علت سندرم مه مغزی چیست + علائم، عوارض و درمان مه مغزی (brain fog)

علت سندرم مه مغزی چیست + علائم، عوارض و درمان مه مغزی (brain fog) مه مغزی چیست؛ علائم مه مغزی (brain fog)؛ علت و عوارض سندروم مه مغزی؛ روش تشخیص بیماری مه مغزی و نکاتی برای مقابله و درمان مه مغزی و زمان مناسب مراجعه به دکتر را در سلام دنیا بخوانید.

همه ما احتمالاً «مه مغزی» را تجربه کرده‌ایم - احساس سستی وقتی که نمی‌توانید تمرکز کنید، احساس خستگی می‌کنید اما نمی‌توانید بخوابید، چیزها را فراموش می کنید یا اشتباهات ساده مرتکب می شوید، در سرتان ایجاد می‌شود. علل مه مغزی ممکن است شامل کمبود خواب، تغییرات هورمونی، یا چندین بیماری مانند اضطراب، COVID-19، فیبرومیالژیا و بیماری لایم باشد. مه مغزی در یک طیف وجود دارد. برای برخی، این یک بخش روزمره ناامید کننده - حتی ناتوان کننده - است. ممکن است یک علت زمینه‌ای وجود داشته باشد اگر مه مغزی شما دائمی باشد، ممکن است در مسیر زندگی روزمره شما قرار بگیرد و بر سلامت روان شما تأثیر منفی بگذارد. در این مطلب سلام دنیا، ما به موضوعاتی همچون مه مغزی چیست؛ علائم و علت مه مغزی؛ عوارض مه مغزی؛ تشخیص بیماری مه مغزی؛ نکاتی برای مقابله با مه مغزی و زمان مناسب ارتباط با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

مه مغزی چیست؟ 

"مه مغزی" یک اصطلاح محاوره ای است که مشکلات شناختی را توصیف می کند. پزشک گئورگ گرینر یکی از اولین کسانی بود که در دهه 1800 از "مه مغزی" برای توصیف هذیان استفاده کرد، حالتی ذهنی که باعث ناتوانی در تفکر واضح می شود. با گذشت زمان، مردم از "مه مغزی" برای توضیح بی حالی ذهنی استفاده کرده اند که اغلب با چندین بیماری همراه است. تحقیقات نشان داده است که التهاب در مغز باعث ایجاد مه مغزی می شود. سلول های عصبی در مناطق مختلف مغز شما سیگنال هایی را برای برقراری ارتباط به یکدیگر ارسال می کنند و به شما کمک می کنند تمرکز کنید، وظایف را انجام دهید و به وضوح فکر کنید. التهاب در مغز شما به سلول‌های عصبی آسیب می‌رساند و انتقال سیگنال‌ها را برای آن‌ها سخت می‌کند.

مه مغزی چیست

علائم مه مغزی

علائم مه مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • از نظر ذهنی احساس "مبهم" بودن
  • ناتوانی در تفکر واضح
  • عدم وضوح ذهنی
  • مشکلات حافظه
  • فاصله گرفتن
  • مشکل در تمرکز

حتما بخوانید: علت آنوریسم مغزی چیست و درمان آن


علت مه مغزی

  • مه مغزی معمولاً ریشه در سبک زندگی دارد که باعث عدم تعادل هورمونی می شود و با استرس تشدید می شود.
  • تابش الکترومغناطیسی از رایانه، تلفن همراه، تبلت
  • استرس و کاهش جریان خون در مغز باعث ضعیف شدن حافظه می شود
  • کمبود خواب، بدون ورزش
  • رژیم غذایی و اسیدهای آمینه، ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها
  • سموم، آلودگی، مواد شیمیایی و حشره کش ها

عوارض جانبی مه مغزی

1. عوارض جانبی مه مغزی: ADHD

اختلال بیش فعالی (ADHD) یک اختلال روانی است که معمولاً در دوران کودکی یا نوجوانی شروع می شود. علائم اختلال بیش فعالی (ADHD) شامل موارد زیر می شود.

