داروی مبندازول (mebendazole) در گروه داروهای ضد کرم قرار دارد و برای درمان عفونتهای ناشی از انگلها استفاده میشود. در ادامه این مطلب سلام دنیا قصد داریم تا درباره قرص مبندازول برای چیست، موارد مصرف و طریقه مصرف قرص مبندازول، بی خطر بودن قرص مبندازول در دوران بارداری و شیردهی، کودکان، بزرگسالان، حیوانات، سگ، مرغ، عوارض جانبی و در نهایت تداخل دارویی مبندازول صحبت کنیم.
قرص مبندازول برای چیست
مبندازول نوعی دارو برای درمان کرم ها است. این دارو عمدتا برای درمان عفونت های روده مانند کرم های نخی (گاهی اوقات به عنوان کرم سوزنی شناخته می شود) و سایر عفونت های کرمی کمتر رایج (کرم شلاقی، کرم گرد و کرم قلاب دار) استفاده می شود. مبندازول با جلوگیری از دریافت مواد مغذی کرم ها از طریق قند (گلوکز) باعث از بین رفتن آنها می شود. این مکانیسم باعث از بین رفتن کرم ها می شود. شما می توانید مبندازول را از داروخانه برای بزرگسالان و کودکان بالای 2 سال خریداری کنید. همچنین برای کودکان 6 ماهه و بالاتر این دارو با نسخه در دسترس است. این محصول در اشکال دارویی قرص جویدنی و مایع موجود است.
حتما بخوانید: درمان کرمک و خارش مقعد کودکان با داروی گیاهی
موارد مصرف مبندازول (Mebendazole)
مبندازول برای درمان عفونت های ناشی از کرم و انگل استفاده می شود. این دارو مانع از جذب قند (گلوکز) توسط کرم می شود، در این شرایط کرم انرژی خود را از دست می دهد و می میرد. مبندازول برای درمان شرایط زیر مصرف می شود.
- کرم های گرد شایع (آسکریازیس).
- کرم های قلابدار (آنکیلوستومیازیس، نکاتوریازیس، uncinariasis).
- کرم های سنجاقی (انتروبیازیس، اکسیوریازیس).
- کرم شلاقی (تریکوریازیس).
مبندازول برای بزرگسالان
مبندازول در بزرگسالان به منظور درمان آلودگی به کرمهای آسکاریس، قلابدار و شلاقی تجویز می شود.توجه داشته باشید که این دارو تنها با تجوز پزشک در دسترس است.
مبندازول برای کودکان
همانطور که گفته شد مبندازول یک داروی ضد کرم است و با هدف درمان عفونتهایی ناشی از این انگل ها و کرم ها در کودکان بالای دو سال بصورت خوراکی مصرف می شود. مبندازول در بزرگسالان و کودکان بالای 2 سال به مقدار 100 میلی گرم دریک نوبت مصرف می شود.
مبندازول برای کرمک
مبندازول به مقدار 100 میلی گرم به شکل خوراکی و به صورت مقدار واحد به منظور درمان کرمک در کودکان بالای 2 سال و بزرگسالان تجویز می شود.طول درمان کرمک با مبندازول 3 هفته در نظر گرفته می شود و در صورت مشاهد عفونت درمان مجدد تکرار خواهد شد.
حتما بخوانید: علائم کرم روده در کودکان و درمان عفونت انگلی
مبندازول برای سگ
مبندازول از جمله داروهای رایجی است در درمان عفونت های انگلی سگ مورداستفاده قرارداد. شکل انسانی مبندازول به صورت قرص 100 میلی گرم و شکل دامپزشکی آن به صورت قرص یک گرمی برای سگ تجویز می شود.
مبندازول برای مرغ
داروی مبندازول به از بین بردن انگل های کرمی مثل کرم مویی، حلقوی و … که در روده های طیور مانند مرغ زندگی میکنند، موثر و مفید است.
مبندازول برای طیور
مبندازول برای از بین بردن نماتود روده ای (نماتودها شامل گونه های بی شماری از کرمهای با زندگی آزاد و انگلی هستند)، سینگاموس و کرم پهن در طیور مورد استفاده قرار می گیرد.راه تجویز این دارو در از بین بردن عفونت های انگلی در این گونه از حیوانات از طریق غذای آنها است.
