پوست موز می تواند خوراکی باشد و منبعی غنی از فیبر غذایی، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و پروتئین است. یک مطالعه جدید نشان میدهد که جایگزین کردن مقدار کمی (7.5 تا 15 درصد) آرد گندم در کلوچه ها با آرد تهیه شده از پوست موز باعث افزایش سطح آنتیاکسیدانها و کاهش محتوای چربی آنها میشود. ما در این مقاله از سلام دنیا، در مورد خواص پوست موز برای سلامتی، لاغری، درمان افسردگی، کاربردهای پوست موز در نظافت، باغبانی و طرز تهیه جوشانده پوست موز و مضرات و عوارض پوست موز صحبت کردیم با ما همراه باشید.
خواص پوست موز برای سلامتی
ترکیب آرد گندم با آرد پوست موز، بهویژه در غلظت های پایینتر (7.5 درصد)، تأثیر منفی بر طعم نداشت. این نتایج نشان می دهد که افزودن آرد پوست موز می تواند گزینه مناسبی برای افزایش خواص تغذیه ای مواد غذایی باشد. محققان پنج دسته از کلوچه ها را تهیه کردند که، 7.5٪، 10٪، 12.5٪ یا 15٪ از آرد گندم را با آرد پوست موز جایگزین کردند. افزایش مقدار آرد پوست موز در کلوچهها منجر به رطوبت و محتوای مواد معدنی بالاتر، اما محتوای چربی و پروتئین کمتری شد. افزایش رطوبت به احتمال زیاد به دلیل محتوای فیبر بالاتر در آرد پوست موز بود. علاوه بر این، کوکی هایی با غلظت آرد پوست موز بالاتر، ترکیبات فنلی و سطوح پتانسیل آنتی اکسیدانی بالاتری را نشان دادند. به عبارت دیگر، به جز کاهش سطح پروتئین، افزایش آرد پوست موز در کلوچه ها باعث بهبود مشخصات تغذیه ای شد.
حتما بخوانید: خواص موز برای سلامتی زنان، مردان و پوست
مطالعه اخیر منتشر شده در ژورنال ACS Food Science & Technology نشان میدهد که جایگزین کردن بخش کوچکی از آرد گندم در کلوچهها با آرد پوست موز، مشخصات تغذیهای کوکیها را بدون تأثیر منفی بر طعم و بافت آن افزایش میدهد. گنجاندن پوست موز در رژیم غذایی این پتانسیل را دارد که انتشار گازهای گلخانه ای را کاهش دهد و در عین حال فواید سلامتی را نیز به همراه دارد.
مصرف پوست موز نه تنها میتواند برای پرورشدهنده (ارائه راهحل مدیریت پسماند) و صنعت کشاورزی (ایجاد درآمد از طریق تبدیل مواد زائد به کالاهای با ارزش افزوده) مفید باشد، بلکه دارای ارزش غذایی گستردهای است که میتواند در صورت مصرف فواید سلامتی داشته باشد.
خواص خوردن پوست موز
پوست موز دارای خواص ضد قارچ و باکتری است و منبع عالی از آنتی اکسیدان ها، آنزیم های مفید، ویتامین های B6 ،B12، منیزیم و پتاسیم و فیبر محسوب می شود. در برخی کشورها از جمله هندوستان برای چند دهه است که پوست موز به عنوان یک ماده مغذی و دارویی استفاده می شود. علاوه براین در برخی کشورها پوست موز به عنوان یک ماده خوراکی به صورت مخلوط با آب میوه، شیر موز، پخته و سرخ شده مصرف می شود. برای استفاده خوراکی از پوست موز بهتر است به سراغ موزهای رسیده تر بروید زیرا این نوع موزها حاوی یک هورمون طبیعی گیاهی به نام اتیلن هستند، و منجر به نرم تر و شیرین تر شدن بافت پوست موز می شوند. علاوه براین، پوست موز در مقایسه با خود گوشت میوه حاوی فیبر و پتاسیم و اسید آمینه تریپتوفان بیشتری است. علاوه براین، لوتئین موجود در پوست موز که یک آنتی اکسیدان محسوب می شود، نقش موثری در حفظ سلامت چشم دارد. همچنین با افزایش سطح هورمون سروتونین توسط اسید آمینه تریپتوفان که یک ناقل عصبی در مغز است بروی خلق و خو اثر می گذارد و به این ترتیب افسردگی را کاهش می دهد.
