رپاگلینید با تحریک بدن برای تولید انسولین بیشتر عمل می کند. انسولین یک ماده طبیعی است که برای بدن امکان استفاده صحیح از قند در رژیم غذایی را فراهم می کند. در ادامه اطلاعات دارویی رپاگلینید (Repaglinide) از جمله: روش مصرف، عوارض جانبی و ... بیان شده است.
موارد استفاده از رپاگلینید
از رپاگلینید به تنهایی یا با سایر داروها برای کنترل قند خون بالا به همراه یک رژیم غذایی مناسب و برنامه ورزشی استفاده می شود. این دارو در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 استفاده می شود. کنترل میزان قند خون بالا به جلوگیری از آسیب کلیوی، نابینایی، مشکلات عصبی، از بین رفتن اندام های بدن و مشکلات عملکرد جنسی کمک می کند. کنترل مناسب دیابت همچنن ممکن است خطر حمله قلبی یا سکته مغزی را کاهش دهد. این ماده با تحریک بدن برای تولید انسولین بیشتر عمل می کند. انسولین یک ماده طبیعی است که برای بدن امکان استفاده صحیح از قند در رژیم غذایی را فراهم می کند.
نحوه استفاده از رپاگلینید (Repaglinide)
- قبل از شروع استفاده از رپاگلینید و هر بار که مجددا مصرف آن را آغاز می کنید، راهنمای دارویی را مطالعه کرده و در صورت امکان، بروشور اطلاعات مربوط به بیمار نوشته شده توسط داروساز خود را تهیه کنید. اگر سوالی دارید، از پزشک یا داروساز خود بپرسید.
- این دارو را ظرف 30 دقیقه قبل از هر وعده غذایی طبق دستور پزشک مصرف کنید، که معمولا 2 تا 4 مرتبه در روز بستگی به تعداد وعده های غذایی دارد. اگر یک وعده غذایی را مصرف نکردید و یا اگر سطح قند خون شما بالا است، دوز دارو را مصرف نکنید.
- دوز مصرفی بستگی به شرایط پزشکی و پاسخ به درمان و سایر داروهایی که مصرف می کنید، دارد. حتما در مورد تمام محصولاتی که مصرف می کنید (از جمله داروهای بدون نسخه، داروهای تجویزی و داروهای گیاهی)، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
- اگر بعد از مصرف یک داروی دیابت دیگر (کلرپروپامید)، شروع به مصرف رپاگلینید کرده اید، برای قطع مصرف داروهای قدیمی و شروع مصرف این دارو، با دقت از دستورات پزشک خود تبعیت کنید.
- از این دارو به طور مرتب و مطابق تجویز پزشک مصرف کنید تا بیشترین فواید آن را کسب کنید. با دقت از برنامه درمانی دارو، وعده غذایی، و برنامه ورزشی خود همانطور که پزشک توصیه کرده، تبعیت کنید.
- سطح قند خون خود را به طور مرتب و مطابق با تجویز پزشک کنترل کنید. نتایج را کنترل کرده و با پزشک خود در میان بگذارید. این کار برای تعیین دوز مصرفی صحیح بسیار مهم است. اگر با اندازه گیری مشخص شد که سطح قند خون تان بیش از حد بالا یا بیش از حد پایین است، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است نیاز به تغییر برنامه دوز مصرفی باشد.
عوارض جانبی رپاگلینید
- افزایش وزن، اسهال و درد مفاصل ممکن است رخ دهد. اگر هر یک از این عوارض جانبی ادامه پیدا کرد و یا وخیم تر شد، فورا به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید.
- به خاطر داشته باشید که پزشک این دارو را تجویز کرده است؛ زیرا او حتم دارد که فواید آن بیشتر از خطر عوارض جانبی دارو است. بسیاری از افراد با مصرف این دارو عوارض جانبی جدی ندارند.
- رپاگلینید می تواند باعث قند خون کم (هیپوگلیسمی) شود به خصوص اگر در حال مصرف سایر داروهای دیابت هستید. مصرف میزان زیاد الکل، عدم دریافت کالری مناسب از رژیم غذایی، یا انجام ورزش های سنگین غیر معمول نیز ممکن است منجر به قند خون کم شود. علائم ممکن است شامل لرز، عرق سرد، سرگیجه، خواب آلودگی، رعشه، ضربان قلب سریع، ضعف، سردرد، غش کردن، سوزن سوزن شدن دست و پا یا گرسنگی باشد. عادت خوبی است که قرص یا ژل گلوکز را برای درمان قند خون پایین به همراه داشته باشید. اگر این فرم های قابل اعتماد گلوکز را به همراه ندارید، با خوردن یک منبع سریع از قند مانند قرص های قند، عسل، آبنبات، یا نوشیدن یک لیوان آب میوه یا نوشابه غیر رژیمی، سطح قند خون خود را سریعا بالا ببرید. با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید تا بدانید در صورت فراموش کردن مصرف یک دوز باید چه اقدامی انجام دهید.