نحوه مصرف قرص مبندازول
از این دارو دقیقاً طبق دستور پزشک استفاده کنید. از آن بیشتر استفاده نکنید، بیشتر از آن استفاده نکنید و مدت زمان بیشتری نسبت به دستور پزشک مصرف نکنید. انجام این کار ممکن است احتمال عوارض جانبی را افزایش دهد.
- این دارو معمولاً با دستورالعمل های بیمار ارائه می شود. دستورالعمل ها را به دقت بخوانید و اگر سوالی دارید از پزشک خود بپرسید.
- هیچ آماده سازی خاصی یا رعایت مواردی (مانند ناشتا، رژیم های غذایی خاص، ملین ها، تنقیه)، در طول یا بلافاصله پس از درمان با مبندازول لازم نیست.
- برای کمک به از بین بردن کامل عفونت، این دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک برای تمام مدت درمان مصرف کنید. در برخی از بیماران، ممکن است به درمان های اضافی با این دارو در فواصل 3 هفته ای نیاز باشد تا عفونت به طور کامل برطرف شود. هیچ دوزی را از دست ندهید.
- برای بیمارانی که مبندازول را برای عفونت هایی که در آنها به دوزهای بالا نیاز است مصرف می کنند: مبندازول بهتر است همراه با وعده های غذایی مصرف شود، مخصوصاً غذاهای چرب (مثلاً وعده های غذایی حاوی شیر کامل یا بستنی). این امر با کمک به جذب بهتر دارو به بدن شما به از بین بردن عفونت کمک می کند. با این حال، اگر رژیم غذایی کم چرب دارید، با پزشک خود مشورت کنید.
حتما بخوانید: درمان خانگی کرمک و انگل در بزرگسالان
- بسته به نوع کرمی که به آن مبتلا شده اید، پزشک یا دکتر داروخانه به شما می گوید که چه مقدار مبندازول مصرف کنید.
- در صورت ابتلا به کرم نخی (که به آن کرم سوزنی نیز گفته می شود) معمولاً یک دوز مصرف می کنید. اگر با شخص دیگری زندگی می کنید، باید همزمان درمان شود زیرا کرم های نخی به راحتی سرایت پیدا می کنند.
- پزشک یا دکتر داروخانه ممکن است به شما توصیه کند که دوز را پس از 2 هفته تکرار کنید تا از ابتلای مجدد به کرم نخی جلوگیری کنید. این به این دلیل است که این دارو کرم ها را می کشد اما تخم های آنها را از بین نمی برد.
- در مورد سایر کرم ها مانند کرم شلاقی، کرم گرد و کرم قلابدار، دستورالعمل های پزشک خود را در مورد نحوه مصرف مبندازول دنبال کنید. معمولاً باید یک دوز را 2 بار در روز به مدت 3 روز مصرف کنید.
- قرص را بجوید یا آن را به طور کامل با نوشیدن آب، آب میوه یا شیر قورت دهید. می توانید آن را با غذا یا بدون غذا مصرف کنید.
- اگر از اشکال مایع مبندازول استفاده می کنید، یک قاشق پلاستیکی برای اندازه گیری دوز آن ارائه می شود. اگر قاشق ندارید، از دکتر داروخانه خود یک قاشق بخواهید. از قاشق چای خوری آشپزخانه استفاده نکنید زیرا مقدار مناسبی را اندازه گیری نمی کند.
- اگر 2 بار در روز مبندازول مصرف میکنید و یک نوبت را فراموش میکنید، به محض یادآوری آن را مصرف کنید، در صورتی که ظرف 4 ساعت از زمان تعیین دوز بوده باشد. اگر بیش از 4 ساعت پس از موعد مصرف به یاد آوردید، نوبت فراموش شده را نادیده بگیرید و فقط دوز بعدی خود را در زمان معمول مصرف کنید.
- 2 دوز را برای جبران نوبت فراموش شده مصرف نکنید.
قرص مبندازول 100 برای چیست
همانطور که پیشتر اشاره شد قرص مبندازول 100 در دسته قرصهای ضدانگل قرار دارد.این قرص 100 میلیگرمی بک داروی ضدکرم است و با هدف درمان عفونتهایی ناشی از انگل کرم های نخی، گرد، شلاقی و قلابدار در بزرگسالان و کودکان بالای 2 سال تجویز میشود.
