خواص عدس برای سلامتی، پوست و مو و مضرات آن

خواص عدس برای سلامتی، پوست و مو و مضرات آن عدس را می توان با پوست یا بدون پوست مصرف کرد. عدس ها منبع خوبی برای پروتئین محسوب می شوند و برای زنان باردار عالی هستند. خواص و مضرات عدس برای سلامتی، بدنسازی و قلب را در سلام دنیا بخوانید.

مزایای سلامتی عدس که می تواند برای بدن فراهم کند شامل بهبود هضم، سلامت قلب، کنترل دیابت، مدیریت سرطان، کاهش وزن، پیشگیری از کم خونی و فعالیت الکترولیتی بهتر به دلیل پتاسیم موجود در این ماده غذایی است. عدس ها منبع خوبی برای پروتئین محسوب می شوند و برای زنان باردار عالی هستند. آنها ممکن است به پیشگیری از گرفتگی عروق (یا تصلب شرایین) و حفظ سلامت سیستم عصبی هم مفید باشند. خواص و مضرات عدس برای پوست، مو، سرطان، بدنسازی و عوارض و مضرات آن را در این مقاله از بخش خوراکی های سلام دنیا بخوانید.

عدس چیست؟

عدس ها حبوبات یا دانه های خوراکی هستند که به خانواده باقلاییان تعلق دارند. عدس از دو نیمه پوشیده شده در یک پوست تشکیل شده است. هر دو دانه به شکل عدسی چشم هستند، احتمالاً به همین دلیل است که در لاتین Lens culinaris نامیده می شوند. آنها همچنین یکی از قدیمی ترین منابع غذایی شناخته شده هستند که قدمت آن به بیش از 9000 سال قبل می رسد.

عدس را می توان با پوست یا بدون پوست مصرف کرد. قبل از اختراع ماشین آلات صنعتی مانند شرکت فرز، عدس ها را با پوست مصرف می کردند. البته پوست عدس حاوی بیشترین مقدار فیبر خوراکی است. پس از اختراع فرآیند آسیاب کردن، پوست آن جدا شد و به این صورت فیبر خوراکی موجود در عدس از بین رفت.


حتما بخوانید: خواص دال عدس قرمز برای سلامتی


انواع عدس های رایج و مورد استفاده شامل عدس سیاه، عدس قرمز، عدس قهوه ای، ماش، لپه، عدس زرد، عدس ماکاچیادو، عدس سبز فرانسوی، نخود سیاه، لوبیا چشم بلبلی، لوبیای سویا و بسیاری از انواع دیگر می باشد. هر کشوری عدس خاص منطقه خود را دارد که کم و بیش شبیه هم هستند و مزایای یکسانی را برای ما فراهم می کنند.

عدس به دلیل داشتن محتوای پروتئین بالا، منبع ارزان قیمت پروتئین محسوب می شود. آنها منبعی غنی از اسیدهای آمینه ضروری مانند ایزولوسین و لیزین هستند. آنها همچنین به عنوان منبع خوبی از ریزمغذی هایی مانند ویتامین ها و مواد معدنی هم محسوب می شوند.

خواص عدس چیست

عدس در کشورهای آسیایی، به ویژه کشور هند، به میزان بسیار بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. کشور هند بیشترین جمعیت گیاهخوار را دارد و عدس می تواند برای تامین پروتئین مورد نیاز  جایگزین خوبی برای گوشت باشد. یکی از روش های بسیار عالی برای مصرف عدس بعد از جوانه زدن است؛ زیرا در این مرحله عدس حاوی متیونین و سیستئین است. این دو اسید آمینه در عضله سازی و تقویت سلامت بدن ما بسیار مهم هستند. متیونین یک اسید آمینه ضروری است که بدن ان از طریق غذا دریافت می کند و سیستئین یک اسید آمینه غیر ضروری است که می تواند از متابولیسم ترکیباتی مانند متیونین بعدا تولید شود.

