علت تغییر رنگ زبان چیست؟ آیا می دانستید که علائم و نشانه بیماری ها از روی زبان قابل تشخیص است؟ آیا می دانستید که در طب سنتی چینی، رنگ زبان یک راه برای تشخیص بیماری است؟ آیا می دانستید که زبان نقش مهمی در تعیین وضعیت سلامتی و درمان مان دارد؟ در این مقاله از وب سایت سلام دنیا، قصد داریم تا در مورد چگونگی تشخیص بیماری ها از طریق زبان صحبت کرده و به تمام این سوالات پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.
تغییر رنگ زبان نشانه چیست؟
با نگاه کردن به رنگ زبان می توان در مورد سلامتی و یا عدم سلامتی بدن اطلاعات کسب کرد. حتما تعجب کردید. یا شاید چون زبان چندان دیده نمی شود، رنگ آن اهمیتی برای تان نداشته باشد، اما در واقع زبان به هر رنگی که باشد، نشانه یک بیماری یا مشکل جسمی از مشکلات معده تا کلسترول بالا و حتی سرطان است و نیاز است که جهت تشحیص بیماری به پزشک مراجعه کنید. هر روز صبح هنگامی که از خواب بیدار می شوید و دست و صورت خود را می شویید، رنگ زبان خود را نیز بررسی کنید و در صورتی که رنگ غیر طبیعی داشت، با پزشک تماس بگیرید. در ادامه توضیح می دهیم که هر رنگ زبان به چه معنا است.
حتما بخوانید: کلسترول بالا؛ دلایل و درمان آن
وقتی می گوییم که زبان را بررسی کنید، دقیقا چه چیزهایی باید بررسی شوند؟
در تشخیص بیماری از طریق زبان، سه نکته اصلی وجود دارد. هر دفعه که می خواهید زبان را ببینید، باید این سه مورد را بررسی کنید:
- پوشش روی زبان: پوشش موجود بر روی زبان در مورد علائم مشکلات گوارشی به شما هشدار می دهد.
- رنگ خود زبان: رنگ زبان می تواند اطلاعاتی در خصوص سیستم گردش خون بدن بدهد. رنگ زبان در مورد میزان اکسیژن بدن نیز به شما اطلاعات می دهد.
- نوک زبان و هر دو سمت آن نیز نقش مهمی در تشخیص انواع اختلالات توسط خودتان دارند.
چه ارتباطی بین بزاق دهان و سلامت بدن وجود دارد؟
- در صورتی که بزاق دهان از حد عادی غلیظ تر باشد، در دستگاه گوارش مشکل عدم تعادل وجود دارد.
- در صورتیکه ماده بزاقی خیلی کم باشد، معمولا یکی از ارگان های اصلی بدن به شدت ضعیف شده است
- در صورتی که این مواد غلیظ به شکل دلمه دلمه شوند، سیستم دفاعی بدن تضعیف شده است
- در صورتی که این مواد زرد رنگ باشند، احتمال عفونت یا التهاب در قسمتی از بدن وجود دارد.
تشخیص سلامتی و بیماری از روی رنگ زبان
چه عواملی باعث رنگ سفید زبان می شود؟
مشکلات سلامتی و بهداشتی که در سفید رنگ شدن زبان نقش دارند، به شرح زیر است:
- تمیز نکردن زبان
- کم آبی بدن
- درست مسواک نزدن و عدم استفاده از نخ دندان
- مصرف مکرر الکل
- کشیدن یا جویدن تنباکو
- تحریک زبان با لبه های تیز دندان، دندان مصنوعی، ارتودنسی
در صورتی که تمام موارد فوق را برطرف کردید و هنوز هم زبان تان سفید است، می تواند دلیل دیگری داشته باشد که به شکل زیر است:
1. علت رنگ زبان سفید: خزه پوستی دهانی
لیکن پلان دهانی (خزه پوستی دهانی) نوعی التهاب است که تکه های سفید و ضخیمی بر روی زبان و دهان ایجاد می کند. این تکه های سفید در اثر زخم معده یا درد در نواحی گونه و لثه نیز رخ می دهند.
حتما بخوانید: غذاهای مفید برای درمان زخم معده
2. علت رنگ زبان سفید: لوکوپلاکیا
این اختلال باعث رشد بیش از حد سلول های دهان می شود. این بیماری می تواند لکه های سفیدی بر روی زبان و داخل دهان ایجاد نماید. لوکوپلاکیا زمانی پیشرفت می کند، که زبان تحریک شده باشد. این حالت بیشتر در افرادی مشاهده می شود که تنباکو مصرف می کنند. این بیماری به تنهایی خطرناک نیست، اما می تواند پیشرفت کرده و به سرطان تبدیل شود. در صورتی که احساس می کنید که این بیماری لوکوپلاکیا است، جهت درمان با دندان پزشک خود تماس بگیرید.
