رب انار (به انگلیسی: Pomegranate paste) چاشنی بی نظیری است که از جوشاندن آب انار و غلیظ شدن آن به دست می آید. البته در هنگام پخت مواد دیگری هم به آن اضافه می شود. رب انار تمامی خواص انار را داشته و علاوه بر آن ماندگاری بالایی نیز دارد.
خواص استثنایی رب انار برای سلامتی و درمان بیماری ها
خواص رب انار برای فشار خون بالا
استفاده از رب انار ترش در افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند بسیار موثر است. مصرف منظم رب انار و آب انار برای کاهش و کنترل و پیشگیری از فشارخون سیستولی و دیاستولی توصیه شده است.
خواص رب انار برای کبد چرب
رب انار به دلیل خاصیتی که دارد به تصفیه و پاک سازی خون کمک کرده و برای کبد چرب مفید است. ناراحتی و اضطراب، ترس، استرس و عصبانیت موجب افزایش آنزیم های کبد بیمار شده و انار بهترین و راحت ترین درمان برای تنظیم سطح آنزیم های کبد است. انار و رب انار همچنین علاوه بر کبد برای طحال نیز مفید است چرا که موجب تقویت طحال شده و به خارج شدن مواد زاید از بدن کمک می کند.
خواص رب انار برای غلظت خون
یکی از نشانه های غلظت خون تغییر رنگ و شفافیت پوست است. فردی که دچار غلظت خون است معمولا دچار تیرگی پوست نیز می شود چرا که پوست به نوعی کمک به دفع مواد زاید از بدن می کند و در این مرحله است که رنگ پوست فرد تغییر می کند. از آنجایی که مصرف انار موجب تقویت کبد می شود و کبد وظبفه پاکسازی مواد زاید از بدن را دارد، در نتیجه انار در درمان غلظت خون نیز موثر است.
خواص رب انار برای لاغری
رب انار سرشار از مواد غذایی مورد نیاز بدن است. رب انار دارای ویتامین های A و B می باشد. رب انار در بدن مانع از تجمع چربی شده و از اضافه وزن جلوگیری می کند. اسید لینولنیک و پولیفنول که در رب انار وجو دارد موجب افزایش سوخت و ساز بدن شده که با رعایت رژیم غذایی مناسب می تواند به کاهش وزن و لاغری منجر شود.
طریقه مصرف رب انار برای لاغری
برای بهره بردن از خواص رب انار جهت کاهش وزن و لاغری کافی است تا روزانه قبل از صبحانه، به صورت ناشتا یک قاشق چایخوری رب انار میل کنید تا هم راحتتر جذب بدن شود و هم از خاصیت چربی سوزی آن بهره مند شوید. البته همیشه در نظر داشته باشید که رعایت رژیم غذایی مناسب، تحرک کافی و فعالیت بدنی مناسب برای کاهش وزن لازم است.
درمان آفت دهان با رب انار
تانن، ماده موجود در انار و رب انار، دارای خواص ضد باکتریایی و ضدعفونی کننده قوی است و جهت درمان آفـت دهـان بسیار مفید است.
خواص رب انار در بارداری
فواید مصرف رب انار در بارداری زیاد است. رب انار علاوه بر اینکه از ویار هایی مانند خوردن برفک یخچال، مهر، خاک و زغال جلوگیری می کند برای کم خونی ناشی از فقر آهن نیز مفید است و در هنگام تولو نوزاد از آسیب های مغزی احتمالی جلوگیری می کند.
خواص رب انار در طب سنتی
از دید گاه طب سنتی انار خواص زیادی دارد که مهمترین آن ها عبارتند از درمان زخم های داخل بینی و درمان سودا. برای درمان زخم داخل بینی می توانید رب انار را با کمی عسل ترکیب کرده و به صورت موضعی و پماد استفاده کنید. رب انار همچنین دارای ویتامین های گروه B بوده و همچنین انرزی بدن را زیاد کرده سیستم قلبی عروقی را تقویت کرده و برای دستگاه گوارش و سیستم عصبی نیز مفید است. از نظر طب سنتی انار نیز مانند گوجه فرنگی و از گروه موادی است که اگر پخته شود، خواص بیشتری نسبت به حالت خام دارد و در طب سنتی نیز از رب انار که در واقع همان انار پخته شده است برای درمان برخی از بیماری ها استفاده می شود.
بهترین زمان خوردن رب انار
متخصصین طب سنتی ادعا می کنند که بهترین زمان مصرف آب انار یا رب انار، صبح قبل از صبحانه و به صورت ناشتا است و همچنین بهتر است به همراه کمی گلپر مصرف شود چرا که گلپر علاوه بر رفع بوی انار از نفخی که ایجاد می کند جلوگیری می کند.
مضرات مصرف رب انار و موارد احتیاط و منع مصرف
با توجه به اینکه انار مملو از ویتامین ها و مواد مغذی مورد نیاز بدن می باشد، اما به دلیل وجود آهن کمی دیر هضم می باشد. افرادی که مزاج سرد دارند باید در مصرف رب انار احتیاط کنند.
- مصرف بیش از حد انار موجب بروز نفخ شده و معده را سست می کند.
- اگر اگر زخم معده و یا زخم روده رنج می برید باید از رب انار پرهیز کنید.
- زیاده روی در مصرف انار موجب یبوست می شود.
- زیاده روی در مصرف انار موجب بروز گلودرد می شود.
- اگر به ناراحتیهای ریه مبتلا هستید باید در مصرف رب انار احتیاط کنید.
- مصرف رب انار همزمان با مصرف داروهای کاهش کلسترول و درمان فشار تداخل دارویی ایجاد می کند.
طرز تهیه رب انار خانگی (رب انار سنتی با استفاده از آب انار)
- ابتدا باید انارها را شسته و از وسط نصفشان کنید.
- با استفاده از دستگاه آب انار گیر دستی یا سنتی آب انارها را بگیرید. از آب میوه گیر های برقی هم می توان استفاده کرد اما باید در آخر آب انار را از صافی عبور دهید تا صاف و شفاف شود.
- سپس آب انار را در دیگ یا قابلمه مناسب ریخته و روی حرارت قرار دهید تا به نقطه جوش برسد.
- هنگامی که آب انار شروع به جوشیدن کرد حرارت را کم کرده و پیوسته هم بزنید تا به ته قابلمه نچسبد.
- به طور مرتب محتوای دیگ را هم زده و حرارت دهید تا غلظت مواد افزایش پیدا کند و به شکل رب در آید. زمان لازم برای 20 کیلو انار حدود 12 ساعت است.
- در آخر غلظت رب انار آماده شده مانند غلظت شربت است.