در طی دهه گذشته، علاقه مردم به انواع مختلف معنویت به میزان قابل توجهی افزایش یافت. تنها، وجود همین یک دلیل کافی بود تا اطلاعات لازم در این زمینه نیز به همان میزان از علاقه مردم، افزایش پیدا کند. با وجود تمام راهنمایی ها و اطلاعات موجود در زمینه معنویت، هنوز که هنوزه پیدا کردن درست مسیر معنوی برای اکثریت افراد عملی دشوار محسوب می شود. همه ی ما بدون شک می دانیم که از کدام نوع ورزش بیشتر لذت می بریم و یا از کدام نوع غذا برای سلامتی خود باید اجتناب کنیم، اما درست وقتی که زمان مراقبت از سلامت معنوی فرا می رسد، ممکن است ندانیم که از کجا شروع کنیم. از دید من، این مسئله کاملا قابل درک است. این فرایند، فرایندی پیچیده است و به همین دلیل است که در این مطلب سلام دنیا، ما به تعریف معنویت؛ انواع معنویت؛ تمرین های افزایش رشد معنوی و تعریف درست از تقویت رشد معنوی پرداخته ایم. با ما همراه باشید. با ما همراه باشید.
معنویت چیست؟
معنویت دقیقاً جایی در درون شماست که به روح انسان اختصاص دارد و روح در آن احساس آرامش خود را پیدا می کند. معنویت تجربه ای شخصی می باشد که در آن سیستمی از باورهای شخصی در هنگام جستجو برای معنای زندگی به وجود می آید. به یاد داشته باشید که معنویت نشان دهنده چیزی بزرگتر از دنیای فیزیکی یا مادی در زندگی و راهی برای مقابله با چالش های روزمره و ارتباط با چیزی بزرگتر از خودتان است. معنوی بودن برای افراد مختلف می تواند معانی مختلفی داشته باشد. برای عده ای، معنویت می تواند با دین و حتی قدرتی بالاتر مرتبط باشد و برای عده دیگر، این عمل می تواند یک تجربه غیر مذهبی مانند ارتباط با طبیعت، هنر، یوگا، مدیتیشن و غیره باشد. تجربیات هر فرد همگی انواع مختلفی از معنویت و اعمال را نشان می دهند.
حتما بخوانید: چگونه مدیتیشن انجام دهیم
انواع معنویت
برقراری ارتباط با خود، اصل اصلی معنویت می باشد که راههای مختلفی برای رسیدن به آن نیز وجود دارد. در ادامه مطلب برخی از رایج ترین راه ها برای برقراری ارتباط با خود آورده شده است.
1. انواع معنویت: معنویت عرفانی
معنویت عرفانی بر بخش شهودی روح متمرکز می باشد. افرادی که دارای معنویت عرفانی هستند معتقدند که در هر تجربه ای در زندگی وحدت بیشتری وجود دارد. هر تجربهای فراتر از دنیای مادی یا فیزیکی می باشد که همه چیز را میتوان در یک وحدت بزرگتر به دست آورد. به عنوان مثال، افراد پیرو معنویت عرفانی می توانند از این ایده که همه چیز به دلیلی اتفاق می افتد، حمایت کنند. پشت هر چیزی توضیح بیشتری وجود دارد و این همان دقیقاً همان چیزی است که تمام تجربیات مختلف را با یک دیگر متحد می کند.
2. انواع معنویت: معنویت استبدادی یا اقتدارگر
معنویت استبدادی همان اعتقاد به ساختار سلسله مراتبی اشیا یا به اقتدار است. افرادی که دارای معنویت استبدادی هستند معنویت خود را با پیروی از مجموعهای از قوانین و محدودیتها تعریف میکنند. اغلب افراد، این نوع از معنویت را با باورهای مذهبی مرتبط می دانند. در این نوع از معنویت، مواردی وجود دارد که رعایت نکردن احکام معنوی دین باعث تعارض در آن می شود. افراد دارای معنویت استبدادی می توانند نوعی از دین بنیادگرا را توسعه دهند. اصولگرایان معتقدند که دین آنها صادق ترین دین می باشد. این دسته از افراد تمایل دارند که هر دین دیگری را - که متأسفانه می تواند عامل تروریسم مذهبی رادیکال باشد - کنار بگذارند.
