همه ما به دنبال پذیرش و محبت دیگران هستیم، چرا که تعلق داشتن به یک جمع یا ارتباط با دیگران بخشی اساسی از ذات انسانی ماست. با این حال، گاهی در مواجهه با چالشهای زندگی و احساس اینکه دنیا علیه ماست، دچار تنهایی، بیارزشی یا طردشدگی میشویم. این احساسات عمیق و واقعی ریشه در نیاز ما به ارتباط و وابستگی متقابل در جامعه دارد. در حالی که هدف این احساسات، ایجاد انگیزه برای برقراری روابط جدید است، گاهی این احساسات میتوانند از کنترل خارج شوند و به شکلگیری باورهای منفی درباره خودمان منجر شوند. یکی از این باورهای رایج و خطرناک، این است که «چرا هیشکی مرا دوست ندارد.» در این مقاله از سلام دنیا، به بررسی عمیق احساساتی مانند طردشدگی، تنهایی و بیارزشی میپردازیم و تلاش میکنیم ریشههای روانشناختی و اجتماعی این احساسات را روشن کنیم.
چرا فکر میکنید کسی شما را دوست ندارد و چگونه این باور را تغییر دهید؟
دلایل زیادی وجود دارد که چرا ممکن است فکر کنید هیچ کس شما را دوست ندارد:
- شاید برای برقراری ارتباط با افراد دیگر یا دوست یابی مشکل داشته باشید . و به همین دلیل ممکن است احساس کنید که دیگران شما را دوست ندارند .
- شاید طرد شده باشید. شما نمی خواهید دوباره آن احساس را داشته باشید! اگر فرض کنید همه از شما متنفرند، هرگز امیدتان را از دست نخواهید داد - و هرگز آسیب نخواهید دید. گاهی اوقات برای حفظ امنیت خود باورهای منفی در مورد خود ایجاد می کنیم.
حتما بخوانید: طرز برخورد با کسانی که شما را نادیده می گیرند
- شاید کسی مستقیماً به شما گفته باشد که هیچ کس شما را دوست ندارد - شاید یکی از والدین شما و یا کسی که فکر می کردی دوستت است .
- گاهی اوقات چنین باورهایی ظاهراً از هیچ سرچشمه می گیرند . وقتی در حالت ذهنی منفی هستید، می توانید به چیزهای منفی در مورد خودتان باور کنید، حتی اگر هیچ مدرکی دال بر صحت آنها نداشته باشید. افکار منفی مانند این یکی از علائم رایج افسردگی و اضطراب اجتماعی است .
اگر بتوانید تشخیص دهید که این فکر از کجا می آید، می توانید آن را دقیقاً ببینید. این یک واقعیت نیست این یک باور منفی است. و باورها را می توان تغییر داد!
"هیچکس مرا دوست ندارد": دروغی که مغزتان به شما میگوید
"هیچ کس مرا دوست ندارد" نمونه ای از تفکر همه یا هیچ است . مغز شما فقط دو گزینه را می بیند: یا همه مرا دوست دارند یا هیچکس. بنابراین، اگر بتوانم شواهدی پیدا کنم که حداقل یک نفر از من خوشش نمیآید، خوب... شما عکس را دریافت میکنید. تفکر همه یا هیچ به ندرت درست است.برخی افراد شما را دوست می دارند برخی خیر ضرب المثل می گوید: "شما نمی توانید همه را راضی کنید" - و این درست است.
برخی از مردم احتمالا شما را دوست ندارند . اشکالی ندارد—شما هم احتمالاً آنها را دوست ندارید! البته، پذیرفتن این نکته که همه همیشه شما را دوست نخواهند داشت، گفتنش آسان تر از انجام دادن آن است. "اما من می خواهم همه مرا دوست داشته باشند!"هنوز هم میتوانم زندگی شاد و رضایت بخشی داشته باشم، حتی اگر همه نخواهند بهترین دوست من باشند.
اکنون دو فکر داریم که جایگزین "هیچ کس من را دوست ندارد" کنیم:
- بعضی ها من را دوست دارند و بعضی ها نه.
- من می توانم زندگی شاد و پرباری داشته باشم، حتی اگر برخی از مردم مرا دوست نداشته باشند.
دفعه بعد که فکر می کنید هیچ کس شما را دوست ندارد، سعی کنید یک یا هر دوی اینها را به خودتان بگویید.به هر حال، تفکر همه یا هیچ، تنها نمونه ای از «تله تفکر» است.
