درخت خرنوب با نام علمی Ceratonia silique، دارای میوه ای است که شبیه به دانه های نخود فرنگی در غلاف قهوه ای رنگ است که میوه و دانه ها در آن قرار دارند. خرنوب (به انگلیسی: Carob) دارای طعمی شیرین و یک جایگزین مناسب برای شکلات است. فواید سلامتی آن به 4000 سال قبل و به زمان یونان باستان می رسد. طبق «دایره المعارف مواد غذایی شفا دهنده»، شیمیدانان قرن نوزدهم در انگلستان، غلاف های خرنوب را به خواننده ها می فروختند. جویدن غلاف های خرنوب به خوانندگان کمک می کرد تا بتوانند تارهای صوتی خود را حفظ کرده و گلو خود را آرام و صاف نمایند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خواص خرنوب چیست، انواع و فواید خرنوب برای مردان، تقویت اسپرم، زود انزالی، واریکوسل، زنان، تنبلی تخمدان، بارداری، پوست و مو، دیابت، لاغری و مضرات و طریقه مصرف خرنوب، به خواندن این مطلب از سلام دنیا ادامه دهید:
انواع خرنوب
خرنوب به شکل های زیر برای خرید موجود است:
- پودر
- چیپس
- شربت
- عصاره
- قرص های رژیمی
همچنین می توانید غلاف های خرنوب را وقتی هنوز تازه یا خشک هستند، میل کنید. افرادی که آن را به رژیم غذایی خود اضافه کرده اند، مزایایی مانند کاهش وزن و کاهش مشکلات معده را تجربه کرده اند.
خرنوب متعلق به کدام کشور است؟
یونانیان باستان اولین کسانی بودند که درختان خرنوب را پرورش دادند. این درختان هم اکنون در سرتاسر جهان از هند تا استرالیا پرورش داده می شوند. درخت خرنوب یک جنسیتی دارد، بنابراین برای تولید غلاف خرنوب نیاز به یک درخت مذکر و مونث است. یک درخت مذکر به تنهایی می تواند تا 20 درخت مونث را گرده افشانی کند. پس از شش یا هفت سال، یک درخت خرنوب قادر به تولید غلاف می باشد. هنگامی که یک درخت خرنوب بارور می شود، صدها پوند از غلاف های قهوه ای تیره پر شده با خمیر قهوه ای و دانه های کوچک تولید می کند. غلاف ها از 15 تا سانتی متر طول و حدود 2.5 سانتی متر عرض دارند. مردم غلاف ها را در فصل پاییز پرورش می دهند.
خرنوب چگونه استفاده می شود
هنوز هم می توانید خرنوب را به غذاهایی مانند فوج، شکلات میلک شیک و کلوچه ها اضافه کرده و از آن لذت ببرید. رایج ترین استفاده از خرنوب در غذا است. طعم خرنوب مشابه با شکلات است و یک جایگزین عالی برای آن به علت دارا بودن مواد زیر است:
- مقدار بسیاری فیبر
- آنتی اکسیدان ها
- مقدار کم چربی و قند
- فاقد کافئین
- فاقد گلوتن
از آنجا که خرنوب شیرین است، می تواند اشتیاق شما برای قند را کم کند. اگر احساس کردید که به اندازه کافی برای ذائقه شما شیرین نیست، می توانید به آن استویا اضافه کنید. هنگام آشپزی، می توانید خرنوب را با نسبت یک به یک با شکلات جایگزین نمایید. همچنین می توانید چیپس خرنوب را جایگزین چیپس شکلات نمایید. اگر قادر به خوردن لاکتوز نیستید و یا گیاه خوار هستید، خرنوب یک جایگزین مناسب برای لبنیات محسوب می شود.