حتما بخوانید: درمان افسردگی در خانه بدون دارو
خواص پوست موز برای سلامتی بدن
پوست موز سرشار از پلی فنول ها، کاروتنوئیدها و سایر آنتی اکسیدان ها است که با رادیکال های آزاد سرطان زا در بدن مبارزه می کند. مصرف پوست موز به ویژه پوست رسیده، می تواند سطح آنتی اکسیدان شما را افزایش دهد و به کاهش خطر ابتلا به سرطان کمک کند. در ادامه شما را با برخی خواص سلامتی پوست موز آشنا خواهیم کرد.
1. ممکن است خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهد
پوست موز سرشار از پلی فنول ها، کاروتنوئیدها و سایر آنتی اکسیدان ها است که از بدن شما در برابر رادیکال های آزاد سرطان زا محافظت می کند. مصرف بیشتر پوست موز می تواند سطح آنتی اکسیدان شما را افزایش داده و احتمال ابتلا به سرطان را کاهش دهد.البته مطالعات بر روی اثرات ضد سرطانی پوست موز در آزمایشگاه انجام شده است و برای تعیین اینکه آیا پوست موز می تواند خطر ابتلا به سرطان را در انسان کاهش دهد، به مطالعات انسانی بیشتری نیاز است.
2. ممکن است دندان ها را سفید کند
مواد معدنی موجود در پوست موز رسیده می تواند به بهبود سلامت دهان و دندان کمک کند. با مالیدن منظم قسمت داخلی پوست موز به مدت دو تا سه دقیقه پس از مسواک زدن، می تواند به سفید شدن دندان ها کمک کند. با این حال، هیچ مدرک علمی برای تایید این خواص پوست موز وجود ندارد.
3. خواص پوست موز برای کاهش کلسترول
پوست موز دارای فیبرهای محلول و نامحلول است که باعث کاهش کلسترول و جلوگیری از چسبیدن کلسترول به دیواره رگ ها می شود. این به کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی کمک می کند
4. خواص پوست موز برای درمان سردرد و میگرن
قرار دادن پوست موز یخ زده روی پیشانی و پشت گردن، ممکن است به تسکین میگرن به طور طبیعی کمک کند و سردرد را به حداقل برساند.
حتما بخوانید: برای درمان میگرن چی بخوریم
5. خواص پوست موز برای حفظ سلامت چشم
پوست موز برای چشم ها عالی است و احتمال ابتلا به آب مروارید را کاهش می دهد.علاوه براین قرار دادن پوست موز در نواحی دور چشم به کاهش پف کردگی ان کمک می کند.خواص لایه برداری ان به روشن شدن حلقه های تیره زیر چشم کمک می کند و ظاهر خطوط ریز را کاهش می دهد
6. خواص پوست موز برای درمان یبوست
وجود مقادیر زیاد فیبر در پوست موز به حرکات منظم روده و درمان یبوست کمک می کند.علاوه براین، فیبر به رشد باکتری های خوب در روده کمک می کند،این امر هضم سالم را تقویت می کند.
7. خواص پوست موز برای لاغری
پوست موز هم مانند پوست سایر میوهها منبع غنی از فیبر، ویتامین A و لوتئین است،به همین دلیل مصرف ان می تواند برای مدت زیادی احساس سیری به فرد بدهد. قبل از سیاه شدن پوست موز آنها را درون مخلوط کن بریزید و به اسموتی مورد علاقه و رژیمی خود اضافه کنید. مصرف این اسموتی در صبحانه می تواند به کاهش وزن و لاغری کمک کند.
8. خواص پوست موز برای افسردگی
ویتامین B6 و محتوای بالای تریپتوفان در پوست موز می تواند به رفع برخی علائم افسردگی و سایر اختلالات خلقی کمک کند.تریپتوفان توسط بدن برای تولید سروتونین استفاده می شود که خلق و خوی شما را بهبود می بخشد.علاوه براین ویتامین B6 موجود در ان می تواند به بهبود خواب کمک کند، که این در نهایت تأثیر مطلوبی بر خلق و خو دارد.
