تب مالت در بارداری می تواند مشکلات جدی برای مادر و جنین ایجاد کند. زنان باردار یکی از گروه های در معرض خطر ابتلا به تب مالت هستند. در این مقاله از وب سایت سلام دنیا ، به بررسی اینکه تب مالت چیست ؛ باکتری بروسلا چیست ؛ علائم تب مالت ؛ راه های تشخیص و درمان تب مالت دوران بارداری و در نهایت از راه های پیشگیری از تب مالت در بارداری پرداختیم. با ما همراه باشید.
تب مالت (بروسلوز) چیست
تب مالت یا بروسلوز یک بیماری میکروبی مشترک بین انسان و حیوان است که در تمام نقاط جهان دیده می شود. باکتری بروسلا عامل این بیماری است که می تواند پستانداران را آلوده کند. هر ساله تعداد زیادی از انسان ها به دلیل مصرف فرآورده های دامی آلوده به این بیماری و عواقب آن مبتلا می شوند. تب مالت در بارداری می تواند مشکلات جدی برای مادر و جنین ایجاد کند. زنان باردار یکی از گروه های در معرض خطر ابتلا به تب مالت هستند.
علائم تب مالت چیست
بارزترین علامت بیماری تب مالت، بروز تب بین 37.5 تا 40 درجه و تعریق زیاد است. اما علائم بیماری بسیار متنوع است و به این موارد محدود نمی شود. در اوایل بیماری ممکن است فرد تنها تب و تعریق شبانه داشته باشد، ولی به تدریج درد در استخوان ها به خصوص لگن ظاهر می شود به طوری که راه رفتن برای بیمار دشوار می شود. سایر علائم تب مالت شامل بی اشتهایی، خستگی، سردرد، دردهای عضلانی، کمردرد، یبوست، کاهش وزن، افسردگی و ناتوانی جنسی، بزرگ شدن کبد و طحال می شود.
حتما بخوانید: چرا زنان باردار دچار یبوست می شوند؟
عوارض ناشی از تب مالت در بدن
در صورت عدم درمان به موقع تب مالت عوارضی به دنبال دارد، از جمله آسیب به سیستم گوارشی، سیستم عصبی، کبد و یرقان. التهاب بافت اطراف قلب و کلیه نیز در بعضی موارد دیده می شود. همچنین کم خونی به شکل کمبود پلاک و گلبول های سفید از دیگر عوارض تب مالت است که در افراد مبتلا بروز می کند. بیماری تب مالت اگر درمان نشود قلب و رگ های بیمار را درگیر کرده و منجر به مرگ فرد می شود.
خطرات تب مالت در بارداری
ابتلا به بیماری تب مالت در دوران بارداری می تواند تاثیرات نامطلوبی روی مادر و جنین ایجاد کند. اگر در دوران بارداری به مناطق آلوده سفر کرده اید یا محصولات لبنی مصرف کرده اید که از سلامت آن اطمینان ندارید، شاید لازم باشد که آزمایش تب مالت بدهید. بررسی ها نشان داده اند عوارض ابتلا به تب مالت در بارداری می تواند به سقط جنین، زایمان زودرس یا مرگ جنین در داخل رحم منجر شود. به همین دلیل باید در مناطقی که انسان ها به خصوص بانوان و دختران در تماس با حیوانات اهلی هستند، آموزش و آگاهی لازم انجام شود و زنان باردار تحت غربالگری قرار بگیرند تا از ابتلا به آن و بروز عوارض تب مالت در بارداری جلوگیری شود. در صورت مشاهده علائم ذکر شده در بالا، پزشک آزمایش های زیر را برای تشخیص تب مالت در بارداری توصیه می کند.
حتما بخوانید: زایمان زودرس چیست
آزمایش های تشخیص تب مالت برای زنان باردار
- آزمایش خون
- آزمایش مغز استخوان
- آزمایش ادرار
- آزمایش مایع میان مغزی
درمان تب مالت در بارداری
با وجود اینکه بهتر است در دوران بارداری از مصرف دارو پرهیز کنید اما چنانچه مادر باردار به تب مالت دچار شود، درمان با تجویز آنتی بیوتیک انجام می شود. برخی از پزشکان توصیه به مصرف داروهای ضد میکروبی می کنند.
