روغن چریش از گذشته به دلیل خواص متعددش برای بهداشت دهان و تصفیه خون،درمان زخم های گوارشی،تمیز کردن پوست سر مورد استفاده قرار گرفته است.شاخهها، برگها، میوهها و حتی دانههای این گیاه فوقالعاده قدرتمند، همگی در طب سنتی استفاده میشوند. اما این تمام خواص روغن چریش نیست در این مطلب سلام دنیا قصد داریم تا اطلاعات کاملی درباره خواص روغن چریش برای پوست، مو، سلامتی، بواسیر، شپش، گال، گیاهان، روعن چریش در ناف، قیمت، طریقه استفاده، مضرات و روغن چریش از کجا تهیه کنیم در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
روغن چریش برای چی خوبه
روغن چریش از میوه ها و دانه های گیاه چریش گرفته می شود و دارای خواص ضد عفونی کننده، ضد ویروسی، ضد باکتریایی و ضد قارچی است. این روغن گیاهی حاوی مقادیر بالایی از ترکیبات مفید برای پوست مانند اسیدهای چرب (EFAs)، لیمونوئیدها، ویتامین E، آنتی اکسیدان ها، تری گلیسیرید و کلسیم است. همه این خواص این گیاه را به یک مکمل شگفت انگیز برای روتین مراقبت از پوست شما تبدیل می کند.
حتما بخوانید: از بین بردن لکه های قهوه ای جای جوش با درمان خانگی
روغن چریش به دلیل خواص ضدالتهابی آن می تواند برای درمان آکنه، پسوریازیس، اگزما و سایر اختلالات و عفونت های پوستی نیز استفاده شود و در عین حال از پوست خشک و تحریک شده شما نیز مراقبت کند. همچنین، آنتی اکسیدان های موجود در آن، این روغن را به یک درمان خانگی برای پوست سر شما تبدیل می کند و می تواند با استفاده منظم شما را از هرگونه تحریک پوست سر و سایر مشکلات خلاص کند.همانطور که گفته شد، این روغن یک روغن چند کاره واقعی است.
خواص روغن چریش برای پوست
این روغن از درمان آکنه گرفته تا کاهش جای زخم، تقریباً همه مشکلات پوستی را درمان می کند. در ادامه چند مورد از فواید روغن چریش برای پوست را به شما معرفی خواهیم کرد.
1. جلوگیری از علائم پیری پوست
روغن چریش به کاهش اثر رادیکال های آزاد کمک می کند و تحریک کلاژن را در پوست شما افزایش می دهد که این به جلوگیری از ایجاد چین و چروک و خطوط ریز پوست کمک زیادی می کند. ویتامین C و آنتی اکسیدان های موجود در این روغن با افزایش تولید کلاژن از ظاهر شدن علائم پیری بر روی پوست شما جلوگیری می کنند.
2. مرطوب کنده پوست
روغن چریش برای افرادی که پوست خشک دارند عالی است، زیرا اسیدهای چرب و ویتامین E موجود در آن به بهبود خشکی پوست و مرطوب کردن آن برای جلوگیری از خشکی و خارش بیشتر کمک می کند.
3. خواص روغن چریش برای درمان جوش
روغن چریش یکی از معروف ترین درمان های آکنه و جوش است.استفاده منظم از روغن چریش بر روی پوست به دلیل خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی آن،پوست ملتهب شما را تسکین می دهد، باکتری های مولد جوش را از بین می برد، از بروز جوش در آینده جلوگیری می کند و حتی جای جوش را کاهش می دهد!
حتما بخوانید: درمان جوش صورت با طب سنتی و ماسک های خانگی
4. خواص روغن چریش برای کاهش تیرگی پوست
روغن چریش به کاهش تولید ملانین در پوست شما کمک می کند، بنابراین استفاده منظم از این روغن می تواند به جلوگیری از هیپرپیگمانتاسیون یا کاهش تیرگی پوست و ایجاد پوستی یکنواخت و درخشان کمک کند.
5. خواص روغن چریش برای جلوگیری از ایجاد جوش های سر سیاه و سر سفید
روغن چریش سرشار از اسیدهای چرب است،این ترکیبات از ایجاد جای جوش و جوش های سرسیاه روی پوست شما جلوگیری می کنند، زیرا به بهبود بافت پوست از درون کمک می کند.
6. خواص روغن چریش برای کاهش التهاب پوست
آکنه، اگزما، پسوریازیس یا عفونتهای پوستی و بثورات پوستی حداقل میتواند باعث خارش، قرمزی و ناراحتی پوست شما شود. اما نگران نباشید زیرا روغن چریش در اینجا نیز به کمک می آید. خواص ضد عفونی کننده و ضد باکتریایی آن همراه ترکیبی به نام نیمبین در آن به افزایش تولید هیستامین کمک می کند تا پوست ملتهب،قرمزی و خارش ناشی از این مشکلات پوستی را تسکین دهد.