ارزش غذایی عدس

عدس نسبت به هر نوع گیاهی که می تواند پروتئین فراهم کند حاوی بیشترین میزان پروتئین است. میزان پروتئین موجود در آنها تا 35 درصد است که با گوشت قرمز، مرغ، ماهی و محصولات لبنی قابل مقایسه است. طبق گزارش وزارت کشاورزی ایالات متحده USDA، عدس خام حاوی کربوهیدرات (15-25 گرم در هر 100 گرم) است. آنها منبع خوبی برای فیبر خوراکی محسوب می شوند و علاوه بر این کالری کمی هم دارند. سایر ترکیبات مغذی موجود در عدس شامل مولیبدن، فولات، تریپتوفان، منگنز، آهن، فسفر، مس، ویتامین B1 و پتاسیم می باشد.


حتما بخوانید: 8 علامت هشدار دهنده کمبود پروتئین


عدس همچنین منبع دیگری برای فیتوکمیکال ها و فنل ها هم هستند. هر دوی این مواد شیمیایی آلی برای سلامتی بدن فوایدی بهمراه دارند، اما مکانیسم عملکرد آنها هنوز مشخص نشده است. اغلب، عدس و گوشت را از نظر اثربخشی باهم مقایسه می کنند اما بسیاری از مردم به گوشت به عنوان بهترین منبع پروتئین رای می دهند. درست است که عدس حاوی تمام اسید آمینه ها نیست، اما در مقایسه با گوشت، چربی کمتری دارد.

خواص عدس برای سلامتی

عدس از زمان پیدایش کشاورزی اولیه کشت می شد، و برای مدت زمان زیادی بخشی از رژیم غذایی ما بوده است. آنها مزایای سلامتی متعددی را برای بدن فراهم می کنند ، از جمله موارد زیر:

1. خواص عدس در بدنسازی: کمک به عضله سازی سریع

اندام ها و عضلات ما ممکن است برای ترمیم و رشد به یک منبع ثابت پروتئین نیاز داشته باشند. عدس، به خصوص جوانه عدس، حاوی تمام اسیدهای آمینه ضروری است که بدن ما برای عضله سازی خوب و عملکردهای ترمیمی به آن نیاز دارد.

 خواص عدس در بدنسازی

2. خواص عدس برای دیابت و کنترل قند خون 

یک مطالعه مقایسه ای که در مجله آمریکایی تغذیه بالینی منتشر شد، نشان داد که در دسته های مختلف مواد غذایی، احتمال وجود فیبر خوراکی در خانواده باقلاییان بسیار بیشتر بوده است. عدس همراه با لوبیا و نخود از خانواده باقلاییان است. غذاهای حاوی فیبر خوراکی مانند عدس ممکن است به کنترل سطح قند خون کمک کنند. دریافت فیبر خوراکی همچنین ممکن است سرعت جذب غذا توسط خون را کاهش دهد و در نتیجه سطح قند را بصورت مداوم حفظ کند.

3. خواص عدس: کمک به تقویت سیستم گوارش

از آنجایی که عدس حاوی سطوح بالایی از فیبر خوراکی است، و در صورت مصرف منظم ممکن است عملکرد هضم را بهبود بخشد. مصرف عدس همچنین ممکن است برای اجابت مزاج آسان و در نتیجه کاهش یبوست هم مفید باشد. اگرچه عدس باعث نفخ و گاز معده می شود، اما مصرف عدس خیس شده یا جوانه زده هضم این ماده غذایی را برای شما آسان می کند.


حتما بخوانید: بهترین غذاهای فیبردار برای درمان یبوست


4. خواص عدس برای سلامت قلب 

عدس به دلیل دارا بودن مقادیر ناچیز چربی، منبع بالقوه ایده آلی برای پروتئین بدون افزودن چربی اضافی به بدن محسوب می شود و در نتیجه باعث تقویت سلامت قلب هم می شود. عدس حاوی منیزیم و پتاسیم است که هر دو این ترکیبات مهم ممکن است به آرامش عضلات قلبی عروقی و کاهش سطح فشار خون کمک کنند.

4. خواص عدس برای گرفتگی عروق

تحقیقاتی که توسط دکتر Xu در دپارتمان علوم غلات و مواد غذایی در داکوتای شمالی، ایالات متحده صورت گرفت ، نشان داد که مصرف عدس منابع آنتی اکسیدانی را برای بدن تامین می کند که احتمال ایجاد گرفتگی در عروق را کاهش می دهد. همچنین این آنتی اکسیدان ها در خنثی سازی رادیکال های آزاد و در نتیجه جلوگیری از آسیب سلولی و ژن (پیری) نقش دارند.

