علائم پارگی روتاتور کاف شامل درد شانه، ضعف بازو و عدم توانایی در انجام فعالیتهای بالای سر یا پشت سر و پشت است.روتاتور کاف گروهی از چهار عضله است که حرکت و موقعیت شانه را کنترل می کنند. آسیب به تاندونهای روتاتور کاف میتواند از طریق سایش و پارگی مکرر، یا از آسیبهایی مانند افتادن روی بازوی کشیده ایجاد شود.پارگی روتاتور کاف یکی از علل شایع درد شانه است و اغلب با سندرم گیرافتادگی شانه همراه است. آنها بیشتر افراد بالای چهل سال، ورزشکاران و کارگران ساختمانی را تحت تاثیر قرار می دهند. در این مقاله سلام دنیا نحوه عملکرد روتاتور کاف، نحوه آسیب دیدگی، علائم رایج و علت پارگی روتاتور کاف شانه چیست؛ روش تشخیص و گزینه های درمان پارگی تاندون شانه را بررسی خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
روتاتور کاف چیست؟
روتاتور کاف گروهی از چهار عضله است که برای کنترل و حرکت شانه با هم کار می کنند. شانه از سه استخوان تشکیل شده است:
- بازو: استخوان بازو
- کتف: تیغه شانه
- ترقوه: استخوان کولار
مفصل شانه یا مفصل گلنوهومرال یک مفصل گوی و کاسه ای است. سر، گرد استخوان بازو توپی را تشکیل می دهد که در حفره کم عمقی که توسط بخشی از استخوان کتف تشکیل شده است قرار می گیرد.عضلات روتاتور کاف مفصل را احاطه کرده اند و توپ و گوی را در کنار هم نگه می دارند و استخوان بازو را به تیغه شانه متصل می کنند.هر عضله روتاتور کاف از تیغه شانه بیرون می آید و تاندون هایی را تشکیل می دهد که به استخوان بازو متصل می شوند. این قسمت های تاندون روتاتور کاف هستند که مستعد آسیب هستند.
حتما بخوانید: تسکین درد عضلات شانه با تمرینات روتاتور کاف
عضلات روتاتور کاف چیست
چهار ماهیچه ای که روتاتور کاف را تشکیل می دهند عبارتند از:
- ماهیچه فوق خاری (سوپرااسپیناتوس Supraspinatus): این ماهیچه در بالای شانه قرار دارد. یعنی بازو را به طرف بیرون می برد و شانه را در حین حرکت تثبیت می کند. ماهیچه فوق خاری شایع ترین آسیب تاندون روتاتور کاف است.
- ماهیچه تحت خاری (اینفرااسپیناتوس Infraspinatus): این ماهیچه در پشت شانه قرار دارد. به صورت جانبی بازو را می چرخاند، یعنی آن را به سمت بیرون می چرخاند
- ماهیچهٔ گِرد کوچک(Teres Minor): این ماهیچه در پشت شانه در زیر ماهیچه تحت خاری قرار دارد. به صورت جانبی بازو را می چرخاند، یعنی آن را به سمت بیرون می چرخاند
- ماهیچه تحت کتف (ساب اسکاپولاریس Subscapularis): این ماهیچه تا جلوی شانه کشیده می شود. بازو را به صورت داخلی می چرخاند، یعنی آن را به سمت داخل می چرخاند.
علت پارگی روتاتور کاف
علائم پارگی روتاتور کاف ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:
- به تدریج: در طول زمان از طریق ساییدگی و پارگی، که به عنوان پارگی دژنراتیو روتاتور کاف شناخته می شود.
- به طور ناگهانی: این پارگی ناشی از یک آسیب است، که به عنوان پارگی حاد روتاتور کاف شناخته می شود.
1. پارگی دژنراتیو
دژنراسیون، یعنی ساییدگی و پارگی، شایع ترین علت پارگی روتاتور کاف است. با افزایش سن، روتاتور کاف به طور فزاینده ای دچار ساییدگی و پارگی می شود. برخی عوامل ایجاد پارگی دژنراتیو شامل:
- سایش تکراری: فعالیتهای تکراری که روتاتور کاف را درگیر می کند، باعث افزایش فشار روی تاندونها میشود. فعالیتهایی بازو که اغلب بالای سر انجام می شوند، مانند ورزشهایی با حرکات پرتابی یا ورزشهای راکتی، مشاغلی که شامل کار دستی و فعالیتهای عمومی روزانه بالاتر از ارتفاع سر هستند، بهویژه فشار روی روتاتور کاف را افزایش میدهند و آن را مستعد آسیب میکنند.
- خارهای استخوانی: این مشکل در اثر افزایش سن می تواند ایجاد شود، برآمدگیهای کوچک استخوانی که مفاصل ما را صافتر میکنند. این خارها می توانند روی تاندون کشیده شوند و منجر به ساییدگی و پارگی تاندون شوند.
