ماستکتومی چیست؛ انواع، روش انجام و عوارض عمل برداشتن سینه

ماستکتومی چیست؛ انواع، روش انجام و عوارض عمل برداشتن سینه ماستکتومی چیست؛ انواع ماستکتومی؛ ماستکتومی رادیکال و توتال چیست؛ روش انجام ماستکتومی برای درمان سرطان سینه؛ عوارض ماستکتومی؛ مراقبهای بعد از عمل سرطان سینه در سلام دنیا بخوانید.

ماستکتومی یا برداشتن سینه در جراحی سرطان سینه است که کل سینه را برمی دارد. ماستکتومی ممکن است زمانی که یک زن نمی تواند با عمل جراحی حفظ سینه (لومپکتومی)، که بیشتر سینه را نجات می دهد، درمان شود، یا به دلایل شخصی ماستکتومی را به جراحی حفظ پستان انتخاب می کند و برای زنانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان دوم هستند و گاهی اوقات ماستکتومی دوبل (برداشتن هر دو سینه) را انتخاب می کنند، انجام شود. در این مقاله سلام دنیا قصد داریم تا درباره ماستکتومی چیست؛ انواع ماستکتومی؛ روش انجام ماستکتومی برای درمان سرطان سینه؛ عوارض ماستکتومی و...صحبت کنیم، لطفا تا پایان همراه ما باشید.

ماستکتومی چیست

ماستکتومی جراحی برای برداشتن تمام بافت سینه از سینه است. اغلب برای درمان یا پیشگیری از سرطان سینه انجام می شود.علاوه بر برداشتن بافت پستان، ماستکتومی ممکن است پوست سینه و نوک سینه را نیز بردارد. برخی از تکنیک های جدیدتر ماستکتومی می توانند پوست یا نوک پستان را باقی بگذارند. این روش ها ممکن است به بهبود ظاهر سینه پس از جراحی کمک کند. پس از ماستکتومی، ممکن است جراحی را برای بازگرداندن شکل سینه انتخاب کنید. به این روش بازسازی سینه می گویند. این عمل ممکن است همزمان با ماستکتومی یا به عنوان عمل دوم بعدا انجام شود. بازسازی ممکن است بیش از یک عمل جراحی طول بکشد.

ماستکتومی چیست

عمل ماستکتومی به چه دلیل انجام می شود؟

ماستکتومی برای برداشتن تمام بافت پستان از سینه استفاده می شود. این عمل اغلب برای درمان سرطان سینه انجام می شود. همچنین می تواند از سرطان سینه در افرادی که در معرض خطر ابتلا به آن هستند جلوگیری کند. ماستکتومی برای برداشتن یک سینه، ماستکتومی یک طرفه نامیده می شود. برداشتن هر دو سینه را ماستکتومی دوطرفه می گویند.


حتما بخوانید: همه چیز درباره بیماری سرطان سینه


انواع ماستکتومی ( عمل جراحی برداشتن سینه)

انواع مختلفی از ماستکتومی وجود دارد که بر اساس نحوه انجام جراحی و مقدار بافت برداشته شده می باشد.

1. ماستکتومی ساده (یا کامل)

در این روش، جراح کل سینه شامل نوک پستان، هالهٔ پستان، نیام سینه‌ای یا فاسیای پکتورال سینه‌ای بزرگ(عضله اصلی قفسه سینه) و پوست را برمی دارد. بسته به موقعیت ممکن است چند غدد لنفاوی زیر بغل به عنوان بخشی از بیوپسی(نمونه برداری) غدد لنفاوی نگهبان برداشته شوند. اکثر زنان در صورت بستری شدن در بیمارستان می توانند روز بعد به خانه بروند.

2. ماستکتومی رادیکال اصلاح شده

ماستکتومی رادیکال اصلاح شده، ماستکتومی ساده را با برداشتن غدد لنفاوی زیر بازو ترکیب می کند (که به آن دیسکسیون غدد لنفاوی زیر بغل گفته می شود).

3. ماستکتومی رادیکال

این جراحی گسترده در حال حاضر به ندرت انجام می شود. جراح کل سینه، غدد لنفاوی زیر بغل و عضلات سینه ای (دیواره قفسه سینه) زیر سینه را برمی دارد. این جراحی زمانی بسیار رایج بود، اما جراحی کمتر گسترده (مانند ماستکتومی رادیکال اصلاح شده) به همان اندازه موثر و با عوارض جانبی کمتری مشخص شده است. این عمل ممکن است در صورتی انجام شود که تومور در حال رشد به سمت عضلات سینه ای باشد.