  • ناتوانی در تمرکز
  • رفتار بیش فعال
  • مشکل در کنترل رفتار

برخی از افراد مبتلا به ADHD ممکن است علائمی شبیه مه مغزی داشته باشند، مانند فراموشی یا مشکل در تمرکز. مطالعه ای که در سال 2014 منتشر شد نشان داد که افراد مبتلا به ADHD اغلب مشکلات شناختی مانند مشکلات حافظه و مشکلات عملکرد اجرایی (به عنوان مثال پیروی از دستورالعمل ها، انجام چند کار و برنامه ریزی) را خود گزارش می کنند.  درمان ADHD معمولاً شامل ترکیبی از رفتار درمانی است که به مدیریت رفتار و دارو کمک می کند.

عوارض جانبی مه مغزی 1

2. عوارض جانبی مه مغزی: آلرژی

تب یونجه یک واکنش آلرژیک به گرده علف‌ها، درختان و علف‌های هرز است که معمولاً در بهار، تابستان و پاییز به‌وجود می‌آید. علائم تب یونجه معمولاً شامل آبریزش یا گرفتگی بینی و عطسه است.  برخی شواهد نشان می دهد که برخی از افراد مبتلا به تب یونجه علائم مرتبط با مه مغزی مانند مشکلات حافظه و مشکل تمرکز را گزارش می کنند. مطالعه‌ای که در سال 2021 منتشر شد، اشاره کرد که قرار گرفتن در معرض گرده ممکن است عملکرد مغز را تغییر داده و باعث ایجاد سطوح بالای اضطراب شود که ممکن است باعث مه‌آلود شدن مغز شود.  داروها، شستشوی بینی با سالین و اسپری های بینی به درمان علائم تب یونجه کمک می کنند. واکسن های آلرژی به کاهش حساسیت شما به گرده کمک می کند.

3. عوارض جانبی مه مغزی: سرطان

مه مغزی یکی از عوارض جانبی رایج درمان سرطان است. مردم اغلب از مشکلات شناختی در طول درمان سرطان به عنوان "شیمی مغز" یاد می کنند. افراد مبتلا به شیمی‌درمانی ممکن است متوجه مشکل در یافتن کلمات مناسب، فاصله انداختن یا به خاطر آوردن خاطرات شوند.  سرطان یا رشد غیر طبیعی و کنترل نشده سلولی می تواند تقریباً بر هر بافتی مانند سینه، استخوان و پوست تأثیر بگذارد. درمان سرطان به نوع و مرحله آن بستگی دارد، اما به طور معمول شامل شیمی درمانی، پرتودرمانی و جراحی و سایر درمان ها می شود. شیمی درمانی به طور معمول باعث شیمی درمانی مغز می شود، اگرچه سایر درمان ها نیز ممکن است باعث مه مغزی شوند.  یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ممکن است توانبخشی شناختی، ورزش و مدیتیشن را برای کمک به مدیریت شیمی مغز توصیه کند. توانبخشی شناختی شامل فعالیت هایی مانند انجام پازل های کلمات یا استفاده از برنامه ریز برای بهبود عملکرد مغز است.


حتما بخوانید: درمان مه مغزی (Brain Fog) با 15 ماده غذایی و گیاهی


4. عوارض جانبی مه مغزی: بیماری سلیاک و حساسیت به گلوتن

بیماری سلیاک وقتی گلوتن، پروتئین موجود در گندم و سایر غلات را مصرف می‌کنید، باعث می‌شود سیستم ایمنی به روده کوچک حمله کند. بیماری سلیاک باعث ایجاد مجموعه ای از علائم مرتبط با روده می شود مانند:

  • درد شکم
  • نفخ
  • یبوست
  • اسهال

علائم دیگری مانند خستگی، درد مفاصل یا زخم های دهان می تواند رخ دهد و برخی ممکن است بر مغز شما تأثیر بگذارد. افراد مبتلا به مه مغزی مرتبط با سلیاک گزارش می دهند که احساس سرگیجه، فراموشی و ناتوانی در تمرکز یا توجه دارند. تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به بیماری سلیاک که از رژیم غذایی سخت بدون گلوتن پیروی می کنند، عملکرد شناختی را بهبود می بخشند.

