بسیاری از افراد فقط فشار خون بالا یا افزایش فشار خون را خطری برای سلامتی می دانند، اما فشار خون بیش از حد پایین هم میتواند موجب مشکلات سلامتی نیز شود. ممکن است برخی از افراد به طور طبیعی فشار خون پایین داشته باشند، در حالی که این می تواند یک عارضه جانبی از یک وضعیت پزشکی برای دیگران باشد، اما به هر صورت می تواند خطرناک باشد. در اینجا آنچه را که باید در مورد خطرات سلامتی فشار خون پایین بدانید، و چه زمانی به دنبال مراقبت پزشکی باشید، وجود دارد.
فشار خون پایین چیست؟
طبق گزارش انجمن قلب آمریکا (AHA)، فشار خون طبیعی از دو تفسیر تشکیل شده است: سیستولیک (شماره بالا)، که فشار خون در شریان ها را هنگامی که قلب می تپد اندازه گیری می کند و دیاستولیک (شماره پایین)، که فشار خون در شریان ها را هنگام استراحت قلب بین دو ضربان را اندازه گیری می کند. فشار خون طبیعی خوانش سیستولیک زیر 120 و دیاستولیک کمتر از 80 است. برای مثال، فشار خونی که برای یک فرد سالم طبیعی در نظر گرفته می شود 110 بر روی 70 خواهد بود.
الکساندرا لاجوئی، متخصص قلب غیرتهاجمی، در مرکز بهداشتی. پراویدنس سنت جان در سانتا مونیکا از لحاظ فنی میگوید: فشار خون پایین یا افزایش فشارخون خوانش فشار خون کمتر از 90 بر روی 60 است. با این حال، او توضیح می دهد كه خوانش فشار خون پایین تنها در صورتی خطرناک تلقی می شود كه باعث ایجاد علائمی شود كه بیش از چند ثانیه ادامه دارد.
چه عواملی باعث فشار خون پایین می شوند؟
براساس اطلاعات موسسه ملی قلب، ریه و خون، برخی افراد همیشه فشار خون پایین دارند. از آنجا که این برای آنها طبیعی است، این بیماری هیچ علائمی را ایجاد نمی کند و خطرناک محسوب نمی شود. دکتر لاجوئی در وب سایت LIVESTRONG.com می گوید: "افرادی که لاغر هستند و از نظر جسمی بسیار فعال هستند، فشار خون پایین تری دارند." به طور کلی، زنان قبل از یائسگی و افراد بسیار لاغر نیز فشار خون پایین تری دارند. با این وجود، در موارد دیگر، فشار خون پایین طبیعی نیست. دکتر لاجوئی می گوید به عنوان مثال، کم آبی بدن یکی از دلایل اصلی افت فشار خون است. بر اساس اظهارات انجمن قلب آمریکا (AHA) شرایط زیر نیز می تواند باعث بروز آن شود:
چه عواملی باعث بروز فشار خون پایین می شود؟
- عفونت، به خصوص اگر باکتری ها وارد جریان خون شوند (شوک سپتیک)
- کم خونی
- یک واکنش آلرژیک شدید
- برخی بیماری های عصبی
- آریتمی (ریتم غیر طبیعی قلب)
- نارسایی قلبی
- کاهش حجم خون، از جمله تروما یا خونریزی داخلی
- اختلالات غدد درون ریز، از جمله کم کاری تیروئید و گاهی اوقات دیابت
- فشار خون بسیار پایین به واسطه تحریک عصبی: اختلال ناشی از عدم ارتباط بین قلب و مغز است که منجر به افت فشار خون پس از ایستادن به مدت طولانی می شود.
- افت فشار خون بعد از غذا: شرایطی که اغلب در بزرگسالان مسن تر اتفاق می افتد، که در آن فشار خون بعد از غذا افت می کند
- افت فشار خون وضعیتی: هنگامی که فشار خون با ایستادن از حالت نشسته افت می کند ممکن است این حالت را به طور موقت تجربه کنید، مانند زمانی که خیلی سریع بایستید، یا پاهایتان را روی هم بگذارید، یا بیماری مزمن که شرایط بسیار جدی تری دارد.