طریقه مصرف قرص مبندازول 100 برای کودکان
مصرف مبندازول100 در کودکان به عوامل مختلفی مانند سن و وزن آنها، نوع عفونت تحت درمان و شدت عفونت بستگی دارد.اما به طور معمول، مقدار توصیه شده مبندازول100 میلی گرم برای کودکان یک بار در روز برای سه روز متوالی است.
حتما بخوانید: علت و از بین بردن انگل روده با 10 درمان خانگی
مصرف سرخود مبندازول جویدنی
همانطور که در قسمت های دیگر این مطلب نیز توضیح داده ایم این دارو باید با تجویز پزشک مصرف شود زیرا مقدار مصرف این دارو برای درمان هر نوع از عفونت ها متفاوت است.در صورت مصرف خودسرانه مبندازول اصلا توصیه نمی شود و حتما باید دوره درمان طبق نظر پزشک تکمیل شود،زیرا نیمه کاره رها کردن درمان باعث برگشت مجدد عفونت می شود.درصورتی که پزشک برای درمان سایر عفونتها،مبندازول تجویز کرده باشد باید حتما آن را طبق دستور پزشک مصرف را دنبال کنید زیرا ممکن است پزشک دارو را برای بیشتر از 2 بار در روز تجویز کرده باشد و لازم باشد که بیشتر از سه روز دارو را مصرف کنید. به همین خاطر قویا توصیه می شود از مصرف خودسرانه داروها اجتناب کنید.علاوه بر این مصرف بیش از حد این دارو ممکن است باعث بروز عوارض جانبی مانند درد بالای معده، از دست دادن اشتها، ادرار تیره و زردی پوست یا چشم شود.
مصرف قرص مبندازول در بارداری
مثصرف مبندازول در دوران بارداری تنها با تجویز و تشخیص پزشک مجاز است.اگرچه، کرم های نخی برای شما یا کودکتان خطرناک نیستند،اما بهتر است ابتدا بدون مصرف دارو، کرم ها را درمان کنید، به ویژه در 12 هفته اول بارداری که کودک شما در حال رشد است.مهم است که:
- دست های خود را بشویید و زیر ناخن های خود را بشویید - به خصوص قبل از غذا خوردن، بعد از استفاده از توالت یا تعویض نوار بهداشتی
- حمام یا دوش گرفتن هر روز صبح
- قبل از استفاده مسواک ها را بشویید
- ناخن های دست را کوتاه نگه دارید
- لباس خواب، ملحفه و حوله را به طور منظم بشویید
- سطوح آشپزخانه و حمام را ضد عفونی کنید
- مرتباً جاروبرقی بکشید و با استفاده از یک پارچه مرطوب گردگیری کنید
این روش ها معمولاً ظرف 6 هفته کرم ها را از بین می برد. اگر این روش ها موثر نیستند یا نمی توانید این کار را انجام دهید، با پزشک یا داروساز خود در مورد استفاده از مبندازول صحبت کنید.در صورت ابتلا به نوع دیگری از عفونت کرم مانند کرم گرد یا کرم قلابدار، در مورد بهترین راه برای درمان آن با پزشک مشورت کنید.
مصرف قرص مبندازول در شیردهی
اگر پزشک گفت که کودک شما سالم است، مصرف مبندازول در دوران شیردهی اشکالی ندارد.مبندازول فقط در مقادیر اندک وارد شیر مادر می شود و کودک شما نمی تواند مقدار زیادی از شیر مادر را به بدن خود جذب کند. هیچ عارضه جانبی ناشی از مصرف مبندازول در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند شناخته نشده است.اگر متوجه شدید که کودکتان مثل همیشه خوب غذا نمیخورد، یا اگر نگرانی دیگری در مورد کودکتان دارید، در اسرع وقت با پزشک، ماما یا پزشک خود صحبت کنید.
