چغندر یکی از سبزیجات ریشه دار پرمصرف در فصل زمستان است که به دلیل وجود مقادیر قابل توجه فیبر، اسید فولیک (ویتامین B9)، منگنز، پتاسیم، آهن و ویتامین C برای بدن فواید زیادی دارد. از مهمترین خواص چغندر می توان به بهبود گردش خون، کاهش فشار خون و بهبود عملکرد ورزشی، لاغری، سرماخوردگی،کبد چرب و...است. در این مطلب سلام دنیا قصد داریم تا شما را با خواص چغندر قند سفید و قرمز (لبو) برای زنان، مردان و کودکان، سرماخوردگی ، کم خونی، لاغری، ورزشکاران و انواع چغندر، این سبزی پرخاصیت بیشتر آشنا کنیم، لطفا تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
انواع چغندر کدام است
چغندر قرمز
چغندر قرمز و بنفش یکی از رایج ترین انواع چغندر است که اکثر افراد با ان آشنا هستند.این چغندر رنگ قرمز خود را به هر ماده غذایی که در کنارش قرار بگیرد می دهد.چغندر قرمز به صورت کبابی یا تفت داده شده مورد استفاده قرار می گیرد.
چغندر طلایی (Golden Beets)
چغندر طلایی از طعم ملایم برخوردار است و رنگی طلایی و زرد دارد. این نوع چغندر شیرین است و با تفت دادن یا کباب کردن، طعمش بیشتر مشخص می شود،می توانید ان را در وعده صبحانه و در سالاد میل کنید. همچنین، میتوانید آن را به سوپ سبزیجات هم اضافه کنید.
چغندر راه راه (Striped Beets)
این نوع چغندر در قسمت داخلی خود نوارهایی دارد که بسیار شبیه به آبنبات هستند.این نوع چغندر طعمی بسیار خاکی و شیرین دارد.
چغندر چیاگیا
چغندر چیاگیا ظاهری راه راه دارد اما برخی از انها با ترکیب زرد و نارنجی هستند.روش استفاده از این چغندر نیز مانند سایر چغندرها است.
چغندر سیلیندرا (Cylindra Beets)
چغندر سیلیندرا بیشتر شبیه به هویج است.آنها به شکل استوانه ای و به رنگ سورمه ای هستند. این نوع چغندر طعمی شیرین و بافتی عالی دارد و گوشت آن قرمز تیره است.
خواص چغندر برای سرماخوردگی
چغندر سرشار از ویتامین C است،نوعی آنتی اکسیدان قوی که با تحریک تولید آنتی بادیها و گلبولهای سفید با سرماخوردگی و دیگر بیماریهای عفونی مبارزه کرده و روند بیماری را تسریع می بخشد.به همین دلیل در زمان ابتلا به سرماخوردگی مصرف این سبزی پرخاصیت توصیه شده است.
حتما بخوانید: درمان خانگی سرماخوردگی کودک و بزرگسال
خواص چغندر برای مغز
اکسید نیتریک موجود در شلغم با شل کردن رگهای خونی باعث افزایش گردش و جریان خون به مغز خواهد شد. این وضعیت برای افراد کهنسال بسیار مهم و مفید است.نتایج مطالعات نشان میدهد که با افزایش سن توانایی بدن برای تولید اکسید نیتریک کاهش پیدا میکند. بنابراین مصرف چغندر در برنامه رژیم غذایی سالم میتواند عملکرد مغز در این افراد را افزایش دهد.نتایج مطالعه ای در سال 2014 مشخص کرد که افراد کهنسال که رژیم غذایی با نیترات بالا (از جمله چغندر) داشتند با بهبود جریان خوب به لوب پیشانی مواجه شدند. این ناحیه نقش مهمی در انجام عملکردهایی نظیر تمرکز، سازماندهی و توجه به جزییات دارد.
خواص چغندر برای لاغری
چغندر منبع غنی از فیبر است و کالری کمی دارد.به همین دلیل مصرف ان در برنامه رژیم غذایی افرادی که قصد کاهش وزن سریع و لاغری دارند می تواند با کاهش اشتها و ایجاد حس سیری طولانی مدت به کاهش وزن کمک کند.البته چغندر میتواند با چربی مبارزه کند موضوعی که برای کاهش وزن بسیار مهم است. همچنین خواص چغندر نقش مهمی در هیدراته نگهداشتن بدن و سم زدایی آن دارد.این خواص چغدر علاوه بر لاغری به داشتن پوستی درخشان نیز کمک میکند.
خواص چغندر برای بدنسازی
چغندر سرشار از نیترات و آنتی اکسیدان ها است.این مواد مغذی در مواقعی که بدن با اکسیژن رسانی پایینی (درست مانند زمانی که فرد ورزش های سنگین انجام می دهد) مواجه است،نقش مهم و ویژه ای دارند.نیترات های موجود در چغندر در بدن به اکسید نیتریک تبدیل می شوند و برای انجام ورزش های سنگین تر و طولانی تر شرایط را آماده می کنند.به همین خاطر مصرف چغندر و برگ ان برای تقویت سالم بافت های عضلانی در بدنسازی موثر عمل می کنند.افرادی که بدنسازی انجام می دهند می توانند چغدر را رنده کرده و برگ های ان را به سالادها، اسموتی ها و سایر غذاهای خود اضافه کنند.