فشار خون پایین همچنین می تواند نتیجه استراحت، بارداری یا برخی داروهای خاص مانند داروهای فشار خون بالا، ادرارآورها، انواع خاصی از داروهای ضد افسردگی و داروهای اختلال عملکرد نعوظ مانند ویاگرا باشد.
علائم و نشانه های فشار خون پایین چیست؟
دکتر لاجوئی می گوید، اولین و رایج ترین علامتی که فشار خون شما خیلی پایین است، سرگیجه و غش کردن است. برخی از افراد با فشار خون پایین نیز احساس خستگی می کنند. شایع ترین دلیل سرگیجه یا ضعف این است که فشار خون سیستولیک به طور موقت خیلی پایین است تا جریان خون کافی به مغز وارد شود. دکتر لاجوئی توضیح می دهد: "این معمولاً زمانی اتفاق می افتد که فشار سیستولیک کمتر از 80 باشد." طبق اظهارات انجمن قلب آمریکا (AHA)، فشار خون پایین همچنین می تواند علائم زیر را ایجاد کند:
- حالت تهوع
- تشنگی غیر معمول
- عدم توانایی تمرکز
- تاری دید
- پوست سرد، مرطوب و رنگ پریده
- تنفس سریع
- خستگی
- افسردگی
خطرات فشار خون پایین بر سلامتی
خطرات مستقیم و غیر مستقیم برای فشار خون پایین وجود دارد:
1. اکسیژن نا کافی
همانطور که دکتر لاجوئی خاطرنشان کرد، خطر اصلی فشار خون پایین این است که فشار کافی در رگ های خونی شما وجود ندارد تا خون و بنابراین اکسیژن در جایی که باید به بدن، خصوصاً به مغز، وارد شوند برسد. در مورد آن مثل تلاش برای گرفتن دوش زمانی که فشار آب خیلی پایین است فکر کنید شما نمی توانید کار را به راحتی و یا به طور موثر انجام دهید.
2. بیماری قلبی
دکتر لاجوئی می گوید، فشار خون پایین در بزرگسالان نیز با طول عمر کوتاهتر و میزان بالای بیماری قلبی همراه است. دلیل این است که با افزایش سن، رگ های خونی سخت می شود و باعث می شود عدد خوانش فشار خون پایین بیاید. وی توضیح می دهد: "افزایش نرخ بیماری در افراد با فشار دیاستولیک پایین احتمالاً منعکس کننده سخت شدن شریان ها است، و تصور نمی شود دلیل آن خوانش پایین باشد." "به همین دلیل است که پزشکان بر مدیریت خوانش سیستولیک بالا تمرکز می کنند، و به طور معمول سعی نمی کنند فشار خون دیاستولیک را حتی اگر پایین باشد تغییر دهند."
3. جراحت
اگر افت ناگهانی در فشار خون را تجربه کنید، در معرض خطر غش کردن هستید که میتواند منجر به آسیب ناشی از افتادن شود.
4. آسیب کلیه
به گفته دکتر لاجوئی، برخی بیماران مبتلا به نارسایی کلیه می توانند در صورت فشار خون بسیار پایین عملکرد کلیه را بدتر کنند.
5. تشدید علائم سکته مغزی
دکتر لاجوئی می گوید: "بیماران مبتلا به سکته مغزی اولیه اگر فشار خونشان خیلی پایین بیاید می تواند منجر به عود علائم سکته مغزی شود."
