اعتیاد یک بلای خانمان سوز است که زندگی شخص را به تباهی کشانده و خانواده اش را نابود می کند. این روزها انواع مختلفی از مواد مخدر موجود است و شیشه یکی از انواع آنها است. متاسفانه شیشه می تواند 50 درصد از گیرنده های دوپامین و سروتونین در مغز را از کار بیاندازد و این موضوع نشان می دهد که علاوه بر وابستگی جسمانی، این ماده مخدر وابستگی روانی نیز ایجاد می کند، بنابراین ترک اعتیاد به شیشه دشوار است. اما نگران نباشید. روش های مختلفی برای ترک اعتیاد به شیشه وجود دارد که ما به اختصار هر کدام را در این مقاله از سایت سلام دنیا، توضیح می دهیم. با ما همراه باشید.
شیشه (Crystal) چیست؟
شیشه (Crystal) یک داروی محرک بسیار قوی (قوی ترین نوع متا آمفتامین) است که بر اساس میزان مصرف، مدت زمان مصرف و میزان متابولیسم بدن شخص، نیمه عمری به میزان 9 تا 12 ساعت دارد. شیشه از طریق تحریک بیش از حد «دوپامین» و «نوراپی نفرین» باعث برانگیختگی میزان زیاد سیستم عصبی مرکزی می شود.
حتما بخوانید: علائم اعتیاد به شیشه چیست
در نتیجه مقدار زیادی سلول های دوپامین در مغز جمع شده و در اثر مصرف شیشه، 50 درصد از گیرنده های دوپامین و سرتونین در مغز از بین می روند. علاوه بر این، شیشه می تواند وابستگی جسمی و روانی برای شخص مصرف کننده ایجاد کند.
عوارض مصرف شیشه
- افسردگی
- بی خوابی
- خستگی مزمن
- تکلم سریع
- افزایش ضربان قلب
- تعریق بیش از حد
- آسیب دیدگی اندام های حیاتی
- تنگ شدگی عروق و عدم خون رسانی کافی به لثه ها
حتما بخوانید: بهترین دمنوش برای سم زدایی بدن از مواد مخدر
ضرورت ترک اعتیاد به شیشه
همانطور که در بالا توضیح داده شد، مصرف شیشه می تواند تغییرات شیمیایی در مغز ایجاد کند. این اختلالات مغزی می تواند باعث بروز رفتار نامتعارف از فرد مصرف کننده شود. البته شخص مصرف کننده با مصرف شیشه احساس شادابی و افزایش قدرت بدنی می کند، اما هذیان گفتن و توهم های ایجاد شده در اثر مصرف شیشه می تواند عواقب جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.
فرد می تواند چیزهایی را دیده یا بشنود که وجود ندارند، و به دلیل عدم هوشیاری و توهم دست به کارهایی می زند که قابل جبران نیستند. علاوه بر این، مصرف شیشه در افراد با زمینه های ژنتیکی ابتلا به روان پریشی، می تواند به عنوان عامل آشکارساز بیماری عمل کند. ممکن است در صورت مصرف، شخص به بیماری هایی مثل اسکیزوفرنی دچار شود که هیچ درمانی نداشته و تا آخر عمر به همراه او خواهد بود. بنابراین شخص باید هر چه سریع تر برای ترک اعتیاد به شیشه اقدام نماید.
آیا ترک اعتیاد به شیشه دشوار است؟
بله. همانطور که در بالا اشاره شد، مصرف شیشه وابستگی شدید روانی ایجاد می کند. البته ترک شیشه بر خلاف ترک هروئین و تریاک، علائم جسمانی شدیدی مثل خماری و درد بدن ایجاد نمی کند. اما به دلیل وابستگی روانی ایجاد شده به شیشه، در صورتی که شخصی پس از مدت طولانی از مصرف قصد ترک آن را داشته باشد، در روزهای اول احساس میل و تمایل شدیدی به مصرف مجدد آن خواهد داشت.
حتما بخوانید: نشانه های فرد معتاد به تریاک
پس از چند روز احساس خواب آلودگی کرده و ممکن است برای ساعت ها یا روزها به خواب برود. پس از آن نیز با میل و اشتها غذا بخورد. پس از سپری شدن این دوران، خستگی و بی رمقی برای ماه ها ادامه پیدا می کند. این حالت از 9 ماه تا یک سال طول می کشد. در تمام این مدت، شخص برای مصرف مجدد شیشه شدیدا وسوسه می شود. در این مرحله کمک متخصص یا گروه ترک اعتیاد برای جلوگیری از مصرف مجدد شیشه بسیار مهم است.