3. علت رنگ زبان سفید: برفک دهانی
برفک دهانی ناشی از عفونت قارچی است که قارچ کاندیدیاز در زبان ایجاد می کند. تکه های سفیدی که برفک بر روی دهان و زبان ایجاد می کند، معمولا سفید رنگ یا متمایل به سفید هستند. این لکه ها مزه و طعم بدی نیز در زبان ایجاد می کنند. اگر علت سفیدی زبان، برفک دهانی باشد، در هنگام غذا خوردن یا نوشیدن درد را احساس خواهید کرد.
4. علت رنگ سفید زبان: گلسنگ پلانوس دهانی
شبکه ای از خطوط سفید رنگ بر روی زبان است که به شکل توری به نظر می رسد. علت وجود این اختلال مشخص نیست، اما به خودی خود برطرف می شود.
5. علت رنگ سفید زبان: سفلیس
سیفلیس نیز از بیماری هایی است که با علائمی از جمله سفید شدن رنگ زبان همراه است. این بیماری باعث ایجاد سفیدی زبان و زخم در دهان می شود. اگر مشکوک به این بیماری هستید، فورا به پزشک مراجعه کنید، زیرا نیاز به درمان فوری دارد.
سایر اختلالاتی که باعث سفید شدن زبان می شوند
در موارد نادر، اختلالات و بیماری های جدی منجر به سفید شدن رنگ زبان می شوند. سرطان دهان و زبان باعث سفید رنگ شدن زبان می شود. اختلالات التهابی مزمن نیز در سفید شدن زبان نقش دارند. در بعضی موارد، سفیدی زبان به خودی خود برطرف می شود، اما اگر رفع نشد، حتما برای مشخص شدن علت آن به مطب پزشک مراجعه کنید.
زبان قرمز نشانه چه بیماری است؟
چه عواملی باعث قرمز شدن زبان می شود؟
در صورتی که زبان قرمز باشد، ممکن است به یکی از اختلالات زیر دچار شده باشید:
1. علت رنگ قرمز زبان: تب سرخ
این بیماری، نوعی عفونت است که باعث می شود تا زبان ظاهری شبیه به توت فرنگی (قرمز با وجود دانه بر روی آن) داشته باشد. در صورتی که تب تان بالا است و زبان شما به رنگ قرمز شده است، نیاز است تا به پزشک مراجعه کنید. تب سرخ معمولا با مصرف آنتی بیوتیک برطرف می شود.
حتما بخوانید: بیماری زبان توت فرنگی چیست
2. علت رنگ قرمز زبان: گلودرد استرپتوکوکی
این گلودرد اغلب همراه با قرمز شدن گلو است. مخملک نیز ممکن است باعث قرمز شدن زبان شود. اگر زبان تان قرمز شده و به گلو درد یا نوعی عفونت دچار هستید، این قرمزی زبان مربوط به عفونت می شود و پزشک نیز بر همین اساس شما را درمان خواهد کرد.
3. علت رنگ قرمز زبان: کمبود ویتامین ها
کمبود ویتامین B12 و اسید فولیک می تواند باعث قرمز شدن رنگ زبان شود. در صورتی که رنگ زبان تان قرمز می شود، حتما علائم کمبود این ویتامین ها را بررسی کنید.
4. علت رنگ قرمز زبان: زبان جغرافیایی
در این حالت، یک الگوی نقشه ای با نقاط قرمز رنگ بر روی زبان ایجاد می شود. این لکه ها می توانند حاشیه های سفید رنگ داشته باشند و موقعیت شان با گذشت زمان در طول زبان تغییر کند. این اختلال معمولا بی خطر است.
5. علت رنگ قرمز زبان: بیماری کاوازاکی
اختلالی است که باعث می شود زبان شکل توت فرنگی پیدا کند. این اختلال در کودکان کوچک تر از 5 سال مشاهده می شود و همراه با تب بالا رخ می دهد. بیماری کاوازاکی یک اختلال جدی است و نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارد.
چه عواملی باعث رنگ بنفش یا وجود سایه های آبی رنگ بر روی زبان می شود؟
اگر می بینید که زبان تان به رنگ بنفش با هاله هایی از سایه آبی رنگ است، این احتمال وجود دارد که گردش خون بدنتان دچار مشکل باشد. اشکال در گردش خون می تواند دلایل مختلف جسمی و روانی داشته باشد و حتی ناشی از استرس باشد. کبودی یا رنگ بنفش بر روی زبان همچنین می تواند نشانه ای از مشکلاتی مانند کلسترول بالا، مشکلات قلبی و برونشیت مزمن یا وجود عفونت داخلی باشد. در صورتی که رنگ زبان تان بنفش شده است و برطرف نشد، بهتر است که به پزشک مراجعه کنید.