9. پوست موز به عنوان یک ماده غذایی
موز پس از برنج، گندم و ذرت چهارمین محصول غذایی پرمصرف است. پوست موز تقریباً عامل اصلی آن است. 35% وزن میوه به طور کلی به سطل زباله یا کمپوست ختم می شود. با این حال، پوست موز حاوی مقادیر بالایی از ترکیبات آلی است و تجزیه آنها در محل های دفن زباله منبع قابل توجهی از گازهای گلخانه ای قوی مانند متان است.
تلاش برای به حداقل رساندن ضایعات منجر به استفاده از پوست موز برای تولید سوخت زیستی، کود، تصفیه فاضلاب و سایر کاربردهای صنعتی شده است. پوست موز نیز خوراکی است و علاقه به استفاده از پوست موز به عنوان غذا برای کاهش ضایعات افزایش یافته است.
علاوه بر این، سطوح بالای فیبر رژیمی و آنتی اکسیدان های موجود در پوست موز ، آن را به عنوان گزینه ای برای گنجاندن در یک رژیم غذایی سالم تبدیل می کند. پوست موز حاوی سطوح بالایی از ترکیبات فنلی است که دارای خواص آنتی اکسیدانی و خواص ضد میکروبی است. این ترکیبات فنلی همچنین ممکن است اثرات ضد التهابی داشته باشند و به طور بالقوه برای افراد مبتلا به دیابت و فشار خون بالا مفید باشند.
10. خواص پوست موز برای گیاهخواران
پوست موز همچنین سرشار از پروتئین، پتاسیم، منیزیم، ویتامین ها، اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه و اسیدهای آمینه است. پوست موز به عنوان یک جایگزین گوشت، از جمله به عنوان یک جایگزین وگان برای گوشت خوک و بیکن استفاده شده است.
11. خواص پوست موز برای بی خوابی
پوست موز همچنین حاوی سطوح بالایی از اسید آمینه تریپتوفان است که می تواند کیفیت خواب را بهبود بخشد. علاوه بر این، منیزیم و پتاسیم موجود در پوست موز با آرامش عضلات مرتبط است. این خواص و سطوح بالای آنتی اکسیدان نیز باعث شده است که از پوست موز برای دم کردن چای استفاده شود.
حتما بخوانید: برای بی خوابی چه بخوریم
طرز تهیه جوشانده پوست موز برای بی خوابی
مصرف جوشانده پوست موز یک دارو طبیعی برای رفع بیخوابی یا کمخوابی محسوب می شود. از انجایی که پوست موز حاوی مقادیر زیادی منیزیم و پتاسیم است به همین دلیل مصرف جوشانده آن موجب تسکین بدن و ایجاد خواب راحت خواهد شد.لازم به ذکر است که در تهیه این جوشانده به هیچ نوع افزودنی مانند شکر نیاز ندارید چون پوست موز خودش شیرینی طبیعی دارد.برای تهیه جوشانده پوست موز مراحل زیر را دنبال کنید.
- برای شروع پوست موز را خوب بشویید و مطمئن شوید که سطح پوست آن سبز نیست.
- حالا پوست موز را درون ظرفی نسبتاً بزرگ بریزید و مقدار آب کافی به ان اضافه و مخلوط کنید.اجازه دهید این مخلوط برای چند دقیقه در همان حالت بمانند.
- پس از گذشت 2 ساعت یا بیشتر، مخلوط پوست موز را از اب خارج کنید.
- قرار دادن پوست موز در دمای 65 درجه ان را خشک خواهد کرد.
- پوست موز که خشک شد آن را درون خُردکن بریزید.
- پودر پوست موز بدست آمده را به آبجوش اضافه کنید و اجازه دهید دم بکشد، و از نوشیدن این جوشانده آرامبخش لذت ببرید.
- اگرچه هیچ محدودیتی برای مصرف جوشانده پوست موز عنوان نشده، اما بهتر است در نوشیدن آن اعتدال را رعایت کنید.
کاربردها و طرز استفاده از پوست موز
پوست موز را نیز می توان خورد. می توانید دستور العمل های شگفت انگیز هندی را پیدا کنید که از پوست موز در سیب زمینی سرخ کرده، چاشنی استفاده می کنند. از پوست موز خام نیز برای نرم کردن و نگهداری گوشت و مرغ استفاده می شود. تحقیقات نشان می دهد که پوست موز ممکن است خواص مفیدی برای استفاده در صنایع دارویی و غذایی داشته باشد. با این حال، بسیاری از روش ها بر اساس اطلاعات حکایتی یا داروهای مردمی هستند.