4. ماستکتومی محافظ پوست

در این روش بیشتر پوست روی سینه در جای خود باقی می ماند. فقط بافت سینه، نوک سینه و هاله سینه برداشته می شود. میزان برداشتن بافت پستان مانند ماستکتومی ساده است. از ایمپلنت ها یا بافت های سایر قسمت های بدن می توان در طول جراحی برای بازسازی سینه استفاده کرد. بسیاری از زنان ماستکتومی محافظ پوست را ترجیح می دهند، زیرا مزیت بافت اسکار کمتر و سینه بازسازی شده طبیعی تر را ارائه می دهد. اما ممکن است برای تومورهای بزرگتر یا آنهایی که نزدیک به سطح پوست هستند مناسب نباشد. خطر عود سرطان موضعی با این نوع ماستکتومی مانند سایر انواع ماستکتومی است. متخصصان توصیه کردند که ماستکتومی های محافظ پوست توسط تیمی از جراحان سینه با تجربه زیاد در این روش انجام شود.

ماستکتومی محافظ پوست: انواع ماستکتومی

5. ماستکتومی با حفظ نوک پستان

ماستکتومی نگهدارنده نوک پستان مشابه ماستکتومی محافظ پوست است که بافت پستان برداشته شده و پوست سینه دست نخورده باقی می ماند. اما در این روش نوک و هاله پستان در جای خود باقی می مانند. این جراحی می تواند با بازسازی سینه دنبال شود. جراح اغلب بافت پستان زیر نوک و هاله پستان را در طول عمل برای بررسی سلول های سرطانی برمی دارد. اگر سرطان در این بافت یافت شود، نوک و هاله پستان باید برداشته شوند. این نوع ماستکتومی اغلب برای زنانی که سرطان کوچک و در مراحل اولیه، دور (بیش از 2 سانتی متر) از نوک و هاله پستان، بدون هیچ نشانه ای از سرطان در پوست یا نوک سینه دارند، گزینه مناسبی است.مانند هر جراحی دیگری، خطراتی برای این درمان هم وجود دارد. پس از جراحی، نوک پستان ممکن است خون خوبی نداشته باشد و باعث کوچک شدن یا تغییر شکل بافت شود.


حتما بخوانید: تفاوت بین تومور و کیست چیست و هر یک چه علائمی دارند


از آنجایی که اعصاب نیز بریده می شوند، اغلب ممکن است احساس کمی در نوک پستان باقی بماند یا اصلاً احساس نشود. اگر زنی سینه‌های بزرگ‌تری داشته باشد، پس از بازسازی سینه، نوک پستان ممکن است از جای خود خارج شود. در نتیجه، بسیاری از پزشکان احساس می‌کنند بهتر است که این جراحی در زنانی که سینه‌های کوچک تا متوسط ​​دارند انجام شود. این روش جای زخم کمتری که می‌توانید مشاهده کنید، به جای می‌گذارد، اما همچنین خطر باقی ماندن بافت سینه بیشتری نسبت به سایر اشکال ماستکتومی دارد.

این می تواند منجر به خطر بیشتر سرطان در مقایسه با ماستکتومی ساده یا محافظ پوست شود. با این حال، پیشرفت در تکنیک به کاهش این خطر کمک کرده است و خطر بازگشت سرطان در همان ناحیه تقریباً مانند سایر انواع ماستکتومی است. اکثر متخصصان ماستکتومی نگهدارنده نوک پستان را یک درمان قابل قبول برای سرطان سینه در موارد خاص می دانند.همانند ماستکتومی محافظ پوست، متخصصان توصیه کردند که این نوع ماستکتومی هم توسط تیمی از جراحان سینه با تجربه زیاد در این روش انجام شود.

6. ماستکتومی دوبل

هنگامی که هر دو سینه برداشته می شود، ماستکتومی دوبل (یا دو طرفه) نامیده می شود. ماستکتومی دوبل گاهی اوقات به عنوان یک جراحی کاهش دهنده خطر (یا پیشگیرانه) برای زنانی که در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه هستند، مانند کسانی که دارای جهش ژن BRCA هستند، انجام می شود. اکثر این ماستکتومی ها، ماستکتومی های ساده هستند، اما برخی ممکن است نوک سینه را حفظ کنند. موقعیت های دیگری نیز وجود دارد که ماستکتومی دوبل ممکن است به عنوان بخشی از طرح درمان سرطان سینه زنان انجام شود. این کار پس از بررسی دقیق و بحث بین بیمار و تیم مراقبت از سرطان انجام می شود.

