مدت هاست که قارچ بخشی از رژیم غذایی ما شده است. قارچ نه سبزی است و نه میوه، بلکه در دسته قارچ ها قرار می گیرد. قارچ ها دارای تنوع بسیاری هستند، برخی بسیار سمی اند. تا زمان شناسایی انواع سمی آن ها، بسیاری از افراد دچار مرگ و میر ناشی از مصرف انواع قارچ سمی شده اند اما امروزه خوشبختانه به راحتی می توانیم از فروشگاه ها قارچ سالم تهیه کنیم. انواعی از قارچ ها نیز وجود دارد که خوردن آن ها باعث توهم، فلج موقت و مرگ ناگهانی می شود. از این رو بهتر است که قارچ را از فروشگاه های مواد غذایی خریداری کنید. قارچ طعمی خوشمزه و منحصر به فرد دارد و برای اولین بار در جهان قارچ در آشپزی فرانسوی استفاده شد. ما در این مطلب سلام دنیا، درباره اینکه قارچ برای چی خوبه، خواص و مضرات قارچ خام، پخته، پرورشی، کبابی، خشک شده برای سلامت مردان، زنان، پوست و مو، کبد چرب، بدنسازی، اسپرم، فشار خون، لاغری، دیابت، طریقه مصرف قارچ صحبت کردیم. با ما همراه باشید.
قارچ برای چی خوبه
قارچ یک گیاه گلخانهای بدون سبزینه یا کلروفیل است و به دلیل وجود ترکیبات مهم و خواص سلامتی فوق العاده از محبوبیت زیادی برخوردار است. قارچ ها حاوی فیبر، اسیدهای چرب اشباع نشده، ویتامین های B از جمله ویتامین B2 (ریبوفلاوین) و ویتامین B3 (نیاسین)، ویتامین D، سلنیوم و آنتی اکسیدان هستند به همین دلیل برای بدن خواص سلامتی متعددی فراهم می کنند، از مهمترین خواص سلامتی این ماده غذایی پرخاصیت می توان به پیشگیری از کلسترول بالا، سرطان سینه و پروستات و دیابت، به کاهش وزن و تقویت سیستم ایمنی اشاره کرد. علاوه بر این قارچ ها کالری بسیار کمی هم دارند به همین دلیل افرادی که قصد کاهش وزن دارند قارچ را در برنامه غذایی خود قرار می دهند.
1. قارچ منبع ویتامین ها
قارچ یک منبع سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است و می تواند کمبودهای زیادی را در بدن ما جبران کنند. قارچ غنی از نیاسین، ریبوفلاوین و پانتوتنیک اسید است. به عنوان مثال، به افزایش روند طبیعی بدن برای تولید هورمون، حفظ تعداد گلبول های قرمز سالم و بهبود بازسازی سلول کمک می کنند.
2. قارچ منبع مواد معدنی
قارچ نه تنها باعث بهبود طعم غذا می شود، بلکه همچنین یک منبع حیاتی برای به دست آوردن مواد معدنی مورد نیاز بدن است. مواد معدنی مانند پتاسیم، مس، ارگوتیونین و سلنیوم وجود دارد. همچنین قارچ حاوی مقدار قابل توجهی بتا گلوکان است. پتاسیم به تعادل مایعات، مواد معدنی و فشار خون کمک می کند. همچنین عضلات را تقویت کرده و سیستم عصبی را به خوبی تنظیم نگه می دارد.
حتما بخوانید: درمان گرفتگی عضلات بدن به کمک 15 ماده غذایی
سلنیوم آنتی اکسیدانی است که سلول ها را از آسیب های اکسیداتیو (پایه بسیاری از بیماری های مزمن) محافظت می کند. مس همچنین به تولید گلبول های قرمز و حفظ تراکم استخوان کمک می کند. بتا گلوکان به تقویت ایمنی کمک می کند و در یک تحقیق مشخص شده است که قارچ های خوراکی دارای آثار این آنزیم باور نکردنی هستند.