- علائم قند خون بالا (هایپرگلیسمی) شامل تشنگی، افزایش ادرار، گیجی، خواب آلودگی، گر گرفتگی، سریع نفس کشیدن و نفس با بوی میوه است. در صورت بروز هر کدام از این علائم، سریعا به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است نیاز به تنظیم داروهای دیابت شما باشد.
- یک واکنش آلرژی زا بسیار جدی به این دارو نادر است، اما در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژی زا جدی، از جمله موارد زیر، فورا درخواست کمک پزشکی نمایید: جوش، خارش یا تورم (به ویژه در صورت یا زبان یا گلو)، سرگیجه شدید، مشکل در تنفس.
این فهرست کاملی از عوارض جانبی احتمالی این دارو نیست. اگر شما عوارض جانبی دیگر ذکر نشده در فهرست فوق را مشاهده کردید، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید.
اقدامات احتیاطی قبل از مصرف رپاگلینید
- قبل از مصرف رپاگلینید، اگر به این دارو و یا اگر به مواد دیگری آلرژی دارید، به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. این محصول ممکن است حاوی مواد غیر فعال باشد، که می تواند باعث بروز واکنش های آلرژی زا یا سایر مشکلات شود. برای اطلاعات بیشتر با داروساز خود صحبت کنید.
- قبل از مصرف این دارو، در مورد سابقه پزشکی خود به خصوص اگر هر یک از بیماری های زیر را دارید، با پزشک یا داروساز خود مشورت نمایید: بیماری کبد، بیماری کلیه.
- ممکن است تاری دید، سرگیجه، یا خواب آلودگی را در اثر قند خون بسیار کم یا بسیار زیاد تجربه کنید. در حین مصرف این دارو رانندگی نکرده و از ماشین آلات استفاده نکنید و یا هر کاری که نیاز به هوشیاری یا دید واضح دارد، انجام ندهید تا زمانی که به صورت ایمن قادر به انجام آن باشید. در حین مصرف این دارو، مصرف نوشیدنی الکلی را محدود کنید، زیرا می تواند خطر ابتلا به قند خون پایین را افزایش دهد.
- در زمان استرس، مانند تب، عفونت، آسیب دیدگی یا جراحی، کنترل سطح قند خون ممکن است مشکل تر شود. با پزشک خود مشورت کنید، زیرا در زمان افزایش سطح استرس ممکن است نیاز به تغییر برنامه درمانی، داروها یا آزمایش قند خون باشد.
- در دوران بارداری، این دارو فقط در مواردی که به وضوح به آن نیاز باشد، باید مورد استفاده قرار بگیرد. بارداری ممکن است باعث دیابت و یا وخیم تر شدن دیابت شود. در مورد کنترل قند خون در حین بارداری، با پزشک خود مشورت کنید. پزشک ممکن است در دوران بارداری میزان داروهای دیابت را تغییر دهد. در مورد خطرات و مزایای درمان های مختلف (مانند رژیم غذایی، ورزش و داروهایی از جمله انسولین) با پزشک خود گفتگو کنید.
- مشخص نیست که این دارو به شیر مادر منتقل می شود یا خیر. به دلیل خطرات احتمالی برای کودک شیرخوار، تغذیه با شیر مادر در هنگام استفاده از این دارو توصیه نمی شود. قبل از شیردهی، با پزشک خود مشورت کنید.
تداخلات دارویی رپاگلینید
- تداخلات دارویی ممکن است باعث تغییر رفتار داروهای شما یا افزایش خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی شود. این مطلب شامل تمام تداخلات احتمالی این دارو نیست. فهرستی از تمام محصولاتی که استفاده می کنید (از جمله داروهای تجویزی، داروهای غیر تجویزی و محصولات گیاهی) را تهیه کنید و آن را با پزشک یا داروساز خود به اشتراک بگذارید. بدون مشورت با پزشک، مصرف این دارو را شروع یا متوقف نکرده و دوز آن را تغییر ندهید.