5. عوارض جانبی مه مغزی: سندرم خستگی مزمن

سندرم خستگی مزمن (CFS) - همچنین به عنوان آنسفالومیلیت میالژیک / سندرم خستگی مزمن (ME/CFS) شناخته می شود - باعث خستگی شناختی و فیزیکی می شود که بیش از شش ماه طول می کشد. استراحت اغلب باعث بهبود CFS نمی شود.  محققان علت CFS را نمی دانند. با این حال، برخی شواهد نشان می دهد که التهاب گسترده در مغز ممکن است مقصر باشد. در نتیجه، افراد مبتلا به CFS اغلب علائم مه مغزی مانند مشکل در تمرکز و تفکر کند دارند. هیچ درمانی برای CFS وجود ندارد، اما یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی می تواند درمان هایی را برای مدیریت علائم شما مانند مه مغزی توصیه کند. داروها مانند داروهای ضد افسردگی و درمان به کاهش علائم CFS کمک می کنند. درمان هایی مانند ماساژ، مدیتیشن و یوگا نیز ممکن است به بهبود مه مغزی کمک کند.

عوارض جانبی مه مغزی 2

6. عوارض جانبی مه مغزی: سیروز

سیروز یک بیماری مزمن است که باعث ایجاد بافت اسکار در کبد شما می شود. برخی از شایع ترین علل سیروز عبارتند از مصرف زیاد الکل و هپاتیت C افراد مبتلا به سیروز ممکن است دچار آنسفالوپاتی کبدی (HE) شوند که یک اختلال سیستم عصبی با اثرات شناختی است. Tamar Taddei، استاد پزشکی داخلی در دانشکده پزشکی ییل گفت : «ان زمانی اتفاق می‌افتد که بدن آمونیاک ایجاد می‌کند زیرا کبد کار خوبی در متابولیسم آن انجام نمی‌دهد  . [آمونیاک] می‌تواند به مغز برود و چیزی را ایجاد کند که می‌توان آن را مه مغزی نامید.» دکتر تدعی گفت که ان یک وضعیت شدید است که ممکن است به کما منجر شود. اگر سیروز دارید با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی در مورد برنامه درمانی صحبت کنید. آنها ممکن است توصیه کنند که از مصرف الکل اجتناب کنید یا آن را محدود کنید. اگر بافت زخم قابل توجهی در کبد خود دارید، ممکن است نیاز به پیوند کبد داشته باشید.


حتما بخوانید: درمان مه مغزی با بهترین قرص و مکمل


7. عوارض جانبی مه مغزی: COVID-19 (کرونا)

مه مغزی یک علامت شایع گزارش شده از کووید طولانی مدت یا علائمی است که پس از عفونت COVID-19 رخ می دهد و بیش از 28 روز طول می کشد. برخی شواهد نشان می‌دهد که تقریباً یک سوم افراد برای هفته‌ها یا ماه‌ها پس از ابتلا به کووید-19 مشکلات شناختی داشتند. هر کسی ممکن است طولانی مدت به کووید مبتلا شود، اگرچه خطر به طور کلی با شدت علائم COVID-19 افزایش می یابد. واکسیناسیون به کاهش خطر ابتلا به بیماری شدید و احتمالاً کووید طولانی مدت کمک می کند. داروهای ضد ویروسی، مانند Paxlovid (nirmatrelvir با ریتوناویر)، در صورت بیمار شدن به درمان شدت علائم COVID-19 کمک می کنند.

8. عوارض جانبی مه مغزی: فیبرومیالژیا

فیبرومیالژیا یک اختلال مزمن است که باعث درد و خستگی گسترده می شود. فیبرومیالژیا حدود 2 درصد از بزرگسالان را در ایالات متحده تحت تأثیر قرار می دهد و معمولاً زنان را بیشتر از مردان مبتلا می کند. افراد مبتلا به فیبرومیالژیا ممکن است مه مغزی را تجربه کنند که گاهی اوقات "مه فیبرو" نامیده می شود، که شامل مشکل در تمرکز و مشکلات فکری و حافظه می شود. تحقیقات نشان داده است که علائم دردناک خواب را دشوار می کند و خستگی را افزایش می دهد که ممکن است مه مغزی را بدتر کند. درمان فیبرومیالژیا معمولاً شامل تغییرات سبک زندگی، دارو و درمان است. خوردن یک رژیم غذایی سالم، خواب کافی، کاهش استرس و ورزش منظم ممکن است به کاهش مه فیبرو کمک کند. 