ماستکتومی رادیکال چیست

همانطو که در قسمت بالا هم توضیح داده شد ماستکتومی رادیکال جراحی برای برداشتن کل سینه، تمام غدد لنفاوی زیر بازو، و عضلات دیواره قفسه سینه زیر سینه است. برای سال‌های متمادی، ماستکتومی رادیکال نوعی جراحی رایج سرطان سینه بود که بیشتر مورد استفاده قرار می‌گرفت، اما در حال حاضر به ندرت استفاده می‌شود.


حتما بخوانید: ماموگرافی چیست


ماستکتومی توتال چیست

ماستکتومی توتال یک روش جراحی است که برای درمان سرطان سینه با برداشتن کل پستان، از جمله بافت سینه، نوک پستان، هاله و پوست طراحی شده است. این روش که به عنوان ماستکتومی ساده نیز شناخته می شود، ممکن است برای بیماران مبتلا به سرطان گسترده که برای لامپکتومی یا ماستکتومی نسبی مناسب نیست، مناسب باشد.البته برخی از بیماران همچنین برای آرامش بیشتر، ماستکتومی توتال را به روش‌های حفظ سینه مانند لامپکتومی ترجیح می‌دهند. برخی دیگر تصمیم می گیرند که این روش را به عنوان یک اقدام پیشگیرانه انجام دهند - حتی اگر سرطان سینه در آنها تشخیص داده نشده باشد - زیرا آنها دارای استعداد ژنتیکی هستند یا در غیر این صورت در معرض خطر بالای ابتلا به این بیماری قرار دارند.

روش انجام ماستکتومی برای درمان سرطان سینه

ماستکتومی معمولاً تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. این به این معنی است که شما در طول جراحی در حالت خواب هستید. جراح با ایجاد یک برش در اطراف سینه شما شروع می کند. بافت سینه برداشته می شود. بسته به روش شما، سایر قسمت های سینه نیز ممکن است برداشته شوند. بافت سینه و غدد لنفاوی که برداشته شده اند برای آزمایش به آزمایشگاه فرستاده می شوند.اگر همزمان با ماستکتومی، بازسازی سینه را انجام می دهید، پس از اتمام ماستکتومی، جراح پلاستیک بازسازی را انجام می دهد.

روش انجام ماستکتومی برای درمان سرطان سینه

با اتمام جراحی، برش با بخیه بسته می شود. اغلب این بخیه ها از آن دسته هستند که با گذشت زمان جذب می شوند. گاهی اوقات بخیه ها باید در یک نوبت بعدی برداشته شوند. ممکن است یک یا دو لوله پلاستیکی کوچک در جایی که سینه شما برداشته شده است قرار دهید. لوله ها هر مایعی را که پس از جراحی جمع می شود تخلیه می کنند. لوله ها در جای خود دوخته می شوند و انتهای آن به یک کیسه زهکشی کوچک متصل می شود.


حتما بخوانید: 11 درمان خانگی کیست سینه با داروی گیاهی و مکمل ها


چه زنانی می توانند ماستکتومی انجام دهند

ماستکتومی ممکن است یک گزینه درمانی برای بسیاری از انواع سرطان سینه باشد. ماستکتومی ممکن است اولین درمان برای موارد زیر باشد:

  • کارسینوم مجرای درجا که DCIS یا سرطان غیرتهاجمی پستان نیز نامیده می شود.
  • مراحل 1 و 2 سرطان سینه که سرطان سینه در مراحل اولیه نیز نامیده می شود.
  • بیماری پاژه پستان.
  • سرطان سینه که پس از درمان عود می کند و به آن سرطان پستان عود کننده موضعی نیز می گویند.

برای برخی از انواع سرطان سینه، ماستکتومی پس از شیمی درمانی انجام می شود، مانند موارد زیر:

  • مرحله 3 سرطان پستان که به آن سرطان پستان پیشرفته محلی نیز می گویند.
  • سرطان سینه التهابی.

