علائم سرطان کیسه صفرا چیست؛ علت، تشخیص و درمان سرطان کیسه صفرا

علائم سرطان کیسه صفرا چیست؛ علت، تشخیص و درمان سرطان کیسه صفرا سرطان کیسه صفرا چیست؛ علائم سرطان کیسه صفرا، علت، عوامل خطر، تشخیص، آزمایش تعیین مرحله سرطان کیسه صفرا و درمان و مقابله با سرطان کیسه صفرا در سلام دنیا بخوانید.

سرطان کیسه صفرا رشد غیرطبیعی سلول هایی است که از کیسه صفرا شروع می شود.کیسه صفرا یک اندام کوچک گلابی شکل در سمت راست شکم، درست زیر کبد شماست و مایع گوارشی تولید شده توسط کبد را ذخیره می کند. در این مطلب از سلام دنیا درباره سرطان کیسه صفرا، علل و علایم، عوامل خطر، تشخیص، آزمایش، درحمان و مقابله با سرطان کیسه صفرا صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

سرطان کیسه صفرا

سرطان کیسه صفرا غیر معمول است. وقتی سرطان کیسه صفرا در مراحل اولیه کشف شود، شانس درمان بسیار خوب است. اما بیشتر سرطان های کیسه صفرا در مراحل پایانی، زمانی که پیش آگهی اغلب بسیار ضعیف است، کشف می شوند.


حتما بخوانید: علائم سنگ کیسه صفرا چیست و درمان آن


سرطان کیسه صفرا ممکن است تا زمانی که پیشرفته نشده باشد کشف نشود زیرا اغلب علائم یا علائم خاصی ایجاد نمی کند. همچنین، ماهیت نسبتاً پنهان کیسه صفرا رشد سرطان کیسه صفرا را بدون شناسایی آسان تر می کند.

سرطان کیسه صفرا

علائم سرطان کیسه صفرا

علائم و نشانه های سرطان کیسه صفرا ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • درد شکم، به ویژه در قسمت بالای سمت راست شکم
  • نفخ شکم
  • کاهش وزن بدون تلاش
  • زردی پوست و سفیدی چشم (یرقان)

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

در صورت مشاهده علائم یا علائمی که شما را نگران می کند، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.

علت بروز سرطان کیسه صفرا

مشخص نیست چه چیزی باعث سرطان کیسه صفرا می شود. پزشکان می‌دانند که سرطان کیسه صفرا زمانی شکل می‌گیرد که سلول‌های سالم کیسه صفرا تغییرات (جهش) در DNA خود ایجاد کنند. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد. این تغییرات به سلول‌ها می‌گوید که خارج از کنترل رشد کنند و زمانی که سلول‌های دیگر به طور معمول می‌میرند به زندگی خود ادامه دهند. سلول های انباشته شده توموری را تشکیل می دهند که می تواند فراتر از کیسه صفرا رشد کند و به سایر مناطق بدن گسترش یابد.

اکثر سرطان های کیسه صفرا در سلول های غده ای که سطح داخلی کیسه صفرا را پوشانده اند شروع می شود. سرطان کیسه صفرا که در این نوع سلول ها شروع می شود، آدنوکارسینوما نامیده می شود. این اصطلاح به نحوه ظاهر شدن سلول های سرطانی هنگام بررسی زیر میکروسکوپ اشاره دارد.

علل بروز سرطان کیسه صفرا

عوامل خطر سرطان کیسه صفرا

عواملی که می توانند خطر ابتلا به سرطان کیسه صفرا را افزایش دهند عبارتند از:

  • جنسیت شما سرطان کیسه صفرا در زنان شایع تر است.
  • سن شما. خطر ابتلا به سرطان کیسه صفرا با افزایش سن افزایش می یابد.
  • تاریخچه سنگ کیسه صفرا سرطان کیسه صفرا در افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند یا در گذشته سنگ کیسه صفرا داشته اند، شایع تر است. سنگ کیسه صفرا بزرگتر ممکن است خطر بزرگتری داشته باشد. با این حال، سنگ کیسه صفرا بسیار شایع است و حتی در افراد مبتلا به این بیماری، سرطان کیسه صفرا بسیار نادر است.
  • سایر بیماری ها و شرایط کیسه صفرا. سایر شرایط کیسه صفرا که می تواند خطر ابتلا به سرطان کیسه صفرا را افزایش دهد شامل پولیپ، التهاب مزمن و عفونت است.
  • التهاب مجاری صفراوی. کلانژیت اسکلروزان اولیه که باعث التهاب مجاری تخلیه صفرا از کیسه صفرا و کبد می شود، خطر ابتلا به سرطان کیسه صفرا را افزایش می دهد.

حتما بخوانید: علت و درمان سرطان مجرای صفراوی


تشخیص سرطان کیسه صفرا

آزمایش ها و روش های مورد استفاده برای تشخیص سرطان کیسه صفرا عبارتند از:

  • آزمایشات خون. آزمایش خون برای ارزیابی عملکرد کبد شما ممکن است به پزشک کمک کند تا مشخص کند چه چیزی باعث علائم و نشانه های شما می شود.
  • مراحل ایجاد تصاویر از کیسه صفرا. تست های تصویربرداری که می توانند تصاویری از کیسه صفرا ایجاد کنند شامل سونوگرافی، توموگرافی کامپیوتری (CT) و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) است. 

تشخیص سرطان کیسه صفرا

تعیین مرحله سرطان کیسه صفرا

هنگامی که پزشک شما سرطان کیسه صفرا را تشخیص داد، برای یافتن میزان (مرحله) سرطان شما تلاش می کند. مرحله سرطان کیسه صفرا به تعیین پیش آگهی و گزینه های درمانی شما کمک می کند.

آزمایش ها و روش های مورد استفاده برای مرحله بندی سرطان کیسه صفرا عبارتند از:

  • جراحی اکتشافی. پزشک شما ممکن است جراحی را برای بررسی داخل شکم برای علائم گسترش سرطان کیسه صفرا توصیه کند.
  • در روشی به نام لاپاراسکوپی، جراح یک برش کوچک در شکم شما ایجاد می کند و یک دوربین کوچک را وارد می کند. دوربین به جراح اجازه می دهد تا اندام های اطراف کیسه صفرا را برای علائم گسترش سرطان بررسی کند.
  • آزمایشاتی برای بررسی مجاری صفراوی. پزشک ممکن است روش هایی را برای تزریق رنگ به مجاری صفراوی توصیه کند. پس از آن یک آزمایش تصویربرداری انجام می شود که محل رفتن رنگ را ثبت می کند. این آزمایش ها می توانند انسداد مجاری صفراوی را نشان دهند.

این آزمایشات ممکن است شامل کلانژیوگرافی رزونانس مغناطیسی و کلانژیوپانکراتوگرافی رتروگراد آندوسکوپی (ERCP) باشد.
تست های تصویربرداری اضافی اکثر افراد مبتلا به سرطان کیسه صفرا تحت یک سری اسکن قرار می گیرند تا مشخص شود که آیا سرطان گسترش یافته یا موضعی باقی مانده است. اینکه کدام اسکن باید انجام شود بسته به شرایط شما متفاوت است. اسکن های رایج شامل سی تی اسکن و ام آر آی از شکم و قفسه سینه است.
پزشک شما از اطلاعات این روش ها برای تعیین مرحله سرطان شما استفاده می کند. مراحل سرطان کیسه صفرا از 0 تا IV متغیر است. مراحل اولیه نشان دهنده سرطانی است که محدود به کیسه صفرا است. مراحل بعدی نشان دهنده سرطان پیشرفته تر است که رشد کرده و اندام های مجاور را درگیر کرده یا به سایر نواحی بدن گسترش یافته است.