3. خواص قارچ: سرشار ویتامین D
منابع زیادی از ویتامین D در گیاهان وجود ندارد. قارچ یک روش بسیار عالی برای دریافت ویتامین D، مخصوصا برای گیاهخواران است. این ویتامین برای استخوان ها و یک سیستم عصبی سالم ضروری است. همچنین در روند متابولیسم کمک می کند.
4. خواص قارچ برای درمان کم خونی
قارچ منبع خوبی از آهن محسوب می شود و بدن می تواند تا 90 درصد این آهن را جذب کند. با جذب آهن، خون قادر است میزان گلبولهای قرمز بیشتری تولید کند و به رفع کم خونی در این افراد کمک کند. کاهش سطح هموگلوبین در بدن می تواند منجر به بسیاری از مشکلات سلامتی از جمله کم خونی شود. دلیل این که اغلب احساس خستگی و خواب آلودگی می کنید همین است. قارچ سرشار از مس است که عمدتا سلول های خونی را ایجاد می کند. مزایای دیگری از مس نیز وجود دارد. قارچ همچنین منبع عالی آهن (حاوی 8/1 میلی گرم آهن در هر فنجان) هستند.
حتما بخوانید: برای کم خونی چه بخوریم
5. خواص قارچ برای تقویت استخوان ها
به طور کلی برای زنده ماندن باید استخوان های سالم داشته باشیم. قارچ منبع خوبی از کلسیم و مس است. این مواد معدنی به حفظ تراکم و ساختار استخوان سالم کمک می کنند. استخوان های سالم و کلسیم کافی برای جلوگیری از عوارض جانبی و پوکی استخوان ضروری هستند. برای اطمینان از ذخیره کلسیم، لازم است که انواع مناسب مواد غذایی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. گزینه های گیاهی و حیوانی زیادی وجود دارد که میزان مصرف مورد نیاز را فراهم می کنند.
6. خواص قارچ برای سیستم ایمنی سالم
وجود ویتامین های A، B و C در قارچ، می توانند به تقویت سیستم ایمنی خوب کمک کند.علاوه براین قارچ حاوی آنتی بیوتیک های قوی هم است که در مبارزه با عفونت ها موثر عمل می کنند. آنتی اکسیدان ارگوتیونین که در قارچ وجود دارد از بدن در مقابل رادیکال های آزاد محافظت می کند. رادیکال های آزاد باعث آسیب زیادی به بدن می شوند و تهدیدی جدی در ایجاد بیماری های مزمن و سرطان هستند. حضور ارگوتیژیون و سلنیوم به عنوان آنتی اکسیدان های قدرتمند در قارچ، بدن را از آسیب اکسیداتیو محافظت می کند. قارچ حاوی آنتی بیوتیک های طبیعی مانند پنسیلین هستند که به حفظ سیستم ایمنی بدن کمک می کنند.
7. خواص قارچ برای پوست و مو سالم
مو مانند تمامی اعضای بدن برای حفظ سلامت و رشد بهتر باید مواد مغذی حیاتی برای فولیکول های خود دریافت کند. مصرف قارچ به دلیل داشتن ویتامین D، آنتی اکسیدان و مواد معدنی مانند سلنیوم و مس می تواند مواد مغذی فولیکول ها برای رشد بهتر را تامین کند. علاوه براین قارچ با داشتن مقادیر خوبی از آهن علاوه بر رفع کم خونی می تواند در درمان ریزش مو ناشی از کمبود آهن هم موثر عمل کند. لازم به ذکر است که وجود مقدار زیادی سلنیوم در قارچ برای سلامت مو مفید است.
سلنیوم یک آنتی اکسیدان قوی است و از بدن در برابر آسیب های ناشی از رادیکال های آزاد محافظت می کند و به رشد مو کمک کرده و مانع از شوره سر می شود. خوراک سالم منجر به داشتن پوست و مو سالم می شود. قارچ عناصر مفیدی برای مو و ناخن دارد. سلنیوم موجود در قارچ کمک می کند تا پوستی انعطاف پذیر داشته باشیم که ضد پیری است. پلی ساکارید موجود در قارچ کمک می کند تا رطوبت و نرمی پوست را حفظ کند. همچنین مشاهداتی وجود دارد که نشان می دهد قارچ برای آکنه، آکنه روزاسه و سایر بیماری های این چنینی مفید است.