بسیاری از افراد مبتلا به سرطان سینه می توانند بین ماستکتومی و لامپکتومی برای جراحی سرطان سینه یکی را انتخاب کنند. ماستکتومی تمام بافت سینه را از بین می برد. لامپکتومی یک عمل جراحی برای حفظ پستان است. فقط سرطان و مقداری بافت اطراف آن را از بین می برد. اکثر افرادی که لامپکتومی می کنند، پرتودرمانی نیز دارند.تیم مراقبت های بهداشتی شما ممکن است ماستکتومی را به جای لامپکتومی با پرتودرمانی در صورت وجود شرایط زیر توصیه کند:

  • شما دو یا چند ناحیه سرطانی در قسمت‌های جداگانه پستان داشته باشید.
  • شما رسوبات کلسیم گسترده ای به نام میکروکلسیفیکاسیون در سرتاسر پستان دارید که پس از بیوپسی پستان به صورت سرطان ظاهر می شود.
  • شما تحت پرتودرمانی در ناحیه سینه قرار گرفته اید و سرطان سینه در سینه بازگشته است.
    شما باردار هستید و تشعشعات برای جنین خطرناک است.
  • شما لامپکتومی کرده اید، اما سرطان همچنان در لبه های ناحیه عمل شده وجود دارد و نگرانی در مورد گسترش سرطان در سینه وجود دارد.
  • DNA شما خطر ابتلا به سرطان دوم را در سینه به شما می دهد.
  • در مقایسه با اندازه کلی پستان، ناحیه سرطانی زیادی دارید. ممکن است پس از لامپکتومی بافت سالم کافی برای دستیابی به یک نتیجه زیبایی قابل قبول باقی نماند.
  • شما یک بیماری بافت همبند مانند اسکلرودرمی یا لوپوس دارید و ممکن است عوارض جانبی اشعه به پوست را تحمل نکنید.

عوارض ماستکتومی

عوارض ماستکتومی عبارتند از:

  • خون ریزی
  • عفونت
  • تاخیر در بهبودی
  • درد
  • تورم در بازوی خود در صورت برش گره زیر بغل که به آن لنف ادم گفته می شود
  • تشکیل بافت جای زخم سخت در محل جراحی
  • درد و سفتی شانه
  • بی حسی در قفسه سینه
  • بی حسی زیر بازو در اثر برداشتن غدد لنفاوی
  • تجمع خون در محل جراحی که هماتوم نامیده می شود
  • تغییر در ظاهر سینه یا سینه شما پس از جراحی
  • تغییر در احساس شما در مورد بدن خود پس از جراحی

حتما بخوانید: هماتوم چیست و چگونه درمان می شود


مراقبهای بعد از عمل سرطان سینه

به طور کلی، زنانی که ماستکتومی می کنند 1 یا 2 شب در بیمارستان می مانند و سپس به خانه می روند. مدت زمان بهبودی پس از جراحی بستگی به روش‌هایی دارد که انجام شده است و برخی از زنان ممکن است به کمک در خانه نیاز داشته باشند. اکثر زنان باید پس از رفتن به خانه تقریبا عملکردی داشته باشند و اغلب می توانند در عرض حدود 4 هفته به فعالیت های عادی خود بازگردند. اگر بازسازی سینه نیز انجام شده باشد، زمان نقاهت طولانی‌تر است و ممکن است ماه‌ها طول بکشد تا پس از انجام برخی روش‌ها به فعالیت کامل برگردد.از تیم مراقبت های بهداشتی خود بپرسید که چگونه از محل جراحی و بازوی شما مراقبت کنند. معمولاً شما و مراقبانتان دستورالعمل های کتبی در مورد مراقبت های بعد از جراحی دریافت می کنید. این دستورالعمل ها معمولاً شامل موارد زیر است:

  • نحوه مراقبت از محل جراحی و پانسمان
  • چگونه از محل تخلیه پستان خود مراقبت کنید، اگر این شرایط را دارید(این یک لوله
  • پلاستیکی یا لاستیکی است که از محل جراحی خارج می شود و به یک توپ لاستیکی نرم متصل می شود که مایعی را که در طول بهبودی ایجاد می شود جمع می کند)
  • چگونه تشخیص دهیم که عفونت شروع شده است
  • حمام و دوش گرفتن بعد از جراحی
  • چه زمانی با پزشک یا پرستار تماس بگیرید
  • چه زمانی استفاده مجدد از بازو را شروع کنید و چگونه تمرینات بازو را برای جلوگیری از سفتی انجام دهید
  • زمانی که می توانید دوباره شروع به پوشیدن سوتین کنید
  • چه زمانی استفاده از پروتز را شروع کنیم و از چه نوع استفاده کنیم
  • استفاده از داروها، از جمله داروهای ضد درد و احتمالاً آنتی بیوتیک ها
  • هرگونه محدودیت در فعالیت
  • در مورد احساس یا بی حسی در سینه و بازو چه انتظاری باید داشت
  • در مورد احساسات در مورد تصویر بدن چه انتظاری باید داشت
  • چه زمانی برای قرار ملاقات بعدی به پزشک مراجعه کنید