7. خواص روغن چریش برای متعادل سازی چربی پوست
روغن چریش می تواند به متعادل سازی تولید سبوم(چربی) در پوست شما کمک کند و اطمینان حاصل کنید که پوست بیش از حد چرب یا خشک نمی شود،این خاصیت برای هر دو نوع پوست چرب و خشک عالی است.
8. خواص روغن چریش برای گال
روغن چریش دارای خواص آنتی باکتریایی، ضدالتهابی و مسکنی است، بنابراین استفاده موضعی از این روغن طبیعی می تواند یک روش کمکی برای درمان گال باشد. روغن چریش با مختل کردن چرخه هورمونی انگل های گال از تولید مثل آنها جلوگیری می کند و از این طریق آنها را از بین می برد.البته برای دست یابی به نتیجه مطلوب باید بصورت منظم از این درمان طبیعی استفاده کنید.برای استفاده از خواص روغن چریش در درمان گال میتوانید از یکی از دو روش زیر استفاده کنید.
حتما بخوانید: درمان خانگی گال (جرب) با داروی گیاهی و پزشکی
1. چند قاشق غذاخوری روغن چریش را به وان پر از آب گرم اضافه کنید و در آن بشینید.به مدت 20 دقیقه در این وضعیت باقی بمانید تا بدنتان کاملا در این ترکیب غوطه ور شود.
2. در روش دیگر مقداری روغن چریش را روی یک پارچه تمیز یا پد گاز بریزید.در ادامه این پارچه را مستقیما روی هر ناحیه جزئی یا موضعی از پوست که علائم گال در آن مشاهده می شود قرار دهید.برای اثرگذاری مطلوب اجازه دهید روغن به مدت پانزده تا بیست دقیقه روی پوست بماند.برای از بین بردن آلودگی ناشی از گال دو بار در روز این درمان را انجام دهید.
خواص روغن چریش برای مو
9. خواص روغن چریش برای شپش
محققان در یک مطالعه در سال 2011 دریافتند که روغن چریش می تواند با موفقیت تخم شپش سر را پس از 5 دقیقه درمان و شپش سر بالغ شده را پس از 10 دقیقه از بین برد.این خاصیت روغن چریش ممکن است به دلیل محتوای آزادیراکتین در آن مرتبط باشد. آزادیراکتین می تواند رشد و تخم گذاری حشرات را با ایجاد تداخل در هورمون های آنها دشوار کند.برای درمان شپش این مراحل را دنبال کنید.
- یک قاشق چایخوری روغن چریش را با 1 قاشق غذاخوری روغن نارگیل یا زیتون ترکیب کنید.
- با کمک این ترکیب پوست سر را ماساژ دهید واجازه دهید روغن به مدت حداقل 1 ساعت روی سر بماند.برای اثرگذاری مطلوب تر می توانید یک شب این روغن را روی سر نگه دارید.
- بعد از این مدت موهای خود را با شامپوی معمولی بشویید.
- احتمالا آلودگی به شپش طی یک هفته از بین می رود اما برای اطمینان خاطر از نابودی کامل حشره ها این درمان را ادامه دهید.
10. خواص روغن چریش برای درمان شوره سر
روغن چریش حاوی ماده فعال نیمبیدین است. برخی از تحقیقات قدیمیتر نشان میدهند که نیمبیدین میتواند به سرکوب التهاب کمک کند، که ممکن است در درمان درماتیت، پسوریازیس یا سایر تحریکات پوست سر مفید باشد.علاوه بر این خواص ضد قارچ روغن چریش می تواند به درمان شوره سر هم کمک کند زیرا در برخی موارد، شوره سر و تحریکات پوست سر می تواند به دلیل تجمع قارچ در پوست سر باشد.اگرچه برای تایید این موضوع به تحقیقات بیشتری نیاز است،اما برخی شواهد نشان می دهد که استفاده موضعی روغن چریش ممکن است به کاهش این علائم کمک کند.
حتما بخوانید: درمان خانگی شوره سر با طب سنتی
11. خواص روغن چریش برای تقویت مو
خواص آنتی اکسیدانی روغن چریش از رشد فولیکول های سالم مو حمایت می کند. مو برای رشد به یک پوست سر سالم نیاز دارد، بنابراین درمان پوست سر می تواند به تقویت موی سالم کمک کند.