- وضعیت نامناسب: وضعیت نامناسب بدنی هم می تواند شما را مستعد پارگی دژنراتیو روتاتور کاف کند. یکی از نمونههای این حالت، حالت گرد رو به جلو است که به نام کیفوز ( نوعی اختلال ستون فقرات) شناخته میشود، زیرا فضای مفصل شانه را کاهش میدهد و فشار روی تاندونها را افزایش میدهد.
- افزایش سن: در سن بالای چهل سال، هر گونه آسیبی که به تاندونهای روتاتور کاف وارد میشود خیلی آهسته تر بهبود پیدا می کند، زیرا گردش خون به خوبی زمانی جوانی نیست، بنابراین اغلب پارگی ها فرصتی برای بهبودی مناسب پیدا نمیکنند و به تدریج بدتر میشوند. در نتیجه، احتمال بروز علائم پارگی روتاتور کاف در سن بالای چهل سالگی بسیار بیشتر است.
صدمات حاد
علائم پارگی روتاتور کاف نیز می تواند به طور ناگهانی پس از آسیب ایجاد شود. دو روش رایج آسیب رساندن به روتاتور کاف عبارتند از:
- افتادن : فرود آمدن روی بازوی دراز شده
- بلند کردن: برداشتن چیزی که خیلی سنگین است
بیماران جوانتر معمولاً در اثر آسیب حاد دچار پارگی میشوند، در حالی که پارگی دژنراتیو روتاتور کاف در افراد بالای چهل سال شایعتر است.
حتما بخوانید: پارگی تاندون چیست
علائم پارگی روتاتور کاف
پارگی دژنراتیو روتاتور کاف نسبتاً با علائم خفیف شروع می شوند و به مرور زمان بدتر می شوند. پارگی حاد روتاتور کاف معمولاً باعث درد فوری و شدید می شود.علائم پارگی روتاتور کاف معمولاً شامل:
- درد: در شانه، که اغلب به عنوان یک درد مبهم در عمق شانه توصیف می شود. علائم پارگی روتاتور کاف هنگام بلند کردن یا چرخاندن بازو، با انجام فعالیتهایی مانند برس زدن موها یا هنگام دراز کشیدن به پهلو در رختخواب بدتر میشود که اغلب منجر به اختلال در خواب میشود. با بدتر شدن وضعیت، ممکن است حتی در زمانی که کاری انجام نمی دهید هم در بازو درد داشته باشید.
- ضعف: مشکل در بلند کردن یا چرخاندن بازو از علائم رایج پارگی روتاتور کاف است که میتواند منجر به کاهش دامنه حرکتی شود.
- کرپیتوس (صدای ساییدگی استخوان): ممکن است هنگام حرکت بازو به دلیل کاهش پایداری شانه، متوجه صداهای کلیک، ترک خوردن، ساییدن یا ترکیدن شانه شوید.
علائم پارگی روتاتور کاف به شدت آسیب بستگی دارد.
تشخیص پارگی روتاتور کاف
پزشک متخصص کار را با گرفتن شرح حال شروع میکند تا بفهمد درد چگونه و چه زمانی شروع شده و بازو در چه وضعیتی است تا علائم پارگی روتاتور کاف را شناسایی کند. سپس بازو، دامنه حرکت و قدرت شما را بررسی میکنند، ساختارهای مختلف ان را لمس میکنند و بازوی شما را در موقعیتهای مختلف حرکت میدهند. آنها همچنین ممکن است گردن شما را بررسی کنند، زیرا مشکلات گردن اغلب با درد شانه ظاهر می شود. بسته به علائم پارگی روتاتور کاف، ممکن است شما را برای بررسی های بیشتر هر گونه خار استخوانی یا آرتریت آزمایش اشعه ایکس را درخواست کند، یا ام آر آی یا اسکن اولتراسوند را برای بررسی بافت های نرم و شناسایی وجود، محل و اندازه پارگی انجام دهد.
سه درجه برای کشیدگی تاندون وجود دارد:
- کشیدگی درجه 1: کشش بیش از حد تاندون، اما هیچ فیبری پاره نمی شود.
- کشیدگی درجه 2: پارگی جزئی روتاتور کاف،یعنی برخی از فیبرهای عضلات پاره شده اند.
- کشیدگی درجه 3: پارگی روتاتور کاف با ضخامت کامل،یعنی تاندون به طور کامل از استخوان جدا می شود. در این صورت، ممکن است توانایی دور کردن بازوی از بدن را از دست بدهید، یعنی برای بلند کردن آن به سمت پهلو تقلا کنید.
درمان پارگی روتاتور کاف
درمان پارگی روتاتور کاف به شدت آسیب و همچنین سن و سطح فعالیت بیمار بستگی دارد. درمان نه تنها باید علائم پارگی روتاتور کاف، بلکه علت اصلی مشکل، مانند ضعف هر ناحیه یا مشکلات وضعیتی را هم مورد هدف قرار دهد. در بیشتر موارد، درمان محافظه کارانه یعنی غیر جراحی کافی است، اما در موارد شدیدتر مانند پارگی درجه 3، یا اگر علائم برطرف نشد، ممکن است جراحی توصیه شود. هدف درمان کاهش علائم پارگی روتاتور کاف است و معمولاً شامل ترکیبی از موارد زیر است:
حتما بخوانید: علت درد شانه چیست و درمان آن
- استراحت: مهم است که از انجام فعالیت هایی که باعث درد می شوند اجتناب کنید، در غیر این صورت پارگی روتاتور کاف می تواند بدتر شود. در صورت پارگی حاد، ممکن است در ابتدا یک آویز دست یا اسلینگ شانه برای پوشیدن به شما داده شود. با این حال، بسیار مهم است که بازو را تاجایی که بدون درد است، حرکت دهید، در غیر این صورت ممکن است سفتی و ضعف ایجاد شود.
- فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی: یک فیزیوتراپیست میتواند روی یک برنامه توانبخشی با شما کار کند تا به شما کمک کند قدرت و حرکت شانه را بازیابی کنید و همچنین مشکلات اساسی مانند وضعیت نامناسب بدن ناشی از ضعف طولانی مدت و سفتی را که ممکن است در ایجاد پارگی نقش داشته باشد، برطرف کند. در وهله اول آنها همچنین ممکن است ماساژ اصطکاکی عرضی عمیق را برای کمک به بهبود صحیح تاندون ها و/یا طب سوزنی برای کمک به تسکین درد انجام دهند.
- مصرف دارو: پزشک ممکن است داروهای مسکن و/یا ضدالتهاب را برای کاهش علائم درد و تورم پارگی روتاتور کاف برای شما تجویز کند.
- بهبود وضعیت بدنی: بهبود نحوه نشستن، به خصوص اگر مدت طولانی را در مقابل کامپیوتر سپری کنید، می تواند با کاهش فشار و اصطکاک روی تاندون، تفاوت زیادی در علائم پارگی روتاتور کاف ایجاد کند.
- تزریق استروئید: پزشک ممکن است برای کمک به کاهش علائم پارگی روتاتور کاف تزریق استروئید را تجویز کند.در این روش مخلوطی از بی حس کننده موضعی و کورتیکواستروئید به شانه تزریق می شود تا به کاهش درد و التهاب کمک کند.
هیچ روش درمانی سریعی برای تسکین علائم پارگی روتاتور کاف وجود ندارد و ممکن است تسکین چند ماه طول بکشد تا همه چیز برطرف شود،بنابراین مهم است که در درمان صبر و پایداری داشته باشد.
جراحی روتاتور کاف
اگر علائم پارگی روتاتور کاف با این درمانها یا با آسیبهای شدیدتر برطرف نشد، ممکن است جراحی ترمیم روتاتور کاف توصیه شود. جراحی روتاتور کاف معمولاً در موارد زیر در نظر گرفته می شود:
- عدم موفقیت درمان محافظه کارانه: علائم پارگی روتاتور کاف پس از شش ماه درمان،هنوز باقی مانده است.
- پارگی های بزرگ: پارگی های جزئی روتاتور کاف بزرگتر از 3 سانتی متر یا پارگی های ضخامت کامل باشد.
- سن: جراحی روتاتور کاف بیشتر در بیماران زیر شصت سال انجام می شود.
- کاهش توانایی عملکرد بازو: کاهش قابل توجه حرکت و قدرت بازو است.
- سطح فعالیت: ماهیت شغل یا فعالیت های ورزشی فرد مستلزم فعالیت زیاد شانه باشد.
- نوع پارگی: پارگی حاد روتاتور کاف بیشتر مورد عمل جراحی قرار می گیرد.
حتما بخوانید: 20 درمان خانگی روماتیسم مفصلی گیاهی و پزشکی
نوع جراحی روتاتور کاف به نوع و شدت آسیب بستگی دارد. ممکن است جراحی به صورت آرتروسکوپی، جراحی لیزی، یا از طریق جراحی باز، جایی که نیاز به برش بزرگتر است، انجام شود.در طی جراحی پارگی روتاتور کاف، تاندون پاره شده مجدداً به استخوان متصل میشود، هر گونه خار استخوانی برداشته میشود و هر نوع آسیب دیگری برطرف میشود. پس از جراحی ترمیم روتاتور کاف، فیزیوتراپی برای بازیابی قدرت و حرکت در شانه حیاتی است. بهبودی پس از جراحی پارگی روتاتور کاف معمولاً 4-6 هفته طول می کشد.
سخن پایانی:
روتاتور کاف گروهی از چهار عضله است که حرکت و موقعیت شانه را کنترل می کنند.زمانی که این عضلات در اثر سایش زیاد،فعالیت ها و انجام برخی ورزش ها دچار پارگی می شود علائمی مانند درد شانه، ضعف بازو و عدم توانایی در انجام فعالیتهای بالای سر یا پشت سر و پشت را در پی دارد. انجام برخی درمان های محافظ کارانه مانند استراحت، مصرف داروهای ضد التهاب و فیزیوتراپی می تواند به درمان پارگی روتاتور کاف کمک کند، اما در مواقع شدیدتر جراحی نیاز است.
مقالات مرتبط:
علت درد بازوی چپ و درمان خانگی درد دست چپ
آموزش کامل ماساژ دست (انگشتان، مچ و ساعد) برای رفع خستگی