3. انواع معنویت: معنویت فکری
باور اصلی در پشت این نوع از معنویت دانش می باشد. افراد معنوی از نظر فکری مستعد کسب دانش در مورد نظریه های معنوی و تجزیه و تحلیل اطلاعاتی هستند که در دستشان موجود می باشد. افراد معنوی از نظر فکری مستعد کسب دانش از نظریه های معنوی هستند. برای مثال، یکی از اشکال این نوع از معنویت، مطالعه الهیات می باشد. اما خب از طرفی توجه داشته باشید که این نوع از معنویت صرفاً مربوط به تحصیل در زمینه دین نیست. هر دانشی که به افراد کمک کند معنویت خود را بهبود ببخشند، نوعی معنویت فکری محسوب می شود.
حتما بخوانید: 17 نشانه داشتن ارتباط روحی و معنوی با دیگران
4. انواع معنویت: معنویت خدماتی
معنویت خدماتی یکی از رایج ترین انواع معنویت ها - به این دلیل که افراد وقتی به دیگران خدمت می کنند، آرامش معنوی را تجربه می کنند - است. راه های زیادی برای دستیابی به این معنویت وجود دارد که هسته اصلی آن کمک به دیگران بدون هیچ نوع چشم داشتی می باشد. انجام کاری که به نفع کسی باشد، بدون اینکه در ازای کاری که کرده انتظار چیزی را داشته باشد، روشی رایج برای افراد است تا با خود معنوی در تماس باشند.
5. انواع معنویت: معنویت اجتماعی
داشتن تجربه حسی آگاه از معنویت آن هم زمانی که توسط افراد دیگر احاطه شده باشید، این نوع از معنویت را توضیح می دهد. بسیاری از مردم در هنگام جستجوی هدف معنوی بیشتر در زندگی، بودن در کنار افراد دیگر را مورد تمرین قرار می دهند. حضور در گروه های مذهبی خود یکی از راه های تجربه معنویت اجتماعی می باشد. توجه داشته باشید که شما می توانید معنویت اجتماعی خود را از طرق مختلف دیگر همچون ورزش، فعالیت های مرتبط با طبیعت، مدیتیشن و غیره هم نیز به دست آورید. از آنجایی که معنویت انواع مختلفی دارد، پس روش های مختلفی هم نیز برای اعمال معنویت هست.
تمرین های افزایش رشد معنوی
در ادامه مطلب، علاوه بر انواع معنویت، 5 تمرین معنوی آورده شده است که در آن هر کسی می تواند به یک خود معنوی حقیقی دست پیدا کند.
1. تمرین های افزایش رشد معنوی: مسیر دانش
ایده اصلی در پشت این عمل، قدرتی است که دانش به مردم اعطا می کند. این عمل درست حول محور این ایده که رهایی نهایی می تواند با کسب دانش اتفاق بیفتد، می چرخد. مسیر دانش تنها برای یادگیری چیزهایی جدید در مورد جهان نیست. شناخت خودتان است که این مسیر را ارزشمند می کند. عمل هایی همچون انعکاس خود، اینکه شما چه کسی هستید و چرا کارها را به روشی که انجام می دهید انجام می دهید از اصول اصلی این تمرین معنوی به حساب می آیند. برای رسیدن به این هدف، افراد باید از روشهایی مانند مطالعه، مراقبه و تفکر استفاده میکنند. برخی از مشهورترین روش ها در این زمینه عبارتند از بودیسم، جنانا یوگا، کابالا.