اگر به استفاده از پوست موز برای اهداف بهداشتی یا آرایشی فکر می کنید، در مورد آن با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود صحبت کنید. آنها ممکن است راه حل های طبیعی بیشتری داشته باشند که می توانید امتحان کنید. از پوست موز میتوان برای تهیه غذا، تمیز کردن وسایل خانه، تقویت گیاه و... استفاده کرد. در ادامه برخی طریقه های مصرف پوست موز را به شما معرفی خواهیم کرد.
حتما بخوانید: روش تولید و ساخت کمپوست خانگی با زباله
12. خواص پوست موز برای گلدان
افزودن پوست موز به توده کمپوست، کلسیم، منیزیم، گوگرد، فسفات، پتاسیم و سدیم بیشتری را برای گیاهان شما فراهم خواهد کرد،همه این ترکیبات برای رشد سالم گیاهان ضروری هستند. برای اضافه کردن پوست موز به گلدان از روش زیر استفاده کنید.
- پوست موز را به قطعات کوچکتر برش دهید.
- حالا پوست موز را در زیر گیاهی که می خواهید آن را بارور کنید؛ به ویژه در کنار ریشه ها یعنی زیر خاک قرار دهید.
13. چاشنی سالاد و غذا
پوست موز برای تهیه سرکه کاربرد دارد،این سرکه بسیار مغذی و خوش طعم است و می توانید به عنوان نوعی چاشنی به غذا و سالاد خود اضافه کنید.
14. براق کننده کفش
وجود ماده ای به نام پتاسیم در براق کننده های کفش موجب براق شدن انها می شود،ازانجایی که پوست موز هم سرشار از این ماده معدنی است بنابراین می تواند به تمیز کردن و براق شدن کفشهای شما کمک کند.بعد از مالیدن پوست موز روی کفش ها یک تکه پارچه ای تمیز روی کفش بکشید و انها را تمیز کنید.
15. نرم کردن گوشت
پوسـت موز در نرم و ترد شدن گوشت در زمان پخت مفید است.برای این منظور تکه ای از پوست موز را در حین پخت گوشت درون قابلمه قرار دهید، این کار باعث نرم و ترد شدن گوشت ها می شود.
16. تغذیه حیوانات
حیوانات هم می تواند از پوست موز تغذیه کنند. برای مثال تغذیه مرغ با پوست موز با فوایدی مانند افزایش وزن کمتر، سلامت کبد و حتی کاهش سطح کلسترول همراه است.
17. براق کردن نقره جات و چرم
استفاده از پوست موز می تواند لوازم چرم و نقره را براق کند. ابتدا سطوح را با پوست موز تمیز کنید و 15 دقیقه صبر کنید و بعد انها را با آب سرد بشویید، درصورت نیاز این کار را تکرار کنید.
پوست موز را چگونه مصرف کنیم
18. کاربرد پوست موز برای تمیز کردن خانه
به جای اینکه مستقیماً آنها را در سطل زباله خود قرار دهید، بسیاری از مردم کاربردهای خانگی برای پوست موز پیدا کرده اند، از جمله استفاده از آنها برای صیقل دادن و درخشان کردن:
- برگ های گیاه آپارتمانی
- کفشهای چرمی
- ظروف نقره ای
حتما بخوانید: روش تمیز کردن ظروف برنجی، آلومینیوم، مسی، نقره و طلا
19. پوست موز برای باغبانی
بسیاری از باغبانان ارگانیک توصیه می کنند که به جای دور انداختن پوست موز آن را در باغ قرار دهید. آنها پیشنهاد می کنند:
- اضافه کردن آنها به خاک به عنوان غذای کرم
- مخلوط کردن آنها با آب برای تهیه کود گیاهی
- قرار دادن آنها در زیر بوته های رز به عنوان یک عامل بازدارنده برای شته ها
- استفاده از آنها برای جذب پروانه ها
- کمپوست کردن آنها
خوردن پوست موز
20. دمنوش پوست موز
بله، افرادی هستند که پوست موز و همچنین میوه موز را می خورند. توصیه ها عبارتند از:
- جوشاندن پوست موز در آب برای تهیه چای
- استفاده از پوست موز به عنوان یک ماده در چاشنی
- پختن پوست موز با آب و شکر برای آب نبات
- مخلوط کردن پوست موز در اسموتی میوه
چند نکته مهم درباره پوست موز
1. برای بهترین نتیجه از پوست موز تازه استفاده کنید.
