لبو یکی از سبزیجات خوشرنگ و پرخاصیت برای بدن شناخته شده است.لبو یکی از انواع چغندر است که به دلیل وجود مقادر زیاد ویتامین و مواد معدنی علاوه بر مصارف خوراکی برای بدن فواید زیادی دارد.در ادامه این مطلب سلام دنیا درباره خواص لبو برای لاغری، کبد، کلیه، کرونا، معده، سرماخوردگی، بارداری،خواص لبو خشک شده، خواص لبو پخته و خام، خواص لبو با عسل و روش نگهداری از لبو صحبت خواهیم کرد.
لبو برای چی خوبه
وجود فولات و منگنز، تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین B6، پانوتنیک اسید، کولین، بتایین، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، مس و سلنیوم لبو را به یک سبزی مفید و پر خاصیت تبدیل کرده است. از آنجایی که لبو حاوی کالری کمی است بنابراین می تواند یک ماده غذایی مفید در رژیم لاغری باشد. لبو سرشار از پپتین است این ماده برای درمان افسردگی مفید است و تریپتوفان موجود در آن به آرام سازی ذهن کمک می کند.به طور کلی از مهمترین خواص لبو برای سلامتی بدن می توان به مراقبت از پوست، استحکام استخوان و دندان، کنترل میزان کلسترول، تقویت قوای جنسی، مراقبت از کبد، بهبود عملکرد قلب، کاهش التهاب، کمک به پیشگیری از سرطان، کمک به کاهش نواقص زایمان، جلوگیری از مشکلات تنفسی و...اشاره کرد.
خواص لبو یا چغندر قرمز برای سلامتی
1. خواص لبو برای استحکام استخوان و دندان
لبو منبع غنی از کلسیم است. کلسیم از جمه مواد معدنی ضروری برای داشتن استخوانها و دندانهای سالم محسوب می شود.
2. خواص لبو برای جلوگیری از پوکی استخوان
از انجایی که نیترات موجود در چغندر در بدن به نیتریک اسید تبدیل می شود،بنابراین این ماده می تواند از بروز پوکی استخوان جلوگیری کند.
حتما بخوانید: غذاهای مضر برای پوکی استخوان
3. خواص لبو برای کنترل میزان کلسترول
یکی از دیگر خواص فوق العاده لبو برای سلامتی کنترل میزان کلسترول است.مصرف منظم لبو، به دلیل وجود فیبر محلول به کاهش و کنترل کلسترول بد کمک می کند. کلسترول بد یکی از دلایل اصلی بیماریهای قلبی عنوان شده است.
4. خواص لبو برای کاهش التهاب
وجود مادهای به نام کولین در لبو به تقویت حرکات عضلانی، خواب، یادگیری و حافظه کمک می کند. این مواد مغذی از طریق جذب چربی باعث انتقال امواج عصبی شده و به این ترتیب التهاب مزمن را کاهش میدهد.
5. خواص لبو برای کمک به پیشگیری از سرطان
لبو به دلیل داشتن رنگدانه بتاسیانین میتواند مانع از رشد سلول های سرطانی شود. آب لبو در کاهش یا جهش سلولهای ناشی از این ترکیبات موثر عمل میکند. بطور کلی لبو یک ماده موثر برای جلوگیری از سرطانهای کولن، ریه و پوست عنوان شده است.
6. خواص لبو برای کمک به داشتن چشمهای سالم
لبو سرشار از بتا کاروتن است،که یک شکل از ویتامین A محسوب می شود.این ماده برای جلوگیری از آب مروارید به خصوص در افراد مسن،نقش موثری دارد. همچنین این ماده از بروز ماکولار در سالمندان جلوگیری می کند.
7. خواص لبو برای بهبود سلامت قلب
همانطور که در قسمت بالا هم گفته شد مصرف منظم لبو به دلیل وجود فیبر در ان،با کاهش کلسترول بد می تواند خطر بیماری های قلبی را کاهش دهد. علاوه براین آنتی اکسیدانهای موجود در لبو مانع از رسوب کلسترول بد در دیواره رگها شده و در نتیجه منجر به کاهش احتمال حملات قلبی می شوند.