9. عوارض جانبی مه مغزی: تغییرات هورمونی 

تغییرات در هورمون‌ها، مانند دوران قاعدگی، بارداری و یائسگی، ممکن است باعث مشکلات شناختی شود. مه مغزی، همچنین به عنوان "مغز پریود" شناخته می شود، ممکن است یک علامت سندرم پیش از قاعدگی (PMS) باشد. تغییر مقدار استروژن و پروژسترون در طول چرخه قاعدگی ممکن است بر عملکرد شناختی تأثیر بگذارد. تحقیقات نشان داده است که برخی از افراد پس از تخمک گذاری و قبل از شروع قاعدگی در تمرکز مشکل دارند. ممکن است اصطلاح "مغز بارداری" را هنگام اشاره به مه مغزی که برخی از افراد باردار دارند شنیده باشید. مطالعه ای که در سال 2014 منتشر شد نشان داد که افراد باردار و پس از زایمان معمولاً مشکلات حافظه خود را گزارش می دهند. یائسگی 12 ماه پس از آخرین قاعدگی رخ می دهد، معمولاً در دهه 40 یا 50 زندگی شما. تحقیقات نشان داده است که افراد یائسه اغلب احساس فراموشی و مشکل در تمرکز دارند.

عوارض جانبی مه مغزی 3

10. عوارض جانبی مه مغزی: عوارض جانبی مه مغزی: نارسایی کلیه

نارسایی کلیه در صورتی اتفاق می افتد که چیزی به کلیه های شما آسیب برساند و باعث ایجاد مایعات اضافی و مواد زائد در بدن شما شود. در صورت نارسایی کلیه برای کمک به عملکرد طبیعی کلیه ها به دیالیز یا پیوند کلیه نیاز خواهید داشت.  تحقیقات نشان داده است که مه مغزی ممکن است یکی از عوارض جانبی همودیالیز، نوعی درمان نارسایی کلیه باشد. یک مطالعه منتشر شده در سال 2018 اشاره کرد که تجمع مواد زائد مضر و التهاب ممکن است باعث ایجاد مه مغزی شود. 

11. عوارض جانبی مه مغزی: لوپوس

لوپوس یک بیماری خودایمنی مزمن است، به این معنی که سیستم ایمنی بدن شما سلول های سالم را به عنوان مهاجم اشتباه می گیرد و به آنها حمله می کند. در نتیجه لوپوس باعث التهاب و درد می شود. لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE)، یکی از رایج ترین اشکال لوپوس، 200000 بزرگسال در ایالات متحده را تحت تاثیر قرار می دهد. لوپوس ممکن است باعث مه مغزی شود که به عنوان "مه لوپوس" نیز شناخته می شود، که ممکن است منجر به علائمی مانند موارد زیر شود.


حتما بخوانید: بیماری لوپوس و دلایل ابتلا به آن چیست؟


  • گیجی
  • مشکل در تمرکز
  • مشکل در حفظ برنامه یا به خاطر سپردن اسامی
  • نقص در حافظه
  • مشکلات در پردازش افکار
  • مشکل در تکمیل کارهای آشنا

مه مغزی مرتبط با لوپوس معمولاً فروکش می کند. در برخی افراد، مه مغزی ممکن است به طور قابل توجهی در زندگی روزمره تداخل ایجاد کند. با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی در مورد درمان هایی که ممکن است علائم شما را برطرف کند و راه هایی برای جلوگیری از مشکلات حافظه صحبت کنید. به عنوان مثال، می توانید پازل انجام دهید، کتاب بخوانید یا از برنامه ریز یا تقویم های رنگی استفاده کنید.

عوارض جانبی مه مغزی: لوپوس

12. عوارض جانبی مه مغزی: بیماری لایم

بیماری لایم، که از طریق نیش کنه منتقل می شود، اغلب با راش کلاسیک شروع می شود. بیماری لایم می تواند بعداً به علائم متعددی از جمله مه مغزی تبدیل شود.مه مغزی می تواند در هر زمان پس از عفونت، احتمالا حتی سال ها پس از عفونت رخ دهد. مشکلات شناختی معمولاً شامل مشکلات حافظه و مشکل در تمرکز است. برخی از افراد مبتلا به بیماری لایم دچار اختلالات خواب می شوند که ممکن است منجر به کمبود خواب شود که مه مغزی را بدتر می کند. اگر مه مغزی و بثورات دارید یا می دانید کنه شما را گاز گرفته است، فوراً به دنبال کمک پزشکی باشید. درمان زودهنگام با آنتی بیوتیک ها به درمان بیماری لایم کمک می کند. 