2. هرگز یک موز پوست کنده را برای مدت طولانی نگه ندارید. پلی فنول ها با قرار گرفتن در معرض هوا آن را قهوه ای می کنند. بلافاصله بعد از پوست کندن مصرف شود. همچنین، پوست باید بلافاصله استفاده شود.
3. موز را در جای خشک و خنک نگهداری کنید و همیشه دور از گرما یا نور خورشید نگهداری کنید.
4. هرگز پوست موز را در یخچال نگهداری نکنید.
5. از ریختن پوست موز در جاده ها یا مکان های عمومی خودداری کنید. از سطل ها استفاده کنید یا آنها را برای اهداف بهتر ذخیره کنید.
مضرات پوست موز
از انجایی که در پرورش موز معمولا از آفت کش ها استفاده می شود،بنابراین در زمان مصرف پوست موز این مورد اهمیت زیادی پیدا می کند. قرار گرفتن در معرض آفت کش ها می تواند موجب افزایش خطر بیماری های نظیر اوتیسم، سرطان، فشار خون بالا، دیابت، و زوال عقل شود. بنابراین، اگر قصد مصرف پوست موز را دارید بهتر است به سراغ موزهای ارگانیک بروید و قبل از مصرف انها را به خوبی بشویید تا خطر بروز عوارض جانبی را کاهش دهید.
حتما بخوانید: علائم و درمان اوتیسم در بزرگسالان (در خود ماندگی)
عوارض استفاده از پوست موز
اگرچه مصرف پوست موز ممکن است فوایدی برای سلامتی به همراه داشته باشد، اما اطلاعات محدودی در مورد ایمنی و تاثیر روشهای فرآوری بر خواص تغذیهای پوست موز وجود دارد. فیضان احمد، یکی از نویسندگان این مطالعه، استاد دانشگاه مسلمان علیگر، هشدار داد: «پوست موز به دلیل قرار گرفتن در معرض آلاینده های مختلف محیطی، آفتکش ها، باکتری ها که میتوانند بر سلامت تأثیر منفی بگذارند، برای مصرف به شکل خام بی خطر نیستند. نیاز به یک آماده سازی اضافی قبل از مصرف دارند.
علاوه بر این، برخی مطالعات نشان داده اند که خشک کردن پوست موز در دمای بالا می تواند منجر به از بین رفتن ترکیبات مفید شود. پختن محصولات غذایی حاوی آرد پوست موز می تواند منجر به از بین رفتن بیشتر این ترکیبات شود.
پوست میوه ها نیز مستعد تجمع مواد سمی مانند فلزات سنگین و آفت کش ها هستند. بنابراین تحقیقات بیشتری قبل از استفاده گسترده از پوست موز به عنوان یک ماده غذایی مورد نیاز است. استانداردهای معتبر برای اجازه تجاری سازی پوست موز در صنایع غذایی وجود ندارد. همچنین پیشبینی میشود که سیستم و دستورالعملهای نامناسب سازماندهی شده و همچنین کمبود یارانهها مانعی برای استفاده از پوست موز / سایر استفاده از زیست توده کشاورزی باشد.»
پوست موز نیز حاوی موادی مانندتانن، اگزالات و فیتات است که می توانند جذب غذا را محدود کرده و بر سلامتی تأثیر منفی بگذارند. دکتر پیندی گفت: "ممکن است برای کاهش وجود مواد ضد مغذی (اگزالات، فیتات و غیره) در پوست موز، اصلاح و پردازش بیشتری لازم باشد."
سخن آخر
بهتر است قبل از استفاده از هرگونه موادی در کنار خواص آنها از عوارضشان نیز آگاه شوید. امیدوارم که از این مطلب استفاده و لذت برده باشید.
مقالات مرتبط:
خواص ماسک پوست موز برای پوست و مو