روش های مختلف ترک اعتیاد به شیشه در خانه
روش های مختلفی برای ترک اعتیاد به شیشه وجود دارد که معمولا مختصصان بر اساس وضعیت شخص و تشخیص خود روش های مختلفی را توصیه می کنند.
1. ترک اعتیاد به شیشه با روش درمان نگه دارنده متادون
استفاده از این روش در کلینیک های ترک اعتیاد بسیار شایع است. بررسی ها نشان می دهد که برخی از بیماران در شرایط بدنی یا سنی خاصی قرار دارند که ترک ناگهانی یا تدریجی برخی مواد می تواند برای آنها با سختی همراه باشد. روش ترک اعتیاد به شیشه با متادون برای این دسته از افراد توصیه می شود. اگرچه برخی از کلینیک ها از این روش استفاده می کنند، اما ترک اعتیاد با متادون برای مخدرهایی مثل تریاک و هروئین کاربرد دارد و نمی تواند برای ترک اعتیاد به شیشه موثر باشد، حتی ممکن است به مشکلات شخص اضافه کند، زیرا آثار آرامش بخشی آن می تواند برای فرد لذتی تازه ایجاد کرده و اکنون یک مخدر جدید را امتحان کند.
2. دارو درمانی برای ترک اعتیاد به شیشه
داروی تایید شده ای برای جایگزینی ماده محرک شیشه وجود ندارد. برخی از روش های درمانی از مکمل های پروتئینی و ویتامینی جهت کمک به بهبود مغز و بدن بیمار و داروهای آرام بخش و ضد تشنج برای جلوگیری از علائم ترک اعتیاد استفاده می کنند.
3. روش درمانی ماتریکس برای ترک اعتیاد به شیشه
این یک روش غیر دارویی ترک اعتیاد به شیشه است. اکثر افراد در این روش درمانی نیازی به بستری شدن ندارند. این روش معروف ترین و شناخته شده ترین روش درمان ترک اعتیاد به شیشه در سرتاسر دنیا محسوب می شود. در این روش، برای حل مشکل اعتیاد فرد به شیشه جلسات درمانی برای خانواده فرد معتاد در نظر گرفته می شود تا خانواده هم آگاهی و هم دانش لازم در مورد این بیماری و رفتار صحیح با شخص معتاد به شیشه در حال ترک را بیاموزند.
حتما بخوانید: جملات انگیزشی و مثبت برای ترک اعتیاد تاثیرگذار
هر جلسه از این روش ترک اعتیاد، بین 45 دقیقه تا یک ساعت طول می کشد. در روش ماتریکس، آزمایشات ادرار به طور منظم و تصادفی گرفته می شود تا درمانگر بر اساس نتایج آزمایش در طول دوره درمان، وضعیت پیشرفت بیمار و وضعیت سلامتی او را تعیین کند. وقتی دوره های درمان نیز به پایان می رسد، مشاوره هایی برای جلوگیری از مصرف مجدد شیشه توسط فرد صورت می گیرد.
4. ترک اعتیاد به شیشه با روش دی اس تی (DST)
این روش، یک راه طولانی مدت ترک اعتیاد به شیشه است و مصرف آن در مدت 10 ماه با گام های 21 روزه کاهش پیدا می کند. در روش دی اس تی، تنتور تریاک جایگزین ماده مصرفی شیشه شده و پس از هر 21 روز، مقدار مصرف به یک پنجم کاهش پیدا کرده تا پس از ده ماه مصرف آن به صفر برسد.
این روش درمانی علاوه بر کنترل سلامت جسمانی فرد، سلامت روان را نیز در نظر می گیرد. به همین منظور برای مصرف کنندگان مواد کلاس های مختلف آموزشی فردی و گروهی برگزار می شود. این کار با هدف تغییر طرز فکر افرادی که تحت مصرف شیشه بوده اند، انجام می شود. با وجود اینکه این روش درمانی تاثیرات مثبت زیادی داشته، اما هنوز هیچ تحقیق علمی این روش را تایید نکرده است و تنها تجربه افراد بهبود یافته اثربخشی آن را نشان می دهد.