حتما بخوانید: ترس از طرد شدن و رهاشدگی و راه های مقابله با آن
شما نمی توانید ذهن مردم را بخوانید
«هیچ کس من را دوست ندارد» ممکن است چیزی باشد که بعد از بد شدن یک تعامل اجتماعی به خودتان بگویید. بیایید به یک مثال نگاه کنیم: بگویید که دارید با کسی صحبت می کنید، و او چنین حالتی در چهره خود دارد، طوری که فکر می کند آنچه شما می گویید احمقانه است. در پایان مکالمه، متقاعد می شوید: آنها باید از شما متنفر باشند. مطمئنا، این یک احتمال است. بیایید به برخی دیگر نگاه کنیم:
- آنها به سختی می بینند، بنابراین آنها به همه نگاه می کنند.
- شاید آنها آنقدر به آنچه شما میگویید علاقه مند بودند که واقعاً به سختی تمرکز میکردند و سعی میکردند همه چیز را درک کنند.
- شاید فقط چهره آنها اینگونه است. برخی افراد به طور طبیعی حالت چهره ای دارند که بد و عصبانی به نظر می رسد.
- یا، شاید شما به این نوع نگاه حساس هستید. افرادی که در کودکی مورد آزار و اذیت قرار گرفته اند یا در کودکی فریادهای زیادی زده اند، اغلب خشم را در صورت عدم وجود آن در چهره دیگران درک می کنند. همین امر در مورد افرادی که افسردگی یا اضطراب اجتماعی را تجربه می کنند نیز صدق می کند.
اولین واکنش شما - "آنها باید از من متنفر باشند" - ممکن است در لحظه برای شما واضح به نظر برسد. اما ممکن است تعجب کنید که بفهمید چه تعداد از تعاملات اجتماعی را به دلیل باورهای منفی خود اشتباه می خوانید. همه چیز از طریق آن لنز فیلتر می شود. با تمرین می توانید یاد بگیرید که به افکار منفی خود بی اعتماد شوید و احتمالات دیگر را در نظر بگیرید. فرآیند به چالش کشیدن افکار شما می تواند دشوار باشد، به خصوص در ابتدا. اگر باورها و احساسات منفی زیادی دارید، به یک درمانگر مراجعه کنید - آنها به طور حرفه ای برای کمک به شما در این موارد آموزش دیده اند.
حتما بخوانید: ویژگی های افراد با عزت نفس بالا و پایین چیست
چگونه باورهای منفی را تغییر دهیم و روابط اجتماعی بهتری بسازیم؟
امیدواریم تا کنون میتوانید ببینید که «هیچکس من را دوست ندارد» یک باور در مورد خودتان است و شما قدرت تغییر آن را دارید. این عالی است، اما در مورد آن احساس تنهایی و انزوا چطور؟ تغییر باورهای خود به روشی که قبلاً در مورد آن صحبت کرده ایم، در واقع می تواند به شما کمک کند که بیشتر با دیگران ارتباط برقرار کنید. وقتی کمتر بر روی باورهای منفی در مورد خود تمرکز کنید، طبیعتاً برونگراتر میشوید و میخواهید با دیگران ارتباط برقرار کنید. همچنین ممکن است شواهد کمتری مبنی بر نفرت مردم از شما مشاهده کنید. و شواهد بیشتری ببینید که حداقل برخی از آنها شما را کمی دوست دارند.
این یک مارپیچ رو به بالا است: شما نسبت به خودتان احساس بهتری دارید، بنابراین برونگراتر هستید، بنابراین تجربیات اجتماعی بهتری دارید، بنابراین نسبت به خودتان احساس بهتری دارید... و غیره! همچنین می توانید روی مهارت های اجتماعی خود کار کنید. مهارت های اجتماعی هیچ کس کامل نیست، بنابراین همیشه جا برای پیشرفت وجود دارد. از کسی که به او اعتماد دارید بپرسید آیا کاری وجود دارد که انجام می دهید که دوستی شما را سخت تر می کند. شما مجبور نیستید شخصیت خود را تغییر دهید - می توانید راه هایی برای کمک به دیگران برای دیدن بهترین قسمت های شما پیدا کنید.
سخن آخر
برای تغییر باور "هیچ کس مرا دوست ندارد"، ابتدا باید به این واقعیت پی ببرید که این فقط یک باور منفی است، نه حقیقت. وقتی بتوانید این باور را شناسایی و آن را به چالش بکشید، میتوانید روابط اجتماعی خود را بهبود بخشید و احساس بهتری نسبت به خود پیدا کنید. شما در حال حاضر قدرت تغییر این باورها و ساختن روابط بهتر را دارید. همچنین، با تمرکز بر مهارتهای اجتماعی و بهبود آنها، میتوانید دیگران را به درک و محبت خود نزدیکتر کنید.
مطالب مرتبط:
12 نکته قدرتمند برای غلبه بر افکار منفی و رسیدن به تفکر مثبت
چقدر مهم است که دیگران در موردم چه فکری می کنند؟
دیدگاه ها