خواص درمانی خرنوب چیست
چرا خرنوب بخوریم؟
افزودن خرنوب به رژیم غذایی می تواند فواید سلامتی بسیاری به همراه داشته باشد. از آنجایی که خرنوب به طور طبیعی سرشار از فیبر و فاقد کافئین است، برای اشخاصی با فشار خون بالا، ایده آل است. مقدار کم قند و چربی همچنین آن را تبدیل به یک افزودنی مناسب جیره غذایی و یک جایگزین شکلات برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند، می کند. میزان بالای ویتامین ها مانند ویتامین های A و B2 برای سلامت پوست و چشم مناسب است. افزودن یا جایگزینی خرنوب در رژیم غذایی می تواند کمک کند:
خرنوب به دلیل داشتن ویتامین هایی نظیر A ،B2 ،B3 ،B6 و مواد معدنی نظیر مس، کلسیم، منگنز، پتاسیم، منیزیم، روی و سلنیوم از خواص دارویی فراوانی برخوردار است.از همه مهمتر خرنوب منبع غنی از انتی اکسیدان های پلی فنل و حاوی مقادیر بالای فیبر، پکتین و پروتئین است، وجود این ترکیبات مهم به این گیاه دارویی خواص زیادی بخشیده است.گیاه خرنوب برای از بین بردن تورم ریه ها،پیشگیری از سرطان ریه،کمک به هضم غذا،کاهش وزن،تقویت قوای جنسی،کنترل قند خون،محافظت دربرابر برخی سرطان ها،درمان سرما خوردگی و...مفید و موثر است.در ادامه شما را برخی خواص سلامتی گیاه خرنوب آشنا خواهیم کرد.
1. کاهش فشار خون
خرنوب حاوی مقادیر قابل توجه پتاسیم است،پتاسیم به کاهش فشار خون بالا کمک می کند. علاوه بر این خرنوب فاقد کافئین است به همین دلیل مصرف برای درمان فشار خون بالا مفید است.
حتما بخوانید: درمان قطعی فشار خون بالا با عرقیات گیاهی
2. تقویت سیستم ایمنی بدن
خرنوب سرشار از ویتامین E و آنتی اکسیدان ها است. وجود این ترکیبات باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شده و از ابتلا بهدرمان سرماخوردگی و آنفولانزا پیشگیری می کند.
3. محافظت در برابر برخی از انواع سرطان
نتایج مطالعه منتشر شده در مجله Chemical Toxicology،نشان داده است خرنوب ممکن است برای پیشگیری از برخی انواع سرطان مفید باشد.خرنوب حاوی فیبر، پلی فنول، فلاونوئیدها و مواد شیمیایی گیاهی با اثرات آنتی اکسیدانی قوی است.همچنین حاوی این دارو گیاهی حاوی مقادیر بالایی از مواد شیمیایی آنتی اکسیدانی میریستین و کوئرستین است.بنابراین وجود مقادیر قابل توجه این ترکیبات آنتی اکسیدانی فنلی در فیبر خرنوب می تواند باعث اثرات ضد سرطانی برای خرنوب شود.
4. حفظ سلامت دستگاه گوارش
وجود مقادیر بالای فیبر در گیاه خرنوب برای سلامت دستگاه گوارش موثر است. علاوه براین فیبر در خرنوب با بهبود حرکات روده نقش موثری در پیشگیری و درمان یبوست و اسهال دارد.
5. درمان گلودرد
اسید گالیک موجود در خرنوب به این گیاه دارویی خواص ضد عفونی کننده و ضد باکتریایی قوی بخشیده است.به همین دلیل مصرف این دارو گیاهی به درمان گلودرد و سرفه کمک می کند.
6. درمان کم خونی
خرنوب حاوی ویتامین ها و آهن است.به همین دلیل مصرف ان برای درمان کم خونی و کمبود آهن موثر است.
حتما بخوانید: درمان کم خونی و فقر آهن با داروهای گیاهی
7. خواص خرنوب برای مردان (آقایان)
همانطور که در ابتدا هم گفته شد یکی از مهمترین و اصلیترین خواص گیاه خرنوب رفع مشکلات باروری و تقویت قوای جنسی مردان است.کاهش تعداد اسپرم و عدم تحرک کافی انها یکی از اصلی ترین دلایل ناباروری در مردان بشمار می آید.گیاه خرنوب با افزایش تحرک و کیفیت اسپرم ها به درمان و رفع ناباروری مردان کمک می کند.علاوه براین خرنوب برای درمان زود انزالی و واریکوسل در مردان نیز موثر است که در ادامه این مطلب درباره انها نیز صحبت خواهیم کرد.
8. خواص خرنوب برای زود انزالی
گیاه خرنوب از خواص تقویت قوای جنسی برخوردار است به همین دلیل مصرف ان می تواند به درمان مشکلاتی از قبیل زود انزالی در مردان کمک کند.