حتما بخوانید: بهترین کتاب خودشناسی، خودسازی و موفقیت از نویسندگان بزرگ
2. تمرین های افزایش رشد معنوی: مسیر از خود گذشتگی
این تمرین معنوی رهایی از نفس شما را به عنوان عنصر اصلی (به این دلیل که بسیاری از افرادی که خود را مذهبی می دانند از برخی از این روش ها برای بیان معنویت خود استفاده می کنند) در خود جای داده است. مسیر از خود گذشتگی همیشه با مذهب در ارتباط نیست. در این مسیر، مردم خود را وقف یک منبعی با قدرتی بالاتر یا آگاهی از خود می کنند تا آزادی معنوی را بتوانند تجربه کنند. برخی از مشهورترین روش ها در این زمینه عبارتند از شعار دادن، دعا کردن، مانتراها و باورها برای آگاهی بیشتر معنوی.
3. تمرین های افزایش رشد معنوی: مسیر مراقبه یا مدیتیشن
مدیتیشن یکی از رایجترین روشهایی است که مردم برای برقراری ارتباط بهتر با روح واقعی خود از آن استفاده میکنند. اساس این تمرین معنوی آرامش می باشد. مردم بر این باورند که هر آنچه را در طول زندگی خود جمع آوری می کنند می تواند از طریق این روش ها هدایت شوند. از طریق مسیر مراقبه یا همان مدیتیشن مقابله با چالش های زندگی روزمره نیز آسان تر می شود و دلیل آن هم تنها این است که شما در این مسیر راهی را برای رها کردن تمام افکار منفی خود پیش رو دارید. راجا یوگا، نادا یوگا و بودیسم نمونههایی از این تمرین معنوی می باشند.
4. تمرین های افزایش رشد معنوی: مسیر خدماتی
مسیر خدماتی مشابه با معنویت خدماتی می باشد و هدف از این تمرین از خودگذشتگی است. رهایی نهایی تنها زمانی اتفاق می افتد که شما در ازای کمک هیچ نوع چشم داشتی نداشته باشید. در مسیر خدماتی، افراد از هر قاعده ای رهایی یافته اند و به جای انتظار داشتن، تنها به دست یاری بسنده کرده اند. داوطلب شدن، کمک در صلیب سرخ، کمک به نیازمندان، کار با افراد یا کودکان دارای معلولیت و هر نوع دیگر از اقدام های ایثارگرانه در این دسته قرار می گیرند.
حتما بخوانید: از بین بردن نگرش منفی و افکار بد
5. تمرین های افزایش رشد معنوی: مسیر انرژی
تمرین مسیر انرژی، بیش از ترکیبی از روشها و عناصر اصلی مختلف، حول ایده پاکسازی بدن و ذهن شما میچرخد. در این تمرین انواع روشها همچون مدیتیشن، تنفس، تکنیکهای جسمانی و ارتباط با معلم به شما کمک می کنند. شخص می تواند در این تمرین از طرق مختلف به هدایت معنوی دست پیدا کند. برخی از افراد برای رسیدن به این هدف از رفتار یا فعالیت مناسبی استفاده می کنند و برخی دیگر تنها - صرفاً - بر روی بهبود سلامت جسمانی خود تمرکز می کنند. به یاد داشته باشید که در این تمرین هدف دستیابی به جسم و ذهنی پاک و رهایی از عناصر سمی است که در زندگی روزمره با آن مواجه می شوید.
سخن آخر
مراقبت از سلامت معنوی شما به اندازه سلامت جسمی شما مهم است. زمانی که شما از یک روش و تمرین معنوی اثبات شده برای رهایی از سموم استفاده کنید، مقابله با چالش های روزمره برای شما آسان تر می شود. به یاد داشته باشید که انواع مختلفی از معنویت و تمرین های مربوط به آن وجود دارد که هرکسی میتواند بهترین را برای خود پیدا کند. فراموش نکنید که بهبود شادی و رضایت از زندگی، تمرکز بر اهدافی می باشند که واقعاً مهم هستند.
مطالب مرتبط:
هواپونوپونو چیست؛ آموزش پاکسازی افکار منفی با هواپونوپونو
فواید آگاهی از بدن برای سلامتی روح و جسم