اسپند یا اسفند از جمله گیاهان دارویی است که با نام «حرمل» نیز شناخته می شود. از زمان های دور از این گیاه برای موارد مختلف از ضد عفونی کردن تا خوش بو کردن محل زندگی استفاده می کردند. در این مقاله سلام دنیا قصد داریم تا در مورد فواید اسفند برای سلامتی و لاغری و درمان بیماری ها چیست، خواص درمانی دود کردن اسپند در روایات مختلف دینی و طب سنتی و مضرات اسفند و حوه شستن اسپند چگونه است صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
اسپند چیست؟
اسپند نوعی گیاه علفی، پایا و بوته ای است که ارتفاع بوته آن به یک متر می رسد. این گیاه دارای برگ های فراوان و سبز رنگ است. ظاهر این گیاه شبیه به سیخ و برگ های نوک تیزی دارد. میوه این گیاه کروی شکل بوده و دانه های قهوه ای مایل به سیاه رنگ دارد. در کشورمان ایران، این گیاه در اکثر مناطق گرمسیری از جمله سمنان، دامغان، سیستان و بلوچستان و ... رشد می کند. در ادامه قصد داریم تا در مورد خواص این گیاه فوق العاده صحبت کنیم.
مزایای اسپند (اسفند) برای سلامتی و درمان بیماری ها
1. یک میکروب کش قوی
اسپند دارای خاصیت از بین برنده میکروب ها و قارچ ها است. همانند عنبر نساء آن را در محیط دود می کنند تا هوا را ضد عفونی نماید. در اکثر کشورهای آسیایی، اسپند به عنوان ضد انگل، ضد کرم و از بین برنده آمیب شناخته می شود.
حتما بخوانید: علت و از بین بردن انگل روده با 10 درمان خانگی
2. درمان کننده تب
اسپند از جمله گیاهانی است که به طور مرتب جهت درمان تب استفاده می شود. این گیاه برای درمان موارد خفیف مالاریا نیز مفید است، اما در صورتی که حاد باشد، استفاده از اسپند موثر نیست.
3. تسکین درد سیاتیک
از دانه های اسپند روغن تهیه می شود و این روغن برای تسکین درد سیاتیک بسیار موثر است.
4. جلوگیری از هجوم کرم های نواری
از دانه های اسپند برای جلوگیری از هجوم کرم های نواری استفاده می شود.
5. تقویت قوای جنسی
از اسپند همچنین برای تقویت قوای جنسی استفاده می شود و بسیار موثر است.
6. درمان کننده بی خوابی
از آنجایی که اسپند خاصیت تسکین دهندگی دارد، از آن جهت درمان بی خوابی نیز استفاده می شود.
حتما بخوانید: درمان بی خوابی در طب سنتی
7. درمان بیماری های مربوط به ریه و کبد
در طب سنتی، از اسپند جهت درمان بیماری های مرطوب به ریه و کبد استفاده می شود. برای این منظور باید مقداری از دانه های اسپند را دم کرده و با کمی روغن کنجد ترکیب کنید و سپس آن را بنوشید.
8. تسکین و برطرف کردن مشکلات قاعدگی زنان
از گیاه اسپند برای مرتب کردن دوره های قاعدگی در زنانی که دوره های قاعدگی شان نامنظم است، استفاده می شود.
9. خواص اسپند برای درمان اگزما
اسپند می تواند به درمان اگزما کمک کند و برای این منظور باید چند دانه اسپند را روزانه به شکل ناشتا مصرف کنید.
10. خواص اسپند برای بهبود شیردهی
دانه های این گیاه دارای خواص «گالاکتوگوگو» هستند و وقتی مادران شیرده از این گیاه مصرف می کنند، میزان ترشح شیر آنها افزایش پیدا می کند.
11. خواص اسپند برای رفع مشکل خارش بدن
درمان حساسیت و برطرف کردن خارش بدن از جمله دلایل مهم استفاده از اسپند در تب سنتی است.
12. خواص اسپند برای درمان لارنژیت (التهاب حنجره)
از اسپند جهت درمان اختلال لارنژیت یا التهاب حنجره استفاده می شود. از عصاره دانه ها می توان به عنوان دهانشویه استفاده کرد.
13. فواید اسپند در درمان رعشه، سستی و پریدگی ناگهانی اعضاء بدن
از دیگر خواص درمانی اسپند می توان به برطرف کردن رعشه، سستی و پریدگی ناگهانی اعضاء بدن اشاره کرد.