 خواص عدس برای گرفتگی عروق

5. خواص عدس برای کمک به مبارزه با سرطان

مطالعات انجام شده توسط Elvira González De Mejía و Valentin I. Prisecaru در دانشگاه ایلینویز نشان داده است که لکتین های گیاهی، نوع جداگانه ای از پروتئین گیاهی که از طریق مصرف مواد غذایی مانند عدس، گندم، بادام زمینی، نخود فرنگی و سویا فراهم می شوند، تأثیر زیادی بر سلول های سرطانی دارد. مطالعات تحقیقاتی نشان داده است که این لکتین ها باعث سمیت سلولی و آپوپتوز (مرگ سلول ها) می شوند، یعنی این مواد غذایی پتانسیل زیادی برای کنترل رشد سلول های سرطان دارند.


حتما بخوانید: خواص ماش برای سلامتی و درمان بیماری ها


6. خواص عدس در بارداری (منبع خوبی برای اسید فولیک)

عدس منبع خوبی از ویتامین B کمپلکس مانند فولات یا اسید فولیک است. مصرف اسید فولیک توسط زنان باردار به پیشگیری از بروز نقایص مادرزادی کمک می کند. بر اساس مطالعه ای که توسط سوزان جی دوتی، در موسسه تحقیقاتی Rowett در آبردین، انگلستان انجام شد، کمبود اسید فولیک اغلب منجر به نقص لوله عصبی در جنین می شود.

فولات موجود در عدس به تشکیل گلبول های قرمز خون کمک می کند، و مطمئنا برای زنان باردار مفید است و نقش مهمی در حفظ سطح هموسیستئین بر عهده دارد. هموسیستئین همچنین برای مقابله با فشار خون بالا و آسیب DNA که ممکن است منجر به بروز سرطان شود موثر شناخته شده است.

7. خواص عدس برای لاغری و کمک به کنترل وزن

مطالعات تحقیقاتی نشان می دهد که مصرف منظم عدس می تواند به کنترل وزن و افزایش احساس سیری کمک کند.

8. خواص عدس در کمک به تقویت سیستم عصبی

مدت‌ها اعتقاد بر این بود که ریزمغذی‌هایی مانند ویتامین‌ها و مواد معدنی تأثیری بر عملکرد مغز ندارند. با این حال، تحقیقات بیشتر نشان می دهند که برای حفظ عملکرد صحیح مغز، وجود ویتامین ها و مواد معدنی به همان اندازه مهم هستند. بر اساس تحقیقات انجام شده توسط J.M. Bourre در دپارتمان Neuro-pharmaco-nutrition در بیمارستان Fernand Widal در پاریس، مشخص شد که ویتامین ها و مواد معدنی موجود در عدس برای عملکرد بهینه مغز مفید هستند.

9. خواص عدس : محتوی بالا آهن

عدس حاوی مقدار بالقوه زیادی آهن است ،که بدن برای تولید بهینه هموگلوبین به این ماده نیاز دارد. بامصرف 1 فنجان عدس (200گرم) در روز حدود 36 درصد از آهن مورد نیاز روزانه تان را می توانید تامین کنید.

خواص عدس برای کم خونی

10. کمک به تقویت فعالیت های الکترولیتی

پتاسیم، یکی از مواد معدنی موجود در عدس، به عنوان جایگزین بهتری برای فعالیت الکترولیتی نسبت به سدیم در نظر گرفته می شود. بروز بسیاری از بیماری ها با محتوای بالای سدیم و محتوای کم پتاسیم در بدن مرتبط هستند. پتاسیم علاوه بر اینکه به عنوان یک الکترولیت عمل می کند، برای عملکرد تعدادی از ارگان های بدن مانند قلب، مغز و کلیه نیز مفید است.

11. خواص عدس کمک به تقویت متابولیسم بدن

عدس منبع خوبی از بسیاری از ویتامین ها از جمله ویتامین B3 است که ممکن است نقش مهمی در تقویت سیستم گوارشی و عصبی برعهده داشته باشد. ویتامین B3 فواید زیادی، از جمله کنترل کلسترول و بهبود پروفایل لیپید برای بدن بر عهده دارد.