مراقبهای بعد از عمل سرطان سینه

درمان بعد از ماستکتومی

برخی از زنان ممکن است پس از ماستکتومی از درمان های دیگری مانند هورمون درمانی برای کمک به کاهش خطر عود سرطان استفاده کنند. برخی از زنان ممکن است پس از جراحی به شیمی درمانی یا درمان هدفمند نیز نیاز داشته باشند. در این صورت، پرتودرمانی و/یا هورمون درمانی معمولاً تا پایان شیمی درمانی به تعویق می افتد. با پزشک خود در مورد آنچه انتظار دارید صحبت کنید.

جراحی بازسازی سینه پس از ماستکتومی

پس از انجام ماستکتومی، یک خانم ممکن است بخواهد که سینه را بازسازی کند تا ظاهر سینه را بازیابی کند. به این کار جراحی ترمیمی سینه می گویند. اگرچه هر مورد متفاوت است، اکثر بیماران ماستکتومی می توانند بازسازی شوند. بازسازی را می توان همزمان با ماستکتومی یا مدتی بعد انجام داد.اگر به فکر انجام جراحی ترمیمی هستید، ایده خوبی است که قبل از ماستکتومی با جراح خود و یک جراح پلاستیک در مورد آن صحبت کنید. این به تیم های جراحی اجازه می دهد تا بهترین روش درمانی را برای شما برنامه ریزی کنند، حتی اگر منتظر بمانید و بعداً جراحی ترمیمی را انجام دهید. شرکت های بیمه معمولاً بازسازی سینه را پوشش می دهند، اما باید با شرکت بیمه خود مشورت کنید تا بدانید چه چیزی تحت پوشش قرار می گیرد.


حتما بخوانید: 14 علت درد پستان در زنان و روش های درمان آن


آماده سازی قبل از انجام ماستکتومی

تیم مراقبت های بهداشتی شما دستورالعمل هایی را قبل از جراحی به شما می دهد. ممکن است لازم باشد:

  • در مورد هر دارو، ویتامین یا مکملی که مصرف می کنید به تیم مراقبت های بهداشتی خود بگویید. برخی از مواد می توانند در عمل جراحی اختلال ایجاد کنند.
  • مصرف آسپرین یا سایر داروهای رقیق کننده خون را متوقف کنید. اگر داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید، تیم مراقبت های بهداشتی به شما می گویند چه زمانی مصرف این داروها را قطع کنید. گاهی اوقات یک داروی رقیق کننده خون متفاوت در زمان جراحی تجویز می شود.
  • قبل از جراحی غذا خوردن را متوقف کنید. دستورالعمل های خاصی از تیم مراقبت های بهداشتی خود در مورد غذا خوردن دریافت خواهید کرد. ممکن است لازم باشد چندین ساعت قبل از جراحی غذا خوردن را متوقف کنید. ممکن است به شما اجازه داده شود که تا یک زمان مشخص قبل از جراحی مایعات بنوشید. دستورالعمل های تیم مراقبت های بهداشتی خود را دنبال کنید.
  • برای بعد از جراحی برنامه ریزی کنید. از تیم مراقبت های بهداشتی خود بپرسید که آیا نیاز به ماندن در بیمارستان دارید یا خیر. بیشتر مردم در همان روز به خانه می روند. اگر به شما گفته شود می توانید همان روز به خانه بروید، برای سفر برنامه ریزی کنید. اگر نیاز دارید
  • یک روز دیگر در بیمارستان بمانید، یک روپوش و دمپایی همراه داشته باشید تا راحت‌تر به شما کمک کند. یک کیف با لوازم مورد نیاز خود و چیزی که به شما در گذراندن زمان کمک می کند، مانند یک کتاب، آماده کنید.

آماده سازی قبل از انجام ماستکتومی

سخن پایانی:

ماستکتومی جراحی برای برداشتن سینه است.این عمل بخشی از درمان سرطان سینه در نظر گرفته می شود این عمل حدود 90 دقیقه طول می کشد و بیشتر افراد روز بعد به خانه می روند. بهبودی پس از ماستکتومی ممکن است 4 تا 6 هفته طول بکشد.


مطالب مرتبط:

علائم کیست سینه چیست

علت و درمان پستان فيبروكيستيک

برای کیست سینه چه بخوریم



از
1
رای