8. خواص لبو برای لاغری
از انجایی که لبو دارای یک شیرینی یا قند طبیعی است بنابراین گزینه مناسبی برای رژیم لاغری محسوب می شود. به همین خاطر می توان از ان به عنوان جایگزین شیرینکنندههای مصنوعی استفاده کنید.در این صورت یک رژیم غذایی بدون شکر دارید که باعث افزایش وزن هم نمی شود.از طرف دیگر فیبر موجود در لبو با ایجاد حس سیری طولانی مدت مانع از پرخوری شما در طول روز می شود و به این ترتیب به کاهش وزن و لاغری کمک کند.البته مصرف آب لبو به دلیل جذب بهتر مواد مغذی ان توسط بدن برای مصرف در رژیم لاغری بسیار مفید است.
9. خواص لبو برای کبد
لبو به دلیل وجود کلسیم، بتائین، ویتامینهای B، آهن، و آنتی اکسیدان به عنوان یکی از بهترین خوراکیها برای کبد شناخته شده است.علاوه براین لبو با رقیق کردن صفرا باعث میشود جریان راحتی در کبد و رودهی کوچک داشته باشد و این برای بهبود سلامت کبد مفید و موثر است.از طرف دیگر وجود بتائین در لبو نقش موثری در پاکسازی سموم توسط کبد دارد.علاوه براین وجود روی و مس در لبو دو ماده مهم برای محافظت از کبد در برابر آسیب اکسیداتیو شناخته شده اند.
حتما بخوانید: برای پاکسازی کبد چه بخوریم
10. خواص لبو برای کلیه
بر اساس نتایج تحقیقاتی که در ایران انجام شدهاست لبو، به خصوص آب لبو نقش موثری در درمان التهاب دارد.نتایج یک تحقیق دیگر هم نشان داد که مصرف عصارهی لبو میتواند باعث بهبود التهاب کلیهها شود.
11. خواص لبو برای کرونا
یکی از خواص مهم لبو توانایی ان در جلوگیری از مشکلات تنفسی عنوان شده است،از انجایی که بیماری کرونا هم بر سیستم تنفسی ما اثر می گذارد بنابراین ممکن است مصرف این سبزی پرخاصیت به بهود سیستم تنفسی کمک کند.علاوه براین لبو سرشار از ویتامین C است،این ویتامین در بدن به عنوان یک انتی اکسیدان عمل کرده و با تقویت سیستم ایمنی و سیستم تنفسی از ما در مقابل بیماری های مانند کرونا محافظت می کند.
12. خواص لبو برای دیابت
این خاصیت بیشتر دربارهی چغندر قند درست است.نتایج پژوهشی که در ایسلند انجام شدهاست،نشان داد که چغندر قند میتواند باعث کاهش هیپرگلیسمی (به معنی افزایش قند خون، م.) شود.علاوه براین، نتایج تحقیق دیگری هم مشخص کرد که مصرف آب لبو از افزایش قند خون بعد از نهار یا شام در افراد مبتلا به دیابت جلوگیری می کند.
13. خواص لبو برای معده
فیبر و انتی اکسیدان موجود در لبو با سم زدایی بدن نقش موثری در هضم سالم و بهبود دستگاه گوارش دارد.علاوه براین،لبو از گذشته به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان اختلالات گوارشی مانند یبوست مورد استفاده قرار گرفته است.
14. خواص لبو برای سرماخوردگی
همانطور که در قسمت بالاتر هم اشاره شد وجود ویتامین C و انواع فیبر و مواد معدنی در لبو،این سبزی را به یک ماده موثر برای تقویت سیستم ایمنی بدن تبدیل کرده است. لبو با تحریک تولید آنتی بادیها و گلبولهای سفید با سرماخوردگی و دیگر بیماریهای عفونی مبارزه می کند.به همین دلیل از گذشته در زمان ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا مصرف لبو رواج داشته است زیرا این سبزی پرخاصیت از خواص متعددی برای بهبود سرماخوردگی برخوردار است.
15. خواص لبو برای کم خونی
کمبود آهن در بدن باعث بروز کمخونی میشود.از انجایی که لبو سرشار از آهن است و در مقایسه با سایر سبزیجات جذب آهن بهتری هم دارد،بنابراین مصرف این سبزی پرخاصیت می تواند در افزایش آهن و رفع کم خونی موثر باشد.همچنین براساس نتایج تحقیقات فولات موجود در لبو نیز برای کمخونی به ویژه در دختران مفید عنوان شده است.