13. عوارض جانبی مه مغزی: میگرن

میگرن یک وضعیت سلامتی به شدت ناتوان کننده است، با علائمی از سردرد شدید تا خستگی، حالت تهوع و استفراغ. این علائم می توانند یک احساس مه آلود در مغز شما ایجاد کنند. مه مغزی ممکن است بخشی از چیزی باشد که برخی افراد آن را «خماری میگرن» یا «پس‌دروم» در ساعات یا روزهای پس از میگرن می‌نامند. یکی از شایع ترین علائم پس از درام، مشکل در تمرکز است.


حتما بخوانید: برای درمان میگرن چی بخوریم


سایر علائم ممکن است شامل سفت شدن گردن و خستگی باشد. هیچ درمانی برای میگرن وجود ندارد اجتناب از محرک هایی مانند اضطراب، نورهای روشن و کافئین ممکن است به کاهش دفعات میگرن کمک کند. داروهایی که علائم میگرن را تسکین می دهند شامل داروهای ارگوتامین و تریپتان و مسکن ها هستند. برای بهتر شدن میگرن خود شما می توانید یکی از راه حل های زیر را برای خود اجرا کنید.

  • در یک اتاق تاریک و ساکت با چشمان بسته دراز بکشید
  • قرار دادن کمپرس سرد روی پیشانی
  • هیدراته ماندن

عوارض جانبی مه مغزی 4

14. عوارض جانبی مه مغزی: اختلالات خلقی 

افسردگی اغلب باعث از دست دادن علاقه به فعالیت های مورد علاقه شما و غم و اندوه مداوم می شود. ممکن است فکر کردن و صحبت کردنتان کند باشد یا برای تمرکز، تصمیم گیری و به خاطر سپردن چیزها به کمک نیاز داشته باشید. اضطراب پاسخی به استرس است که باعث ایجاد احساس ترس می شود. تحقیقات نشان داده است که اضطراب ممکن است باعث علائم مرتبط با مه مغزی مانند اختلال حافظه شود. عواقب ناشی از اضطراب و افسردگی مه مغزی می تواند منجر به احساسات بدتر در مورد خودتان شود و کمک گرفتن را دشوار کند. با این حال، گزینه های درمانی در دسترس هستند. بسیاری از داروهای مؤثر و اشکال درمانی که اختلالات خلقی را درمان می‌کنند ممکن است به علائم شناختی کمک کنند. 

15. عوارض جانبی مه مغزی: مولتیپل اسکلروزیس

مولتیپل اسکلروزیس (MS) یک بیماری التهابی مزمن است که باعث ایجاد ضایعات در سیستم عصبی مرکزی می شود. این ضایعات اغلب بر شناخت، احساسات، نحوه تفکر و عملکرد حرکتی شما تأثیر می گذارد. کاتلین کاستلو، RDN ، معاون دسترسی به مراقبت های بهداشتی انجمن ملی ام اس، به  Health گفت : مه مغزی ام اس "معمولاً بر سرعت پردازش اطلاعات و توانایی آنها برای یادآوری چیزها تأثیر می گذارد  . " مه مغزی همچنین ممکن است باعث شود در تصمیم گیری یا به یاد آوردن نحوه انجام یک کار با مشکل مواجه شوید.

برخی شواهد حاکی از همپوشانی ام اس با اختلالات خواب است. بی خوابی یا بی خوابی می تواند مه مغزی را تشدید کند. کاستلو گفت: گرما همچنین ممکن است باعث ایجاد مه مغزی شود. با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی در مورد درمان های ام اس که به کاهش مه مغزی کمک می کند صحبت کنید. آنها ممکن است برخی از استراتژی های راه حل را توصیه کنند. به عنوان مثال، ایجاد محیط های آرام برای کار، تهیه چک لیست و استفاده از وسایل کمک حافظه را در نظر بگیرید.