چه عواملی باعث زرد یا سبز شدن رنگ زبان می شود؟ (علت زرد شدن زبان)
زبان به رنگ زرد یا سبز معمولا نشان دهنده باکتری یا عفونت دهان است. این مساله همچنین می تواند ناشی از کم آبی بدن، تنفس از طریق دهان به جای بینی، سیگار کشیدن یا ابتلا به التهاب و تب و عفونت باشد. جهت درمان زبان زرد یا سبز از مصرف دخانیات خودداری کرده و آب زیادی بنوشید. در صورتی که علائم برطرف نشد، برای بررسی وجود باکتری یا عفونت به مطب پزشک مراجعه کنید.
حتما بخوانید: بهترین غذاها برای کاهش و درمان التهاب بدن
چه عواملی باعث زبان تیره مودار یا سیاه می شود؟
ممکن است با دیدن اینکه زبان تان مودار یا سیاه شده، کاملا وحشت کنید، زیرا به علت رنگش یک نشانه هشدار جدی محسوب می شود، اما در واقع این مشکل کاملا شایع است و در اکثر موارد دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. این تیره شدن ممکن است در اثر بهداشت نامناسب دهان یا استفاده از آنتی بیوتیک ها یا نوعی عفونت قارچی باشد که بوی بدی نیز در دهان ایجاد می کند. برای رفع این مشکل می توانید از مایع ضد باکتری جهت شست و شو دهان استفاده کنید. همچنین می توانید با مسواک نرم 2 تا 3 مرتبه در روز روی زبان را مسواک بزنید. اما در اکثر مواد نشانه یک اختلال جدی نیست.
مصرف برخی از خوراکی ها و نوشیدن قهوه و سیگار کشیدن و جویدن تنباکو نیز می تواند به طور موقت باعث تیرگی یا قهوه ای شدن زبان شود. در واقع سطح زبان از برجستگی های کوچکی تشکیل شده که پاپیلاها نام دارند و هر چه پاپیلاها بلندتر باشند، رنگ بیشتری را به خود جذب می کنند. اگرچه این لکه ها موقتی هستند و با چند مرتبه مسواک زدن برطرف می شوند، اما بدانید که مصرف بیش از حد تنباکو می تواند در ابتلا به سرطان دهان نقش ایفا کند.
چه عواملی باعث ایجاد زخم یا ناهموار شدن زبان می شوند؟
برآمدگی های دردناک بر روی زبان می تواند به دلیل هر یک از موارد زیر رخ دهد:
- سیگار کشیدن: استعمال سیگار می تواند زبان را تحریک کرده و منجر به درد شود.
- آسیب دیدگی: سوزاندن زبان با غذایی که تازه از روی گاز برداشته اید یا گاز گرفتن زبان می تواند باعث آسیب به زبان شود. ساییدن و فشار دادن دندان ها بر روی هم نیز می تواند زبان را تحریک کرده و باعث دردناک شدن زبان شود.
- زخم و تاول: بسیاری از اشخاص حداقل یک بار در زندگی زخم یا آفت بر روی زبان را تجربه می کنند. دلیل بروز این اختلال مشخص نیست، اما زخم های تاول و تبخال به طور معمول در مدت یک تا دو هفته بهبود پیدا می کنند.
- سرطان دهان: اگر زخم در دهان در مدت دو هفته برطرف نشد، می تواند نشان دهنده سرطان دهان باشد. توجه کنید که اکثر سرطان ها در مراحل اولیه آسیبی به شما نمی رسانند، اما تصور نکنید که زمانی که درد ندارد، مشکلی پیش نخواهد آمد.
اگر زبان تکه تکه به نظر برسد، نشانه چیست؟
قشر نازک و لایه ای که بر روی زبان وجود دارد، عامل مهمی برای جذب مواد مغذی است و در سرتاسر زبان وجود دارد. در صورتی که این قشر تکه تکه شده باشد یا در یک محل خاص متمرکز شود، می تواند نگرانی ایجاد کند. مثلا در صورتی که تجمع این قشر تنها در ناحیه کمی از عقب زبان باشد، احتمالا دچار انگل هستید یا باکتری های روده ای به میزان زیادی افزایش پیدا کرده اند.
نتیجه گیری
هرگز تغییر رنگ یا ظاهر زبان خود را نادیده نگیرید. عوامل مختلفی می توانند در تغییر ظاهر زبان نقش داشته باشند. با بررسی نشانه های موجود بر روی زبان، می توانید از سلامت بدن خود مطلع شوید و در صورتی که مشکلی وجود داشته باشد، با مراجعه به مطب پزشک آن را برطرف کنید. امیدواریم که مطالعه این مقاله سلام دنیا برای شما مفید بوده باشد و بتوانید نشانه های ایجاد شده بر روی زبان را تشخیص دهید. می توانید این پست را با دوستان خود از طریق شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.
مقالات مرتبط:
12 علامت هشدار دهنده کمبود ویتامین B12
تغییر رنگ مایع منی: هر کدام از رنگ های مایع منی به چه معناست؟