9. خواص خرنوب برای اسپرم صفر
نتایج بررسی ها نشان داده است که مصرف گیاه خرنوب بروی افرادی که میزان تحرک اسپرم آنها صفر است تاثیری ندارد و باعث ایجاد تحرک در انها نمی شود.بنابراین مصرف این گیاه دارویی به افرادی که اسپرم انها صفر است توصیه نمی شود.در حقیقت مصرف گیاه خرنوب در افرادی که میزان تحرک اسپرم انها کم است،مفید می باشد.
معجون خرنوب برای تقویت اسپرم
برای تهیه معجون تقویت کننده اسپرم مراحل زیر را دنبال کنید.
مواد لازم:
- جینسینگ قرمز: به میزان 25 گرم
- خرنوب : به میزان 100 گرم
- گرده لقاح: به میزان 25 گرم
- گرده گل : به میزان 25 گرم
- عسل خالص: به میزان 500 گرم
روش آماده سازی:
- کار را با جدا کردن دانه های خرنوب شروع کنید.
- در ادامه غلاف خرنوب را با جینسینگ قرمز،گرده گل و گرده لقاح آسیاب کنید.
- پودر تهیه شده را با عسل مخلوط کنید.
نحوه مصرف:
صبح ها،به مقدار یک قاشق چای خوری از این ترکیب میل نماید و شاهد تاثیرات ان بر تقویت اسپرم باشید.
10. خواص خرنوب برای واریکوسل
واریکوسل وضعیتی است که در ان رگهای داخل کیسه شل پوستی که بیضه را نگه می دارد بصورت غیرطبیعی بزرگ می شوند. واریکسول باعث کاهش تولید اسپرم و کاهش کیفیت اسپرم می شود که این منجر به ناباروری در فرد بیمار می شود.در کنار روش های درمانی استفاده از گیاه خرنوب به عنوان یک درمان جانبی می تواند به روند درمان این وضعیت سرعت ببخشد و باعث بهبود روند درمان شود.بهترین درمان برای واریکوسل جراحی است و استفاده از این گیاه دارویی با مشورت پزشک تنها می تواند یک روش جانبی برای بهبود روند درمان در نظر گرفته شود.
حتما بخوانید: درمان واریکوسل (واریس بیضه) بدون جراحی
11. خواص خرنوب برای زنان
خرنوب برای زنان هم خواص سلامتی زیادی دارد.از مهمترین خواص گیاه خرنوب می توان به حفظ سلامت تخمدان ها و درمان ناباروری در زنان اشاره کرد.مصرف گیاه خرنوب به دلیل داشتن ویتامین ها و مواد معدنی ضروری می تواند به درمان اختلالات قاعدگی در خانوم ها نیز کمک کند.در ادامه درباره تاثیر گیاه خرنوب بر تخمدان و درمان تنبلی تخمدان که یک عامل شایع در ناباروری زنان است صحبت خواهیم کرد.
12. خواص خرنوب برای تخمدان
تخمدان ها عضو بسیار مهمی در بدن خانم ها محسوب می شوند.انها مسئول ترشح برخی هورمون ها در بدن خانوم ها هستند.گیاه خرنوب از جمله داروهای گیاهی موثر در تقویت عملکرد تخمدان ها شناخته شده است.این گیاه دارویی نقش موثری در افزایش چرخه فولیکول، بارداری زنان، رفع ناراحتی تخمدان و از بین بردن هر نوع کیست در تخمدان دارد.