تعیین میزان سرطان کیسه صفرا

درمان سرطان کیسه صفرا

اینکه چه گزینه های درمانی سرطان کیسه صفرا برای شما در دسترس است به مرحله سرطان، سلامت کلی و ترجیحات شما بستگی دارد. هدف اولیه درمان، حذف سرطان کیسه صفرا است، اما زمانی که این امکان وجود ندارد، درمان های دیگر ممکن است به کنترل گسترش بیماری کمک کرده و شما را تا حد امکان راحت نگه دارند.

1. جراحی برای سرطان کیسه صفرا در مراحل اولیه

اگر سرطان کیسه صفرا در مراحل اولیه دارید، جراحی ممکن است یک گزینه باشد. گزینه ها عبارتند از:

  • جراحی برای برداشتن کیسه صفرا. سرطان اولیه کیسه صفرا که محدود به کیسه صفرا است با عمل جراحی برداشتن کیسه صفرا (کوله سیستکتومی) درمان می شود.
  • جراحی برای برداشتن کیسه صفرا و بخشی از کبد. سرطان کیسه صفرا که فراتر از کیسه صفرا گسترش می یابد و به کبد می رسد، گاهی اوقات با جراحی برای برداشتن کیسه صفرا و همچنین بخش هایی از کبد و مجاری صفراوی که کیسه صفرا را احاطه کرده اند، درمان می شود.

حتما بخوانید: برای سنگ کیسه صفرا چی بخوریم


اگر سرطان کیسه صفرا شما بسیار کوچک است و می توان آن را به طور کامل با کوله سیستکتومی برداشت، ممکن است نیازی به درمان های اضافی نداشته باشید. اگر خطر باقی ماندن سلول های سرطانی پس از جراحی وجود داشته باشد، پزشک ممکن است شیمی درمانی یا سایر درمان ها را توصیه کند.

درمان سرطان کیسه صفرا

2. درمان سرطان کیسه صفرا با شیمی درمانی

شیمی درمانی از داروها برای کشتن سلول های در حال رشد سریع از جمله سلول های سرطانی استفاده می کند. شیمی درمانی می تواند از طریق ورید بازو، به شکل قرص یا هر دو انجام شود. اگر خطر باقی ماندن برخی از سلول های سرطانی کیسه صفرا وجود داشته باشد، ممکن است شیمی درمانی پس از جراحی توصیه شود. در صورتی که جراحی گزینه ای نباشد، می توان از آن برای کنترل سرطان نیز استفاده کرد.

3. درمان سرطان کیسه صفرا با پرتو درمانی

پرتودرمانی از پرتوهای پرقدرت انرژی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. پرتوهای انرژی از ماشینی می آیند که وقتی روی میز دراز کشیده اید در اطراف شما حرکت می کند. در صورتی که سرطان به طور کامل حذف نشود، گاهی اوقات پرتودرمانی با شیمی درمانی پس از جراحی برای سرطان کیسه صفرا ترکیب می شود. پرتودرمانی همچنین می‌تواند سرطان کیسه صفرا را که باعث درد می‌شود، در صورتی که جراحی گزینه‌ای نباشد، کنترل کند.


حتما بخوانید: پرتو درمانی چیست و چگونه انجام میشود


4. درمان سرطان کیسه صفرا با درمان دارویی هدفمند

درمان‌های دارویی هدفمند بر نقاط ضعف خاص موجود در سلول‌های سرطانی تمرکز دارند. با مسدود کردن این نقاط ضعف، درمان‌های دارویی هدفمند می‌توانند باعث مرگ سلول‌های سرطانی شوند. داروهای هدفمند ممکن است گزینه ای برای افراد مبتلا به سرطان پیشرفته کیسه صفرا باشد. پزشک شما ممکن است سلول های سرطانی شما را آزمایش کند تا ببیند کدام داروهای هدفمند بیشتر برای شما موثر هستند.