عوارض قرص مبندازول
یک دارو در کنار اثرات مورد نیاز خود ممکن است عوارض ناخواسته ای نیز ایجاد کند. اگرچه همه این عوارض جانبی ممکن است رخ ندهند، اما در صورت بروز ممکن است به مراقبت های پزشکی نیاز داشته باشند.این موارد عوارض جانبی شایع مبندازول هستند که در بیش از 1 در 100 نفر رخ می دهد:
- دل درد
- ناراحتی معده از جمله نفخ و باد
- اسهال
همچنین در صورت بروز هر یک از عوارض جانبی جدی زیر فوراً با پزشک خود مشورت کنید:
عوارض جانبی نادر:
- مدفوع سیاه و قیری رنگ
- لرز
- تشنج
- سرفه یا گرفتگی صدا
- ادرار تیره
- تب با یا بدون لرز
- احساس خستگی یا ضعف عمومی
- کهیر یا جوش، خارش یا بثورات پوستی
- کهیر بزرگ و متورم روی صورت، پلک ها، لب ها، زبان، گلو، دست ها، پاها، پاها یا اندام های جنسی
- مدفوع رنگ روشن
- درد کمر یا پهلو
- تهوع و استفراغ
حتما بخوانید: درمان حالت تهوع در طب سنتی و خانگی
- ادرار دردناک یا دشوار
- پوست رنگ پریده
- قرمزی پوست
- گلو درد
- زخم ها، زخم ها یا لکه های سفید روی لب ها یا در دهان
- خونریزی یا کبودی غیر معمول
- خستگی یا ضعف غیر معمول
- درد بالای سمت راست شکم یا معده
- زردی چشم و پوست
علت بروز این عوارض جانبی مشخص نیست
- ایجاد تاول، لایه برداری یا شل شدن پوست
- اسهال
- مشکل در بلع
- سرگیجه
- ضربان قلب سریع
- درد مفاصل یا ماهیچه
- ضایعات پوستی قرمز، اغلب با یک مرکز بنفش
- چشم های قرمز و تحریک شده
- سفتی در قفسه سینه
برخی از عوارض جانبی ممکن است با مصرف این دارو رخ دهد که معمولاً نیازی به مراقبت پزشکی ندارند. این عوارض جانبی ممکن است در طول درمان از بین بروند زیرا بدن شما با دارو سازگار می شود. همچنین،پزشک شما ممکن است بتواند راه های پیشگیری یا کاهش برخی از این عوارض جانبی را به شما بگوید. اگر هر یک از عوارض جانبی زیر ادامه دارد یا آزاردهنده است یا اگر در مورد آنها سؤالی دارید، با پزشک خود مشورت کنید:
عوارض جانبی نادر
- درد یا ناراحتی شکم یا معده
علت بروز این عوارض جانبی مشخص نیست:
- نفخ کردن
حتما بخوانید: بهترین دمنوش برای نفخ شکم
- هوا یا گاز اضافی در معده یا روده
- احساس سیری
- ریزش مو یا نازک شدن مو
- از دست دادن اشتها
- دفع گاز
- کاهش وزن
سایر عوارض جانبی که ذکر نشده نیز ممکن است در برخی از بیماران رخ دهد. اگر متوجه عوارض دیگری شدید، با پزشک خود مشورت کنید.
تداخل دارویی مبندازول
برخی از داروها و مبندازول می توانند بر یکدیگر تأثیر بگذارند و تداخل دارویی ایجاد کنند:اگر این داروها را مصرف می کنید با دکتر داروخانه یا پزشک مشورت کنید:
- مترونیدازول - دارویی که معمولاً برای عفونت های باکتریایی یا تک یاخته ای استفاده می شود.
- سایمتیدین - معمولا برای اسید معده بیش از حد استفاده می شود.
- اطلاعات کافی وجود ندارد که بگوییم داروها و مکمل های گیاهی برای مصرف در کنار مبندازول بی خطر هستند یا خیر. آنها مانند داروهای داروخانه ای و داروهای نسخه ای آزمایش نمی شوند. آنها معمولاً برای تأثیری که روی سایر داروها دارند آزمایش نمی شوند.
سخن پایانی:
قرص مبندازول نوعی داروی ضد کرم است که با تجویز پزشک برای بزرگسالان و کودکان بالای 2 سال با هدف از بین بردن عفونت های انگلی مصرف می شود.در این مطلب سعی کرده ایم تا اطلاعات کافی و کاملی درباره موارد مصرف، طریقه مصرف، عوارض جانبی و تداخل دارویی قرص مبندازول در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
مقالات مرتبط:
پاکسازی رحم از عفونت با داروهای گیاهی و روش های خانگی