیاهی
خواص دمنوش پونه کوهی برای لاغری
گیاه پونه از چند طریق می تواند به کاهش وزن و لاغری کمک کند.این گیاه علاوه بر سم زدایی بدن موجب افزایش میزان متابولیسم ان هم می شود.از طرف دیگر مصرف دمنوش پونه کوهی با تنظیم سیستم دفع بدن و داشتن حرکات روده ای منظم می تواند میزان چربی سوزی را افزایش داده و از افزایش وزن جلوگیری کند.به همین دلیل نوشیدن چند فنجان دمنوش پونه کوهی در روز می تواند به کاهش وزن و لاغری کمک کند.
طرز تهیه دمنوش پونه کوهی:ابتدا سه قاشق چایخوری برگهای پونهی کوهی را به یک فنجان آب داغ اضافه کنید و اجازه دهید به مدت 5 الی 10 دقیقه دم بکشد و بعد آن را بنوشید.
خواص دمنوش پونه کوهی برای کودکان
درمورد خواص دمنوش پونه کوهی برای کودکان اطلاعات دقیق وجود ندارد.به دلیل حساس بودن سیستم گوارش کودکان بهتر است قبل از مصرف هر گونه دمنوش گیاهی ابتدا با پزشک انها صحبت کنید.
خواص دمنوش پونه کوهی در بارداری
مصرف دمنوش پونه کوهی در دوران بارداری به خانوم های باردار توصیه نمی شود. زیرا مصرف مقدار زیاد دمنوش های گیاهی به دلیل وجود ترکیبات شیمیایی قوی می تواند باعث انقباضات رحم و در نتیجه سقط جنین شود.
خواص دمنوش پونه کوهی در شیردهی
خانوم هایی که در دوران شیردهی قرار دارند بهتر است در مصرف دمنوش پونه کوهی احتیاط کنند و از مصرف بیش از حد ان خوودار ی کنند زیرا برای نوزاد انها مضر است.
خواص دمنوش پونه کوهی در طب سنتی
- برای رفع سنگینی معده، نفخ و ناراحتیهای کبدی استفاده میشود.
- آرامش بخش است و برای رفع خستگی بسیار مناسب است.
- دمنوش پونه کوهی برای درمان اسهال و ناراحتی های عصبی اختلالات گوارشی مفید است.
- به هضم غذا و رفع سکسکه کمک می کند.
حتما بخوانید: علت و درمان سریع سکسکه با روش خانگی
- مجاری تنفسی را ضدعفونی می کند و برای درمان بیماری های ریوی از جمله تنگی تنفس، آسم و سرفه موثر است.
- در درمان سرماخوردگی مفید است.
خواص دمنوش پونه کوهی و عسل
تا کنون با خواص پونه کوهی آشنا شده اید،درصورتی که به دمنوش پونه کوهی مقداری عسل اضافه کنید می توانید خواص این دمنوش گیاهی را افزایش دهید.زیرا عسل به عنوان یک ماده معجزه اسا شناخته شده است و با داشتن طبع گرم می تواند به درمان بسیاری از بیماری ها کمک کند پونه کوهی خاصیت ضد انگل قوی دارد و در صورتی که دمنوش این گیاه کوهی را با عسل ترکیب و میل کنید،در رفع کرم روده موثر عمل می کند.
سایر خواص دمنوش پونه کوهی و عسل شامل:
- از بین بردن کیست و عفونتهای رحمی
- کنترل نارسایی کبد
- کنترل دیابت
- کنترل فشارخون
خواص دمنوش پونه و دارچین
از نظر طب سنتی هم دارچین و هم پونه طبیعتی گرم و خشک دارند.این دمنوش خاصیت برطرف کننده درد, نفخ معده و اسهال دارد.برای تهیه این دمنوش گیاهی کافیست چند عدد چوب دارچین را با چند برگ پونه درون قوری بریزید.مقداری اب به ان اضافه کنید و قوری را روی حرارت غیرمستقیم قرار دهید.صبر کنید دمنوش به مدت 20 الی 30 دقیقه دم بکشد.می توانید برای شیرین کردن به دمنوش خود کمی عسل اضافه کنید و آن را میل کنید.
خواص دمنوش پونه کوهی با آویشن
دمنوش پونه کوهی سرماخوردگی، آنفلوآنزا و سرفه مفید است.از طرف دیگر آویشن هم دارای طبع گرم و خشک و حاوی ویتامین A، B و E و هورمون گیاهی و برای سرماخوردگی مفید است.دمنوش پونه کوهی با آویشن برای فصل پاییز و زمستان بسیار مناسب بوده و از خاصیت ضد عفونی کننده برخوردار است، همچنین این دمنوش گیاهی برای مقابله دردهای پریود بسیار موثر است.
حتما بخوانید: خواص دمنوش آویشن برای سلامتی
آیا نوشیدن چای پونه دارای مزایای اثبات شده است؟
در حالی که دمنوش پونه کوهی دارای مزایای زیادی است، مطالعات انسانی زیادی برای حمایت از این مزایا وجود ندارد. تحقیقات موجود عمدتا شامل نمونه های آزمایشگاهی (نه انسان) از عصاره پونه، به جای چای آن می باشد. با این حال، این مطالعات آزمایشگاهی نشان می دهد که پونه کوهی دارای برخی مزایای سلامت قابل توجه است. بسیاری از این مزایا به مواد شیمیایی به نام فلاونوئیدها و اسیدهای فنولی مرتبط است. پونه در هر دو این مواد غنی است.