6. سایر خطرات سلامتی
خطرات سلامتی ناشی از افت فشار خون توسط پزشکان هنوز مورد بررسی قرار می گیرد. به عنوان مثال، یک مطالعه در ماه مارس سال 2018 از مجله سلامت عمومی BMC با استفاده از داده های بررسی ملی آزمایشات بهداشتی و تغذیه ای کره جنوبی نشان داد که در واقع بین افکار خودکشی و فشار خون پایین ارتباط وجود دارد. این مطالعه به این نتیجه رسید که میزان ایده پردازی خودکشی در بزرگسالانی که فشار خون پایینی داشتند، "به طور قابل توجهی بالاتر بود".
درمان فشار خون پایین
چگونگی درمان فشار خون پایین بستگی به علت فشار خون پایین دارد، اما برخی از درمان های متداول عبارتند از:
1. اقدامات پیشگیرانه
در برخی شرایط، اقدامات پیشگیرانه می تواند به اصلاح فشار خون پایین شما کمک کند. به عنوان مثال، اگر افت فشار خون به واسطه تحریک عصبی داشته باشید و شغلی که نیاز به ایستادن در مدت زمان طولانی دارد، فشار خون شما می تواند کاهش یابد. دکتر لاجوئی توضیح می دهد که انجام اقدامات پیشگیرانه مانند حرکت دادن پاها به اطراف، پیاده روی به طور منظم، بلند شدن آهسته و انجام تمرینات پا می تواند به جلوگیری از افت خطرناک فشار خون که می تواند باعث غش شود کمک کند.
2. هیدراته شدن
دکتر لاجوئی می گوید، مصرف کافی مایعات برای حفظ فشار خون سالم مهم است. بهبود هیدراسیون گاهی اوقات می تواند برای افزایش سطح فشار خون کافی باشد.
3. تغییرات رژیمی
در برخی شرایط، پزشک مصرف نمک را افزایش میدهد تا فشار خون را افزایش دهد. با این حال، دکتر لاجوئی هشدار میدهد که همیشه باید پیش از انجام هر گونه تغییرات مهم در مصرف نمک با پزشک خود صحبت کنید چون در شرایط خاصی مانند نارسایی قلبی می تواند فشار خون را بدتر کند. یاد بگیرید چگونه بشقاب خود را با غذاهای سالم و بسیار مغذی پر کنید. حالا برای آماده و تنظیم کردن برنامه غذایی امروز خود با پزشک صحبت کنید. براساس گزارش موسسه ملی قلب، ریه و خون، انواع خاصی از کم خونی ناشی از کمبود ویتامین ب 12 و اسید فولیک هستند، پس مصرف این ویتامین ها برای بهبود کم خونی میتواند به درمان فشار خون پایین کمک کند. با این حال، باز هم باید قبل از اضافه کردن مکمل به رژیم غذایی خود با پزشک صحبت کنید.
4. داروها
اگر شما در حال مصرف هر نوع دارویی هستید و فشار خون پایین را تجربه میکنید، پزشک ممکن است نگاهی به رژیم دارویی شما بیندازد تا مشخص شود آیا کسی مقصر است یا نه. دکتر لاجوئی می گوید و در برخی موارد نادر ممکن است پزشک داروهایی را برای افزایش فشار خون تجویز کند.
برای فشار خون پایین چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید
در بیشتر موارد، مگر اینکه صدمات آشکار یا تروما متحمل نشده باشید، خوانش فشار خون پایین بدون هیچ گونه علائم همراه قابل توجه، نگرانی خاصی ندارد. اما اگر متوجه آن شدید که به طور منظم دچار بازگشت بیماری فشار خون پایین می شوید، ایده خوبی است که هنگام بروز علائم خود توجه داشته باشید (مثلاً بعد از مصرف یک داروی خاص یا به عنوان مثال پیروی از وعده های غذایی) و قرار ملاقاتی را با پزشک خود برای صحبت کردن در مورد آن برنامه ریزی کنید. و اگر هر گونه علائم فشار خون پایین فوری و مداوم را تجربه میکنید، مانند احساس گیجی، سرگیجه و یا غش، باید سریعاً به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.