حتما بخوانید: درمان کم خونی با عسل
16. خواص لبو برای کودکان
- آهن موجود در لبو باعث کاهش خطر کم خونی فقر آهن و آنمی در نوزادان و کوکان می شود.
- لبو به دلیل وجود مقادیر خوبی از فیبر هضم غذا را بهبود بخشیده و به درمان یبوست در نوزادان و کودکان کمک می کند.
- لبو برای درمان اختلالات کبدی مانند زردی و هپاتیت در نوزادان و کودکان موثر عمل می کند.
- لبو با افزایش گردش خون در مغز باعث تقویت حافظه در نوزادان و کودکان می شود.
17. خواص لبو برای زنان
اسید فولیک موجود در لبو،این سبزی را به یک ماده غذایی با ارزش برای زنان باردار تبدیل کرده است.علاوه براین، وجود مقادیر خوبی از آهن در کنار ویتامین C و اسیدفولیک در لبو از بروز کم خونی در افراد بهویژه دختران جوان جلوگیری می کند.
18. خواص لبو برای بارداری
یکی از مهمترین خواص لبو برای زنان باردار کمک به کاهش نواقص زایمان عنوان شده است، زیرا لبو سرشار از فولات و ویتامین B است و نقش موثری در شکلگیری ستون فقرات کودک دارد. علاوه براین گنجاندن لبو در رژیم غذایی زنان باردار به دلیل وجود مقادیر خوبی از آهن و فولات از عوارضی مانند نقص در لولههای عصبی که به معنی نقص در مغز، ستون فقرات یا نخاع است،جلوگیری می کند.
19. خواص لبو برای مردان
لبو از گذشته حتی در زمان رومیان باستان به عنوان تقویتکنندهی قوای جنسی در مردان مورد استفاده قرار گرفته است.وجود ماده ای معدنی به نام بور در لبو ارتباط مستقیمی با تولید هورمونهای جنسی دارد.از طرف دیگر لبو به دلیل وجود مواد معدنی و روی می تواند به تقویت قوای جنسی در مردان کمک کند.نتایج پژوهشی در عربستان سعودی نشان داد، که مصرف آب لبو می تواند به درمان ضعف جنسی کمک کند.لبو می تواند به کاهش احتمال انزال زودرس و مشکل نعوظ کمک کند و همچنین می تواند سطح هورمون تستوسترون بدن مردان را افزایش دهد.
20. خواص لبو برای پروستات
مواد معدنی موجود در لبو نقش موثری در حفظ سلامت پروستات آقایان دارد.
خواص لبو برای پوست
21. خواص لبو برای درمان جوش و آکنه
آب لبو از خواص ضد التهابی قوی برخوردار است به همین خاطر در درمان آکنه و جوش صورت موثر است.برای دستیابی به نتیجه بهتر در درمان جوش و آکنه هر روز صورت خود را با ترکیب آب لبو و سرکه بشویید.
22. خواص لبو برای ضد چروک
خاصیت آنتی اکسیدانی لبو به کاهش چین و چروک پوست کمک می کند و در نتیجه پوستی جوان به شما می بخشد.
23. خواص لبو برای درمان لکههای پوستی
نوشیدن مصرف منظم آب لبو به درمان لکههای پوستی موثر عمل می کند.
حتما بخوانید: سریع ترین راه از بین بردن لک صورت و جوش با 10 درمان خانگی
24. خواص لبو خشک شده
لبو خشک به دلیل وجود محتوای بالای نیترات از خواص مفیدی مانند خواص ضد سرطانی، آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، تقویت کننده دستگاه ایمنی، افزایش قدرت جذب اکسیژن در سلول ها، تجدید جوانی و برخوردار است.از مهمترین خواص لبو خشک شده می توان به بهبود جریان خون، کاهش فشار خون و افزایش عملکرد ورزشی اشاره کرد.
25. خواص لبو پخته
لبو یکی از سبزیجات پرخاصیت است که هم بصورت پخته و هم بصورت خام مصرف می شود.اما باید بگوییم که لبو پخته حاوی فیبر بیشتری است.برخی از مهمترین خواص لبو پخته شامل موارد زیر است:
- آب لبو پخته برای درمان ورم روده مفید است.
- لبو پخته به درمان یبوست کمک می کند زیرا لبو خاصیت نرم کننده و ملین دارد.
- مصرف لبو پخته برای افزایش اشتها مفید است.