خواص چغندر برای کبد چرب
چغندر منبع غنی از بتاکاروتن، کاراتنوئیدها و فلاوونوئیدها است که همگی آنتی اکسیدان های قوی هستند.این ترکیبات با تصفیه و پاکسازی کبد به درمان کبد چرب کمک می کند. نتایج یک مطالعه بالینی مشخص کرد که مصرف آنتی اکسیدان ها بطرز قابل توجهی میزان چربی کبد و التهاب ان را کاهش می دهد.
حتما بخوانید: داروی گیاهی برای درمان کبد چرب
خواص چغندر برای ورزشکاران
نتایج بسیاری از پژوهشها مشخص می کنند که نیتراتها میتوانند به بهبود عملکرد ورزشکاران در حین انجام تمرینات به ویژه در تمرینات استقامتی کمک کنند. تحقیقات انجام شده نشان می دهند که نیترات های مواد غذایی با اثرگذاری بر فعالیت میتوکندری مصرف اکسیژن در طول ورزش را کاهش می دهد. وجود مقادیر زیاد نیترات های معدنی در چغندر، این سبزی مفید را به یک ماده غذایی موثر برای ورزشکاران تبدیل کرده است.
خواص چغندر برای مردان
یکی از مهمترین خواص چغندر برای مردان رفع اختلال نعوظ می باشد.
خواص چغندر برای نعوظ
آب چغندر در تولید نیتریک اکسید به بدن کمک می کند.به همین خاطر چغندر به عنوان یک مکمل غذایی برای اختلال نعوظ شناخته شده است. نیتریک اکسید برای ایجاد فشار لازم برای حفظ نعوظ در کورپوس کاورنوزوم موثر عمل می کند.اگرچه هیچ شواهد علمی معتبری برای تایید اثرگذاری چغندر بر اختلال نعوظ وجود ندارد با این حال برخی شواهد تجربی نشان داده است که مصرف منظم آب چغندر می تواند به رفع مشکلات نعوظ کمک کند.علاوه براین نتایج یک مطالعه که اخیرا انجام شده مشخص کرده است که مواد غذایی حاوی نیترات بالا ممکن است باعث افزایش مقدار گوانوزین مونوفسفات سیکلیک شود.این به این معناست که مواد غذایی نظیر چغندر می توانند به طور بالقوه تاثیر مثبتی در نگه داشتن نعوظ در مردان داشته باشند.
خواص چغندر برای کلیه
همانطور که گفته شد چغندر منبع غنی از آنتی اکسیدان طبیعی است. این ماده غذایی به حفظ سلامت رگهای خونی کمک میکند و از این طریق فشار خون را تنظیم و ان را کاهش می دهد.بنابراین مصرف چغندر میتواند به بهبود علائم ناشی از بیماریهای کلیوی و حفظ سلامت کلیه ها کمک کند.با این حال، به افراد مبتلا به نارسایی کلیه توصیه می شود که در مصرف چغندر اعتدال را رعایت کنند زیرا چغندر حاوی مقادیر بالای پتاسیم است و این افراد باید میزان پتاسیم خود را محدود کنند.
خواص چغندر برای کودکان
1. سرشار از مواد مغذی
چغندر به دلیل وجود کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم، ویتامین A، ویتامین B کمپلکس، ویتامین C، ویتامین K و ویتامین E یکی از سبزیجات انرژی بخش است. گنجاندن این سبزی پرخاصیت در برنامه غذایی کودک می تواند خطر بروز بیماری بری–بری، شب کوری، ، نرمی استخوان، و غیره در کودکان را کاهش دهد.
حتما بخوانید: درمان نرمی استخوان در کودکان چیست
2. پیشگیری از کم خونی کودک
فقدان آهن در بدن باعث بروز کم خونی می شود.از انجایی که چغندر سرشار از آهن است به همین دلیل مصرف ان از بروز کم خونی به خصوص در کودکان جلوگیری می کند. آهن با تأمین اکسیژن به قسمت های مختلف بدن برای رشد مغز به ویژه در چند ماه اولیه رشد کودک حیاتی است.
3. بهبود گوارش کودک
کودک در اوایل دوران زندگی هضم ضعیفی دارد. بنابراین،گنجاندن مواد غذایی که به راحتی قابل هضم هستند برای انها اهمیت زیادی دارد. چغندر سبزی است که با داشتن هضم راحت می تواند به بهبود دستگاه گوارش کودک کمک کند.
4. پاک کننده بدن کودک
آب چغندر در صورتی که با هویج یا آب خیار ترکیب شود می تواند تاثیر فوق العاده ای بر بدن کودک داشته باشد. علاوه براین باعث پاکسازی اندام های مهم مانند کلیه ها و مثانه و صفرا می شود.