ایمونوتراپی

ایمونوتراپی یک درمان دارویی است که به سیستم ایمنی بدن شما کمک می کند تا با سرطان مبارزه کند. سیستم ایمنی بدن شما که با بیماری مبارزه می کند ممکن است به سرطان حمله نکند زیرا سلول های سرطانی پروتئین هایی تولید می کنند که تشخیص سلول های سرطانی را به عنوان خطرناک برای سلول های سیستم ایمنی دشوار می کند. ایمونوتراپی با تداخل در این فرآیند عمل می کند. ایمونوتراپی ممکن است گزینه ای برای درمان سرطان پیشرفته کیسه صفرا باشد.

مقابله و حمایت

اطلاع از داشتن هر گونه بیماری تهدید کننده زندگی می تواند ویرانگر باشد. و مقابله با تشخیص سرطان کیسه صفرا می تواند به ویژه دشوار باشد زیرا این بیماری اغلب پیش آگهی ضعیفی دارد. برخی از ایده ها برای یادگیری مقابله با سرطان کیسه صفرا عبارتند از:

  • در مورد سرطان کیسه صفرا سوال بپرسید. سوالاتی که در مورد سرطان دارید را یادداشت کنید. این سوالات را در قرار بعدی خود بپرسید. همچنین از پزشک خود در مورد منابع معتبری که می توانید اطلاعات بیشتری کسب کنید، بخواهید. دانستن بیشتر در مورد سرطان کیسه صفرا و گزینه های درمانی شما ممکن است هنگام تصمیم گیری در مورد مراقبت شما راحت تر شود.
  • با دوستان و خانواده در ارتباط باشید. تشخیص سرطان شما می تواند برای دوستان و خانواده نیز استرس زا باشد. سعی کنید آنها را در زندگی خود دخالت دهید. دوستان و خانواده شما احتمالاً از شما خواهند پرسید که آیا کاری برای کمک به شما وجود دارد یا خیر. به کارهایی فکر کنید که ممکن است به آنها کمک کنید، مانند مراقبت از خانه خود اگر مجبورید در بیمارستان بمانید یا فقط زمانی که می خواهید صحبت کنید آنجا باشید.
  • ممکن است در حمایت یک گروه دلسوز از دوستان و خانواده خود آرامش پیدا کنید. کسی را پیدا کنید که با او صحبت کنید. فردی را پیدا کنید که بتوانید با او صحبت کنید و تجربه ای با افرادی داشته باشد که با یک بیماری تهدید کننده زندگی روبرو هستند. با یک مشاور، مددکار اجتماعی پزشکی، عضو روحانی یا یک گروه حمایتی برای افراد مبتلا به سرطان مشورت کنید.
  • خواسته های پزشکی خود را بنویسید. اقدامات لازم را انجام دهید تا مطمئن شوید که خواسته های شما شناخته شده و مورد احترام قرار می گیرد. از پزشک خود در مورد دستورالعمل های قبلی بپرسید، که به شما امکان می دهد در صورت عدم توانایی بیان خواسته های خود، نوع درمان را مشخص کنید. همچنین در مورد تعیین یک وکالت نامه پزشکی بپرسید، که در صورت عدم امکان برقراری ارتباط، کسی را انتخاب می کنید تا برای شما انتخاب کند.

ملاقات با پزشک

آماده شدن برای قرار ملاقات شما

اگر علائم یا علائمی دارید که شما را نگران می کند، با یک قرار ملاقات با پزشک خانواده خود شروع کنید. اگر پزشک شما مشکوک به سرطان کیسه صفرا باشد، ممکن است به یک متخصص ارجاع داده شود، مانند:

  • پزشک متخصص در درمان بیماری های گوارشی (متخصص گوارش)
  • جراحي كه كبد يا كيسه صفرا را عمل مي كند
  • پزشک متخصص در درمان سرطان (انکولوژیست)

حتما بخوانید: علائم سرطان کبد چیست و درمان آن


از آنجایی که قرار ملاقات ها می تواند کوتاه باشد، و از آنجایی که اطلاعات زیادی برای بحث وجود دارد، ایده خوبی است که آماده باشید. در اینجا اطلاعاتی وجود دارد که به شما کمک می کند تا آماده شوید و چه انتظاراتی از پزشک خود دارید.