- داکسی سایکلین و تتراسایکلین از رایج ترین داروهای تب مالت هستند اما مصرف آنها برای زنان باردار ممنوع است.
- استرپتومایسین و جنتامایسین که به صورت آمپول تجویز می شوند نیز در زنان باردار مبتلا به تب مالت منع مصرف دارند.
- ریفامپین که به شکل کپسول یا قطره خوراکی موجود است در درمان بیماری تب مالت برای زنان باردار قابل تجویز است، اما باید در مورد تداخل با داروهای مصرفی با پزشک مشورت کرد.
- قرص کوتریموکسازول که یکی دیگر از داروهای تب مالت است، در حاملگی به جز ماه آخر منع مصرف ندارد. اما درمان باید تحت نظر پزشک و داروها با تجویز متخصص باشد.
- پس بهترین داروها برای زنان باردار ریفامپین و کوتریموکسازول است که با وجود مصرف آنها و آنتی بیوتیک احتمال عود بیماری 6 ماه بعد از پایان درمان تب مالت وجود دارد. تب مالت یک بیماری طولانی محسوب می شود و ممکن است تا دو سال بازگشت داشته باشد، پس بیمار باید تا دو سال تحت نظر باشد و از نظر علائم معاینه شود. بازگشت بیماری تب مالت با مثبت شدن کشت و افزایش آنتیبادی IgG تشخیص داده می شود.
حتما بخوانید: عوارض جانبی آمپول جنتامایسین (Gentamicin)
آیا تب مالت می تواند از شیر مادر به فرزند منتقل شود؟
بسیاری از مادران باردار مبتلا به بیماری تب مالت با این سوال مواجه هستند که آیا می توانند به فرزند خود شیر بدهند؟ خیر، مجاز به این کار نیستند. یکی از راه های انتقال بیماری تب مالت از طریق شیردهی مادر به فرزند است. چنانچه بخاطر تب مالت نگران شیردهی به فرزند خون هستید حتماً با پزشک مشورت کنید و صورت لزوم روش دیگری برای تغذیه نوزاد پیدا کنید.
روش های پیشگیری از تب مالت برای زنان باردار
- برای جلوگیری از ابتلا به تب مالت در بارداری باید پیش از دوشیدن شیر از دام پستان حیوان را به آب و صابون بشویید.
- واکسیناسیون دام، ضد عفونی کردن محل نگهداری دام، عدم مصرف محصولات حیوانات آلوده یا مشکوک به بیماری از دیگر راه های پیشگیری از تب مالت است.
- توجه به این نکته بسیار جدی است که زنان باردار باید از مصرف لبنیات سنتی و غیر پاستوریزه جداً خودداری کنند. در صورت نبود شیر پاستوریزه باید شیر حیوانات اهلی را به مدت 20 دقیقه جوشاند و دائماً هم زد، به طوریکه تمام شیر تحت حرارت بالا قرار بگیرد.
- از آنجایی که سقط جنین دام های اهلی یکی از نشانه های تب مالت در حیوان است، از مصرف شیر دامی که اخیراً سقط جنین داشته است خودداری کنند.
- با توجه به قابل انتقال بودن این بیماری از طریق هوای طویله و آزمایشگاه، بهتر است زنان باردار از قرار گرفتن در چنین محیط هایی با احتمال آلودگی تب مالت خودداری کنند.
سخن آخر
ابتلا به بیماری تب مالت در دوران بارداری می تواند تاثیرات نامطلوبی روی مادر و جنین ایجاد کند. بسیاری از مادران باردار مبتلا به بیماری تب مالت با این سوال مواجه هستند که آیا می توانند به فرزند خود شیر بدهند؛ در این پست سلام دنیا خواندید، که تب مالت در بارداری چیست ؛ علائم بروسلوز و راه تشخیص و درمان تب مالت در دوران بارداری کدام است. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد. می توانید سوالات و نظرات خود را در خصوص تب مالت در بارداری در بخش نظرات برای ما بیان کنید.