13. خواص خرنوب برای تنبلی تخمدان
همانطور که در قسمت بالا هم گفته شد گیاه خرنوب به دلیل وجود ویتامین A، ویتامینهای گروه B، ویتامین E، ویتامین K، مس، آهن و منگنز می تواند با تقویت عملکرد تخمدان به رفع اختلالات هورمونی و تنبلی تخمدان در خانوم ها کمک کند.اختلالاتی نظیر تنبلی تخمدان مشکلاتی در تولید تخمک ایجاد می کنند و باعث ناباروری در زنان می شوند. برای رفع مشکل تنبلی تخمدان مصرف سه ماهه میوه خشک شده خرنوب، پودر خرنوب، معجون خرنوب، شیره خرنوب، قرص و کپسول ان موثر است.رفع تنبلی تخمدان می تواند مشکلات باروری خانوم ها را نیز برطرف کند.علاوه براین مصرف خرنوب در 14 روز اول پریود، یعنی زمانی که تخمدانها از عملکرد بسیار خوبی برخوردار هستند نیز می تواند به رفع مشکل تنبلی تخمدان کمک کند
14. خواص خرنوب برای بارداری
استفاده از گیاه خرنوب با تقویت تخمک ها به درمان ناباروری زنان کمک می کند.برای این منظور حدود 7_10 عدد دانه خرنوب به سه لیوان آب جوش اضافه کنید و اجازه دهید به مدت 15 دقیقه با حرارت ملایم بجوشند.این کار باعث می شود خواص عصاره گیاه خرنوب به این جوشانده منتقل شود. در ادامه جوشانده را صاف کنید و هر روز ناشتا یک فنجان از این معجون مقوی را میل کنید.مصرف این معجون در ظرف 15 روز باعث افزایش چمشگیر قوای جنسی می شود.در روش دیگر می توانید فرآورده های خرنوب به شکل قرص و یا کپسول را به همراه مقداری آب میل کنید،ای روش هم برای تقویت تخمک ها و افزایش احتمال بارداری موثر است.
15. خواص خرنوب برای پوست صورت
خرنوب سرشار از آنتی اکسیدان ها و فلاونوئید ها، ویتامین E و ویتامین A است.به همین دلیل گیاه خرنوب می تواند با کاهش چین و چروک پوست صورت و چروک دور چشم باعث جوان سازی پوست صورت شود.
حتما بخوانید: جوانسازی و کاهش چین و چروک با 15 بوتاکس طبیعی
16. خواص خرنوب برای مو
وجود مقادیر بالای ویتامین E در گیاه خرنوب می تواند باعث تقویت و افزایش رشد موی سر شود.
17. خواص خرنوب در بدنسازی
مصرف گیاه خرنوب به دلیل وجود مواد معدنی در بدنسازی به افزایش سرعت عضله سازی این افراد کمک می کند.
18. خواص خرنوب برای دیابت
نتایج یک برسی در سال 2009 مشخص کرد خرنوب در مقایسه با شکلات حاوی قند کمتری است.به همین دلیل مصرف این گیاه در رژیم افراد مبتلا به دیابت از بالا رفتن قند خون جلوگیری می کند.علاوه براین فیبر موجود در این گیاه عملکرد روده را بهبود می بخشد و از این طریق سطح مناسب گلوکز در بدن را حفظ می کند به این ترتیب به کاهش قند خون در مبتلایان به دیابت نوع 2 کمک می کند.در بسیاری از کشورها خرنوب به دلیل طعم شیرین و قند کمی که دارد به عنوان جایگرین شکلات استفاده میشود،زیرا این گیاه حاوی فیبر و پروتئین هم است ترکیباتی که در شکلات وجود ندارد.
19. خواص خرنوب برای لاغری
فیبر موجود در گیاه خرنوب به دلیل داشتن هضم کند با ایجاد حس سیری طولانی مدت از گرسنگی زودهنگام و خوردن تنقلات اضافی جلوگیری می کند و به کاهش وزن و لاغری کمک می کند.علاوه براین محققان دانشگاه پزشکی بوینس آیرس آرژانتین متوجه شدند که خرنوب می تواند باعث ترشح هورمون گرلین شود. این هورمون به عنوان هورمون گرسنگی شناخته میشود.
20. خواص خرنوب برای کلسترول بالا و خطر بیماری ها قلبی
مانند کاکائو، خرنوب حاوی پلی فنل ها است، که آنتی اکسیدان های شناخته شده برای کاهش خطر بیماری های قلبی هستند. تحقیقات یک منبع قابل اعتماد نشان می دهد که افزودن غذاهای حاوی پلی فنل مانند خرنوب به رژیم غذایی می تواند به کاهش کلسترول بالا کمک کند.
21 . خواص خرنوب برای درمان اسهال
قندهای طبیعی موجود در خرنوب همچنین باعث محکم شدن مدفوع سست می شود. تحقیقات نشان می دهد که آب دانه های خرنوب می تواند به طور ایمن و موثری اسهال در کودکان و بزرگسالان را درمان کند. قبل از مصرف خرنوب به عنوان یک مکمل، با پزشک خود مشورت کنید.