5. حفظ سلامت کبد کودک
مصرف چغندر می تواند به محافظت از کبد کودک کمک کند. کبد ناسالم با بروز بیماری های جدی مانند زردی و هپاتیت همراه است.زردی با اثرگذاری بر اشتهای کودک باعث افزایش مشکلات مختلف مانند وزن کم، و غیره می شود.
خواص چغندر قرمز
تنظیم فشار خون
چغندر قرمز یک تنظیم کننده طبیعی برای فشار خون محسوب می شود. این ماده غذایی به کاهش فشار خون در عرض چند ساعت کمک می کند. بنابراین مبتلایان به فشار خون، بیماری های قلبی و عروقی و بیماری های کلیوی با مصرف این سبزی پرخاصیت از فواید ان بهره مند خواهند شد.
حتما بخوانید: درمان قطعی فشار خون بالا با عرقیات گیاهی
خاصیت آرام بخش
مصرف چغندر قرمز به صورت خام میتواند باعث آرامش قلب شود.
خواص ضد التهابی
یکی دیگر از خواص مهم چغندر قرمز خواص ضد التهابی آن است. چغندر قرمز توانایی بلقوه در کاهش التهاب دارد.به همین دلیل مصرف این ماده غذایی میتواند برای بیماری آرتروز بسیار مفید و موثر باشد.
پیشگیری از سرطان
چغندر قرمز منبع غنی از آنتی اکسیدان طبیعی است و همچنین از خاصیت ضد التهابی قوی برخوردار است.به همین خاطر محققان معتقدند که این ماده غذایی میتواند مانع از رشد سلولهای سرطانی شود.
کاهش وزن
از انجایی که چغندر قرمز کم کالری و پر آب است می تواند یک ماده غذایی مفید برای افرادی که قصد کاهش وزن و لاغری دارند،باشد. مصرف این ماده غذایی میتواند با پر کردن حجم زیادی از معده مانع از پرخوری در طول روز شود و در نتیجه موجب کاهش وزن میشود.
خواص چغندر قند پخته
مصرف 100 گرم چغندر قند پخته شده، تقریبا 45 کالری انرژی برای بدن فراهم می کند.علاوه براین این،این مقدار چغندر قند پخته میزان مطلوبی از پروتئین و فیبر را نیز به بدن میرساند. از طرف دیگر چغندر قند یک منبع عالی برای دریافت مواد معدنی از جمله کلسیم، منیزیم، پتاسیم، فسفر، آهن، منگنز و فولات محسوب می شود.
خواص چغندر برای دام
انرژی حاصل از تخمیر تفاله چغندر در شکمبه دام افزایش پیدا می کند.انرژی این محصول همانند جو است اما پروتئین ان سطح متوسط یا کمتری دارد. یکی دیگر از خواص چغندر قند الیاف قابل هضم آن نظیر سلولز است که برای نشخوارکنندگان بسیار مفید میباشد. این الیاف پایداری و ثبات در محیط شکمبه دام را فراهم می کند.
خواص چغندر قند در طب سنتی
طبع گرم و تر چغندر قند،ان را به یک خوراکی سالم و مقوی برای بدن تبدیل کرده است.برخی از خواص چغندر قند در طب سنتی شامل موارد زیر است:
- چغندر قند پخته در درمان رعشه موثر عمل میکند.
- برای کم خونی و ضعف عمومی بدن مناسب است.
- برای درمان چاقی و اضافه وزن مفید است.
- آب چغندر قند در درمان نقرس بسیار مفید است.
- برای رفع جوشهای صورت خواص درمانی بسیار زیادی دارد.
- موجب تقویت معده می شود.
- ادرار آور و آرام کننده است.
حتما بخوانید: از بین بردن جوش صورت بدون دارو
خواص چغندر خشک شده
- باعث حذف سموم می شود.
- خلق و خورا بهبود می بخشد.
- اشتها را افزایش می دهد.
- فشار خون بالا را کاهش می دهد.
- به کاهش کلسترول و چربی بدن کمک می کند.
- به بهبود عملکرد کبد کمک می کند.
- جذب مواد غذایی را تسریع می بخشد.
مضرات چغندر قند
- از انجایی که چغندر قند حاوی مقادیر زیادی قند است بنابراین بهتر است مبتلایان به دیابت یا قند خون بالا از مصرف آن پرهیز کنند.
- مصرف بیش از حد ان به دلیل وجود فیبر ممکن است باعث دلپیچه و دلدرد شود.
- در برخی موارد بسیار نادر ممکن است مصرف چغندر قند باعث خارش و بروز علائم حساسیتزا شود.
- افراد مبتلا به سوءهاضمه باید قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنند.
سخن پایانی:
چغندر یک سبزی ریشه دار است که به دلیل وجود ترکیبات مهم در آن برای سلامتی بدن مفید است.از مهمترین خواص چغندر می توان به درمان سرماخوردگی، بهبود سلامت مغز، کاهش فشار خون، درمان کبد چرب، کاهش وزن و...اشاره کرد.
مقالات مرتبط:
خواص لبو خام و پخته برای مردان و زنان
درمان سوء هاضمه و معده درد با 21 درمان خانگی
دیدگاه ها