آنچه شما می توانید انجام دهید

  • از هرگونه محدودیت قبل از قرار ملاقات آگاه باشید. در زمان تعیین وقت، حتماً از قبل بپرسید که آیا کاری وجود دارد که باید انجام دهید، مثلاً رژیم غذایی خود را محدود کنید.
  • هر علائمی را که تجربه می کنید، از جمله علائمی که ممکن است به دلیل تعیین وقت ملاقات نامرتبط به نظر برسد، یادداشت کنید.
  • اطلاعات شخصی کلیدی، از جمله استرس های عمده یا تغییرات اخیر زندگی را یادداشت کنید.
  • فهرستی از تمام داروها و همچنین هر نوع ویتامین یا مکملی که مصرف می کنید تهیه کنید.
  • به همراه داشتن یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود فکر کنید. گاهی اوقات به خاطر سپردن تمام اطلاعات ارائه شده در یک قرار کاری دشوار است. کسی که شما را همراهی می کند ممکن است چیزی را که از دست داده اید یا فراموش کرده اید به خاطر بیاورد.

سوالاتی درباره سرطان کیسه صفر از پزشک خود می توانید بپرسید

زمان شما با پزشک محدود است، بنابراین تهیه لیستی از سوالات به شما کمک می کند از زمان با هم بودن خود نهایت استفاده را ببرید. در صورت تمام شدن زمان، سؤالات خود را از مهم ترین به کم اهمیت ترین فهرست کنید. برای سرطان کیسه صفرا، برخی از سوالات اساسی که باید از پزشک بپرسید عبارتند از:

  • سرطان کیسه صفرا در چه مرحله ای است؟
  • می توانید گزارش آسیب شناسی را برای من توضیح دهید؟
  • آیا می توانم یک کپی از گزارش آسیب شناسی خود داشته باشم؟
  • آیا به آزمایشات بیشتری نیاز خواهم داشت؟
  • گزینه های درمانی سرطان کیسه صفرا چیست؟
  • مزایا و خطرات هر گزینه چیست؟
  • آیا یک گزینه درمانی وجود دارد که شما نسبت به بقیه توصیه می کنید؟
  • چه توصیه ای به یک عزیز در شرایط مشابه من دارید؟
  • آیا باید نظر دوم را از متخصص دریافت کنم؟ 
  • هزینه آن چقدر است و آیا بیمه من آن را پوشش می دهد؟
  • آیا بروشور یا مواد چاپی دیگری وجود دارد که بتوانم با خود ببرم؟
  • چه وب سایت هایی را پیشنهاد می کنید؟

علاوه بر سوالاتی که برای پرسیدن از پزشک خود آماده کرده اید، از پرسیدن سوالات دیگر در حین ملاقات خود دریغ نکنید.

از پزشک خود چه انتظاری دارید

پزشک شما احتمالاً تعدادی سؤال از شما می پرسد. آماده بودن برای پاسخ دادن به آنها ممکن است بعداً زمان بیشتری برای پوشش سایر مواردی که می خواهید به آنها بپردازید در اختیار شما قرار دهد. پزشک شما ممکن است بپرسد:

  • اولین بار چه زمانی علائم را تجربه کردید؟
  • آیا علائم شما مداوم بوده است یا گاه به گاه؟
  • علائم شما چقدر شدید است؟
  • به نظر می رسد چه چیزی علائم شما را بهبود می بخشد؟
  • به نظر می رسد چه چیزی علائم شما را بدتر می کند؟
سخن آخر

با توجه به علائم و عوامل خطر در بروز سرطان کیسه صفرا خانم ها با بالا رفتن سن خود بسیار باید مراقب باشند و در صورت مشاهده علائم به پزشک مراجعه نمایند.


مقالات مرتبط:

عوارض پرتو درمانی [رادیوتراپی] چیست

 عجیب ترین عوامل افزایش دهنده سرطان



از
2
رای