12. خواص عدس برای سلامت پوست، مو و ناخن 

عدس حاوی مواد مغذی است که باعث سلامت پوست، مو و ناخن می شود. ترکیب مواد مغذی عدس باعث می‌شود که برای حمایت از رشد پوست، مو و ناخن‌های سالم مناسب باشد. پروتئین، آهن و ویتامین های B موجود در عدس همگی در اینجا نقش مهمی دارند. مو، پوست و ناخن از پروتئین سختی به نام کراتین تشکیل شده است. بنابراین، مصرف پروتئین کافی، به طور کلی، برای تولید کراتین، به ویژه اسید آمینه L-lysine بسیار مهم است. L-lysine یک اسید آمینه ضروری است که در عدس، تخم مرغ و آجیل یافت می شود و نشان داده شده است که به جلوگیری از ریزش بیش از حد مو در زنان مستعد این بیماری کمک می کند.


حتما بخوانید: خواص دال عدس برای پوست و 8 ماسک صورت با آن


دریافت آهن کافی از منابع غذایی مانند عدس نیز می تواند به تقویت مو، پوست و ناخن کمک کند. آهن علاوه بر کمک به پیشگیری از کم خونی، برای تولید و رشد سلول های سالم ضروری است. در واقع، علائم کمبود آهن شامل موهای شکننده، پوست رنگ پریده و ناخن های ضعیف است.

عدس همچنین منبع خوبی از ویتامین های گروه B از جمله ویتامین B7 است که به نام بیوتین نیز شناخته می شود. ویل کول، دی سی، IFMPC، توضیح می دهد: "بیوتین دقیقاً در خط مقدم مبارزه با اثرات پیری با نقش آن در سنتز اسیدهای چرب است که برای سلامت پوست بسیار مهم است." بیوتین به دلیل نقشی که در سلامت مو دارد حتی به ویتامین H نیز لقب داده است.

خواص عدس برای پوست و مو

عوارض جانبی و مضرات مصرف عدس

اگرچه عدس برای سلامتی شما مفید است و بهترین جایگزین برای گوشت، مرغ و ماهی است، اما معایبی نیز دارد که عبارتند از:

خطر ایجاد سنگ کلیه: تحقیقات انجام شده توسط Massey و همکاران. در دپارتمان علوم غذایی و تغذیه انسانی دانشگاه ایالتی واشنگتن نشان داد که برخی از عدس ها مانند سویا، غذاهای پایه سویا، کره بادام زمینی و لوبیا آپز، کوبیده و سرخ شده حاوی غلظت بالایی از ترکیبات اگزالات هستند. این ترکیبات اگزالات مسئول ایجاد سنگ کلیه بودند. بنابراین افرادی که سنگ کلیه دارند باید از مصرف حبوبات و عدس اجتناب کنند.


حتما بخوانید: خواص کلم قمری برای سنگ کلیه


خطر بیماری های کلیوی: مصرف سطوح بالای پروتئین عوارض جانبی دیگری نیز بهمراه دارد. به طور متوسط، مقدار پروتئین مورد نیاز بدن ما 0.8 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است. مصرف بیش از حد پروتئین می‌تواند به کلیه‌ها برای دفع پروتئین‌های اضافی بدن فشار وارد کند. در دراز مدت، این دفع می تواند منجر به آسیب رساندن به عملکرد کلی کلیه شود.

تشکیل گاز در اثر تخمیر: عدس پس از ورود به دستگاه گوارش شروع به تخمیر کرده و متعاقباً گاز آزاد می کند. این گازها می توانند باعث ناراحتی های شوند و بنابراین، باید از مصرف بیش از حد عدس خودداری کرد، مگر اینکه این مشکل برای تان مهم نباشد.

سخن آخر:

عدس نسبت به هر نوع گیاهی که می تواند پروتئین فراهم کند حاوی بیشترین میزان پروتئین است. عدس خواص و مضراتی برای بدن دارد. ما در این مطلب سلام دنیا ، به بررسی 12 خاصیت عدس برای پوستو مو، بدنسازی، لاغری، قلب و سرطان و مضرات آن پرداختیم. امیدوارم که برای شما مفید بوده باشد. 


مقالات مرتبط:

خواص میگو برای سلامتی، لاغری و پوست و مضرات میگو

خواص مریم گلی برای رحم و سلامتی و مضرات مریم گلی

از
7
رای