12. خواص روغن چریش برای جلوگیری از ریزش مو
ریزش مو دلایل مختلفی دارد که یکی از آنها شکستگی مو است. با مرطوب کردن و تقویت موها می توان از شکستگی مو جلوگیری کرد کاری که روغن چریش می تواند هر دو را انجام دهد. به گفته متخصصان«روغن چریش سرشار از اسیدهای چرب مانند اسیدهای لینولئیک، اولئیک و پالمیتیک است که به حفظ رطوبت مو کمک می کند.بنابراین استفاده منظم از روغن چریش می تواند باعث رشد موهای سالم تر، ضخیم تر شود و همچنین به جلوگیری از ریزش مو کمک کند.
13. خواص روغن چریش برای درمان موخوره
اسیدهای چرب موجود در روغن چریش رطوبت را در فولیکول مو حفظ می کند. این خاصیت روغن چریش میتواند موخوره را نیز درمان کند.
14. خواص روغن چریش برای کنترل خارش پوست سر
روغن چریش می تواند خارش پوست سر را کنترل کند.وجود خواص ضد قارچی و ضد التهابی این روغن، می تواند پوست سر خشک و خارش دار را تسکین دهد. خارش پوست سر می تواند یکی از عوارض جانبی شوره سر باشد که روغن چریش آن را نیز درمان می کند.
حتما بخوانید: بهترین دمنوش و چای های گیاهی برای رشد مو
15. خواص روغن چریش برای بواسیر
استفاده از روغن چریش برای درمان بواسیر،ناحیه متورم شده را کوچک کرده و در نتیجه فشارهای اضافی داخل کانال مقعد کاهش می یابد. این کار باعث کاهش خونریزی ناشی از بواسیر نیز می شود.خاصیت نرم کنندگی و کاهش دهندگی تورم این روغن طبیعی، آن را بهترین درمان گیاهی برای بواسیر تبدیل کرده است.علاوه بر این وجود آنتی اکسیدان ها و خواص ضد التهابی در روغن چریش از گسترش عفونت در داخل و اطراف کانال مقعد جلوگیری می کند.برای استفاده از خواص روغن چریش در درمان بواسیر باید بعد از هر بار اجابت مزاج و شستشوی کامل مقعد با آب نواحی را با این روغن چرب کنید.میزان مناسب استفاده از روغن چریش در درمان بواسیر در طول روز سه مرتبه می باشد.
16. روغن چریش در ناف
چرب کردن ناف با استفاده از روغن چریش برای درمان جوش و آکنه بسیار مؤثر و مفید است.برای این منظور روزی 2 الی 3 بار اطراف ناف خود را با کمک این روغن چرب کنید.
17. فواید روغن چریش برای گیاهان
روغن چریش می تواند با از بین بردن آفات و همچنین قارچ به تقویت سلامت گیاهان کمک کند.به گفته آژانس حفاظت از محیط زیست “روغن و عصاره چریش از گذشته برای کنترل حشرات و بیماری های گیاهان مورد استفاده قرار گرفته اند.”
حتما بخوانید: خواص روغن براهمی هندی برای پوست، مو و سلامتی
مضرات روغن چریش
- خانوم هایی که در دوران شیردهی یا بارداری قرار دارند نباید روغن چریش مصرف کنند. استفاده از این در زنان باردار، می تواند باعث سقط جنین شود.
- استفاده از روغن چریش در کودکان مجاز نیست،زیرا مصرف آن در نوزادان و كودكان با عوارض جانبی استفراغ، اسهال، خواب آلودگی، اختلالات خون، تشنج، از دست دادن هوشیاری، كما، اختلالات مغزی همراه است.
- روغن چریش ترکیبات قوی دارد،بنابراین افرادی که پوست حساس یا مشکلات پوستی جدی دارند می توانند عوارض جانبی ناشی از آن را تجربه کنند. اگر پوست بسیار حساسی دارید، می توانید قبل از اینکه آن را در بخشی از روتین مراقبت پوستی خود قرار دهید یک تست حساسیت کوچک روی پوست خود انجام دهید یا با نسخه رقیق شده روغن شروع کنید.
- اگرچه مصرف روغن چریش برای اکثر بزرگسالان بی خطر در نظر گرفته می شود و می توانند آن را بصورت موضعی روی پوست تا دو هفته استفاده کنند،اما مصرف طولانی مدت این روغن می تواند باعث صدمه به کبد یا کلیه ها شود.
- در صورت ابتلا به بیماری زمینه ای یا مصرف داروی خاص پیش از استفاده از روغن چریش با پزشک خود مشورت کنید.
- به طور معمول استفاده از روغن چریش به افراد مبتلا به بیماری های مانند بیماری های خود ایمنی از جمله MS (مولتیپل اسکلروز)، لوپوس یا آرتریت، روماتوئید، ناباروری، دیابت(زیرا باعث کاهش میزان قند خون می شود)، قبل از عمل جراحی یا پیوند عضو توصیه نمی شود.