8. خواص قارچ برای لاغری و کاهش وزن
کاهش چربی و کلسترول از طریق سوزاندن چربی اضافی که برای هضم پروتئین ها در بدن به کارمی رود میسر می شود. افرادی که قصد کاهش وزن و لاغری باید مواد غذایی نظیر قارچ که پروتئین بالا، کربوهیدرات پایین و بدون چربی است را در برنامه غذایی خود قرار دهید. چاقی می تواند منجر به بسیاری از بیماری های غیر قابل علاج شود. قارچ دارای پروتئین است که به لاغری کمک می کند و برای کاهش وزن مؤثر است. قارچ غنی از فیبر بوده و کلسترول و چربی ندارند.
حتما بخوانید: خواص و مضرات لوبیا عروس برای لاغری و سلامتی
9. خواص قارچ برای کنترل فشار خون
فشار خون بالا تأثیر زیادی بر تمام ارگان های حیاتی دارد و همچنین بر انتقال مواد مغذی در بدن نیز اثر دارد. لازم است که همیشه فشار خون خود را چک کنید و رژیم غذایی مناسبی داشته باشید. قارچ غذایی بسیار سالم است که فاقد چربی و کلسترول است.
10. خواص قارچ برای موهای سالم
قارچ یک منبع خوب پروتئین است و به داشتن موهای سالم کمک می کند. دلایل زیادی وجود دارد که موهای شما چگالی خود را از دست می دهند. قارچ حاوی مس، پتاسیم، سلنیوم و سایر مواد معدنی مفید است که به تولید ملانین کمک می کند.
11. خواص قارچ برای دیابت
از آنجایی که قارچ حاوی هیچ نوع چربی نیست و دارای کربوهیدرات کم، پروتئین بالا، آنزیم ها، ویتامین ها، مواد معدنی و فیبر است. بنابراین، گنجاندن آن در برنامه غذایی مبتلایان به دیابت مناسب است. قارچ دارای آنزیم های طبیعی است به تجزیه قندها و نشاسته کمک می کنند. همچنین، قارچ ها موجب بهبود عملکرد غدد درون ریز هم می شوند و همانطور که در قسمت بالا هم اشاره شد آنتی بیوتیک های طبیعی موجود در آن، با عفونت هایی که که افراد دیابتی، مستعد ابتلا به آنها هستند، مبارزه می کنند.
قارچ فاقد چربی و کلسترول است، این بهترین خبر برای افراد مبتلا به دیابت است. همچنین دارای کربوهیدرات کمی است که به طور کلی عامل افزایش قند خون می باشد. خوردن قارچ به طور روزانه به تنظیم میزان قند خون و حفظ یک بدن سالم کمک می کند. همچنین مطالعاتی وجود دارد که نشان می دهد آنزیم های موجود در قارچ باعث تجزیه قند و نشاسته در غذاها می شود.
12. خواص قارچ برای جلوگیری از سرطان پستان
برنامه های تشخیصی زیادی برای تشخیص سرطان پستان وجود دارد. این بیماری در بسیاری از زنان در مراحل آخر تشخیص داده می شوند که متأسفانه منجر به مرگ آن ها می شود. مصرف غذاهای غنی از آنتی اکسیدان نیز به مقابله با اثر رادیکال های آزاد که منجر به ایجاد سرطان پستان می شود کمک می کند. علاوه بر بالا بودن میزان آنتی اکسیدان ها، قارچ حاوی اسید لینولئیک است که سطوح استروژن موجود در بدن را هدف قرار می دهد و خطر سرطان سینه را کاهش می دهد.
حتما بخوانید: علائم سرطان سینه چیست
13. خواص قارچ برای کاهش کلسترول
قارچ حاوی مقادیر بالایی از پروتئین، فیبر و آنزیم است و همینطور کربوهیدرات کم و کلسترول و چربی ندارد، بنابراین با سوزاندن کلسترول پس از هضم، به حفظ سلامت بدن کمک می کند. خوراک سالم با اولین قدم در مسیر درست آغاز می شود. قارچ دارای فیبر زیاد بوده و بدون کلسترول و چربی است. این امر کمک می کند تا شریان ها از کلسترول LDL (کلسترول بد) در امان باشند. حتما باید غذاهای مناسب مصرف کنید تا به مسدود نشدن عروق کمک کرده و حتما سطح کلسترول خود را چک کنید.