- برخی از محصولاتی که ممکن است با این دارو تداخل داشته باشند عبارتند از: انسولین NPH.
- سایر داروها می تواند باعث دفع رپاگلینید از بدن شود، که ممکن است بر نحوه عملکرد رپاگلینید تاثیرگذار باشد. نمونه هایی از این داروها به شرح زیر است: کلوپیدوگرل، جم فیبروزیل، تری متوپریم، ضد قارچ های آزول (مانند ایتراکونازول)، آنتی بیوتیک های ماکرولید (مانند اریترومایسین)، ریفامایسین ها (مانند ریفابوتین)، گل راعی و سایر داروها.
- بسیاری از داروها می تواند بر سطح قند خون تاثیر گذار باشد، و کنترل آن دشوارتر می شود. نمونه هایی از این داروها به شرح زیر است: کورتیکواستروئیدها (مانند پردنیزون)، داروهای روانپزشکی (مانند الانزاپین)، آنتی بیوتیک های فلوروکینولون (مانند سیپروفلوکساسین).
- قند خون خود را به طور مرتب مطابق با تجویز پزشک کنترل کنید و نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید. در صورت بروز علائم قند خون بالا یا پایین، فورا به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است نیاز به تنظیم داروهای دیابت، برنامه ورزشی و رژیم غذایی تان باشد.
- داروهای مسدود کننده بتا (مانند متوپرولول، پروپرانولول، تیمولول) ممکن است مانع از ضربان قلب سریع یا کوبشی شود که معمولا هنگام قند خون بسیار پایین (هیپوگلیسمی) احساس می کنید. سایر علائم قند خون پایین مانند سرگیجه، گرسنگی یا تعریق تحت تاثیر این دارو قرار نمی گیرند.
- برچسب ها بر روی تمام داروهای خود را (از جمله آلرژی یا داروهای سرفه و سرماخوردگی) بررسی کنید؛ زیرا این محصولات ممکن است حاوی قند یا الکل باشند که ممکن است بر قند خون تاثیرگذار باشد. از داروساز خود نحوه استفاده مطمئن از این داروها را بپرسید.
- سایر داروها ممکن است بر نتایج آزمایش ادرار، برای قند خون یا کتون تاثیرگذار باشد. برای اطلاعات بیشتر، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
اوردوز
اگر کسی اوردوز کرده و یا علائم جدی مانند بیهوشی یا مشکلات تنفسی دارد، با اورژانس تماس بگیرید. علائم اوردوز این دارو به شرح زیر است: ضربان قلب بسیار سریع، تغییر در بینایی، تعریق زیاد غیر قابل توضیح، بی قراری، غش کردن، تشنج.
تذکر
- این دارو را با دیگران سهیم نشوید.
- برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه مدیریت دیابت خود با داروها، رژیم غذایی، ورزش و معاینات منظم پزشکی، در یک برنامه آموزش دیابت شرکت کنید.
- علائم قند خون بالا و پایین و نحوه درمان قند خون کم را بدانید. قند خون خود را بطور مرتب طبق دستورالعمل بررسی کنید و نتایج را با پزشک خود در میان بگذارید.
- آزمایشات آزمایشگاهی یا پزشکی (مانند آزمایش عملکرد کلیه، آزمایش قند خون به صورت ناشتا، و هموگلوبین A1c) باید هنگام مصرف این دارو انجام شود. به طور مرتب بر اساس نوبت خود به مطب پزشک و آزمایشگاه مراجعه کنید.
دوز فراموش شده دارو
اگر مصرف یک دوز را فراموش کرده اید، دوز فراموش شده را مصرف نکنید. دوز بعدی را مطابق با برنامه زمانی عادی آن مصرف کنید. هرگز دو دوز را به طور هم زمان برای جبران دوز فراموش شده مصرف نکنید.
نگهداری از دارو
- این دارو را در دمای اتاق و به دور از نور و رطوبت نگه دارید.
- آن را در حمام نگهداری نکنید. تمام داروها را از دسترس کودکان و حیوانات خانگی دور نگه دارید.
- این دارو را جهت دور ریختن در داخل چاه دست شویی یا فاضلاب نریزید، مگر اینکه در دستورالعمل دارو این گونه نوشته شده باشد.
- این دارو را زمانی که تاریخ انقضاء آن گذشته و یا دیگر قصد استفاده از آن را ندارید، به درستی دور بریزید. با داروساز یا شرکت دفع زباله های محلی برای چگونگی روش های بی خطر دور ریختن دارو مشورت نمایید.