طریقه استفاده از روغن چریش
- روغن چریش را به شامپوی خود اضافه کنید: می توانید روغن چریش را به شامپوی مورد علاقه خود اضافه کنید تا از مزایای آن بهره مند شوید.برای این منظور چند قطره روغن چریش را با یک قاشق از شامپوی معمولی خود مخلوط کنید. شامپو باید روی پوست سر ماساژ داده شود و از انتهای موها کشیده شود.
- نرم کننده مو: روغن چریش را به ماسک مو اضافه کنید تا فواید بیشتری برای رطوبت رسانی و رشد مو داشته باشید.البته بعد از این درمان حتما موها را با شامپو بشویید، زیرا روغن چریش اگر روی پوست بماند میتواند تحریککننده باشد.
- به عنوان روغن ماساژ پوست سر استفاده کنید:روغن چریش را مستقیماً روی پوست سر بمالید، بعد آن را به آرامی ماساژ دهید و بگذارید حدود 30 دقیقه روی پوست سر بماند و بعد آبکشی کنید. قبل از استفاده حتما آن را با روغن حامل رقیق کنید.برای استفاده از روغن چریش برای ماساژ پوست سر به ازای هر 12 قطره روغن چریش، 1 اونس روغن حامل را ترکیب کنید.روغن را مستقیماً روی پوست سر بمالید و با استفاده از نوک انگشت خود ماساژ دهید.روغن را از ریشه تا انتها مو بکشید. اجازه دهید به مدت 30 دقیقه تا یک ساعت روی سر بماند.بعد موها را با شامپوی معمولی خود بشویید.
- برای درمان زگیل روی پوست،روزی یک قطره از روغن چریش رقیق نشده را مستقیماً روی پوست آسیب دیده بمالید.
- درمان بریدگی و کبودی، پارگی و سوختگی پوست؛روغن چریش را بعد از ترکیب کردن با وازلین یا روغن حامل به نسبت 1:5 روی ناحیه آسیب دیده بمالید.
- برای رطوبت رسانی عمیق پوست؛15 گرم روغن چریش خالص، 225 گرم روغن جوجوبا ارگانیک و 4-5 قطره اسانس خالص اسطوخودوس را در یک ظرف یا بطری کوچک لوازم آرایشی بریزید،بعد از این که ظرف را خوب تکان دادید تا مواد با هم ترکیب شوند این ترکیب را روی پوست خود بمالید.
- برای درمان اکنه؛کافی است 6 قطره روغن چریش را با 1 قاشق چایخوری روغن حامل مورد نظرتان مثل روغن کنف، روغن آفتابگردان، روغن گلرنگ یا روغن دانه زیره سیاه خوب ترکیب کنید و این ترکیب را روی پوست خود بمالید.اجازه دهید برای جدب بهتر روغن برای مدتی روی پوست بماند.بعد صورت را به آرامی بشویید و خشک کنید.این درمان طبیعی را در روتین مراقبت از پوست خود قرار دهید تا شاهد نتایج فوق العاده آن باشید.
روغن چریش را از کجا تهیه کنیم
می توانید با مراجعه به فروشگاهای معتبر یا عطاری ها روغن چریش را تهیه کنید.اما در زمان تهیه از اصل بودن این روغن اطمینان حاصل کنید. روغن چریش اصل به رنگ قهوهای یا زرد تیره است و بوی بسیار شدیدی دارد که ممکن است بوی گوگرد یا سیر را به خاطر شما بیاورد.
حتما بخوانید:خواص روغن خار مریم برای زنان، دیابت و لاغری
قیمت روغن چریش
روغن چریش بسته به اصل بودن و مقدار حجم آن قیمت های متفاوتی دارد.بنابراین بهتر است این محصول را از جای مطمئن تهیه کنید تا از اصل بودن آن اطمینان داشته باشید.برای مثال روغن چریش در حجم 30 میلی لیتر در یک فروشگاه اینترنتی 70000 هزار تومان به فروش می رسد.
سخن پایانی:
روغن چریش از گذشته به دلیل خواص ضد میکروبی،ضد التهابی و تسکین دهندگی در درمان برخی بیماری ها و مشکلات پوست و مو مورد استفاده قرار گرفته است.در این مطلب علاوه بر معرفی برخی خواص روغن چریش نحوه استفاده از این روغن طبیعی را نیز معرفی کرده ایم.
مقالات مرتبط:
خواص و مضرات روغن حیوانی زرد گوسفندی برای سلامتی
خواص روغن حیوانی کرمانشاهی در طب سنتی
خواص روغن املا هندی برای مو، پوست و سلامتی