- مصرف لبو پخته در زنان باردار به دلیل بالا بودن میزان اسید فولیک از نقایص مادرزادی جنین پیشگیری میکند.
- لبو پخته برای درمان بیماری های پوستی، بواسیر، التهاب لثه و درمان التهاب مجاری موثر است.
- مصرف لبو پخته به دلیل ایجاد حس آرامش به درمان رعشه و پیشگیری از بیماری جزام کمک می کند.
- مصرف لبو پخته در کاهش سطح کلسترول خون نقش موثری دارد،به همین خاطر افرادی که لبو پخته مصرف می کنند خطر بیماری های قلبی و عروقی را کاهش می دهند.
26. خواص لبو خام
لبو سرشار از مواد مغذی مفید از جمله ویتامین ها و مواد معدنی مانند ویتامین B و C، پروتئین و فسفر است.خواص لبو خام شامل مواردی است که در قسمت بالا ذکر شد.
27. خواص لبو با عسل
مصرف روزانه لبو و یک قاشق غذاخوری عسل در درمان زخم معده نقش موثری دارد.زیرا از نظر طب سنتی عسل به عنوان مصلح لبو شناخته شده است.
29. خواص لبو برای عروس هلندی
چغندر یکی از سبزیجات مورد علاقه عروس هلندی است.البته سبزیجات را با توجه ضائقه پرنده و لیستی که برای رژیم غذایی پرنده تهیه کرده اید در برنامه غذایی او قرار دهید.
30. خواص لبو برای برای سگ
لبو پخته در مقایسه با لبو خام جذب بهتری برای سگ ها دارد،زیرا در حین پخت خواص مفید خود را از دست نمی دهد و جایگزین مناسبی برای خوراکی های شیرین است.
مضرات لبو
- مصرف متعادل لبو خواص سلامتی زیادی برای بدن بهمراه دارد. اما مصرف بیش از حد آن باعث افزایش غلظت خون می شود. به خصوص افردای که معده ضعیف دارند، ممکن است در نتیجه مصرف زیاد لبو دچار نفخ یا یبوست شوند.
- یکی دیگر از مضرات احتمالی لبو، ایجاد سنگ کلیه است. مخصوصا افرادی که دارای کلیه سنگساز هستند. اگزالات موجود در لبو منجر به تشکیل سنگهای کلسیمی در کلیه و مجاری ادراری میشود.
- احتمال تداخل دارویی لبو با وارفارین داروی انعقاد خون وجود دارد.
- مصرف بیش از حد لبو، ممکن است تارهای صوتی را دچار گرفتگی کند.
- مصرف بیش از حد لبو با دل درد و دل پیچه نیز همراه است. علاوه براین مصرف بیش از حد ان ممکن است رنگ ادرار و مدفوع را تغییر دهید.
روش نگهداری از لبو یا چغندر قرمز
- بعد از خرید لبو،قسمت ریشه انها را از فاصله 2 اینچی جدا کنید. در غیر این صورت، برگ ها رطوبت را از طریق ریشه جذب می کنند. همچنین، قسمت دم ان را جدا نکنید.
- برگ ها را بطور جداگانه در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و طی دو روز از آنها استفاده کنید.
- لبو را هم مانند سایر سبزیجات در یک کیسه پلاستیکی قرار دهید و در ان را محکم ببندید. این کار باعث می شود لبوها به مدت حداقل 7 تا 10 روز در یخچال ماندگاری داشته باشند.
- البته لبوی پخته یا کنسروی تا یک هفته در یخچال ماندگاری دارد.
سخن پایانی:
لبو یکی از سبزیجات مهم و پرخاصیت است که علاوه بر مصارف خوراکی برای سلامت بدن و بهبود برخی بیماری ها نیز مفید است.از مهمترین خواص لبو می توان به مراقبت از پوست، استحکام استخوان و دندان، کنترل میزان کلسترول، مراقبت از کبد، بهبود عملکرد قلب، کاهش التهاب، کمک به پیشگیری از سرطان و...اشاره کرد.البته به خاطر داشته باشید که برای بهره مندی از خواص سلامتی لبو در مصرف این سبزی پرخاصیت اعتدال را رعایت کنید.
مقالات مرتبط:
خواص و مضرات خوردن چغندر در بارداری
خواص و مضرات سیب زمینی خام، آب پز و کبابی برای سلامتی و پوست