حتما بخوانید: علائم بیماری ام اس (MS) در زنان و مردان چیست


16. عوارض جانبی مه مغزی: سندرم شوگرن

خشکی چشم و دهان علائم کلاسیک سندرم شوگرن، یک بیماری خودایمنی التهابی مزمن است. برخی از افراد مبتلا به سندرم شوگرن دارای مه مغزی هستند که معمولاً شامل ضعف حافظه و تمرکز ضعیف است. تحقیقات نشان داده است که چالش های شناختی گاهی اوقات اولین نشانه های سندرم شوگرن هستند و ممکن است ناشی از خستگی باشند.با این حال، تحقیقات بیشتری برای درک رابطه بین سندرم شوگرن و مشکلات شناختی مورد نیاز است. درمان بستگی به علائم شما دارد اما ممکن است شامل اشک مصنوعی برای درمان خشکی چشم باشد.تحقیقات نشان داده است که تمرینات هوازی ممکن است خستگی را در برخی از افراد مبتلا به سندرم شوگرن مدیریت کند.

17. عوارض جانبی مه مغزی: اختلالات خواب

اگر اختلال خواب دارید ممکن است دچار مه شدید و مکرر مغزی شوید.  برخی از شایع ترین اختلالات خواب در ادامه مطلب آورده شده اند.

  • بی خوابی: ناتوانی در به خواب رفتن یا ماندن در خواب یا هر دو
  • نارکولپسی: خواب آلودگی بیش از حد در طول روز
  • سندرم پاهای بی قرار: یک احساس خزنده که باعث درد پا می شود، به ویژه در شب
  • آپنه خواب: خروپف، یا توقف و شروع تنفس هنگام خواب 

این اختلالات خواب ممکن است منجر به کمبود خواب و خستگی شود که باعث علائم مرتبط با مه مغزی مانند دشواری در انجام وظایف، احساس سردرگمی و مشکلات در توجه می شود. درمان به اختلال خواب شما بستگی دارد، اما معمولاً شامل تمرین عادات خواب خوب است. برای مثال، سعی کنید هر روز در یک ساعت مشخص از خواب بیدار شوید و به رختخواب بروید. قبل از خواب به گوشی خود نگاه نکنید و مطمئن شوید که اتاق خوابتان خنک، تاریک و ساکت است.

18. عوارض جانبی مه مغزی: مشکلات تیروئید

تیروئید شما هورمون هایی ترشح می کند که انرژی بدن شما را کنترل می کنند. کم کاری تیروئید ممکن است منجر به افسردگی، کندی و افزایش وزن شود. مه مغزی مرتبط با تیروئید ممکن است علائم دیگری همچون علائم زیر را از خود نشان دهد.

  • گیجی
  • مشکل در حافظه
  • فاصله گرفتن
  • مشکل در تمرکز

حتما بخوانید: بهترین داروهای گیاهی برای کم کاری تیروئید


کم کاری تیروئید می تواند به آرامی پیشرفت کند، بنابراین ممکن است در ابتدا متوجه آن نشوید و شاید مه مغزی با چیز دیگری اشتباه بگیرید. با گذشت زمان، مه مداوم مغز می تواند فعالیت های روزانه شما را مختل کند. یک نظرسنجی منتشر شده در سال 2022 نشان داد که افراد مبتلا به کم کاری تیروئید که مه مغزی را گزارش می کنند، دچار خستگی و فراموشی نیز هستند. درمان معمولاً شامل دارو برای تثبیت سطح هورمون تیروئید شما است. یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی احتمالاً به طور مرتب سطح هورمون تیروئید شما را با استفاده از آزمایش خون بررسی می کند و دوز شما را در صورت نیاز تنظیم می کند.

عوارض جانبی مه مغزی 5

تشخیص بیماری مه مغزی

مه مغزی نشانه ای از چندین بیماری است، بنابراین هیچ دستورالعملی برای تشخیص آن وجود ندارد. در عوض، یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی ممکن است یک تشخیص افتراقی انجام دهد تا آنچه را که باعث مه مغزی شما می شود محدود کند.  تشخیص افتراقی فرآیندی است برای رد کردن شرایط سلامتی که شبیه علائم شما هستند. یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی احتمالاً آزمایش های آزمایشگاهی را بر اساس سابقه سلامتی، معاینه فیزیکی و علائم شما سفارش می دهد. آنها ممکن است غربالگری سلامت روان را برای بررسی اختلالات خلقی مانند اضطراب و افسردگی انجام دهند.