حتما بخوانید: برای درمان اسهال چه بخوریم
22. خواص خرنوب برای مشکلات گوارشی
اگر مشکلات گوارشی دارید، ممکن است بخواهید خوردن خرنوب را امتحان کنید. تانین موجود در خرنوب که از ترکیبات رژیمی موجود در گیاهان است، از تانین های گیاهی معمولی متفاوت است. تانین های گیاهی معمول در آب حل نشده و مانع از هضم می شوند، اما تانین موجود در خرنوب این گونه نیست. در عوض، آنها تاثیر خشکی روی دستگاه گوارش دارند که به سم زدایی از سموم و جلوگیری از رشد باکتری های مضر در روده کمک می کند.
23. خواص خرنوب در طب سنتی
- ضماد خرنوب در درمان زگیل استفاده می شود.
- ادرار آور است و در درمان درد سینه و اسهال مفید است.
- مالیدن پودر خرنوب به دندان ها باعث استحکام آنها می شود.
- با کاهش چین و چروک پوست صورت و دور چشم باعث جوان سازی پوست صورت می شود.
- در طب سنتی از خرنوب برای معالجه بواسیر و یرقان استفاده می شود.
- برای تقویت چشم و بهبود بیماری های چشمی بسیار مفید است.
- در طب سنتی مصرف خرنوب به کسانی که معده ضعیفی دارند توصیه شده است زیرا می تواند باعث تقویت معده انها شود
- نشستن در جوشانده گیاه خرنوب باعث تقویت مقعد می شود.
- برای درمان اسهال حاد در نوزادان و کودکان موثر است.
- تنگی نفس آلرژیک و واکنش های آلرژیک ناشی از سردی هوا را بهبود می بخشد.
- مصرف دمنوش خرنوب باعث افزایش شیر مادر در زنان شیرده می شود.
طبع خرنوب در طب سنتی
از نظر طب سنتی گیاه خرنوب طبیعت سرد و خشک دارد.
24. خواص خرنوب با عسل
همانطور که در قسمت بالا هم اشاره شد از ترکیب پودر گیاه خرنوب و عسل یک معجون مقوی تهیه می شود که می تواند باعث تقویت اسپرم در مردان شود و به رفع مشکلات ناباروری در انها کمک کند.
25. آدامس خرنوب
خرنوب در بسیاری از محصولات مراقبت از پوست و داروها وجود دارد. آن معمولا دارای پرچسب سلامت C. siliqua، است که نام علمی آدامس خرنوب محسوب می شود. آدامس تولید شده از دانه ها، به میزان 35 درصد آدامس دارند. از آدامس خرنوب عمدتا در محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده می شود که به صورت زیر است:
- یک چسب یا اتصال دهنده
- یک تثبیت کننده برای مایعات
- عطر
- بهبود دهنده بافت
بسیاری از شرکت ها از آدامس خرنوب برای بهبود بافت غذا استفاده می کنند. می توانید آدامس خرنوب را در بسیاری از غذاهای فرآوری شده مانند محصولات پخته شده، سس سالاد و محصولات گوشتی پیدا کنید.
تفاوت خرنوب با کاکائو: آیا خرنوب سالم است؟
به دلیل طعم مشابه آنها، مردم اغلب خرنوب را با شکلات مقایسه می کنند. با این حال، از شکلات سالم تر است.
خرنوب
- خرنوب دو برابر کاکائو دارای کلسیم است.
- فاقد ترکیباتی است که باعث میگرن می شوند.
- فاقد کافئین و چربی است.
کاکائو
- حاوی اگزالیک اسید است که جذب کلسیم را با مشکل مواجه می کند.
- باعث ایجاد میگرن (سردرد عصبی) در بعضی از اشخاص می شود.
- سرشار از سدیم و چربی است.
حتما بخوانید: خواص کاکائو برای سلامتی
خرنوب همچنین منبع غنی از ویتامین ها و مواد معدنی است. خرنوب همچنین حاوی ویتامین های زیر است:
- ویتامین A
- ویتامین B2
- ویتامین B3
- ویتامین B6
خرنوب همچنین شامل مواد معدنی زیر است:
- مس
- کلسیم
- منگنز
- پتاسیم
- منیزیم
- روی
- سلنیوم
خرنوب همچنین سرشار از فیبر، پکتین و پروتئین است.