5. روش دوازده قدمی یا شیشه ای های گمنام
این روش نوعی گروه خودیاری است که توسط افراد بهبود یافته تشکیل می شود که در واقع قصد کمک به سایر مصرف کنندگان را دارند. در ایران، شناخته شده ترین گروه دوازده قدمی جهت ترک اعتیاد، گروه NA است که از افراد ترک کننده مواد افیونی و هروئین تشکیل شده است. با این وجود، کسانی که تنها شیشه مصرف می کنند، جهت ترک اعتیاد نیاز به گروه ترک اعتیاد شیشه دارند. یکی از گروه های معروف دوازده قدمی ترک اعتیاد شیشه در ایران CMA است که در چندین شهر مختلف جلسات مشاوره برگزار می کنند.
6. ترک اعتیاد به شیشه در منزل
باید بگوییم که ترک اعتیاد به شیشه در منزل، کار آسانی نخواهد بود و هر کسی نمی تواند از عهده این کار بر بیاید. شیشه عوارض جبران ناپذیری برای شخص مصرف کننده به همراه داشته و اگر کسی برای مدت طولانی از شیشه مصرف کند، قادر به ترک آن در منزل نخواهد بود. باید ترک شیشه در منزل به کمک یک پزشک متخصص و یک روان شناس انجام شود، زیرا تاثیرات شیشه عمیق تر از تصورهای یک فرد عادی است و موفقیت در ترک اعتیاد به مصرف شیشه فقط و فقط با وجود پزشک متخصص امکان پذیر است.
حتما بخوانید: چگونه یک فرد معتاد را ترک دهیم؟
جهت ترک اعتیاد به شیشه در خانه ابتدا باید از بدن سم زدایی کرد. این سم زدایی تنها در صورتی امکان پذیر است که پزشک دارو و تغذیه مناسب را برای بیمار تجویز کند. ممکن است شخص چندین روز به خواب عمیق فرو برود و دوران خماری شروع شود. دوره خماری حداکثر دو هفته طول می کشد و در این مدت شخص باید تحت نظر پزشک باشد. سپس مرحله محرومیت از مصرف شیشه فرا می رسد. شخص نباید به مدت یک ماه شیشه مصرف کند. البته در این مدت باید تحت نظر باشد؛ زیرا شرایط روانی خوبی نداشته و ممکن است اقدام به خودکشی کند. البته این موارد تنها منحصر به شیشه نیست و ترک هر گونه ماده مخدر دیگری نیز ممکن است این مشکلات را به همراه داشته باشد.
نکاتی در خصوص ترک اعتیاد به شیشه در منزل
1. هرگز بدون مشورت شروع به ترک اعتیاد نکنید
هرگز خودسرانه شروع به ترک اعتیاد به شیشه نکنید، زیرا ترک اعتیاد به آن نیاز به مشورت و راهنمایی پزشک دارد. حتی اگر می خواهید به شکل خانگی برای ترک شیشه اقدام کنید نیز باید از کمک یک متخصص بهره ببرید.
2. ترک دائمی شیشه
اگر می خواهید که شیشه را به طور دائم ترک کنید، نباید به اشخاصی نزدیک شوید که قبلا با آنها شیشه مصرف می کردید یا در مکان هایی که شیشه وجود دارد، بروید. این احتمال وجود دارد که مجددا وسوسه شده و مصرف شیشه را آغاز کنید. بهتر است در جلسات مشاوره شرکت کرده و دورهمی های سالم داشته باشید.
3. رژیم غذایی مناسب
شیشه می تواند باعث ضعف در بدن و از بین رفتن املاح بدن شود. باید کمبودهای ایجاد شده در اثر مصرف شیشه را با رژیم غذایی مناسب جبران کنید.
4. حمایت اطرافیان
حمایت اطرافیان می تواند باعث ایجاد انگیزه در اشخاص برای ترک شده و به آنها در موفقیت در انجام این کار کمک می کند.
نتیجه گیری
اعتیاد می تواند مشکلات زیادی در زندگی شخص و خانواده اش ایجاد کند. اعتیاد به شیشه می تواند عوارض جبران ناپذیری برای بدن به همراه داشته باشد. روش های مختلفی برای ترک اعتیاد وجود دارد که در این مقاله به آنها اشاره شد. به خاطر داشته باشید که تحت هیچ شرایطی بدون مشورت با پزشک متخصص و انجام آزمایش شروع به ترک اعتیاد به مصرف شیشه نکنید.
مطالب مرتبط:
10 علامت روحی و جسمی مصرف مواد مخدر
اعتیاد عاطفی چیست و چگونه می توان اعتیاد عاطفی را از بین برد؟