14. خواص قارچ خام
قارچ خام ویتامین A، C و همچنین کاروتن بیشتری از قارچ پخته است. برای لاغری و سلامتی بهتر است که قارچ به صورت خام یا کبابی مصرف شود. از خواص قارچ خام تقویت سیستم ایمنی بدن شود.
15. خواص قارچ برای کبد چرب
یکی از گونه های قارچ که قارچ گانودرما نام دارد نقش موثری در محافظت از کبد و ترمیم سلولهای کبدی و بازسازی آنها برعهده دارد.این گونه قارچ دارای خواص ضدالتهابی است بنابراین مصرف آن موجب کاهش التهابات کبدی میگردد. نتایج تحقیقات به دست آمده نشان داده اند که مصرف انواع دیگر قارچ ها تاثیر مهمی برور سلامت کبد ندارد؛ اما قارچ گانودرما در مقایسه با سایر قارچ ها خواص سلامتی بالایی برای کبد چرب بهمراه دارد.
حتما بخوانید: خواص قارچ گانودرما برای سلامتی و پوست
16. خواص قارچ برای مردان
سلنیوم نوعی آنتی اکسیدانی قوی است که در کنار ویتامین E کار می تواند به محافظت از سلولها در برابر صدمات ناشی از رادیکال های آزاد کمک کند. نتایج مطالعات نشان داده است مردانی که میزان دریافت سلنیوم در انها دو برابر مقدار توصیه شده در روز بود، تا 65 درصد خطر سرطان پروستات را کاهش دادند.یک مطالعه که بر روی افراد مسن انجام شد، نشان داد، مردانی که مقدار سلنیوم خون شان کم است در مقایسه با مردانی که مقدار سلنیوم بالایی در خون خون دارند، 4 تا 5 برابر بیشتر در معرض سرطان پروستات قرار دارند.از آنجایی که قارچ ها منبع غنی سلنیوم محسوب می شوند مصرف انها می تواند خطر بروز سرطان پروستات در مردان را کاهش دهد.
17. خواص قارچ برای اسپرم
وجود منبعی عالی سلنیوم در قارچ نه تنها برای جلوگیری از سرطان پروستات در مردان موثر است بلکه موجب افزایش مقدار اسپرم در آنها نیز می شود.
18. خواص قارچ برای یبوست
سلولوزهای موجود در قارچ باعث روان شدن روده و درمان یبوست می شوند.علاوه بر این قارچ حاوی فیبر هم است وجود این ماده به بهبود تحرکات روده ای کمک می کند و برای درمان و پیشگیری از یبوست موثر است.
19. خواص قارچ برای معده
انقباض باکتری هلیكوباكتر پیلوری Helicobacter pylori bacteria در معده می تواند موجب ابتلا به ورم معده شود.در تحقیقات مشخص شد که مصرف عصاره گانودرما می تواند از رشد هلیکوباکتر پیلوری در معده جلوگیری کند و در حفظ سلامت معده مفید باشد. بعلاوه وجود ترکیبات فعال زیستی در این گونه قارچ خواص متعددی دارد از جمله آن ها می توان به حمایت از زخم معده و کاهش التهاب اشاره کرد.
20. فواید قارچ برای کرونا
قارچ دارای خواص دارویی و مقادیر بالایی ویتامین C است از این رو مصرف آن میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن و مبارزه با بیماری ها کمک کند.برای پیشگیری و درمان بیماری کرونا باید سیستم ایمنی بدن قوی باشد تا در برابر هجوم عفونت ها و ویروس ها از بدن محافظت کند.