نکاتی برای مقابله با مه مغزی

برخی شواهد نشان می دهد که درمان علت اصلی مه مغزی به کاهش مشکلات شناختی در سه ماه کمک می کند. سایر تغییرات شیوه زندگی و درمان هایی که ممکن است به شما در مقابله با مه مغز کمک کند عبارتند از:

  • درمان شناختی رفتاری (CBT): این نوع درمان به شما کمک می کند تا با اضطراب و افسردگی کنار بیایید که ممکن است باعث مه مغزی شود. 
  • رژیم غذایی: یک رژیم ضد التهابی ممکن است با کاهش التهاب در مغز علائم مه مغزی را کاهش دهد. به عنوان مثال، رژیم غذایی مدیترانه ای عمدتاً شامل غذاهای گیاهی، گوشت بدون چربی و غلات کامل است که گوشت قرمز و شیرینی ها را محدود می کند. رژیم مدیترانه ای ممکن است التهاب را کاهش دهد و مواد مغذی ضروری بدن شما را تامین کند.
  • ورزش: فعالیت بدنی منظم با اکسیژن رسانی به مغز، که ارتباط بین سلول های عصبی را تقویت می کند، از عملکرد ذهنی پشتیبانی می کند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری توصیه می کند 150 دقیقه در هفته (به عنوان مثال، 30 دقیقه در روز، پنج روز در هفته) ورزش کنید.
  • کاردرمانی: این نوع درمان به افرادی که دارای موانع شناختی، فیزیکی یا حسی هستند کمک می کند. به عنوان مثال، کاردرمانی ممکن است به شما در مقابله با ام اس کمک کند، که ممکن است باعث مه مغزی شود. 
  • خواب: کمبود خواب ممکن است باعث ایجاد یا بدتر شدن مه مغزی شود. بزرگسالان برای حمایت از عملکرد ذهنی و فیزیکی به هفت تا هشت ساعت خواب شبانه نیاز دارند.

حتما بخوانید: درمان بی خوابی با 15 روش سریع و ساده و بدون دارو


زمان مناسب ارتباط با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی

بسیاری از مردم اغلب موارد کوتاهی از مه مغزی یا لحظاتی دارند که در یافتن کلمات مناسب، تمرکز و به خاطر سپردن چیزها مشکل دارند. آن لحظات معمولاً زیاد دوام نمی آورند. اگر مشکلات شناختی برای چندین هفته یا بیشتر ادامه داشته باشد و بر فعالیت های روزانه شما تأثیر بگذارد، ممکن است با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مشورت کنید. مه مغزی ممکن است نشانه یا نشانه ای از چندین بیماری باشد. علائم خود را، از جمله زمانی که شروع کردند، پیگیری کنید تا با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی در میان بگذارید. توجه داشته باشید که چه چیزی باعث مه مغزی شما می شود و چه چیزی به رفع آن کمک می کند.

سخن آخر

مه مغزی می تواند با فعالیت بیش از حد، خواب ضعیف و استرس همراه باشد. مه مداوم مغز ممکن است نشانه یا علامت یک وضعیت سلامتی مانند اضطراب، COVID-19، فیبرومیالژیا و بیماری لایم باشد. اگر دچار مه مغزی شدید که از بین نمی رود و در فعالیت های روزانه شما اختلال ایجاد می کند، با یک ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی مشورت کنید. یک رژیم غذایی سالم، ورزش و خواب به طور معمول به کاهش مه مغز کمک می کند. سایر درمان‌ها ممکن است شامل CBT یا کاردرمانی باشد که در آن روش‌های مدیریت مشکلات شناختی را یاد می‌گیرید.


مطالب مرتبط:

هیدروسفالی یا آب آوردن مغز چیست

علت آنسفالیت مغزی در کودکان و روش درمان آن

علائم سکته مغزی چیست



از
1
رای