خواص چای پونه کوهی برای سلامتی
1. اثرات آنتی اکسیدانی
مطالعات انسانی بیشتری باید انجام شود تا به طور کامل اثر پونه بر سلامت انسان شناخته شود. با این حال، بسیاری از مطالعات در آزمایشگاه نشان داده اند که پونه کوهی ممکن است بدن را در مقابل اثرات مضر مواد موجود در بدن به نام رادیکال های آزاد محافظت کند. این مواد باعث ایجاد استرس اکسیداتیو در بدن می شوند. با توجه به موسسه ملی سرطان، استرس اکسیداتیو می تواند به آسیب سلولی منجر شود و خطر بیماری های خاصی را افزایش دهد. اثرات آنتی اکسیدانی چای پونه کوهی می تواند تجمع این رادیکال های آزاد را کاهش داده و سلامتی را بهبود بخشد.
2. اثرات ضد التهابی
ترکیبات فلاونوئید و فنلی پونه کوهی ممکن است باعث کاهش التهاب در بدن شوند. مصرف آن ممکن است به شرایط خاص التهابی مانند درد عضلانی یا مفصلی، تحریک پوست و یا سرفه های خشک کمک کند.
3. اثرات آنتی باکتریال و ضد ویروسی
روغن پونه کوهی همچنین می تواند رشد ارگانیسم ها، از جمله انواع خاصی از باکتری ها و ویروس های مضر را مسدود کند. این به این معنی است که پونه ممکن است در درمان یا پیشگیری انواع خاصی از عفونت ها نقش داشته باشد. برای مثال، مطالعه سال 2011 در انسان، استفاده از پماد حاوی عصاره پونه کوهی، خطر ابتلا به عفونت زخم جراحی را با کاهش آلودگی باکتری ها کاهش داد.
یک تحقیق دیگر در سال 2011 در آزمایشگاه نشان داد که اسانس پونه کوهی در برابر برخی از ویروس های تنفسی، از جمله یکی از آنها که می تواند عفونت های جدی تنفسی در کودکان را ایجاد کند، مؤثر بوده است. از هر گونه ادعایی در مورد چای پونه کوهی که خیلی خوب بنظر می رسد ممانعت کنید. مطالعات انسانی انجام شده و هیچکدام از آنها به طور خاص شامل چای پونه کوهی نیستند. این بدان معنا نیست که نوشیدن چای پونه کوهی هیچ نقشی در سلامتی ایفا نمی کند.
چگونه می توانم دمنوش پونه را تهیه کنم؟
ساده ترین راه برای ساخت چای پونه، خرید چای کیسه ای از پیش تولید شده است و آن را باید طبق دستورالعمل های برچسب محصول آماده کنید.
طرز تهیه چای پونه در خانه
برای تهیه چای پونه در خانه، می توانید همان پودر خشک را که برای پخت و پز استفاده می کنید استفاده کنید.
ادویه جات خشک شده را به چای تبدیل کنید:
- یک فنجان آب جوشیده آماده کنید
- بیش از 2 قاشق چای خوری پونه کوهی خشک در یک فنجان آب جوش بریزید
- از صافی استفاده کرده
- اجازه دهید مخلوط به مدت 2 تا 4 دقیقه دم بکش و در نهایت از چای استفاده کنید.
آیا چای پونه کوهی باعث عوارض جانبی می شود؟
پونه کوهی دارای سابقه طولانی در استفاده از غذا و محصولات غذایی است. اکثر مردم عوارض جانبی مصرف چای پونه را تجربه نمی کنند. با این حال، اگر مقدار زیادی چای پونه را بنوشید (می گویند بیش از چهار فنجان در روز) ممکن است معده را تحریک کند.
در موارد نادر، مردم همچنین می توانند واکنش های آلرژیک به پونه را داشته باشند. اگر به هر گونه نعناع حساسیت دارید، از نوشیدن چای پونه کوهی اجتناب کنید زیرا ممکن است به پونه هم آلرژی داشته باشید.
مضرات پونه کوهی
- برخی افراد با مصرف پونه و دمنوش ان دچار آلرژی و حساسیت می شوند که با علائمی مانند درد شکم، حالت تهوع، استفراغ، مشکلات بلع، تب، لرز، اسپاسم عضلانی، نارسایی اندام، افزایش ضربان قلب و تغییرات نامنظم فشار خون همراه است.
- مصرف بیش از حد پونه باعث افزایش سردرد، فشار خون و تپش قلب می شود.
- زیاده روی در مصرف پونه میتواند موجب تشنج شود و برای معده و کلیه صدمات جبران ناپذیری را در پی داشته باشد.
- مصرف مقادیر زیاد پونه بصورت خشک و تازه و یا دمنوش می تواند در دوران بارداری باعث افزایش انقباض رحم شده و خطر سقط جنین را در پی داشته باشد.
- زیاده روی در مصرف دمنوش پونه در برخی از افراد باعث تشدید سردرد می شود. علاوه براین مصرف مقادیر زیاد پونه و دمنوش پونه باعث مسمومیت میشود.
سخن پایانی:
پونه کوهی یکی از دمنوش های گیاهی است که با داشتن ترکیبات مهم در درمان برخی شرایط موثر است.از مهمترین خواص دمنوش پونه کوهی می توان به درمان سرماخوردگی و آنفلوآنزا، تسکین دردهای عضلانی، بهبود عفونتهای مجاری ادراری، تسکین دردهای معده، ایجاد آرامش، کاهش عصبانیت، بهبود مشکلات خواب و درمان بیماریهای گوارشی اشاره کرد.برای بهره مندی از خواص سلامتی دمنوش پونه کوهی در مصرف ان اعتدال را رعایت کنید.
مقالات مرتبط:
درمان اورژانسی فشار خون بالا در خانه با 5 نکته ساده و سریع
خواص پرتقال پخته و بخار پز برای سرماخوردگی، سرفه و ریه