14. خواص اسپند برای برطرف کردن شپش سر
این گیاه جهت کشتن شپش سر بسیار موثر است. برای این منظور کافی است تا ریشه اسپند را با روغن خردل مالش دهید که کمک می کند تا از شر شپش سر خلاص شوید.
حتما بخوانید: طرز استفاده اسپند برای از بین بردن شپش سر
15. خواص اسپند برای برطرف کردن مشکلات تنفسی
اسپند می تواند به درمان آسم کمک کند. این گیاه همچنین برای درمان انواع مشکلات ریوی مثل بلغم ریه به کار می رود.
16. خواص اسپند برای برطرف کردن ورم
از اسپند جهت درمان التهاب استفاده می شود. می توان دانه ها را جوشاند و به عنوان محلول استفاده کرد.
17. خواص اسپند برای درمان آبریزش بینی
از دیگر خواص اسپند، خاصیت ضد عفونی کنندگی قوی و درمان آبریزش بینی است. در این روش، مقداری اسپند را به تنهایی یا همراه با حبه قند دود کرده و اطراف سر خود بچرخانید. دود ناشی از آن را استنشاق کنید. بعد از چندین مرتبه انجام این کار، مشکل آبریزش بینی تان حل خواهد شد.
18. خواص اسپند برای تکرر ادرار
در صورتی که روزانه به صورت ناشتا 1.5 گرم اسپند را بدون اینکه کوبیده شود، با کمی خاکشیر و آب مخلوط کرده و بنوشید، برای تکرر ادرار بسیار مفید خواهد بود. در صورتی که از این روش درمانی استفاده می کنید، نباید ماست و کشک و خاکشیر مصرف کنید.
19. خواص اسپند برای نفخ شکم
گیاه اسپند در طب سنتی، از روش های فوری و موثر درمان نفخ شکم است. هر شب یک قاشق غذاخوری از آن را همراه با آب میل کنید که نفخ را به خوبی برطرف می کند.
حتما بخوانید: بهترین دمنوش برای نفخ شکم
20. خواص اسپند برای تسکین دندان درد
بخور دادن دانه های اسپند برای تسکین دندان درد بسیار مفید است چرا که بر اساس کتب طب سنتی، بخور دانه های اسپند می تواند درد دندان را درمان کند.
21. خواص اسپند برای تصفیه کننده خون
متخصصان طب سنتی از اسپند جهت برطرف کردن مشکلات گوارشی و تصفیه خون نیز استفاده می کنند.
22. خواص اسپند برای درمان شب ادراری
در صورتی که یک قاشق غذاخوری از اسپند را با یک قاشق غذاخوری از تخم رازیانه ترکیب کنید و هر شب به فرزندتان که مشکل شب ادراری دارد، بدهید، مشکل او را برطرف می کند. همچنین بهتر است که هر روز صبح یک یا دو عدد زرده تخم مرغ و کمی عسل مرغوب میل کنند.
23. خواص اسپند برای برطرف کردن ناراحتی سینه و تنگی نفس
در صورتی که به نسبت مساوی اسپند و تخم کتان را آسیاب کنید، و این دو را با عسل مخلوط کرده و روزی به اندازه دو حبه مصرف کنید، می تواند به برطرف کردن مشکل ناراحتی سینه و تنگی نفس کمک کند.
24. خواص اسپند برای درمان بواسیر
شیاف گرد دانه اسپند یا روغن ایرسا می تواند دهانه عروق و خون در بواسیر را باز کرده و بواسیر را درمان کند.
حتما بخوانید: درمان هموروئید (بواسیر) با روش خانگی و پزشکی
25. فواید اسپند برای ترک اعتیاد
مقداری دانه اسپند را بو داده و پس از آسیا کردن با عسل ترکیب کنید. حدودا روزی سه حبه از آن میل کرده تا بتوانید مشتقات تریاک را ترک نمایید.
26. خواص اسپند برای لاغری
اسپند خاصیت آب کردن چربی شکم دارد! با یک متخصص طب سنتی در این خصوص صحبت کرده و اگر برای شما ضرری ندارد، از این روش استفاده کنید. جهت لاغری شکم باید هر شب و به مدت 40 شب یک قاشق مربا خوری از اسپند را همراه با نصف لیوان آب بنوشید. پس از 40 روز، دور شکم خود را اندازه گیری کنید و با سایر قبلی دور شکم خود مقایسه نمایید.