21. خواص قارچ کبابی برای کودکان
قارچ به دلیل داشتن ترکیبات مهمی نظیر آهن، ویتامین D و انواع آنتیاکسیدانها و پروتئین می توان برای تقویت کبد و تامین پروتئین و ویتامین D مورد نیاز کودکان مفید باشد.به اعتقاد برخی از پزشکان سن 6 ماهگی و و 10 ماهگی سن مناسب برای شروع مصرف قارچ در کودکان است؛ اما باید به این نکته توجه کنید که از مصرف قارچ خام برای کودکان خودداری کنید و بهتر است قارچ را بصورت کبابی به آنها بدهید، چرا که کباب کردن قارچ روش مناسبی برای حفظ ویتامین ها و مواد مغذی موجود در قارچ است. با اینوجود بهتر است قبل از اینکه قارچ را در برنامه غذایی کودک قرار دهید با پزشک اطفال مشورت نمایید.
22. خواص قارچ کبابی در بدنسازی
قارچ در هر 100 گرم فقط حاوی حدود 3 گرم پروتئین است و منبع خوبی برای پروتئین بدنسازان محسوب نمی شود، و مصرف آن بیشتر برای سلامت و تامین ویتامین ها مناسب است و فیبر موجود به سلامت دستگاه گوارش کمک می کند. علاوه بر این مصرف قارچ عضلات را برای تمرینات آماده و با کاهش کلسترول و تقویت سیستم ایمنی انرژی انها در طول تمرینات را تامین می کند. مصرف قارچ خام در سالاد روش مناسبی برای ورزشکاران است اما در صورتی که از طعم قارچ خام خوشتان نمی آید می توانید آن را بصورت کبابی یا بخارپز میل کنید. مصرف قارچ برای افرادی که در حال کاهش وزن و چربی سوزی هستند گزینه مناسبی است، زیرا قارچ با داشتن کالری کم و همین طور چربی و کربوهیدرات بسیار اندک می تواند به هدف کاهش وزن شما کمک کند.
23. خواص قارچ پرورشی
قارچ های پرورشی نسبت به قارچ های وحشی سالم تر هستند و فواید زیادی برای پروستات، پیشگیری از کلسترول بالا و سلامتی زنان و مردان می باشد.
مضرات قارچ
- مصرف قارچ به دلیل دیر هضم بودن می تواد باعث بروز مشکلاتی در افراد مبتلا به ناراحتی های گوارشی شود از این رو بهتر است این افراد در مصرف قارچ زیاده روی نکنند.
- مصرف قارچ در برخی موارد ممکن است باعث افزایش غلظت خون شود.
- مبتلایان به مشکلات و بیماریهایی مانند کبد،نقرس و ورم مفاصل باید در مصرف قارچ احتیاط کنید و با نظر پزشک آن را مصرف کنند.
- از مصرف قارچهای طبیعی و وحشی بدون شناخت و آگاهی خودداری نمایید.
- مصرف برخی از قارچ ها نیز ممکن است مشکلات معده را در پی داشته باشد. برخی افراد بعد از مصرف قارچ دچار اسهال میشوند. استفراغ، گرفتگی معده و حالت تهوع از سایر مشکلات مصرف بیش از حد قارچ است.
- مصرف بیش از اندازه قارچ ممکن است با گیجی همراه باشد. همچنین مصرف قارچ در افرادی که فشار خون پایینی دارند، ممکن است موجب بیهوشی فرد شود.
سخن پایانی:
قارچ ها مواد غذایی محبوبی هستند که امروزه در برنامه غذایی افراد جایگاه ویژه ای پیدا کرده اند، از قارچ ها هم می توان بصورت دورچین برای تزئین غذا، تهیه سوپ، سالاد و هم بصورت خام و کبابی استفاده کرد. اما مصرف قارچ فقط محدود به مصارف آشپزی نمی شود، قارچ ها با داشتن ترکیبات مغذی برای سلامتی بدن خواص بیشماری بهمراه دارند دیابت، کم خونی، کاهش فشار خون، کاهش کلسترول، تقویت سلامت مو، کاهش وزن، کبد چرب تنها برخی از خواص سلامتی این ماده غذایی پرخاصیت هستند. با مصرف متعادل قارچ از خواص سلامتی آن بهره مند شوید.