چیپس های بدون شیرینی خرنوب حاوی بیش از 70 کالری در هر دو قاشق غذاخوری هستند که شامل:
- 3.5 گرم چربی
- 7 گرم شکر
- 50 گرم سدیم
- 8 گرم کربوهیدارت
- 2 گرم فیبر
- 2 گرم پروتئین
- 8 درصد از نیاز کلسیم روزانه را برطرف می کند.
کاربردهای دیگر خرنوب
باغبان ها می توانند از درخت خرنوب برای محافظت از زمین استفاده کنند. این درختان نسبت به خشکسالی مقاوم هستند و در خاک خشک بایر رشد کرده و در برابر نمک مقاوم هستند. برگ های سبز براق آن نسبت به شعله مقاوم هستند، که درخت خرنوب را به یک مانع بزرگ برای آتش سوزی تبدیل می کند. همچنین می توانید از غلاف ها به عنوان خوراک دام استفاده کنید.
آیا خرنوب عوارض جانبی دارد؟
خرنوب ایمن و کم خطر در نظر گرفته می شود. اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) خرنوب را برای استفاده در غذاها، داروها و لوازم آرایشی تأیید کرد. اگرچه آلرژی به خرنوب نادر است، مطالعه ای در اسپانیا نشان داد که افرادی که به مصرف آجیل و حبوبات حساسیت دارند، ممکن است به آدامس خرنوب نیز آلرژی داشته باشند. این واکنش ها می تواند به صورت جوش، آسم و تب یونجه باشد. اما این مطالعه همچنین گزارش داد که افرادی که به طور خاص به بادام زمینی حساسیت دارند، قادر به خوردن دانه های خرنوب پخته شده و آدامس خرنوب بدون هر گونه مشکلی بوده اند. به عنوان یک مکمل غذایی، خرنوب دارای دستورالعمل مشابه در اداره غذا و دارو نیست. مصرف بسیار زیاد خرنوب ممکن است به ویژه برای زنان باردار ایمن نباشد. ممکن است باعث کاهش غیر ضروری وزن و کاهش قند خون و میزان انسولین شود.
مضرات خرنوب
- مصرف خرنوب در برخی افراد می تواند منجر به حساسیت و واکنش های آلرژیک شود.این حساسیت و واکنش ها با علائمی مانند بثورات و آسم مشخص می شوند.
- استفاده از خرنوب ممکن است در افراد باعث لاغری و کاهش وزن ناخواسته شود.
- مصرف بیش از حد گیاه خرنوب می تواند در برخی افراد باعث تهوع و استفراغ شود.
حتما بخوانید: درمان سریع حالت تهوع با 15 ماده غذایی
طریقه مصرف خرنوب
- پودر خرنوب را به اسموتی ها اضافه کنید.
- پودر خرنوب را روی ماست یا بستنی بپاشید.
- پودر خرنوب را به خمیر نان یا خمیر پنکیک مورد علاقه خود اضافه کنید.
- به جای شکلات داغ یک نوشیدنی خرنوب داغ درست کنید.
- پودینگ خرنوب خامه ای درست کنید.
- براونی خرنوب درست کنید.
- از گیاه خرنوب می توانید برای تهیه دمنوش یا چای خرنوب هم استفاده کنید.
سخن آخر
خرنوب یک جایگزین عالی برای شکلات است، به خصوص اگر بدن شما دارای مشکلات گوارشی یا مسائل رژیم غذایی مانند عدم تحمل گلوتن است. می توانید از پودر و چیپس آن دقیقا مانند شکلات در تمام دستورهای غذایی مشابه استفاده کنید. می توانید از طعم شیرین آن همراه با میزان کم کالری، چربی و قند لذت ببرید.
سازمان غذا و دارو، خرنوب را برای مصرف و به عنوان یک افزودنی در مواد غذایی، داروها و لوازم آرایشی تایید کرده است. به عنوان یک عنصر، می توانید خرنوب را به صورت آدامس، پودر و چیپس در اکثر فروشگاه های تخصصی و یا فروشگاه های مواد غذایی سالم خریداری نمایید. به عنوان یک مکمل، در اکثر داروخانه ها به صورت قرص در دسترس است. ممکن است واکنش آلرژی زا به خرنوب داشته باشید، اما این مورد نادر است.
منبع: healthline