27. اسپند مفید برای اجزاء صورت
اسپند نه تنها برای پوست و مو مفید است، بلکه برای تمامی اجزاء صورت و بیماری های مرتبط با آن مفید است. به طور کلی عفونت چشم، گوش درد، درد دندان و پرش ناگهانی و تیک های عصبی اجزاء صورت را درمان می کند و برای این کار کافی است تا اجزاء صورت خود را با اسپند بخور دهید.
خواص درمانی اسپند در روایات مختلف دینی
- اسپند و دود آن یک آنتی بیوتیک طبیعی محسوب می شود.
- اسپند گیاهی شجاعت آور است.
- اسپند شفابخش و درمان کننده بیش از 70 نوع بیماری است.
- اسپند دور کننده شیطان از منزل انسان تا فاصله 70 متر است
- مصرف روزانه آن می تواند به پیشگیری از جذام کمک کند
- مصرف روزانه یک مثقال از آن به مدت 40 روز، می تواند به پیشگیری از بروز 72 بیماری کمک کند.
پیامبر اکرم (ع) در حدیثی می فرمایند: «از اسپند برگ یا درخت یا میوه نمی روید، مگر آنکه فرشته ها بر آن گماشته شده تا آن را به آنکه باید، برساند یا خشک شود و در ریشه و ساقه هایش شفا است و در دانه های آن داروی 72 بیماری نهفته است».
نکاتی که جهت استفاده از اسپند باید به آنها توجه کرد
- مصرف اسپند برای افرادی با مزاج گرم، مضر است و باعث دل درد و دل پیچه و استفراغ می شود. برای برطرف شدن این مشکل می توان میوه های ترش و سکنجبین مصرف کرد.
- مصرف روزانه اسپند باید به 5 تا 10 گرم محدود شود. مصرف بیش از این مقدار سمی است.
- از جویدن دانه های اسپند خودداری کنید؛ زیرا سمی هستند.
- وقتی صحبت از خوردن دانه های اسپند می شود منظور همان دانه های رنگی است که برای چشم نظر دود می کنند.
نحوه شستن اسپند چگونه است؟
شستن اسپند بسیار ساده است. کافی است تا اسپند را در یک سبد یا صافی بریزید و 6 الی 7 مرتبه با آب سرد آبکشی کنید. سپس آن را در معرض نور غیر مستقیم خورشید قرار داده و اسپند را خشک کنید. این کار باعث می شود تا زردی و آلودگی ها از اسپند جدا شده و می توانید برای لاغری دور شکم از آن مصرف کنید.
مضرات اسپند چیست
اگرچه خواص اسپند برای درمان بسیاری از بیماری ها غیر قابل انکار است، اما عوارض ناشی از مصرف این گیاه را نمی توان نادیده گرفت. مصرف نادرست اسپند باعث عوارض جانبی مختلفی می شود. از جمله عوارض مصرف نادرست اسپند شامل: سکسکه، تهوع، تشنج و ترشح بیش از حد بزاق و آسیب به سیستم اعصاب مرکزی است. سمی بودن این گیاه به اندازه ای زیاد است که حتی حیوانات نیز با مصرف آن دچار مسمومیت می شوند. حتی مواردی از مرگ و میر حیوانات در اثر مسمومیت با اسپند نیز گزارش شده است.
به طور کلی می توان گفت:
- استفاده بیش از حد اسپند ممکن است باعث سقط جنین، استفراغ، افسردگی و توهم شود.
- مصرف این گیاه برای زنان باردار مضر است و خطر سقط جنین را به همراه دارد
- دود کردن زیاد اسپند می تواند برای افراد مبتلا به آلرژی و آسم مضر باشد. دود کردن آن می تواند باعث سردرد، تهوع و تشدید علائم بیماری شود. دود کردن اسپند حتی برای کسانی که مشکلات تنفسی یا آسم ندارند نیز می تواند باعث حساسیت در ریه ها و بروز آسم شود.
نتیجه گیری
اسپند یک گیاه دارویی با خواص درمانی متعددی از گوش درد و عفونت تا برطرف کننده مشکلات تنفسی است. می توانید از این گیاه حتی برای لاغری نیز استفاده کنید، اما توجه داشته باشید که مصرف بیش از 5 تا 10 گرم از آن در طول روز خطرناک است و حتی باعث مسمومیت نیز می شود. آیا تا به حال از اسپند برای برطرف شدن هر یک از مشکلات توضیح داده شده در این مقاله استفاده کرده اید؟
مقالات مرتبط:
خواص ترب سیاه برای زنان و مردان در طب سنتی
خواص ریشه گیاه کنجک برای سلامتی، دیابت و لاغری